ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
Εργάτης ενάντια σε αστό

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Ελεγε ένας παππούς: «Φύλαγε τα πίσω σου...» Κι αρχίναγε μετά να ιστορεί για κερκόπορτες...

Τον θυμηθήκαμε ξανά χτες, διαβάζοντας κι ακούγοντας διάφορα, που αύριο θα τα συναντήσουμε μπροστά μας, σαν κουβέντες του καφενείου και θα ψάχνουμε να βρούμε από πού προκύψανε.

Αν ψάχνεις, λοιπόν, να βρεις ποια μύγα τσίμπησε τον Αλαβάνο στο χτεσινό του τηλεοπτικό αντι-ΚΚΕ ντελίριο στη Βουλή, διάβαζε - εδώ παρακάτω - τον κολλητό του, τον Χρ. Παπαδόπουλο, για να καταλάβεις πώς συμπεριφέρεται αυτός που ήδη έχει κάνει τη βρωμιά: σκούζει, δείχνοντας το διπλανό.

Ουστ ρε, που τολμάτε να λέτε στους εργάτες ότι η δικτατορία των μονοπωλίων - αυτό είναι το αστικό κράτος - μετασχηματίζεται! Οτι η ένωση των μονοπωλίων, η ΕΕ, μετασχηματίζεται!

Δηλαδή, για να καταλαβαινόμαστε, ο Πολυζωγόπουλος που έχει στην τσέπη τη σφραγίδα της ΓΣΕΕ, άρα «αντιπροσωπεύει» εργάτες, είναι και σύμμαχος;

Δε ρωτάτε καλύτερα κανέναν εργάτη να σας πει τι πάει να πει «πουλητάρι»!

Αει από δω...

Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά, μερικά πράγματα πετάγονται, έτσι «σντουπ», πάνω που πάμε να ξεχάσουμε την περίφημη θέση ότι και ο Μαρκεζίνης ήταν δημοκράτης... Ξεχνιέται μετά τη μεταπολίτευση η στρατηγική της Εθνικής Αντιδικτατορικής Δημοκρατικής Ενότητας της περίφημης ΕΑΔΕ;

Ενα ευρηματικό σύνθημα έλεγε πως «όταν αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές»...

Να, που έρχονται οι ίδιοι οι αστοί να σου θυμίσουν ό,τι εσύ ξεχνάς.

Φταις, σου λένε, που παίρνεις δανεικά για να πληρώσεις το φροντιστήριο του παιδιού. Φταις που χρωστάς μαζί με τη γυναίκα σου τους μισθούς ενός ολόκληρου χρόνου. Μαθαίνεις, λένε, να ζεις με δανεικά. Και ζητάνε από την τράπεζα να ...φυλάξει τα πρόβατα!

Θυμάται κανείς το «δεν πληρώνω - δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο; Εδώ παραδίπλα παίζεται, στο Καματερό, από εργάτες για εργάτες κι άστε τις τράπεζες να τρέχουν.

Κράτα στα υπόψη σου και το άλλο νούμερο, ότι από το 2002 ακόμα, χρονιά μεγάλης ευημερίας -κατά το ΠΑΣΟΚ - χρώσταγες ήδη 15.000 ευρώ.

Οσο για το κλάμα ότι θα βάλουν λουκέτο δυο τράπεζες, έχει δει κανείς τραπεζίτη χαμένο;

Αλλο να 'χεις στο νου σου: Οτι ο εχθρός είναι εντός! Την ώρα που υπογράφεις δάνειο, παίρνεις αγκαζέ κι αυτόν που σου υπόσχεται να μετασχηματίσει τον καπιταλισμό. Ορισμένα πράγματα πάνε πάντα μαζί.

Μην ξεχάσεις ποτέ: την ύπουλη δουλιά τ' αφεντικό την αναθέτει πάντα στο διπρόσωπο. Διάβαζε «Συνασπισμός» στη θέση του διπρόσωπου και δεν πέφτεις καθόλου έξω.

Είχες κι έχεις ένα μόνο απάγκιο: Το Κόμμα! Δώσ' τα όλα, λοιπόν, εκεί που αξίζει να τα δώσεις, πέτα στα σκουπίδια κάθε ιδεολόγημα του αντίπαλου. Μέτρα τις λέξεις τους σαν καρφιά που σε σταυρώνουν κι αντί να γυρνάς το μάγουλο, αρχίνα να μαθαίνεις πως η ανατροπή τους είναι αποκλειστική προϋπόθεση ακόμα και για να υπάρχεις αύριο.

Αρκετά βράβευσες όσους σου έσκαψαν το λάκκο. Θυμήσου: Λένιν σημαίνει εξουσία εργατών! Κι ερμήνεψε ό,τι διαβάζεις...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΗΤΑΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

ΚΑΙ Ο ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΘΕΛΕ... «Η συμμαχία με τη σοσιαλδημοκρατία (...) μπορεί και πρέπει να γίνει (...) όταν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ, συμμαχίες μπορούν να γίνουν με εκείνα τα τμήματα που διατηρούν σχέσεις αντιπροσώπευσης με τα λαϊκά στρώματα (...) το ΚΚΕ έτσι κι αλλιώς (...) είναι ανίκανο όχι μόνο να διατυπώσει αλλά να συλλάβει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού του υπάρχοντος (...) ισχυριζόμαστε ότι σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε ένα πρόγραμμα "εφικτών" μεταρρυθμίσεων (...) που να προκαλεί μετασχηματισμούς στο κράτος (...) δεν αντιμετωπίζουμε την ΕΕ σαν μια "εξωτερική" δύναμη, αλλά σαν μια "εσωτερική" πολιτική διαδικασία που πρέπει και μπορεί να μετασχηματιστεί» (ο Χρ. Παπαδόπουλος, «κοκκινοπράσινη» εκδοχή της «αριστερής στροφής» στο ΣΥΝ / «ΑΥΓΗ»).

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ: «Χωρίς την επίλυση της εκκρεμότητας του ασφαλιστικού δε θα ήταν δυνατόν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας αλλά και η υλοποίηση των άλλων κινήσεων, όπως η διάθεση του πακέτου μετοχών της Αγροτικής, αλλά και η πώληση της Τράπεζας Αττικής (...) η κυβέρνηση θα μπορούσε να μη λάβει καμία απόφαση για το ασφαλιστικό της Εμπορικής και της Αγροτικής (...) σ' αυτή την περίπτωση πολύ απλά οι δύο τράπεζες θα έβαζαν λουκέτο» (τα σχόλια στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ: «Είμαστε εδώ για τα παιδιά μας. Ανησυχούμε πολύ για το μέλλον τους. Ο γιος μου είναι 23 ετών και είναι άνεργος. Δυστυχώς αυτό είναι φυσιολογικό στη Γαλλία» (διαδηλωτής στο Παρίσι / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

ΙΔΑΝΙΚΟΙ «ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ»; «Κάθε ελληνικό νοικοκυριό έχει σήμερα χρέος που ανέρχεται στα 19.600 ευρώ κατά μέσο όρο, έναντι χρέους 15.500 ευρώ το 2002 (...) παραμένει χρέος της Τράπεζας της Ελλάδος η προστασία των πολιτών (...) άλλο πράγμα η δανειοληπτική διευκόλυνση των νοικοκυριών και εντελώς άλλο η διαμόρφωση κοινωνικών ομάδων που νομίζουν ότι μπορούν να απολαμβάνουν εσαεί τα πάντα "επί πιστώσει"» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΚΕ: ΟΡΘΩΣΤΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΤΩΡΑ!

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ραγδαία αύξηση δανείων, πτώση αποταμίευσης

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Ενα στα δύο νοικοκυριά χρωστά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 2.388 νέες θέσεις τώρα

Η ΑΥΓΗ: Τρία εκατομμύρια «όχι»

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ τα νοσοκομεία

Ο ΛΟΓΟΣ: ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ θανάτου;

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο φόβος του αίματος

ΤΑ ΝΕΑ: Για 30 ευρώ μολύνθηκε η 16χρονη

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ η βαλίτσα των κοριών

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα, πώς θα εφαρμοστεί ο ΦΠΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, τι αλλάζει με τον ΦΠΑ

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΓΙΔΑ στα ακίνητα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σε δίνη η Σοφοκλέους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Μπράβο για την «απασχολησιμότητα» και την κατάργηση του 8ωρου!

«Η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γιόρτασε τα 80 χρόνια ενός ρεαλιστή σοσιαλιστή, οραματιστή Ευρωπαίου και αρχιτέκτονα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, του προέδρου της Κομισιόν για την κοινοτική "χρυσή δεκαετία" 1985-1995, Ζακ Ντελόρ. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς, παρέδωσε στον Ντελόρ μια συλλογή από προσωπικές μαρτυρίες από 80 νυν και πρώην ευρωβουλευτές που αναφέρονται στην προεδρική θητεία του, με μια χαρακτηριστική διαπίστωση: "αν ήταν, ακόμη, σήμερα πρόεδρος της Κομισιόν, θα είχαν λυθεί πολλά κοινοτικά προβλήματα". Να υπενθυμίσουμε ότι ο Ντελόρ δημιούργησε τη μεγάλη εσωτερική αγορά. Για να μπορούν όμως ν' αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του ανταγωνισμού της εσωτερικής αγοράς τα πιο φτωχά κράτη μέλη καθιέρωσε την πολιτική της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, τα περίφημα πακέτα Ντελόρ που για την Ελλάδα ήταν "μάννα εξ ουρανού". Μακάρι και για τη σημερινή Ευρώπη των 25 να βρεθεί ένας νέος Ντελόρ» (είδηση και σχόλιο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Αντικομμουνιστική στοχοπροσήλωση

«Ο Οβερι (σσ Βρετανός ιστορικός) πιστεύει ότι ο Χίτλερ δεν είχε επηρεαστεί τόσο από τον Στάλιν όσο από τον Λένιν. "Ο Χίτλερ είχε επηρεαστεί από τον Λένιν, ειδικά σε θέματα πολιτικής προπαγάνδας. Μελέτησε πολλά έργα του Λένιν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του στο Λάντσμπεργκ". Δεν μπορεί να συγκρίνει τη βαρβαρότητα των δυο παρανοϊκών, αφού όπως λέει, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία και αριθμοί των θυμάτων τους, θεωρεί όμως πολύ θετικό ότι τα τελευταία χρόνια "ένα πλατύ κοινό μαθαίνει ότι και ο Στάλιν ήταν υπεύθυνος για το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων» (το ρεπορτάζ, επίσης, στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ