ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιχείρηση - «πρότυπο» αντεργατικών πολιτικών

Για «μετάλλαξη» και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ έκανε χτες λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού, Π. Βουρλούμης, προαναγγέλλοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αρχίσει από τον ΟΤΕ την υλοποίηση των αντιλαϊκών της σχεδίων σε όλες τις ΔΕΚΟ

Την πρόθεση της κυβέρνησης, να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον ΟΤΕ σαν «επιχείρηση» στην οποία θα εφαρμόζει... πειραματικά τα αντεργατικά και αντιλαϊκά της σχέδια - όπως αυτά έχουν ενσωματωθεί στο νόμο για τις πρώην ΔΕΚΟ - αποκάλυψε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Παναγής Βουρλούμης. Μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση της «OTEAcademy» (θυγατρικής του ΟΤΕ), με θέμα «Μετασχηματισμός του Επιχειρείν» («Transforming the Busines») ο Π. Βουρλούμης - που επιλέχτηκε γι' αυτήν την καίρια θέση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό - είπε πως «η ανάγκη να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ είναι άμεση» και υποστήριξε πως «αν δεν προσαρμοστεί (σ.σ. ο ΟΤΕ) θα καταστραφεί»! Ούτε λίγο - ούτε πολύ, δηλαδή, ο «ισχυρός άντρας» του ΟΤΕ, ισχυρίστηκε πως εάν δεν επιβληθεί άμεσα ο «εργασιακός μεσαίωνας» στον ΟΤΕ, η επιχείρηση θα... καταστραφεί!

Η χτεσινή προκλητική παρέμβαση Βουρλούμη, αποτελεί προάγγελο των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, όχι μόνο στον ΟΤΕ αλλά και στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ, με πρόσχημα την... εξυγίανση και την... ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά, ο Π. Βουρλούμης ισχυρίστηκε πως δεν αρκεί μόνο «να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ», αλλά θα πρέπει επιπλέον και να καταργηθούν νόμοι και διατάξεις «που προστατεύουν κεκτημένα διαφόρων ομάδων και ανεβάζουν απαγορευτικά το κόστος λειτουργίας». Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, αφού έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγής «κουλτούρας» των εργαζομένων απέναντι στον εργοδότη τους, στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι όσα πρεσβεύει «δεν έχουν να κάνουν με ιδεολογίες. Δεν είναι ούτε φιλελευθερισμός, ούτε στυγνός καπιταλισμός», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν... «ανάγκη των καιρών»...

Σημειώνεται ότι ο ΟΤΕ, όπως και στο θέμα της άρσης της μονιμότητας, αποτελεί τον «πιλότο» της κυβέρνησης για κάθε εργασιακή ανατροπή και στις άλλες επιχειρήσεις, για απολύσεις με «διευθυντικό δικαίωμα» και ελεύθερες προσλήψεις από την αγορά κλπ. Αλλωστε, με εντολή Βουρλούμη στον ΟΤΕ έχει συσταθεί ομάδα που εξετάζει τις αλλαγές στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού, ενώ ο ίδιος διαμηνύει ότι η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί κανονικά, ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Επί της ουσίας, το μήνυμα που πέρασε χτες η κυβέρνηση, μέσω των δηλώσεων Βουρλούμη, είναι ότι κεντρικός της στόχος παραμένει η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και το ξεθεμελίωμα κάθε δικαιώματος και κατάκτησης των εργαζομένων, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό «εμπόδιο» για τους επίδοξους «επενδυτές», στην προοπτική πλήρους ιδιωτικοποίησης, τόσο του ΟΤΕ όσο και των άλλων ΔΕΚΟ.

«ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ»
Οι βιομήχανοι πυροδοτούν την ακρίβεια

Στο 8,9% έφτασαν οι ανατιμήσεις το Φλεβάρη του 2006

Κέρδη στα θησαυροφυλάκια των μεγαλοβιομηχάνων γίνονται οι ραγδαίες ανατιμήσεις που εμφανίζει μια μεγάλη γκάμα εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό καταγράφεται και στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με τα οποία ο «δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία», δηλαδή οι τιμές στις οποίες πωλούν τα παραγόμενα εμπορεύματα μεταποίησης οι ιδιοκτήτες των εργοστασίων εμφανίζουν ραγδαίες ανατιμήσεις, πολύ πάνω από τον τιμάριθμο λιανικής. Η ασυδοσία των βιομηχάνων πυροδοτεί την ακρίβεια στο λιανεμπόριο, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον δείκτη τιμών λιανικής. Οι «τιμές παραγωγού» (ντόπιων και εισαγόμενων εμπορευμάτων μεταποίησης) το μήνα Φλεβάρη του 2006 σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2005 αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,9% και σε μέσα επίπεδα 12μηνου 6,1%. Από τη σύγκριση των δεικτών Φλεβάρη 2006 με Φλεβάρη 2005 της «εσωτερικής αγοράς», δηλαδή των εμπορευμάτων μέσα στη χώρα, προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Ο Γενικός δείκτης ανατιμήθηκε σε ποσοστό 9,5%
  • Τα αναλώσιμα καταναλωτικά αγαθά εμφανίζουν ραγδαία άνοδο 8,9%
  • Τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά ανατιμήθηκαν σε ποσοστό 3,8%
  • Τα «ενεργειακά αγαθά» 16,2%.
ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος εμπόρων και μεταποιητών...

Ανευ προηγουμένου η μείωση των τιμών του προϊόντος, επιταχύνει την εγκατάλειψη της καλλιέργειας

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι καπνοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι εταιρίες μεταποίησης προσφέρουν εξευτελιστικές τιμές για τα προϊόντα τους, σε πολλές περιπτώσεις 70% κάτω σε σχέση με τα περσινά επίπεδα τιμών. Στις ποικιλίες «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ» από 40 λεπτά το κιλό πέρσι, ζυγίστηκαν φέτος καπνά προς 20 λεπτά το κιλό, ενώ για τις ποικιλίες «Σαμψούν» και «Κατερίνης» ζυγίζονται από 0,50 ευρώ μέχρι 2,10 ευρώ το κιλό, αντί 2,50 ευρώ πέρσι. Αντίστοιχα κυμαίνονται οι τιμές για τον Μπασμά στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών.

Οι αγοραπωλησίες γίνονται μέσα σε απόλυτα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς πέρσι είχαν αρχίσει από τις 10 Γενάρη, ενώ φέτος τελειώνει ο Μάρτης και βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Για τις ποικιλίες «Βιρτζίνια» και «Μπέρλεϊ» οι παραδόσεις θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 15 Απρίλη, ενώ για τις υπόλοιπες ποικιλίες μέχρι τις 30 Απρίλη. Οι καταστάσεις αυτές δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερους εκβιασμούς από μέρους των αγοραστών - μεταποιητών. Σημειώνεται, πως σε ορισμένους νομούς δεν έχει αρχίσει ακόμη η ζύγιση για τα καπνά «Μπέρλεϊ» και - σύμφωνα με πληροφορίες - η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρίες δεν προσκόμισαν εγγυητικές επιστολές. Για το λόγο αυτό ομάδες παραγωγών με εξώδικες δηλώσεις ζητούν από τις εταιρίες αυτές άμεσα να αρχίσουν την παραλαβή των καπνών τους.

Αλλά και για τις 8.500 οικογένειες του Νομού Ροδόπης, που ζουν από το «Μπασμά», τα πράγματα φέτος δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Αυτές τις μέρες με την έναρξη της παραλαβής των καπνών, οι εταιρίες μεταποίησης προσπαθούν με κάθε μέσο να κρατήσουν τις τιμές στα κατώτερα επίπεδά τους. Ηδη ακούγονται τιμές από 0,70 μέχρι 1,5 ευρώ, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρσι οι τιμές έφτασαν από 2,80 μέχρι 4,50 ευρώ το κιλό. Με τα δεδομένα αυτά η εγκατάλειψη των χωραφιών όπου καλλιεργούνται οι περισσότερες καπνικές ποικιλίες, αναμένεται ότι θα είναι ολοκληρωτική.

Οι αγρότες, καθώς κατανοούν ότι η νέα ΚΑΠ προσπαθεί να εξοβελίσει τελείως αυτή την καλλιέργεια από τη χώρα - ήδη άρχισε να γίνεται «πράξη» με την αποσύνδεση των επιδοτήσεων και τις χαμηλές τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων - δηλώνουν από τώρα ότι δεν προτίθενται να ξανασπείρουν καπνά, αφού οι έμποροι τα αγοράζουν τζάμπα. Ενα ζοφερό μέλλον για τις αγροτικές περιοχές που η μονοκαλλιέργεια του καπνού ήταν ο πλούτος τους και όπου τώρα απειλούνται με αύξηση του ποσοστού ανεργίας, ενώ στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας θα προκληθούν σοβαροί τριγμοί.

Κλειστά τα βενζινάδικα

Να κλείσουν τα πρατήριά τους σήμερα και αύριο καλεί τους βενζινοπώλες όλης της χώρας η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, ενώ ακινητοποιημένα θα παραμείνουν και τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων με απόφαση της ομοσπονδίας τους. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει επίσης οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εμπόρων μεταπωλητών.

Με την κινητοποίηση αυτή, οι εμπλεκόμενοι - με τη διακίνηση υγρών καυσίμων - κλάδοι ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της νοθείας και φοροδιαφυγής στα καύσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ