ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Ενα ακόμα γρανάζι στο μηχανισμό προπαγάνδας της ΕΕ

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την πάγια θέση του ΚΚΕ ενάντια στη δημιουργία Ευρωπαϊκών Πολιτικών Κομμάτων διατύπωσε με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι με την Εκθεση αυτή διασφαλίζεται ο απόλυτος έλεγχος των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ενώ επιδιώκεται η αναβάθμιση του ρόλου τους και η ανάδειξή τους σ' έναν ακόμη φορέα ιδεολογικής επίθεσης του κεφαλαίου ενταγμένο στο γενικότερο μηχανισμό προπαγάνδας της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής σημειώνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ έχει ταχθεί εναντίον της απόφασης της ΕΕ για τη δημιουργία ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, τα οποία θέλει να ελέγχει και να τα χρησιμοποιεί για να υπερασπίζουν ή να προωθούν τον ευρωμονόδρομο.

Η Εκθεση προωθεί την αναβάθμιση του ρόλου τους, τροποποιεί το σύστημα χρηματοδότησης με πιο ευέλικτους όρους, για να τα χρησιμοποιήσει σαν μέρος του μηχανισμού πλύσης εγκεφάλου που προετοιμάζει για το "Ευρωσύνταγμα" και την πολιτική της, ώστε να κάμψει τις λαϊκές αντιστάσεις.

Στα πλαίσια της ονομαζόμενης "Ευρωπαϊκής πολιτικής Επικοινωνίας" δηλαδή της ιδεολογικής επίθεσης του κεφαλαίου και αξιοποιώντας την "περίοδο περισυλλογής" κινητοποιεί κοινοβούλια, περιφερειακές αρχές, ΜΚΟ, ΜΜΕ, δημοσιογράφους και πολιτικά κόμματα του ευρωμονόδρομου για να "προπαγανδίζουν" και να νεκραναστήσουν το Ευρωσύνταγμα και να ανορθώσουν τη "χαμένη τιμή" της ΕΕ, στα μάτια των εργαζομένων της Ευρώπης.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στη νεολαία ενισχύοντας τα "Ευρωπαϊκά Κόμματα" για να δημιουργήσουν ευρωπαϊκές οργανώσεις νεολαίας.

Παράλληλα, διασφαλίζει τον απόλυτο έλεγχο και την εξάρτηση αυτών των κομμάτων μέχρι του σημείου να καθορίζει και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας τους.

Καταψηφίζουμε την Εκθεση αρνούμενοι να δώσουμε δήλωση νομιμοφροσύνης στην ιμπεριαλιστική συμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ και καλούμε σε αντίσταση, απειθαρχία και ανυπακοή».

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι

Πολιτικό μνημόσυνο πραγματοποίησε χτες η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ

Μ' ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι, αλλά και με σταθερή την απόφαση να συνεχίσουν πιστά το δρόμο της αντίστασης, πλήθος συναγωνιστών και συντρόφων στο μακρύ δρόμο του αγώνα συγκεντρώθηκαν, χτες το απόγευμα, στο νεκροταφείο της Νίκαιας, στο πολιτικό μνημόσυνο του Νίκου Μπελογιάννη που διοργάνωσε η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ. Αφορμή, τα 54 χρόνια που συμπληρώθηκαν, χτες, από την εκτέλεσή του στο Γουδί στις 30 Μάρτη 1952 μαζί με τους συντρόφους του Μπάτση, Καλούμενο και Αργυριάδη, από το καθεστώς της αμερικανοκρατίας στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Νίκος Νουφαρίτσης, γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Κοκκινιάς του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στα γεγονότα εκείνης της εποχής, τη δράση, τη σύλληψη και εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, επισήμανε τα δεινά που προκαλούν και σήμερα στους λαούς όλου του κόσμου οι ιμπεριαλιστές και οι εκφραστές του κεφαλαίου και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας μεγάλης κοινωνικοπολιτικής συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα. «Το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο πάλης με πρωτοπόρα δύναμη την εργατική τάξη θα αλλάξει ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς φέρνοντας τον ίδιο το λαό στην εξουσία. Τη λαϊκή εξουσία που θα αποδεσμεύσει τη χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ, θα ελέγχει και θα σχεδιάσει τους βασικούς κρίκους της οικονομίας με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, θα οργανώσει τη λαϊκή οικονομία για την κάλυψη των πραγματικών διευρυμένων αναγκών του λαού και της νεολαίας». Παράλληλα κάλεσε τους συγκεντρωμένους «με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της μπροστά, να δημιουργήσουμε το αντίπαλο δέος, τη νέα υπερδύναμη με τους λαούς της Ευρώπης, με τους λαούς όλου του κόσμου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Ν. Σοφιανός, γραμματέας της ΚΟΠ και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Απ. Συρίγος, υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», Γιώργης Μωραΐτης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων, ο Στ. Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας και άλλοι. Στεφάνια κατέθεσαν ο Θ. Βλόντζος εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς του ΚΚΕ, η Επιτροπή Δημοτών Νομού Ηλείας της ΚΟΑ, το Τομεακό Γραφείο της ΚΝΕ Κοκκινιάς, η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς, ο Δήμος Νίκαιας, η «Δημοκρατική Ενότητα Νίκαιας», η ΠΟΑΟ κ.ά.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Ο τουρίστας Ν. Κακλαμάνης

Οσα συμβαίνουν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης με τις μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος αφήνουν έκθετο τον Νικήτα Κακλαμάνη. Δυο χρόνια κυκλοφορούσε μέσα στη δαντική κόλαση των νοσοκομείων σα να πήγαινε σε παιδική χαρά. Με τη βοήθεια γνωστών δημοσιογράφων που ξεπερνούν εαυτούς και αλλήλους στο πολιτικό μακιγιάζ, κατάφερε ν' αποκτήσει ένα πρόσωπο τρυφερό και φιλάνθρωπο, ό,τι ακριβώς χρειάζεται κάποιος για να πατήσει στο σβέρκο μας. Αυτό που θυμόμασταν παλιά ως κακό, με τη μορφή του «τετράγωνου» μαύρου που σε πλακώνει, αντικαταστάθηκε από καλά παιδιά τύπου Κακλαμάνη, που παρακολουθούν κάθε ανθρώπινη αναστάτωση μ' εκείνο το βλέμμα του εξωγήινου, το οποίο τους απαλλάσσει, από κάθε ευθύνη. Ο τέως υπουργός μπορούσε, ωστόσο, να συμμετέχει στα υπουργικά συμβούλια και να δέχεται ανερυθρίαστα αποφάσεις που συνεχίζουν, ακόμη και τώρα (που κολυμπάει ανενόχλητος προς το Δήμο της Αθήνας), να ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς μαζί με τους γιατρούς, οι οποίοι δεν εισακούονται ποτέ. Και όλα αυτά, μέσα σε συνθήκες που μόνο με σκηνές μάχης μπορούν να συγκριθούν.

Είναι καιρός πια, μαζί με τον καρκίνο, τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια, να προσθέσουμε στη λίστα και τη νόσο των καλών παιδιών που θέλουν να μας κυβερνούν. Να επιστρέψουμε με δύναμη στις εικονομαχίες, προτείνοντας, αντί της αγιογραφίας που ασκούν οι τεχνικοί της εξουσίας για ορισμένα πρόσωπα, την ακτινογραφία τους, όχι όπως τους γέννησε η μάνα τους, αλλά όπως τους αποτελειώνει η ματαιοδοξία τους.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Εκδήλωση στη γενέτειρά του

Με αφορμή τη συμπλήρωση 54 χρόνων από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Κυριακή 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στο χώρο του μνημείου Μπελογιάννη, στην Αμαλιάδα (πλατεία Μπελογιάννη), από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για τη συμμετοχή στην εκδήλωση από την πλατεία Κάνιγγος, την Κυριακή 9/4, στις 7π.μ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.8242.407.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή σε Δίον και Βεργίνα

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 1-2 Απρίλη εκδρομή σε Δίον - Βεργίνα - Βέροια. Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο 1 Απρίλη στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210-3827303 και 210-3843444 και στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ από Δευτέρα έως Παρασκευή το πρωί 9 π.μ.-2 μ.μ. και το απόγευμα 6 μ.μ.-8 μ.μ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», αύριο Σάββατο, στις 17.30, στα πλαίσια της εκπομπής «Ματιές στον κόσμο», μια συζήτηση για τις εκλογές στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Η Αννα Μπαλλή συζητά με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επιστημονική εκδήλωση

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», καλεί στην επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, την Τετάρτη 5 Απρίλη 2006, στις 19.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου (Ηρώων Πολυτεχνείου 47), με θέμα «Η κρίση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εποχή μας».

Το θέμα θα αναπτύξει ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρ. υπουργός Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο πρ. εφέτης Αγγελος Ρεμπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει την Κυριακή 2 Απρίλη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση στο Θέατρο Δήμου Ηλιούπολης (εντός Δημαρχείου) προ τιμήν των 28 χρόνων από την ίδρυσή της και των Δ. Κιντή, Θ. Βαλκανά, Γ. Χαμογεωργάκη και Α. Λάτση που διατέλεσαν πρόεδροί της.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, διοργανώνει εκδήλωση για τα ναρκωτικά, την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ