ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας
Ενισχύεται η καμπάνια αλληλεγγύης

Σχεδόν τις 6.000 έφτασαν οι υπογραφές στην έκκληση αλληλεγγύης για τον αγώνα που κάνει η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας ενάντια στις αντικομμουνιστικές επιθέσεις της τσέχικης κυβέρνησης αλλά και αντιδραστικών δυνάμεων της χώρας. Η έκκληση βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://4ksm.kke.gr και την αλληλεγγύη τους έχουν ήδη εκφράσει πολλοί παράγοντες από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, τη Βουλγαρία, τη Βενεζουέλα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες, όπως και πολλοί εργαζόμενοι, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές από τη χώρα μας.

Με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργου Τούσσα και Θανάση Παφίλη, άλλοι 20 ευρωβουλευτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους, ανάμεσά τους ο Ζαρομίρ Κόχλιτσεκ, ο Βλαντιμίρ Ρέμεκ, ο Ντανιέλ Στροζ, ο Μιροσλάβ Ράνσντορφ, η Βέρα Φλασάροβα, ο Γίρζι Μαστάλκα από την Τσεχία, ο Πέδρο Γκερέιρο και η Ιλντα Φιγκερέδο από την Πορτογαλία, ο Μπάιρμπρε ντε Μπρουν από την Ιρλανδία, ο Εσκο Σεπανέν από τη Φινλανδία, ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από την Κύπρο, ο Βίλι Μέιερ από την Ισπανία, η Σάχρα Βάγγενκνεχτ, ο Τομπίας Πφλιούγγερ και η Γκάμπι Τσίμερ από την Γερμανία, ο Τζιούστο Κατάνια, η Λουίζα Μοργκαντίινι, ο Βιτόριο Ανιολέτο, ο Τζιουλιέτο Τσιέσα και ο Ουμπέρτο Γκιουντόνι από την Ιταλία.

Στο μεταξύ, οι αντιδραστικές δυνάμεις στην Τσέχικη Γερουσία, παρά την αποτυχημένη προσπάθειά τους να περάσουν νόμο που να απαγορεύει τη χρήση του όρου «κομμουνιστικό», καταθέσανε νέο σχέδιο νόμου, με το οποίο ζητούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα εφαρμογής των διατάξεων για την ποινικοποίηση της χρήσης των συμβόλων του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Πάντως, η ΚΕΝ Τσεχίας κάνει έκκληση για συνέχιση της διεθνούς κινητοποίησης γιατί «συνέβαλε και εξακολουθεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μη επιβολή των κατασταλτικών μέτρων» σε βάρος των νέων κομμουνιστών της χώρας και της κομμουνιστικής ιδεολογίας.

ΙΡΑΝ
Τριπλό σεισμικό πλήγμα

Για άλλη μια φορά οι φτωχές περιοχές της χώρας είναι αυτές που πληγήκανε περισσότερο

Associated Press

Για άλλη μια φορά οι φτωχές περιοχές της χώρας είναι αυτές που πληγήκανε περισσότερο
ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι δύο σεισμικές δονήσεις, μικρότερης ισχύος, που προηγήθηκαν του κύριου πλήγματος, χτες το ξημέρωμα, εικάζεται ότι είναι ο βασικός παράγοντας που καθιστά αισιόδοξες τις ιρανικές αρχές για τον τελικό αριθμό των θυμάτων του σεισμού που «χτύπησε» την επαρχία Λορεστάν. Η κύρια σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 6 Ρίχτερ και το επίκεντρό της εντοπίστηκε μεταξύ των βιομηχανικών πόλεων Ντορούντ και Μπορουτζέρν.

Μέχρι χτες βράδυ είχαν καταμετρηθεί 70 νεκροί και περισσότεροι από 980 τραυματίες. Οι νοσοκομειακές αρχές της επαρχίας απηύθυναν έκκληση στις γειτονικές επαρχίες να αποστείλουν ιατρική βοήθεια καθώς τα νοσοκομεία της επαρχίας είναι γεμάτα, ενώ έχουν διακοπεί οι τηλεφωνικές επικοινωνίες και η παροχή ηλεκτρισμού και αερίου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ζημιές έως ολοκληρωτική ισοπέδωση έχουν υποστεί 330 χωριά. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ζήτησε να αποσταλεί στις πληγείσες περιοχές κάθε αναγκαία βοήθεια.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ.-- Χιλιάδες αγρότες και ιθαγενείς διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλας κατά την 11η επέτειο της υπογραφής της Συμφωνίας για τα Δικαιώματα των Ιθαγενών, απαιτώντας την εφαρμογή της και τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται για τη γη και την άμεση κατάπαυση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΪΝ.-- Πιθανώς σε υπερφόρτωση οφείλεται η βύθιση κρουαζιερόπλοιου κοντά στις ακτές του Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πενήντα επτά άνθρωποι πνίγηκαν, 67 διασώθηκαν και άλλοι 13 είναι αγνοούμενοι. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται 13 Βρετανοί και 17 Ινδοί.

ΓΕΝΕΥΗ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ενοπλες ομάδες Σουδανών Αράβων επιτίθενται σε προσφυγικούς καταυλισμούς του Τσαντ απαγάγοντας και «στρατολογώντας» δεκάδες εφήβους πρόσφυγες από τη δυτική σουδανική επαρχία Νταρφούρ, κατήγγειλε χτες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Σφοδρές μαίνονται για τρίτη βδομάδα οι συγκρούσεις ανταρτών της «Εκστρατείας για Δημοκρατία και Ελευθερία» και του τακτικού στρατού του Τσαντ (περίπου 100 χλμ νοτίως της μεθοριακής πόλης Αντρ), με αποτέλεσμα δεκάδες τραυματίες και από τις δυο πλευρές και κύμα περίπου 5.000 προσφύγων. Χτες ανακοινώθηκε πως στις μάχες σκοτώθηκε και ο στρατηγός Αμπακάρ Γιουσούφ Ιτνο, που ηγείτο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Τσαντ κατά των ανταρτών.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Τουλάχιστον 12 παιδιά πέθαναν και πολλά τραυματίστηκαν στη διάρκεια πυρκαγιάς που ξέσπασε σε κοιτώνα δημοτικού σχολείου στην περιοχή Καράμπολε, 300 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας της Ουγκάντα. Τα θύματα ήταν αγόρια και κορίτσια 7 ως 13 ετών.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Το θάνατο ενός ανήλικου κοριτσιού προκάλεσε χτες στην Ινδονησία η γρίπη των πτηνών. Το ίδιο 24ωρο ανακοινώθηκαν δύο νέες εστίες της νόσου στο Νότιο Ισραήλ.

ΒΛΑΝΤΙΚΑΦΚΑΖ.-- Επτά Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Τσετσενία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανέφεραν ανώνυμες κυβερνητικές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Γκρόζνι.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Το λαϊκό κίνημα ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου

ΚΙΤΟ.--

Εθνική Συνέλευση με κύριο στόχο να καθοριστούν οι νέες στρατηγικές του λαϊκού κινήματος στην πάλη ενάντια στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ και συνολικά τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των προηγούμενων βδομάδων, λαμβάνει χώρα από χτες στο Εκουαδόρ.

Η Εθνική Συνέλευση που συγκλήθηκε από τη Συνομοσπονδία Ιθεγάνικων Εθνοτήτων (CONAIE), πραγματοποιείται ως κορύφωση των συναντήσεων και των συσκέψεων που έγιναν καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας σε όλο το Εκουαδόρ. Θα κριθεί και θα αποφασιστεί το σχεδιάγραμμα δράσης βάσει των αποφάσεων των περιφερειακών συνελεύσεων. Στο μεταξύ, στην έναρξη των διήμερων εργασιών της Εθνικής Συνέλευσης, ο ηγέτης της CONAIE, Λουίς Μάκας, καταδίκασε τη βία και την καταστολή των κινητοποιήσεων των προηγούμενων ημερών προσθέτοντας ότι συνεχίζεται: η CONAIE έλαβε κυβερνητική νότα όπου απειλούνται οι ηγέτες του κινήματος σε περίπτωση που τελικά πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνέλευση... αλλά δεν πρόκειται να υποκύψουμε, κατέληξε ο Μάκας.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Δίωξη κατά Γιαρουζέλσκι

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Αλλο ένα βήμα στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου αντικομμουνιστικής υστερίας, ειδικά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, προχωράει στην Πολωνία. Ασκήθηκε μήνυση ενάντια στον στρατηγό Βόιτσεχ Γιαρουζέλσκι από το λεγόμενο «Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης», με αιτιολογικό την επιβολή στρατιωτικού νόμου που είχε διατάξει το Δεκέμβρη του 1981. Στόχος βέβαια δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος πρώην ηγέτης, αλλά ο ίδιος ο σοσιαλισμός, η προσπάθεια εξίσωσης της κομμουνιστικής ιδεολογίας με το φασισμό.

Σε περίπτωση που καταδικαστεί, «μπορεί να εκτίσει ποινή φυλάκισης μέχρι και 11 χρόνων - 3 για παραβίαση του Συντάγματος και 8 για «κομμουνιστικά εγκλήματα» - επισημαίνει το εν λόγω Ινστιτούτο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Απεργία των εργαζομένων στην αεροπορική εταιρία LAB

ΛΑ ΠΑΖ.--

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες και των εργαζομένων στη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία της Βολιβίας, την Lloyd Aereo Boliviano (LAB) απέβησαν άκαρπες και από χτες η κίνηση στους αιθέρες της Βολιβίας ήταν ελάχιστη.

Κύριο αίτημα των εργαζομένων είναι η εθνικοποίηση της LAB, καθώς διαβλέπουν χρεοκοπία και τελικά κλείσιμό της βάσει της διαχείρισης υπό τη σημερινή διοίκηση, προκειμένου να υπάρξει νέα, απολύτως ιδιωτική επιχείρηση. Η LAB, όπου το κράτος συμμετέχει με 48%, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του '90 και της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και ενώ το αίτημα των εργαζομένων κινείται στο πλαίσιο της ατζέντας της κυβέρνησης Μοράλες, μέχρι στιγμής ο Πρόεδρος της Βολιβίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο εθνικοποίησης της LAB. Γεγονός που δείχνει τις δυσκολίες αλλά και τις αντιθέσεις που υπάρχουν στη Βολιβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ