ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «Ρ» - ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Γολγοθάς για τους αθλούμενους

Ο «Ρ» παρουσιάζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός του νησιού, στο τρίτο μέρος του οδοιπορικού

Κ.ΛΕΠΙΔΗΣ

Στη Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η κατάσταση στον αθλητισμό είναι δραματική. Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο και τελευταίο μέρος του οδοιπορικού στο νησί, μιλάει με ανθρώπους του αθλητισμού και αποκαλύπτει τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ανύπαρκτη χρηματοδότηση.

Ο Τάσος Παλλάς είναι γυμναστής - προπονητής στίβου στο Γυμναστικό Σύλλογο Σαλαμίνας, μαζί με τον Τάκη Επιτρόπουλο, παλιά δόξα του στίβου στο Δέκαθλο. Ο Τ. Πάλλας, δουλεύει επίσης και στο γυμνάσιο της Σαλαμίνας που λειτουργούν αθλητικές τάξεις.

-- Ο στίβος βρίσκεται σε κακό χάλι.

«Είμαστε απογοητευμένοι και εγώ και ο κ. Επιτρόπουλος γιατί ενώ υπάρχουν παιδιά με ταλέντο δεν μπορούμε να τα γυμνάσουμε. Ο στίβος όπως είδες έχει τα χάλια του. Αποδυτήρια για τα παιδιά δεν υπάρχουν, φεύγουν ιδρωμένα και βρώμικα. Είναι συνθήκες αυτές για αθλητισμό;»,

-- Ο Δήμος τι κάνει για τον κλασικό αθλητισμό;

«Δεν κάνει τίποτα. Να σκεφτείς ότι μας είχαν δώσει ένα μικρό δωμάτιο στο στάδιο για να βάζουμε το αθλητικό μας υλικό, επειδή όμως το ποδόσφαιρο κάνει ό,τι θέλει, για πολλούς και διάφορους λόγους, αποφάσισαν και μας έβαλαν μέσα στο δωμάτιο τα λιπάσματα που ρίχνουνε στο χόρτο».

-- Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του σωματείου σας;

-- «Είμαι σ' αυτό το σωματείο 3 χρόνια. Δεν έχω πάρει ποτέ 1 ευρώ, αντιθέτως έχω βάλει επανειλημμένως χρήματα από την τσέπη μου. Και κάτι ακόμα. Ποτέ δεν ήρθε ένας άνθρωπος να μας ρωτήσει τι κάνουμε στο στάδιο».

-- Το τμήμα του στίβου δεν έχει έφορο;

-- «Είχε έφορο ο οποίος έκανε κάποιες προσπάθειες, όμως όταν είδε την αδιαφορία που υπάρχει έφυγε και έτσι μείναμε από αγάπη και μόνο εγώ και ο κ. Επιτρόπουλος».

-- Δηλαδή, πλήρης αδιαφορία από πολιτεία και δήμο.

-- «Πριν 2 χρόνια όταν ο Πανελλήνιος ΓΣ άλλαζε το ταρτάν του στίβου, μερικά κομμάτια τα φέραμε για να τα τοποθετήσουμε στους διαδρόμους αλμάτων. Τα κομμάτια αυτά ακόμα βρίσκονται σε μια γωνιά γιατί κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να στρωθούν, παρ' όλες τις οχλήσεις μας προς το δήμο. Η πρόταση του κυρίου προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού ήταν να τα κάψουμε, ή να τα δώσουμε στο Ναύσταθμο για κάποιο ελικοδρόμιο που θα γινόταν. Κοίταξε, ο αθλητισμός δεν ενδιαφέρει το δήμο. Το κακό όμως είναι ότι και από πλευράς πολιτείας δεν υπάρχει προγραμματισμός».

-- Την υγεία των αθλητών ποιος την παρακολουθεί;

-- «Προσωπικά πιέζω τα παιδιά τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να περνάνε από γιατρό. Από εκεί και πέρα ό,τι κάνουν οι γονείς. Από αυτούς εξαρτώνται όλα...».

-- Ποια είναι γνώμη σου σχετικά με το θεσμό των αθλητικών τάξεων στα σχολεία;

-- «Δε λειτουργούν σωστά. Εχουν μεγάλα προβλήματα. Στη Σαλαμίνα υπάρχουν οι ειδικότητες Μπάσκετ, Βόλεϊ, Πινγκ-Πονγκ, Κωπηλασία. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι υποφερτά αν υπήρχε οργάνωση. Ολα λειτουργούν στο "πόδι". Δεν εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο έγιναν».

-- Είσαι και γυμναστής παιδιών με ειδικές ανάγκες. Πόσα παιδιά αθλούνται;

-- «Το σχολείο έχει 21 παιδιά και αθλούνται όλα ανάλογα με το πόσο μπορεί το κάθε ένα».

-- Τι εγκαταστάσεις έχετε;

-- «Δεν έχουμε εγκαταστάσεις, απλώς διαμορφώνουμε τις αίθουσες, δηλαδή βγάζουμε τα θρανία, βάζουμε στρώματα και άλλα ειδικά υλικά και κάνουμε ασκήσεις. Υπάρχει και ένας διάδρομος στον οποίο κάνουμε μπάσκετ, ποδόσφαιρο. Μεσαιωνικές καταστάσεις, αλλά τι να κάνεις;».

-- Δε φρόντισε μέχρι σήμερα κανείς για τη διαμόρφωση ενός χώρου για τα παιδιά;

-- «Οχι. Εμείς, με τον κοινωνικό λειτουργό και το σωματείο τους, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες. Για παράδειγμα, καταφέραμε να πηγαίνουμε μια φορά τη βδομάδα για κολύμβηση στο Κερατσίνι. Ολα στηρίζονται σε προσωπικές προσπάθειες δικές μας και των γονιών. Δεν υπάρχει φροντίδα, ούτε από το υπουργείο Παιδείας ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ούτε από το Δήμο...».

Ανύπαρκτη χρηματοδότηση, άθλιες εγκαταστάσεις

Ο Στέλιος Κρουστάλης είναι πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Σαλαμίνας. Επίσης, είναι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης, ταμίας στον Αθλητικού Συλλόγου Τελαμώνα και έφορος του Βόλεϊ.

-- Ο Αθλητικός Οργανισμός χρηματοδοτείται από τον δήμο;

-- «Οχι. Συντηρούμαστε με το 65% των χρημάτων που ξόδευε η ΓΓΑ για τη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων προτού αυτοί περάσουνε στους δήμους».

-- Σας φτάνουν αυτά τα χρήματα;

-- «Δε φτάνουν ούτε για τους μισθούς των μόνιμων υπαλλήλων».

-- Οι αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κακή κατάσταση...

-- «Ετσι είναι. Παρακαλάμε και ζητιανεύουμε, εκεί έχουμε φτάσει».

-- Η στέγη του γυμναστηρίου αντιμετωπίζει προβλήματα κάθε φορά που βρέχει. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα;

-- «Πρέπει να κάνω ένα έγγραφο στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου όπου θα καταγράφω το πρόβλημα. Ομως οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν να κάνουν με όλα τα προβλήματα του νησιού, θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε τη σειρά μας, η οποία μπορεί και να μην έρθει ποτέ. Αυτή είναι η κατάσταση. Και κάτι ακόμα. Εχω κάνει αρκετές φορές και το φύλακα».

- Από την άλλη, ο στίβος είναι γεμάτος από λακκούβες, πέτρες και χόρτα. Πώς θα γυμναστούν τα παιδιά σας;

-- «Εχετε δίκιο. Ομως, να ξέρετε ότι η σημερινή δημοτική αρχή τα παρέλαβε ακόμα χειρότερα».

-- Δηλαδή, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα;

«Κάπως έτσι θα το έλεγα. Σας κάνει εντύπωση; Ξέρετε τι αδιαφορία υπάρχει».

-- Δηλαδή, το ότι υπάρχει ακόμα αθλητισμός στο νησί οφείλεται σε μερικούς ανθρώπους με μεράκι...

-- «Αυτό ακριβώς, και θέλω να πιστεύω ότι μέσα σ' αυτούς τους "Ρομαντικούς" είμαι και εγώ».

-- Αυτό όμως δεν οδηγεί πουθενά.

-- «Οταν ανέλαβα τον Οργανισμό βρήκα στο Στάδιο το μόνιμο προσωπικό με ατακτοποίητα ένσημα 3 χρόνων. Τι να πρωτοκάνει κανείς μέσα σε ένα τέτοιο χάος; Ισως έχουμε τις χειρότερες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, αυτή είναι η κατάσταση. Τριτοκοσμικές καταστάσεις».

-- Τα αθλητικά σωματεία σημειώνουν ότι ο Αθλητικός Οργανισμός, ο δήμος γενικότερα, δε βοηθάει.

-- «Δεν είναι στις αρμοδιότητες του Αθλητικού Οργανισμού και του δήμου ο ερασιτεχνικός ή σωματειακός αθλητισμός, αυτά είναι υπόθεση της ΓΓΑ».

-- Ομως, έχετε απέναντί τους ηθική ευθύνη. Μήπως θα πρέπει να τους καλέσετε, να κουβεντιάσετε και από κοινού να παλέψετε τα προβλήματα τους;

-- «Στις κλειστές κοινωνίες, και ιδιαίτερα στη Σαλαμίνα, τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά».

-- Τι προγράμματα έχετε για το μαζικό αθλητισμό;

-- «Εχουμε τα γνωστά προγράμματα της ΓΓΑ με μια "μικρή" διαφορά: Ενώ πρώτα παίρναμε ένα χρηματικό ποσό, εδώ και κάποια χρόνια τα πληρώνουμε όλα εμείς. Στο πρόγραμμα αθλητισμός και γυναίκα έχουμε 60 άτομα στην ενόργανη γυμναστική, πήραν μέρος 300 παιδιά και υπάρχουν ακαδημίες για μπάσκετ κλπ.».

-- Τα παιδιά θα πάνε αργότερα σε σωματεία;

-- «Σε ποια σωματεία, αφού όλα είναι υπό διάλυση».

-- Τα γήπεδα τένις είναι δημοτικά;

-- «Τα έφτιαξε ο δήμος και τα έδωσε να τα εκμεταλλεύεται στο σωματείο που βέβαια έχει και τη συντήρηση. Εχω προτείνει στο δήμο, μια και η ΓΓΑ δε δίνει πια χρήματα, να προσλάβουμε εμείς μόνιμους γυμναστές. Ελπίζω ο δήμος να βοηθήσει».

  • Το επόμενο Σάββατο: Η έρευνα συνεχίζεται με την Τροιζήνα

Νίκος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ