ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είμαστε περήφανοι για τον επικό αγώνα του ΔΣΕ

Εκδήλωση - συνεστίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων για τα 60χρονα του ΔΣΕ

Αποψη από την εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ.
Αποψη από την εκδήλωση για τα 60χρονα του ΔΣΕ.
Με περηφάνια για τον ηρωικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τη συμμετοχή τους σ' αυτόν τον επικό αγώνα, αλλά και με τη σκέψη όλων σ' εκείνους που έχυσαν το αίμα τους και έδωσαν τη ζωή τους για να γραφτεί αυτό το έπος του ελληνικού λαού, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) Γιώργης Μωραΐτης. Και με την πεποίθηση πως η ηρωική Ιστορία της ΕΑ και του ΔΣΕ δεν μπορεί να διαγραφεί και να συκοφαντηθεί ούτε να ανατραπεί με τα λογής αντικομμουνιστικά μνημόνια και την αποκατάσταση των συνεργατών των ναζί, πλήθος Αντιστασιακοί αγωνιστές τίμησαν με εκδήλωση - συνεστίαση που οργάνωσαν, προχτές την Κυριακή 2.4.2006 σε κέντρο της Αθήνας τα 60χρονα του ΔΣΕ.

«Καμιά πολιτική υποτέλειας στα κελεύσματα των ιμπεριαλιστών δεν μπορεί να σβήσει αυτή την εποποιία του ελληνικού λαού, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ στο χαιρετισμό του, γιατί ό,τι γράφεται με αίμα δεν ξεγράφεται με τίποτα! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ν' ανοίξει ο δρόμος ενάντια στο γκρέμισμα των λαϊκών δικαιωμάτων, για ν' ανοίξει ο δρόμος για το Λαϊκό Μέτωπο για τη Λαϊκή Εξουσία. Η προσωρινή υποχώρηση των επαναστατικών δυνάμεων δε μας πτοεί», διαβεβαίωσε και κάλεσε τους αγωνιστές και τη νεολαία να βγάλουν συμπεράσματα και διδάγματα απ' αυτόν τον τιτάνιο αγώνα. Πως με πρωτοπορία το ΚΚΕ και τη λαϊκή συμμαχία, με τον αγώνα τους θ' ανοίξει ο δρόμος του λαού για ριζικές ανατροπές, για τη Λαϊκή Εξουσία και το σοσιαλισμό.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, χαιρέτισε το μέλος της Παναγιώτης Ηλιόπουλος που, εκτός των άλλων, κάλεσε τη γενιά της Αντίστασης και τους φίλους της Αντίστασης και του ΔΣΕ να δώσουν και στις προσεχείς τοπικές εκλογές την απάντησή τους, καταψηφίζοντας τα δύο κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ που με μπούσουλα τις ευρωενωσιακές αντιλαϊκές επιλογές και τα μέτρα επιτίθενται στα λαϊκά δικαιώματα, εργασιακά κοινωνικοασφαλιστικά κλπ. Και, υπερψηφίζοντας τους υποψηφίους και τους συνδυασμούς συνεργασίας που στηρίζουν, πανελλαδικά, το ΚΚΕ μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και τους Αριστερούς Πολίτες.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός των άλλων, ο Παναγιώτης Μακρής, Νίκος Καραντηνός, Στέλιος Μπενετάτος δήμαρχος Νίκαιας κ.ά. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το διακεκριμένο καλλιτέχνη της ΕΣΣΔ Γιάννη Τσελεπίδη που τον συνόδεψε στο πιάνο η Ρεγγίνα Μπελέτσκαγια σε ρώσικα τραγούδια του πολέμου, ενώ με το συγκρότημα Ψαραδάκου τραγούδησε τραγούδια από το «Αξιον εστί» του Μ. Θεοδωράκη. Το γλέντι συνεχίστηκε με τραγούδια της Αντίστασης από το συγκρότημα Ψαραδάκου και δημοτικά τραγούδια.

ΠΕΑΕΑ
«Δώστε τις μαρτυρίες σας στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας»

Ανακοίνωση προς όλα τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ και όλους τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Με αφορμή ορισμένα περιστατικά η ΠΕΑΕΑ απευθύνεται στα παραρτήματά της και στους αγωνιστές και προειδοποιεί:

«Τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μια γενικότερη προσπάθεια διαστρέβλωσης και παραποίησης, με σκοπό το "ξαναγράψιμο με το κεφάλι προς τα κάτω" της πραγματικής Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).

Επειδή παρατηρείται το φαινόμενο, κάποιοι ιδιώτες "ερευνητές" της ηρωικής αυτής περιόδου, να προσεγγίζουν παλιούς αγωνιστές των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ και ΔΣΕ, επικαλούμενοι πολλές φορές, μάλιστα, την ιδιότητα του συνεργάτη της ΠΕΑΕΑ και του Κέντρου Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης - ΔΣΕ (ΚΜΙΕΑ-ΔΣΕ), από τους οποίους ζητούν να καταγράψουν τα γεγονότα που έζησαν και τις μαρτυρίες τους, και να παραδώσουν τα χειρόγραφά τους για "αξιοποίηση" (δήθεν για να γράψουν βιβλίο ή να τα παρουσιάσουν σε εκπομπές στο ραδιόφωνο - Τηλεόραση), χωρίς, όμως, να γνωρίζουμε τις πραγματικές τους προθέσεις και τους απώτερους σκοπούς για τους οποίους συγκεντρώνουν αυτό το αρχειακό υλικό. Ειδοποιούμε όλους τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες και τους συνιστούμε να είναι επιφυλακτικοί και να μην εμπιστεύονται τον καθένα που παριστάνει τον ενδιαφερόμενο. Να μην δίνουν τα χειρόγραφά τους καθώς και συνεντεύξεις για περιγραφή μαχών και άλλων ιστορικών γεγονότων.

Για την καταγραφή και αξιοποίηση της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, η ΠΕΑΕΑ έχει ιδρύσει το Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΜΙΕΑ, όπου οι αγωνιστές πρέπει να στέλνουν τα χειρόγραφά τους και όποια άλλη μαρτυρία μαγνητοφωνημένη σε κασέτα κλπ. Καλό είναι να στέλνουν στο ΚΜΙΕΑ αντίγραφο των χειρογράφων τους και να κρατούν το πρωτότυπο για το αρχείο τους, γιατί τα κείμενα που στέλνονται στο ΚΜΙΕΑ είναι δύσκολο να επιστραφούν. Το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες.

Οσοι αγωνιστές και αγωνίστριες επιθυμούν να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, αλλά δεν μπορούν να τις γράψουν στο χαρτί, μπορούν, ύστερα από συνεννόηση, να έρθουν από τα γραφεία του ΚΜΙΕΑ και να τις καταθέσουν προφορικά. Οι μαρτυρίες θα καταχωρηθούν απευθείας στον υπολογιστή».

Αναβλήθηκε για αύριο η δίκη Καλούση

Αναβλήθηκε για αύριο η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών του πρώην προέδρου Πρωτοδικών Ευάγγελου Καλούση, ήδη προφυλακισμένου για συμμετοχή στο λεγόμενο παραδικαστικό κύκλωμα. Στη δίκη αυτή ο Καλούσης κατηγορείται για την αποφυλάκιση Αμερικανίδας που είχε υπογράψει, η οποία κρατούνταν για ναρκωτικά με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζεται δυο φορές το μήνα στο γραφείο του, προτείνοντάς της να συνάψει μαζί του ερωτικές σχέσεις, προκειμένου να αποφυλακίσει και το σύζυγό της. Στο μεταξύ, για τις 14 Απρίλη πήρε χτες προθεσμία για να απολογηθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Μπολέτσης, ο οποίος εμπλέκεται στη δικογραφία που αφορά στον Ευάγγελο Καλούση.

Ημερίδα για τα ναρκωτικά

Ημερίδα με θέμα «Μέτωπο κατά των ναρκωτικών» διοργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου Αττικής, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Παράρτημα Νέας Ιωνίας) και το Συνδικάτο Οικοδόμων (Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής) αύριο Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» στο Ηράκλειο Αττικής, Κουντουριώτη και Νεότητος.

Καταγγελίες για μεταγωγές και ξυλοδαρμούς

Για μεταγωγές και ξυλοδαρμούς σε όσους διαμαρτυρήθηκαν για το φρικτό θάνατο των τριών κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού από την πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης, κατηγορεί το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα τη διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και την ηγεσία του υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει και κρατούμενος από την Α' Πτέρυγα Φυλακών Κορυδαλλού, ο οποίος με γραπτή καταγγελία που έφτασε χτες με ΦΑΞ στο «Ρ», κάνει λόγο για μεταγωγές και ξυλοδαρμούς, καταγγέλλει τους αρμόδιους φορείς για καθυστερημένη και ανεπαρκή επέμβαση και ισχυρίζεται ότι τη φωτιά την έσβησαν κρατούμενοι με κουβάδες και όχι υπάλληλοι με πυροσβεστήρες και αναφέρει ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει 50 μεταγωγές, ενώ στους κρατούμενους της Δ' Πτέρυγας δεν επιτρέπεται να βγουν από τα κελιά τους.

Αναστολή φυλάκισης στον Κανά

Δεκτή έκανε χθες ομόφωνα το πενταμελές Εφετείο Αναστολών την αίτηση αποφυλάκισης του καταδικασμένου πρωτόδικα σε 25ετή φυλάκιση για συμμετοχή στον ΕΛΑ Αγγελέτου Κανά μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν να απορριφθεί το αίτημα. Το δικαστήριο επέβαλε στον Κανά τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, και της υποχρέωσης παρουσίας στο Αστυνομικό Τμήμα σε τακτά διαστήματα. Επίσης, του επέβαλε χρηματική εγγύηση 3.000 ευρώ, απορρίπτοντας την εισαγγελική πρόταση για εγγυοδοσία 10.000 ευρώ.

«Ζήτημα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας είναι η χωροθέτηση του ισλαμικού τεμένους», ανακοίνωσε χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η ελευθερία της λατρείας αποτελεί ειδικότερη έκφανση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θρησκευτικής ελευθερίας». Σε περίπτωση που η Πολιτεία αρμοδίως θέσει στην Εκκλησία το ζήτημα της χωροθέτησης του ισλαμικού τεμένους όπως σημειώνεται, «η Εκκλησία θα εκφέρει τη γνώμη της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ