ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Του Χάρη Χαλβατζόγλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας
Εμπαιγμός των σεισμόπληκτων ΕΒΕ

- Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων της Αθήνας (ΟΒΣΑ) συμμετέχει στο συντονιστικό των ΕΒΕ των σεισμόπληκτων περιοχών. Πείτε μας, με δυο λόγια, τι έχει κάνει μέχρι σήμερα.

- Σημειωτέον ότι στο συντονιστικό συμμετέχουν σωματεία, εμπορικοί σύλλογοι, ενώσεις επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ομοσπονδίες απ' όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές (Ανω Λιοσίων, Ιλίου, Μενιδίου, Περιστερίου, Καματερού, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Ιωνίας) καθώς και η ΟΒΣΑ που έχει μέλη της σε όλες αυτές τις περιοχές. Το Συντονιστικό, που έχει μέχρι σήμερα μια πλούσια δράση αγώνων, ιδρύθηκε γιατί ήμασταν σίγουροι ότι μετά το πέρασμα μερικών ημερών από το σεισμό αυτό το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης, όπως μετέπειτα αποδείχτηκε, γρήγορα θα περνούσε και μετά θα άφηναν, όπως και έγινε, τους ανθρώπους στην τύχη τους. Εκτός, λοιπόν, από πολλά «θα» και παρελάσεις υπουργών, για το θεαθήναι από τις σεισμόπληκτες περιοχές, τίποτα ουσιαστικό δεν έχουν δει οι συνάδελφοι, αλλά και γενικότερα όλοι οι σεισμόπληκτοι.

-Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί και τι κάνει η κυβέρνηση;

- Τουλάχιστον 150.000 άνθρωποι μένουν και εργάζονται σε κίτρινα και κόκκινα κτίρια, προσπαθώντας να βγάλουν το ψωμί τους, διακινδυνεύοντας έτσι καθημερινά να θαφτούν στα ερείπια ακόμα και με ένα πολύ μικρότερο σεισμό από αυτόν της 7ης Σεπτέμβρη. Σε συναντήσεις με υπουργούς αντιμετωπίσαμε μόνο αδιαφορία. Η κοροϊδία με λίγα λόγια ...πάει σύννεφο. Και μάλιστα, σε επερώτηση του ΚΚΕ με αφορμή ανακοίνωσή μας, η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι μας έλυσε τα προβλήματα. Κανένα από τα βασικά μας αιτήματα δεν έχει λυθεί. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στα αιτήματά μας που είναι: πλήρης αποκατάσταση των ζημιών, πάγωμα των χρεών προς το δημόσιο και τα ταμεία, μέχρι και ένα χρόνο μετά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, ένα εκατομμύριο έκτακτο οικονομικό βοήθημα, επιδοτούμενο επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης, να δίνονται άδειες για μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.

- Τι προτίθεστε να κάνετε στη συνέχεια;

- Με δεδομένη την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα των σεισμοπαθών και την οργή και αγανάκτηση, που διακατέχει τον κόσμο αυτών των περιοχών, η επιτροπή θα συνεχίσει και θα εντείνει, με κάθε μέσο, τον αγώνα της. Αποφασίσαμε να βγάλουμε αφίσα και ανακοίνωση που θα σκεπάζει την υποκριτική στάση και τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης, που ενώ δε δίνει τίποτα για τους ανθρώπους που υποφέρουν ξέρει να ξοδεύει δισ. για φιέστες αλά Μιλένιουμ, όπως λέει κι ο λαός: «απ' έξω μπέλα - μπέλα κι από μέσα κατσιβέλα», ή ακόμα εκατοντάδες δισ. για πανωπροίκια π.χ. μετρό. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Ηδη, προγραμματίζουμε και συγκέντρωση με συμμετοχή όλων των δήμων των σεισμόπληκτων περιοχών. Η απάντηση στην κυβέρνηση θα είναι πολύ δυναμική.


Μ.Ζ.

«ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ»

Ηδιωκτική μανία της κυβέρνησης Σημίτη εναντίον όλων όσοι αντιδρούν αγωνιστικά στην αντιλαϊκή πολιτική της αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» του «εκσυγχρονισμού» στην Ελλάδα.

Πάνω σ' αυτό το «σήμα» απεικονίζεται ο ροπαλοφόρος των ΜΑΤ και η δικαστική «δρέπανος».

- Θυμηθείτε τους ΜΑΤατζήδες να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ στην Εθνική Οδό και να κυνηγούν τους αγρότες στα χωράφια του Θεσσαλικού κάμπου.

- Θυμηθείτε τους «φρουρούς του νόμου» να σέρνουν και ποδοπατούν τους ναυτεργάτες στα λιμάνια.

- Θυμηθείτε τους ροπαλοφόρους να δέρνουν άγρια και άνανδρα τους γέροντες και τις γερόντισσες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

- Θυμηθείτε τους αστυνομικούς να επιδράμουν στα σχολεία, να συλλαμβάνουν και να κακοποιούν μαθητές, να χτυπούν εκπαιδευτικούς που αντιδρούσαν στο αίσχος των εξετάσεων για διορισμούς στην εκπαίδευση.

- Θυμηθείτε τις δυνάμεις ασφαλείας, μαζί με τους προβοκάτορες του παρακράτους και υπό την καθοδήγηση των Αμερικανών πρακτόρων, να ρίχνουν δολοφονικά χημικά κατά των διαδηλωτών στο Σύνταγμα την ημέρα της επίσκεψης Κλίντον.

Κι ύστερα από τα ΜΑΤ ήρθαν τα δικαστήρια.

- Πάνω από 10.000 αγωνιστές της αγροτιάς σέρνονται στα «αγροτοδικεία» και καταδικάζονται σε βαριές ποινές, μόνο και μόνο γιατί βγήκαν στους δρόμους να παλέψουν για το ψωμί τους και το δίκιο τους. Η αγωνιζόμενη αγροτιά στο εδώλιο.

- Εκατοντάδες μαθητές - σ' αυτήν την τρυφερή ηλικία που κάθε περιστατικό της ζωής γράφεται στο χαρακτήρα- πέρασαν από τον ανακριτή και τα «μαθητοδικεία», μόνο και μόνο γιατί διεκδικούν το δικαίωμα στη μόρφωση και στο μέλλον. Η νεολαία στο εδώλιο.

- Ολες οι απεργίες των εργαζομένων κρίθηκαν «παράνομες» στα δικαστήρια. Η εργατική τάξη στο εδώλιο.

Και η λίστα των διωκομένων δεν έχει τελειωμό.

Στα χρόνια της κυβέρνησης Σημίτη έγιναν περισσότερες διώξεις απ' όσες έγιναν όλα τα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση. Ο ελληνικός λαός στο εδώλιο.

* * *

Και ήταν αναμενόμενο - εμείς που «παροικούμε την Ιερουσαλήμ» το ξέραμε και το περιμέναμε - η δικαστική μανία της κυβέρνησης Σημίτη να φτάσει απευθείας στο ΚΚΕ.

Το κλίμα είχε προετοιμαστεί με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Η δράση του ΚΚΕ αγγίζει και ενίοτε ξεπερνάει τα όρια της νομιμότητας και πρέπει να λάβουμε μέτρα», είπαν ο Παπαντωνίου και ο Παπαδόπουλος, ο Λαλιώτης και ο Πάγκαλος. Δεν το λένε από μόνοι τους. Τη φωνή του κυρίου τους μεταφέρουν.

Εμείς ξέρουμε ότι την εντολή «ξεμπερδέψτε με το ΚΚΕ» την έδωσαν οι Αμερικανοί. «Κόψτε το λαιμό σας να βρείτε τον τρόπο να ξεμπλέξουμε με το ΚΚΕ, γιατί δεν ανεχόμαστε να υπάρχει κόμμα στην Ελλάδα που στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ και της "νέας τάξης", να καλεί τους Ελληνες να διαδηλώνουν κατά του πολέμου στα Βαλκάνια, κατά της παράδοσης του Οτσαλάν και κατά της επίσκεψης Κλίντον», διέταξαν τ' αφεντικά, και τα «τσιράκια» τους υπάκουσαν.

* * *

Σ'αυτά τα πλαίσια της επιχείρησης ν' αντιμετωπιστεί το ΚΚΕ και ο «κομμουνιστικός κίνδυνος», εντάσσονται και ο διώξεις κατά του «Ριζοσπάστη». Επιλέχτηκε γι' αυτή τη «βρώμικη δουλιά» ο Γιαννόπουλος. «Ο καθείς εφ' ώ ετάχθη» και ο ειδικός στο είδος του. Και με τις διώξεις κατά του «Ριζοσπάστη» ο Γιαννόπουλος - «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος» και τον Σημίτη εκπροσωπών - υποδεικνύει τον «ένοχο».

Γιατί, πράγματι, ο «Ριζοσπάστης» είναι ένοχος, είναι ο «υποκινητής» των λαϊκών αντιδράσεων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, των λαϊκών αγώνων για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Υποκινητής με την έννοια ότι ενημερώνει το λαό μας για την ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής, καταγράφει τις επιπτώσεις της και προτρέπει τα λαϊκά στρώματα να ξεσηκωθούν και ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της, προβάλλοντας και την εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ, τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου που θ' αναλάβει, στην πορεία, τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου.

Αυτή η προσφορά του «Ριζοσπάστη» αναγνωρίζεται, όχι μόνο από τους κομμουνιστές και τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, αλλά και από πολλούς οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων.

Αναγνωρίζεται και εκτιμιέται, κυρίως, από όσους βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα και βλέπουν την υποστήριξη του «Ριζοσπάστη».

Το «Ριζοσπάστη» κρατούν στα χέρια τους οι αγρότες στα μπλόκα, οι απολυμένοι της ΒΙΟΜΑΓΝ, οι νέοι της πάλης για την Παιδεία, οι συνταξιούχοι των διαδηλώσεων για αξιοπρεπή ζωή. Οι αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας.

Να, γιατί οι σελίδες της εφημερίδας μας κατακλύζονται καθημερινά από δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων όλου του φάσματος, από εκπροσώπους μαζικών οργανώσεων και φορέων απ' όλη την Ελλάδα, που συμπαραστέκονται στο «Ριζοσπάστη» και καταγγέλλουν τις διώξεις της κυβέρνησης Σημίτη σε βάρος του.

Και να γιατί αυτές οι διώξεις δε μας πτοούν εμάς στο «Ριζοσπάστη», δεν πτοούν το ΚΚΕ. Διότι ο «Ριζοσπάστης» δεν είναι «δικός» μας. Είναι της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων που νιώθουν καθήκον και υποχρέωση να τον υπερασπιστούν.

Περιμένουμε, λοιπόν, την ώρα της δικαστικής κρίσης, όπου οι κατήγοροι θα μετατραπούν σε κατηγορούμενους.

«Οψόμεθα ες Φιλίππους», κύριε Γιαννόπουλε.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΧΕΡΑΚΙΑ

«ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ εξακολουθεί να είναι ένα βίαιο και δυναμικά επικίνδυνο περιβάλλον, ενώ η εθνότητα αποτελεί τις περισσότερες φορές τον καθοριστικό παράγοντα για το εάν κάποιος θα πέσει θύμα μιας εγκληματικής ενέργειας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της έκθεσης επιτροπής από το γραφείο της ύπατης αρμοστού του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (σελίδα 15)

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τα δύο τρίτα της αξίας των συνεχώς αυξανόμενων εισαγωγών στην Ελλάδα προέρχονται από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αντίθετα οι χώρες αυτές απορροφούν μόλις τις μισές, από τις σχετικά μειούμενες εξαγωγές της Ελλάδας (σελίδα 18)

ΕΚΤΟΣ λειτουργίας έχουν τεθεί εδώ και δύο μήνες όλα τα ακτινολογικά εργαστήρια των Κέντρων Υγείας του Νομού Ιωαννίνων με απόφαση του νομάρχη Ιωαννίνων. Το γεγονός καταγγέλλουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Ορέστης Κολοζώφ (σελίδα 23)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ