ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αλληλεγγύη στους κατοίκους του Στρυμονικού

Σήμερα η συγκέντρωση στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ, που γίνεται με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων

«Εμείς οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης πιστεύουμε ότι πρέπει να μπει φραγμός στην ασυδοσία της πολυεθνικής TVX HELLAS και καλούμε όλους τους πολίτες της πόλης μπροστά στο δικαστικό μέγαρο, για να απαιτήσουμε να φύγει η πολυεθνική και να σταματήσουν οι διώξεις Ελλήνων πολιτών, που το μόνο τους έγκλημα είναι ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και το περιβάλλον από την ασυδοσία των αδηφάγων πολυεθνικών».

Με τη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Βασίλης Αχτσής , δίνει το στίγμα της σημερινής κινητοποίησης συμπαράστασης προς τους κατοίκους του Στρυμονικού Κόλπου που είχαν καταδικαστεί για τους αγώνες τους ενάντια στην επένδυση της TVX και των οποίων η έφεση εκδικάζεται σήμερα. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, ώρα 10 πμ.

Την κινητοποίηση συμπαράστασης των εργαζομένων και του λαού της Θεσσαλονίκης προς τους προέδρους, τότε, των Κοινοτήτων Ολυμπιάδας, Βαρβάρας και Ασπροβάλτας που είχαν καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση, οργανώνει το Συνδικάτο Οικοδόμων.«Είχαμε χρέος για αυτή την πρωτοβουλία, είπε ο Β. Αχτσής για να καταγγείλουμε την παρωδία δίκης από μια ξένη πολυεθνική ενάντια σε Ελληνες πολίτες, που υπερασπίζονται τον τόπο τους και τη ζωή των επόμενων γενεών».

Ο Ν. Μήτσιου, τέως πρόεδρος Ολυμπιάδας και νυν πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ολυμπιάδας δήλωσε στο «Ρ»: «Κάποιοι άλλοι έπρεπε να βρίσκονται στο εδώλιο και όχι οι τρεις κοινοτάρχες, που εκφράζοντας τα αισθήματα των κατοίκων των κοινοτήτων τους και την καθολική τους άρνηση να δεχτούν εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στην περιοχή τους, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν το ξεπούλημα και την καταστροφή της περιοχής. Νομίζω ότι στο διάστημα που πέρασε από τις μαζικές κινητοποιήσεις του 1996 και '97 δικαιωθήκαμε απόλυτα στην επιμονή μας να μη δεχτούμε να γίνει στην περιοχή μας επεξεργασία χρυσού με τη χρήση κυανίου. Οπου χρησιμοποιήθηκε αυτή η μέθοδος τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά».

Τη συμπαράστασή της στους μαχόμενους κατοίκους της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου εκφράζει με ανακοίνωσή της και η ΚΟΘ του ΚΚΕ, που καλεί το λαό να εκφράσει, με την παρουσία του στο δικαστικό μέγαρο, την αλληλεγγύη του σ' αυτούς που συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και του αγώνα.

Να σταματήσουν οι δίκες και ο αντιδημοκρατικός κατήφορος της κυβέρνησης, ζητά με ανακοίνωσή της και η Επιτροπή Αλληλεγγύης στον Αγώνα των Κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σφοδρή αντίδραση στην αφαίρεση αρμοδιοτήτων

Με διήμερο κλείσιμο των Νομαρχιών απειλούν οι νομάρχες της χώρας, αν η κυβέρνηση προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις, που να αφαιρούν αρμοδιότητες από το θεσμό. Αυτό διαμήνυσαν χθες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), με αφορμή πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο αφαιρούνται από τις Νομαρχίες όλες οι αρμοδιότητες σε θέματα εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, εκλήθησαν να συμμετάσχουν ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης και η καθ' ύλην αρμόδια υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, οι οποίοι, όμως, δε φάνηκαν.

Πάντως, η απειλή της ΕΝΑΕ, όπως εκφράστηκε χθες, έχει ισχύ για ορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι δηλαδή τις εκλογές, οπότε και οι νομάρχες δε θα δεχτούν καμία αφαίρεση αρμοδιοτήτων. Μάλιστα, όπως διαμήνυσαν, αν η κυβέρνηση πράξει το αντίθετο, δεν αποκλείεται να απέχουν και από την εκλογική διαδικασία. Κάτι, που φαντάζει απίθανο, δεδομένου κατ' αρχήν του «βεβαρημένου» ιστορικού της ΕΝΑΕ, η οποία εξαντλείται σε απειλές, αποφεύγοντας την υλοποίησή τους, από τη μια πλευρά, και της πιθανότητας να ψηφιστεί προεκλογικά το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, από την άλλη.

Στο τελευταίο, συνηγορεί και η «κόντρα» που εκτιμάται πως υπάρχει μεταξύ της Β. Παπανδρέου και του Γερ. Αρσένη. Η μεν πρώτη επιθυμεί το νέο όργανο πρόβλεψης επισκευών και συντήρησης σχολικών κτιρίων - που προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο - να τεθεί υπό την εποπτεία του γενικού γραμματέα Περιφέρειας, ο δε δεύτερος υπό το υπουργείο Παιδείας. Τη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΝΑΕ απασχόλησαν, επίσης, οι προωθούμενες ρυθμίσεις για τη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων και τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας. Οι νομάρχες αντιδρούν στο ενδεχόμενο, η αρμοδιότητα έκδοσης διαβατηρίων να περάσει στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς - όπως είπαν - θα αποβεί και σε βάρος των πολιτών. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Θ. Κατριβάνος, χαρακτήρισε μια τέτοια προοπτική ως «μέτρο αστυνόμευσης των πολιτών». Σ' ό,τι αφορά δε τη χορήγηση των επιδομάτων πρόνοιας, οι νομάρχες κατήγγειλαν μεθοδεύσεις μετάταξης του προσωπικού των αρμόδιων νομαρχιακών υπηρεσιών πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας και κατ' επέκταση την κατάργηση αυτών.

Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις της ΕΝΑΕ θα παρθούν στα τέλη της εβδομάδας σε συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Συνεστιάσεις
  • Το Παράρτημα ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-2-2000 στις 8 μ.μ., συνεστίαση στο κέντρο «Μαγικό Χαλί» (Πλατεία ΙΚΑ. Ν. Κόσμος τηλ.: 9027.719 και 9022.292.
  • Το Παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ-ΘΗΣΕΙΟΥ-ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝδιοργανώνει την ΚΥΡΙΑΚΗ 20-2-2000 στις 9 μ.μ., συνεστίαση στην ταβέρνα «ΤΟ ΜΑΥΡΕΛΙ» (Γ.Κολοκοτρώνη 56 και Πραμάντων 1, Πλ. Φιλοπάππου, τηλ. 9247.263). Για προσκλήσεις στα τηλ. 3473.573 (Καραμπάτσος), 9225.832 (Ψωμιάδης).

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πιερίας της ΠΕΑΕΑ οργανώνει συνεστίαση την ΤΕΤΑΡΤΗ 23-2-2000, στο κέντρο «ΕΛΙΑ», αφιερωμένη στα 57 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η ΝΕ Πιερίας καλεί όλους τους αγωνιστές και τον δημοκρατικό λαό του νομού να πάρει μέρος.

«Σύνδεσμος Φίλων Μουσείου ΕΠΟΝ»

Το ΔΣ του «Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ» καλεί τα μέλη και τους φίλους του να πάρουν μέρος στις γιορταστικές εκδηλώσεις, που θα γίνουν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 57 χρόνων της ΕΠΟΝ (23-2-1943). Την ΤΕΤΑΡΤΗ 23-2-2000 στις 11 π.μ., κατάθεση στεφανιού στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στις 6 μ.μ. στα γραφεία του συνδέσμου θα γίνει η παράδοση και παραλαβή στο Μουσείο της σημαίας της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ.

Συνελεύσεις

Τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 20-2-2000 τις απολογιστικές συνελεύσεις τους:

  • ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ στις 10 π.μ. στην «ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ» (Στράβωνος 12).
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 9.30 π.μ., στα γραφεία του Παρ/τος(Ρέπουλη 16).

Επίσης,

  • ΛΑΡΙΣΑΣ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 23-2-2000 στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (πλατεία Γαργαλιάνου).
Κοπή πίτας

Το Παράρτημα ΝΕΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την ΚΥΡΙΑΚΗ 20-2-2000 στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του ΜΕΟ Ν. Ψυχικού, 25ης Μαρτίου 19.

Σύλληψη αστυνόμου για κατάχρηση εξουσίας

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οδηγήθηκαν χτες ο ανθυπαστυνόμος Ανδρ. Ψηνάς (υπηρετεί στον Αστυνομικό Σταθμό Καλάμου), ο εργολάβος οικοδομών Δημ. Δέδες, ο ιδιοκτήτης παράνομης οικοδομής στην οδό Ηπείρου Δημ. Διαμαντής και επτά εργαζόμενοι, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες κλιμακίου αστυνομικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων. Ο ανθυπαστυνόμος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, «συνελήφθη επ' αυτοφώρω να ειδοποιεί τηλεφωνικά τον εργολάβο, μετά από καταγγελία για τη συγκεκριμένη αυθαίρετη οικοδομή, προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους, ώστε να απομακρυνθούν αμέσως για να μη συλληφθούν κατά τον έλεγχο αστυνομικών».

Εναντίον του Ανδρ. Ψηνά ασκήθηκε ποινική δίωξη για «κατάχρηση εξουσίας». Οι Δημ. Δέδες και Δημ. Διαμαντής κατηγορούνται για «ηθική αυτουργία» στο αδίκημα αυτό και οι εργαζόμενοι για «παράβαση κανόνων οικοδομικής». Ολοι παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε τακτικό ανακριτή.

Πορεία των εκτάκτων

Με νέα συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, διαδήλωσαν χτες οι έκτακτοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) το αίτημά τους να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους. Οι έκτακτοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο, ενώ συνεδρίαζε η διακομματική επιτροπή, ζητώντας να συναντήσουν την υπουργό Εσωτερικών Β. Παπανδρέου. Ωστόσο, από το γραφείο της υπουργού, τους έγινε σαφές ότι εκείνη δεν πρόκειται να τους δεχτεί.

Παράλληλα, σήμερα Τετάρτη, η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Υπαλλήλων και Επιτροπών Εκτάκτων, έχει κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας, 6-10 π.μ. Αύριο και μεθαύριο, θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική 24ωρη απεργία, που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, με κυρίαρχα αιτήματα να σταματήσουν οι προσλήψεις εποχιακού και έκτακτου προσωπικού για πάγιες ανάγκες και να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που να απαγορεύει τις ιδιωτικοποιήσεις δημοτικών υπηρεσιών. Το ραντεβού της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αύριο Πέμπτη, είναι στην πλατεία Καραϊσκάκη, στις 10.30 το πρωί, απ' όπου θα ξεκινήσει πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναβολή εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων

H αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Δήμου Μενεμένης κατά του ΟΣΕ, για τη γνωστή υπόθεση της ανέγερσης του ηλεκτροαμαξοστασίου, που επρόκειτο να εκδικαστεί χτες στο δικαστήριο Θεσσαλονίκης, με αίτημα του Δήμου αναβλήθηκε για τις 6 του Μάρτη.

Η υπόθεση είχε οριστεί αρχικά να εκδικαστεί στις 15 του Μάρτη, με ενέργειες όμως του ΟΣΕ επισπεύστηκε για χτες. Ο ΟΣΕ έχει προγραμματίσει την ανέγερση ηλεκτροαμαξοστασίου σε έκταση σε κεντρική περιοχή της Μενεμένης που ο Δήμος διεκδικεί για την ανάπλασή του σε χώρο πράσινου και αναψυχής.

Ο λόγος για τον οποίο ο δήμος ζήτησε και πέτυχε αναβολή της δίκης στις 6 του Μάρτη, είναι να προσκομιστεί, από καθηγητή του ΑΠΘ, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή και λειτουργία του εν λόγω έργου, που πεισματικά ο ΟΣΕ και το υπουργείο Μεταφορών επιμένουν να κατασκευαστεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία, παρ' όλο ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις για ανέγερσή του σε άλλο χώρο. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης εξακολουθεί να ισχύει η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που απαγορεύει την έναρξη εργασιών στη συγκεκριμένη τοποθεσία.

Να σημειωθεί ότι με χτεσινή του δήλωση ο δήμαρχος Μενεμένης, Γ. Μύθημης, τονίζει: «Επειδή κατανοούμε ότι η κατασκευή του ηλεκτροαμαξοστασίου είναι απαραίτητη λόγω του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του σιδηροδρόμου, προτείνουμε τρεις εναλλακτικές λύσεις για τη χωροθέτησή του. 1. Μέσα στο ήδη υπάρχον μηχανοστάσιο 2. Στην περιοχή της Διαλογής 3. Στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου...».

Προεκλογικά θυμήθηκαν και το «Αλεξάνδρα»

Στην εδώ και χρόνια προσφορά του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα » στηρίχτηκε χτες ο πρόεδρος του νοσοκομείου, Γ. Βέλμαχος, για να εξαγγείλει προεκλογικά την έναρξη οικοδομικών εργασιών και τη συμπλήρωση του τεχνολογικού του εξοπλισμού. Χωρίς όμως την πρόσληψη του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, που, όπως δήλωσε ο πρόεδρος σε σχετική ερώτηση, «ακολουθεί τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ και οι ελλείψεις αντιμετωπίζονται και με την πρόσληψη 11μηνων συμβασιούχων από τον ΟΑΕΔ». Ενα από τα έργα που εξήγγειλε είναι και η κατασκευή εξωτερικών ανελκυστήρων, οι οποίοι από το 1986 βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής αλλά ποτέ δεν έγιναν «λόγω αλλαγής δεδομένων της τεχνολογίας, του αντισεισμικού κανονισμού κλπ.», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του νοσοκομείου, το 1999 στο «Αλεξάνδρα» έγιναν 5.387 επεμβάσεις, 48.219 εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία και 6.836 προγεννητικοί έλεγχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ