ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σημαντική πρωτοβουλία για το θέμα των σεισμών

Σήμερα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ», θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια να προσεγγιστεί το τεράστιο θέμα  των σεισμικών συνεπειών, των κυβερνητικών ευθυνών και των μέτρων αντισεισμικής θωράκισης

Κορύφωση, αλλά ταυτόχρονα και εφαλτήριο για την παραπέρα ανάπτυξη της πάλης για το μείζον ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, που το ΚΚΕ δίνει από την επομένη του καταστροφικού σεισμού της 7ης Σεπτέμβρη, αποτελεί η σημερινή ημερίδα της ΚΟΑ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι συνέπειες του σεισμού στον λαό του λεκανοπεδίου, οι ευθύνες των κυβερνήσεων και τα μέτρα για την αντισεισμική θωράκιση», που θα ανοίξει τις εργασίες της στις 4 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Στάνλεϊ», στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Στόχος της ημερίδας είναι και να εκθέσει το ΚΚΕ τις θέσεις του γύρω από το θέμα, αλλά κυρίως να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος με μια σειρά κοινωνικούς φορείς και παράγοντες που έχουν πείρα, γνώση και γνώμη, να ακουστεί ο προβληματισμός τους, οι προτάσεις τους και οι εκτιμήσεις τους. Ενας διάλογος που, εκτός των άλλων, θα βοηθήσει το ΚΚΕ να εξειδικεύσει παραπέρα τις θέσεις και προτάσεις του, ώστε με καλύτερα «όπλα» να συνεχίσει τη μάχη για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Τα βασικά ζητήματα που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, είναι:

  • Πολιτικές θέσεις και προτάσεις του Κόμματος.
  • Ζητήματα πολιτικής γης και λαϊκής στέγης.
  • Αντισεισμική προστασία.
  • Χώροι εργασίας - βιομηχανικές περιοχές.
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση και ρόλος της σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και εκτάκτων αναγκών.

Στην πρόσκληση για την ημερίδα υπογραμμίζεται ότι το θέμα των συνεπειών του σεισμού, καθώς και της αντισεισμικής προστασίας του Λεκανοπεδίου, το πρόβλημα της λαϊκής κατοικίας και της οργανωμένης δόμησης, η πολιτική γης που ακολουθήθηκε τα τελευταία 50 χρόνια, ο εμπαιγμός των σεισμόπληκτων από την κυβέρνηση, είναι θέματα που το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόβλημα «σεισμοί και αντισεισμική προστασία» και αφορούν το σύνολο του λαού.

Εισηγητές στην ημερίδα θα είναι οι: Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Βασίλης Παπαζάχος, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Γιώργος Γιώγος, δήμαρχος Πετρούπολης. Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Χρήστος Σελιανίτης, αρχιτέκτονας. Χάρης Ζαχαρόγιαννης, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και Χρήστος Τελιώνης, πολιτικός μηχανικός.

Οι «πόρτες» της ημερίδας είναι ανοιχτές για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει. Ηδη, το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί είναι μεγάλο, αφού το θέμα απασχολεί πλήθος κόσμου και όχι μόνο όσους επλήγησαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τον σεισμό του Σεπτέμβρη και από πρώτο χέρι γνώρισαν τον κυβερνητικό εμπαιγμό.

Να σημειώσουμε πως μήνες μετά το σεισμό δεν υπάρχει ούτε στα χαρτιά κάποιο σχέδιο για την πρόληψη ανάλογων καταστροφών στο μέλλον. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο σεισμός του Σεπτέμβρη ανέδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη αντισεισμικού σχεδιασμού, με την άναρχη δόμηση του λεκανοπεδίου, με τις επικίνδυνες κατασκευές και μάλιστα εκείνων που αποτελούν χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα διασκέδασης, εργοστάσια. Ανέδειξε επιπλέον την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σε τέτοιες καταστροφές, την αυθαιρεσία στη λειτουργία μεγάλων επιχειρήσεων και κατασκευών. Αρκεί ίσως μόνο να θυμίσουμε ότι την επομένη του σεισμού κι ενώ πολλές επιχειρήσεις είχαν υποστεί ζημιές, εξανάγκαζαν υπό την απειλή της απόλυσης τους εργαζόμενους να εργαστούν κανονικά, παρότι δεν είχαν ελεγχθεί ή είχαν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες επιτροπές κίτρινες ακόμα και κόκκινες.

Και όλα τα παραπάνω από κοινού ανέδειξαν τις εγκληματικές ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που όχι μόνο δε μερίμνησαν για την πρόληψη, αλλά ενέπαιξαν με τον χειρότερο τρόπο τα θύματα της καταστροφής.

Καθείς κι ο ρόλος του

Είναι, λοιπόν, υποχρεωμένοι να πάνε πιο κάτω κι απ' τον πάτο. Αλλιώς δεν εξηγείται αυτό που συμβαίνει. Το δικαστικό ρεπορτάζ εδώ και καιρό έχει μετατραπεί σε ρεπορτάζ παρακολούθησης ενός εξελισσόμενου πογκρόμ κατά πάντων όσων αντιστέκονται. Προχτές κατέγραψε τις νέες καταδίκες αγωνιστών αγροτών στη Λάρισα. Χτες η είδηση ήρθε από τον Εβρο, όπου παραπέμπονται δέκα στελέχη του ΚΚΕ, που τόλμησαν, πέρσι, στις 25 Μάρτη, να διαδηλώσουν ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Προχτές καλούνταν σε απολογία μαθητές που αντιστάθηκαν στο νέο σκοταδισμό. Ο κατάλογος μακραίνει επικίνδυνα. Η κυβέρνηση Σημίτη έχει ανεπίστρεπτα πλέον καταγραφεί ως μια κυβέρνηση βαθιά αντιδημοκρατική, ως μια κυβέρνηση αντάξια των μαύρων παραδόσεων της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, ως μια κυβέρνηση άξια να φωτογραφίζεται πλάι στις ανάλογες που χτίζουν σήμερα τον εφιάλτη της ευρωπαϊκής Οικονομικής Νομισματικής Ενωσης.

Ο,τι συμβαίνει δεν είναι μοιραίο, ούτε κουφιοκεφαλιά. Είναι απλά προδιαγεγραμμένο. Η Νέα Τάξη είναι υποχρεωμένη να κυβερνήσει με όρους Σιδερένιας Φτέρνας. Ο,τι κι αν ψελλίσουν οι πολιτικοί θιασώτες της για αδέκαστη δικαιοσύνη και τήρηση του νόμου, ένα μένει: Είναι υποχρεωμένοι ως διαχειριστές να πιουν το ποτήρι μέχρι τέλους. Και να καταγραφούν στην ιστορία ως αυτοί που επέλεξαν να γίνουν οι επιμελέστεροι ενός καθεστώτος βαρβαρότητας.

Στην τρομοκρατική δράση τους δεν μπορεί παρά να αντιστοιχεί μια λαϊκο-δημοκρατική αντίδραση. Κι αυτό είναι χρέος. Οχι μόνο για τους κομμουνιστές, που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Είναι χρέος για κάθε δημοκράτη, είναι χρέος για κάθε πατριώτη. Γιατί κόντρα σ' αυτήν τη φασιστικής έμπνευσης λαίλαπα επιβάλλεται να ορθώνεται, καθημερινά, ένα όλο και πιο ισχυρό μέτωπο, όχι μόνο αντίστασης, αλλά και αντεπίθεσης. Γιατί αυτό που πριν απ' όλα γίνεται καθαρό από τη μανία της δράσης του αστικού κρατικού μηχανισμού είναι ο τρόμος ενός συστήματος μπροστά στη νομοτέλειά του: Ενα σύστημα που κουβαλά εντός του την αντίθεση αναπτυσσόμενων παραγωγικών δυνάμεων και καθυστερημένων παραγωγικών σχέσεων, ένα σύστημα που δεν μπορεί να υπάρχει παρά μόνο μέσα από τη βία (είτε αυτή αφορά τη στυγνή εκμετάλλευση του εργάτη, είτε τη νομιμοποίησή της πολιτικά, μέσα από τη λειτουργία της δικτατορίας των μονοπωλίων), αυτό το σύστημα είναι ιστορικά καταδικασμένο να ανατραπεί από την ανερχόμενη τάξη, την εργατική και τους συμμάχους της. Σ' αυτή τη νομοτέλεια αντιδρούν μανιασμένα οι πολιτικοί θιασώτες της νέας τάξης. Τη χειραφέτηση πλατιών λαϊκών μαζών μέσα από τους καθημερινούς αγώνες είναι που φοβούνται. Τα μέτωπα λαϊκής αλληλεγγύης που χτίζονται είναι που τρέμουν. Τη συνείδηση που διαμορφώνει η γνώση που κατακτάται μέσα στην ταξική πάλη είναι που θέλουν να εμποδίσουν.

Ηαντιμετώπιση της βίας μιας πολιτικής εξουσίας, που πασχίζει να κρατήσει σταματημένο το ρολόι της ιστορίας, δεν είναι υπόθεση μόνο των κομμουνιστών. Το μεγάλο λαϊκό μέτωπο, στο οποίο προσκαλεί το ΚΚΕ, δεν είναι απλά ένας στόχος. Είναι όρος - προϋπόθεση για να μπει ένα τέρμα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Εκδήλωση για μικρούς θεατρόφιλους

Μια ξεχωριστή εκδήλωση για τους μικρούς θεατρόφιλους διοργανώνει την Κυριακή 20 Φλεβάρη, το Πολιτιστικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ σε συνεργασία με τον «902», στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, στις 11 το πρωί. Πρόκειται για την παράσταση της Παιδικής Σκηνής, του θεάτρου «Αθηνών», με το έργο της Υβόνης Μεταξάκη «Εγώ ρομπότ... Εσύ!!!», που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου, μουσική Βασίλη Νίκα και σκηνικά - κοστούμια Κώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Αντώνης Ξένος, Δημήτρης Θεοδώρου, Μαριάννα Ξενίδου, Δήμητρα Καραλία, Τζένη Οικονόμου, Νίκος Ζώκας, Κατερίνα Λιουτάκη. «Η μικρή Ελένη κάθεται και κλαίει γιατί δεν την παίζουν οι φιλενάδες της», ξεκινάει το σημείωμά της ως σκηνοθέτης η Ελένη Γερασιμίδου, η οποία συνεχίζει: «Επειδή από μικρή δεν ήθελα καθόλου να είμαι η Ελένη που δεν την παίζουν, επειδή πάντα ήθελα να παίζω, έκανα μια συμφωνία με τον εαυτό μου: Να παραμείνω Ελένη, να παραμείνω μικρή και να παίζω με τα παιδιά όλα. Κάθε τόσο, λοιπόν, κάνω αίτηση στη σοβαρότερη παρέα του κόσμου, την Ανώτατη Παρέα των παιδιών, να με δεχτεί. Οι συστατικές επιστολές μου είναι: Το θαυμάσιο αντιπολεμικό έργο της Υβόνης Μεταξάκη, που θα παίζουν οι ηθοποιοί μας μαζί σας και ο διακαής πόθος μας να μας δεχτείτε, αξιότιμοι φίλοι».

Στην ΕΤ-3 η Αλέκα Παπαρήγα

Σήμερα Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 4 το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη στην ΕΤ-3, προσκεκλημένη του δημοσιογράφου Κώστα Μπλιάτκα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ