ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πόλος έλξης το ΟΑΚΑ

Μαγνήτης για τους φιλάθλους ο σημερινός πρώτος αγώνας Ολυμπιακού - ΑΕΚ για τα προημιτελικά του θεσμού

Φάση από τον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
Φάση από τον αγώνα πρωταθλήματος ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
Πράξη πρώτη σήμερα στο ΟΑΚΑ για Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Οι δυο ομάδες θα κοντραριστούν στον πρώτο αγώνα Κυπέλλου για την προημιτελική φάση (18.30 ΜΕΓΚΑ). Στο θεσμό αυτό κάθε πρόγνωση είναι παρακινδυνευμένη και τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αλλο πρωτάθλημα άλλο Κύπελλο. Αναμφίβολα, η ΑΕΚ είναι αυτή που ψάχνει εναγωνίως «κάθαρση» και πρεστίζ περνώντας στους «4», όμως και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στόχο το νταμπλ και θα τα δώσουν όλα για την πρόκριση.

Στο στρατόπεδο του πειραϊκού συλλόγου επικρατεί αισιοδοξία για ένα θετικό αποτέλεσμα, που θα θέσει τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν, αναφερόμενος στο σημερινό αγώνα, τόνισε: «Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εξυπνάδα και ηρεμία, χωρίς να ξεχνάμε ότι παίζεται σε 180 λεπτά. Φυσιολογικά, η ΑΕΚ μετά την τελευταία της ήττα στο 92` θέλει μια ρεβάνς. Θα βρούμε έναν αντίπαλο παθιασμένο. Ποντάρω στην περηφάνια και στη δύναμη των παικτών μου, αφού στα σημαντικά παιχνίδια ξέρουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό».

Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος δεν ξεπέρασε το πρόβλημα με το δάχτυλό του και κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Τοχούρογλου. Οι υπόλοιποι 10: Μαυρογενίδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Ανατολάκης, Τζιωρτζιόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Ζάχοβιτς, Αλεξανδρής, Πασσαλής ή Νινιάδης.

Αιφνιδίασε ο Μπιγκόν με τον αποκλεισμό από τη 18άδα του Βασίλη Καραπιάλη, ενώ εκτός έμειναν και οι Καραταΐδης, Χούτος, Καλύκας, Σφακιανάκης, Γιάννου, Καρτερουλιώτης και Ζιοβάνι.

Με στόχο ένα γκολ θα παραταχθεί σήμερα στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ, ώστε στον επαναληπτικό να 'χει αυξημένες πιθανότητες πρόκρισης. Το παραδέχτηκε χθες ο Γιάννης Παθιακάκης, που ανέφερε ακόμα για τη σημαντική αναμέτρηση: «Δε θεωρώ το παιχνίδι πιο δύσκολο από τον αγώνα της Κυριακής. Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερη κυκλοφορία στο χώρο του κέντρου. Πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός δε θα ρισκάρει καθώς υπάρχει και δεύτερο παιχνίδι. Νομίζω πως θα διαφοροποιήσει το σχήμα του. Παίζουμε με την πρώτη ομάδα του πρωταθλήματος, η οποία ίσως να βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο λόγω της αλλαγής προπονητή. Θα ήθελα οι παίκτες μου να έχουν το πάθος που επιδεικνύουν συνήθως κόντρα στον Ολυμπιακό. Αν νικήσουμε, θα αλλάξει η ψυχολογία αλλά όχι η συνολική εικόνα της ομάδας. Πρέπει να κάνουμε ό,τι χρειάζεται σε ποσοστό 100%. Δεν πρέπει να φοβούνται. Τα άσχημα αποτελέσματα δημιουργούν ανασφάλειες. Εάν αποβάλουν το άγχος, θα παίξουν καλύτερα. Εάν αποκλειστούμε θα υπάρχει περισσότερη πίκρα. Πρέπει να προκριθούμε και πιστεύω πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η ψυχολογία θα είναι διαφορετική στην έδρα μας». Για τους «κιτρινόμαυρους» το Κύπελλο είναι πλέον η μοναδική διέξοδος για να μην καταστεί η τρέχουσα περίοδος τελείως χαμένη. Το 'χουν κατανοήσει και (παρά τη σκληρή πραγματικότητα) δηλώνουν έτοιμοι να παλέψουν. Ο Παθιακάκης γνωστοποίησε πως θα υπάρξει διαφοροποίηση της 11άδας σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Μάλλον αντί του Μπιέκοβιτς θα ξεκινήσει ο Μαλαδένης. Κατά τ' άλλα αναμένεται να ξεκινήσουν οι: Ατματσίδης, Δέλλας, Κωστένογλου, Καψής, Καραγιάννης, Λάκης, Σαβέφσκι, Ζήκος, Πέτκοφ, Νικολαΐδης.

  • Μιλώντας για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, μεταξύ άλλων, ο Παθιακάκης άφησε πολλές αιχμές για το πρόσφατο παρελθόν λέγοντας: «Οι παίκτες έχουν ομολογήσει πως εδώ και 1 1/2 χρόνο έχουν να κάνουν τακτική. Δεν είναι δυνατόν να προσαρμοστούν σε 20 μέρες». Οσο για την τραγική εικόνα της ομάδας στο πρώτο μέρος, «οφειλόταν σε ψυχολογικά αίτια. Πολλά παιδιά από αυτά δεν ήταν βασικά τόσο καιρό και ακόμη δεν είναι 100% έτοιμα. Αυτή την εποχή η ομάδα ό,τι μπορεί κάνει»...
ΣΤΙΒΟΣ
Στην κορυφή η Τζελίλη

Εξι μήνες μετά από τη ρίψη του ακοντίου της Μιρέλας Τζελίλη στα 67μ. 09 εκατοστά, μια απόφαση της χάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έφτασε σε αυτή την απόφαση καθώς η μέχρι χτες κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ, Νορβηγίδα Χάτεσταντ, αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο ντόπινγκ. Ετσι με τη βολή της, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έγινε κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ. Σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως: «Πίστευα και πήγαινα για να κάνω παγκόσμιο ρεκόρ στη Σεβίλλη. Δεν πίστευα, όμως, ότι τα 67,09 μέτρα θα ήταν αρκετά για παγκόσμιο ρεκόρ. Θέλαμε να πιστέψουμε ότι το ρεκόρ θα ερχόταν τελικά σε εμένα, αλλά από τη στιγμή που το είχε επισήμως η Χάτεσταντ δεν μπορούσαμε παρά να περιμένουμε», ενώ έθεσε και τον επόμενο στόχο της: «Στόχος μου είναι να ξεπεράσω τον εαυτό μου και να κάνω άλλο ένα παγκόσμιο ρεκόρ».

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ
Δυο νέα πρόσωπα

Δυο νέα πρόσωπα που αποτελούν τις ελπίδες του ελληνικού μπάσκετ για τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται στην πρόσκληση του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Πετρόπουλου, όπου κάλεσε 16 παίκτες για την προετοιμασία των δυο παιχνιδιών για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2001 που ακολουθούν. Ως γνωστό η Εθνική μας θα αντιμετωπίσει στις 23 και 26 Φλεβάρη την Αυστρία και την Πολωνία. Τα δυο νέα πρόσωπα είναι ο Νίκος Χατζηβρέτας του Ηρακλή και ο Κώστας Τσαρτσαρής του Περιστερίου. Απών θα είναι ο Γιάννης Γιαννούλης και ο Παναγιώτης Λιαδέλης που δεν έχουν ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους. Ο Κώστας Πετρόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε: «η διευρυμένη πρόσκληση μας δίνει την ευχέρεια αφενός να διατηρήσουμε τον κορμό της Εθνικής και αφετέρου να δώσουμε την ευκαιρία και παράλληλα να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες, των νέων παικτών. Παιδιά με προοπτική, που έχουν το ταλέντο να ενισχύσουν στο μέλλον την ομάδα». Οι διεθνείς θα συγκεντρωθούν την Κυριακή. Αναλυτικά η 16άδα: Γιώργος Σιγάλας, Φραγκίσκος Αλβέρτης, Νίκος Οικονόμου, Ευθύμης Ρετζιάς, Νίκος Μπουντούρης, Δημήτρης Παπανικολάου, Ιάκωβος Τσακαλίδης, Γιώργος Καλαϊτζής, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Γιάννης Σιούτης, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Δήμος Ντικούδης, Αντώνης Φώτσης, Νίκος Χατζηβρέτας, Κώστας Τσαρτσαρής.

ΠΟΛΟ
Επιστρέφουν με... δύσκολα

Επιστροφή στις εσωτερικές διοργανώσεις έχουμε σήμερα για τους δυο «Ευρωπαίους», Ολυμπιακό και Βουλιαγμένη, που παίζουν σε εξ αναβολής αγώνες για τη 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Το ενδιαφέρον βέβαια επικεντρώνεται στο ντέρμπι των «αιωνίων», όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (19.00). Στον Πειραιά, όμως, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της και η Βουλιαγμένη που φιλοξενείται από τον Εθνικό (21.00). Οι «ερυθρόλευκοι», χωρίς τον Αμερικανό Πουπ στη σύνθεσή τους, που υπέστη ρωγμώδες κάταγμα στο δάκτυλο στην προπόνηση της Δευτέρας, αγωνίζονται με τον Παναθηναϊκό, λίγες μέρες μετά την πρόκρισή τους επί των «πρασίνων» στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου και μετά τη σπουδαία ισοπαλία που απέσπασαν στη Βουδαπέστη από τη Βαζούτας. Τα πράγματα βεβαίως δε θα είναι καθόλου εύκολα για την ομάδα του Νίκολα Στάμενιτς, ο οποίος μετά βίας συμπληρώνει αξιόμαχη επτάδα, αφού εκτός του Αμερικανού παίκτη θα στερηθεί και τις υπηρεσίες των τραυματιών Χατζή, Πλατανίτη, Βαφειάδη. Αυτές τις απουσίες θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός και να πάρει μια σπουδαία νίκη και παράλληλα μια άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό του στο Κύπελλο.

Στο άλλο παιχνίδι της μέρας, ο Εθνικός υποδέχεται τη Βουλιαγμένη, με τους «κυανόλευκους» να δείχνουν έτοιμοι να κάνουν τη μεγάλη έκπληξη. Οι «μπέμπηδες» προέρχονται από τον αποκλεισμό τους από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων και η ψυχολογία τους δεν είναι η καλύτερη δυνατή.

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Αγώνας... ρουτίνας

Ο Ολυμπιακός ρίχνει σήμερα πρώτος από τις ελληνικές ομάδες την αυλαία της Β` φάσης στην Ευρωλίγκα, αφού υποδέχεται την Ορτέζ (ΣΕΦ 21.15 ΑΛΦΑ) στο τελευταίο παιχνίδι πριν τους προημιτελικούς. Ο αγώνας είναι ουσιαστικά αδιάφορος καθώς οι «ερυθρόλευκοι» είναι πλέον οριστικά τρίτη ομάδα του ομίλου και θα κοντραριστούν στην οκτάδα με την Ολίμπια Λουμπλιάνας, έχοντας βέβαια μειονέκτημα έδρας. Ο σημερινός αγώνας είναι ο πρώτος σε μια ήσυχη εβδομάδα για τους Πειραιώτες, αφού το Σάββατο για το πρωτάθλημα αντιμετωπίζουν τον Εσπερο. Στόχος της ομάδας του Γιάννη Ιωαννίδη είναι να κάνει το απόλυτο δυο στα δυο. Ο Ελληνας τεχνικός ενδέχεται να ξεκουράσει τον ταλαιπωρημένο Ρόμπινσον, στον οποίο, πάντως, έδινε συγχαρητήρια για την εμφάνιση στο Περιστέρι, παρά το πρόβλημα στην ωμοπλάτη του.

  • Με στόχο να πραγματοποιήσει το... θαύμα δηλαδή την ανατροπή της διαφοράς των 19 πόντων από την ήττα του στο πρώτο παιχνίδι (77-58) το Μαρούσι υποδέχεται σήμερα (20.00) την ισπανική Μάλαγα. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή δηλώνουν έτοιμοι για το παιχνίδι και τονίζουν ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα. Αλλωστε το γεγονός ότι η ισπανική ομάδα ήρθε στην Αθήνα με πολλά προβλήματα τραυματισμών αυξάνει κάπως τις λιγοστές ελπίδες της ελληνικής ομάδας. Αμφίβολοι να συμμετάσχουν είναι ο Σάλιερ και ο Κονσεϊσάο, ενώ πρόβλημα τραυματισμού αντιμετωπίζουν και οι Φερνάντεζ και Γκαμπριέλ. Από την πλευρά του Αμουρουσίου αμφίβολη θεωρείται η συμμετοχή του Κόρφα και του Χαραλαμπίδη.
Γ` ΕΘΝΙΚΗ
Ντέρμπι στη Ναύπακτο

Με το ντέρμπι μεταξύ Ναυπακτιακού και Ατρομήτου να συγκεντρώνει τα βλέμματα των φιλάθλων, συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα της Γ` Εθνικής. Η μάχη για τους τρεις βαθμούς θα είναι μεγάλη καθώς οι γηπεδούχοι θέλουν να μείνουν σε τροχιά ανόδου, ενώ οι Περιστεριώτες θέλουν να μειώσουν τη διαφορά από την κορυφή.

Αντίθετα, ο πρωτοπόρος Ακράτητος έχει θεωρητικά εύκολο έργο απέναντι στο Κερατσίνι, που ψάχνει ακόμα να βρει τον καλό του εαυτό και να γλιτώσει τον υποβιβασμό.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, το Μαρκό υποδέχεται τον Κιλκισιακό ενώ το Αγερσανί αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης. Ο Θεσπρωτός φιλοξενεί στην Ηγουμενίτσα τους Λύκους, το Λεωνίδιο «κοντράρεται» με τη Νίκη Βόλου και η Χαλκηδόνα, στο ντέρμπι ουραγών, αντιμετωπίζει τον ΑΟ Καρδίτσας. Ακόμη στην Εδεσσα η τοπική ομάδα θα φιλοξενήσει τον Εθνικό Κατερίνης.

Τέλος, η Μηχανιώνα υποδέχεται την Κοζάνη και η Δόξα Βύρωνα τη Νεάπολη.

Ολα τα παιχνίδια αρχίζουν στις 15.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ