ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία για τον προσανατολισμό κοινοτικών προγραμμάτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά σε σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τα έντονα ερωτήματα και τις ανησυχίες που γεννούν οι νέες προτάσεις της Κομισιόν για τους προσανατολισμούς τεσσάρων κοινοτικών προγραμμάτων, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Συζητάμε τη νέα προγραμματική περίοδο και τους προσανατολισμούς τεσσάρων κοινοτικών πρωτοβουλιών χωρίς να έχουμε διαθέσιμη μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη αξιολόγηση της προηγούμενης περιόδου», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. «Αυτό είναι έντονα αρνητικό. Τα προγράμματα και οι στόχοι εμφανίζονται συνήθως υπερβολικά φιλόδοξοι, όμως τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα επαρκή, ενώ συχνά η αδιαφάνεια και η πολυπλοκότητα των σχεδίων αφήνουν πολλά περιθώρια κακοδιαχείρισης, ακόμη και απατών».

«Οι κοινοτικές πρωτοβουλίες που συζητάμε μπορούν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να παίξουν θετικό ρόλο», σημείωσε ο Γ. Θεωνάς, τονίζοντας ωστόσο ότι «χρειάζεται να μην υποτάσσονται σε στόχους και επιδιώξεις μιας γενικότερης αρνητικής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, αλλά να αναπτύσσεται ο δικός τους αυτοτελής ρόλος και με αυστηρή επιλογή από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους και των στόχων και των μεθόδων επίτευξής τους. Η προσαρμογή, για παράδειγμα, του EQUAL στους στόχους της απασχολησιμότητας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, μετατρέπει την πρωτοβουλία σε μία νέα εκδοχή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, που στο όνομα της προώθησης της απασχόλησης στοχεύει στην υπονόμευση των κατοχυρωμένων με συλλογικές συμβάσεις εργασίας κατακτήσεων των εργαζομένων σχετικά με τους όρους και την αμοιβή της εργασίας, αλλά και κατακτημένα δικαιώματα στην κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία».

«Η επέκταση της πρωτοβουλίας LEADER», συνέχισε ο Γ. Θεωνάς, «σε όλες τις ζώνες της Ενωσης περικλείει τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερης περιθωριοποίησης των μειονεκτικών περιοχών, επ' ωφελεία των πιο αναπτυγμένων. Επίσης η προβλεπόμενη συμμετοχή στις τοπικές συμπράξεις έως και 50% κυβερνητικών υπαλλήλων και τοπικών αξιωματούχων εγκυμονεί τον κίνδυνο υπονόμευσης της εκπροσώπησης των συνεταιρισμών και των άμεσων φορέων των αγροτών».

«Η πρωτοβουλία INTERREG», επισήμανε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής, «απαιτείται να περιλάβει επιλέξιμες περιοχές με ιδιαίτερη έμφαση σε παραμεθόριες, νησιωτικές, ορεινές και μη ορεινές περιοχές, όπως ο Νομός Αρτας στην Ελλάδα, που κακώς εξαιρείται από το Παράρτημα 1 της ανακοίνωσης της Επιτροπής».


Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απρίλη, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους, για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις.

Αύριο Παρασκευή, 18/2, πραγματοποιεί τη συνεστίασή της η ΚΟΒ ΕΣΔΚΝΑ του ΚΚΕ στις 21.30, στην ταβέρνα «τα ρεμπέτικα» στη Νέα Χαλκηδόνα.

Η ΚΟ Παιδείας 5ου Διαμερίσματος - Γκράβας και ηΤΟ Γκράβας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση - σύσκεψη, με θέμα: «Οι βουλευτικές εκλογές που έρχονται και το πολιτικό σκηνικό μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν». Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή, 20/2, στις 6 μ.μ., στα γραφεία των Οργανώσεων στην οδό Πατησίων 280.

Τη Δευτέρα, 21/1, η ΚΟ Ταύρου του ΚΚΕ καλεί στην πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Ταύρου.

Την Τρίτη, 29/2, στις 8 μ.μ., η ΚΟ Νέας Σμύρνης του ΚΚΕ καλεί στην πολιτική της συγκέντρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Πελοπόννησο

Ενα πλούσιο πρόγραμμα δράσης υλοποιούν οι Κομματικές Οργανώσεις Πελοποννήσου του ΚΚΕ, που οργώνουν τις περιοχές ευθύνης τους, μεταφέροντας παντού τις πολιτικές θέσεις και την πολιτική πρόταση του Κόμματος.

Στα παραπάνω πλαίσια, σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων στην Κόρινθο, με ομιλητή τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Επίσης τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μια σειρά συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και ομιλίες στη Λακωνία, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία και τη Μεσσηνία.

Στη Μεσσηνία, συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη στο κέντρο της Καλαμάτας, στο Νοσοκομείο και στο Δήμο Αιπαίας. Την Παρασκευή, εξορμήσεις και περιοδείες σε μηχανουργεία - συνεργεία, σε Κορώνη Χαρακοποιό και σε καφενεία της Δυτικής Καλαμάτας. Το Σάββατο θα γίνουν μια σειρά περιοδείες και ομιλίες σε δήμους της Μεσσηνίας και την Κυριακή το ίδιο.

Τέλος, την Κυριακή, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει και πάλι εξόρμηση για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», με στόχο τη διακίνηση περισσότερων από 1.000 φύλλων.

Στο Βόλο

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης θα πραγματοποιηθούν ως την Παρασκευή στο Βόλο, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω συγκεντρώσεις - συζητήσεις: Σήμερα Πέμπτη, στον ΕΟΤ και στο ΙΚΑ και την Παρασκευή στις δημοτικές επιχειρήσεις (ΔΗΠΕΘΕ, Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΔΕΜΕΚΑΒ, ΔΕΟΒ κ.α.).

Στην Εύβοια

Περιοδείες, εξορμήσεις και συγκεντρώσεις πραγματοποιούν και οι ΚΟ Εύβοιας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων θα γίνουν σήμερα Πέμπτη περιοδεία στους Κουρκουλούς με τον Σ. Λιαγκάκη μέλος της ΝΕ, αύριο Παρασκευή στις 6.30 μ.μ. σύσκεψη στα γραφεία της ΝΕ μελών, οπαδών και φίλων του Κόμματος από τις συνοικίες Μπαταργιά, Αγία Μαρίνα, Εργατικών Κατοικιών της Χαλκίδας, περιοδεία στις Κεχριές από τον Γ. Αργύρη μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατολικής Στερεάς Εύβοιας. Την Κυριακή περιοδεία στη Σκεπαστή με τον Σ. Λιαγκάκη, ενώ την ίδια μέρα η ΚΟ Χαλκίδας διοργανώνει σύσκεψη με εργαζόμενους στο νοσοκομείο της πόλης και στη συνοικία της Νεάπολης.

Στον Εβρο

Τον Εβρο επισκέπτεται ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Στα πλαίσια της επίσκεψής του το Σάββατο θα επισκεφτεί τη Στέρνα και τα Ρίζια, ενώ στις 13.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Κόμματος στην Ορεστειάδα. Αμέσως μετά, θα έχει συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της περιοχής, συνάντηση με το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ορεστειάδας. Στις 18.30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ορεστειάδας και στις 21.00 θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ζάχαρης.

Την Κυριακή στις 10 το πρωί θα βρεθεί στο Πύθειο και αμέσως μετά θα επισκεφτεί το Ελληνοχώρι.

Στην Πέλλα
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ ενόψει των εκλογών διοργανώνει σήμερα Πέμπτη στις 11 π.μ. περιοδεία στην Ενωση Συνεταιρισμών ΓΕΣΠΟΒ και στο Κέντρο Υγείας Σκύδρας. Επικεφαλής του κλιμακίου θα είναι η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Μπόσκου.
  • Την Κυριακή στις 11.30 θα γίνει παρουσίαση της Εκλογικής Διακήρυξης του κόμματος στο Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών.
Στην Αρτα

Κλιμάκιο της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει τις επόμενες μέρες τις παρακάτω δραστηριότητες: Περιοδεία στα χωριά Πηγές, Γρέβια και Μηλιανά με επικεφαλής τον Βασίλη Ζιώβα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΒΔ Ελλάδας του ΚΚΕ. Επίσης, περιοδεία στα χωριά Μεσόπυργο και Μεγαλόχαρη με επικεφαλής τον Νικήτα Γλυνάτση μέλος του Γραφείου της Επιτροπής ΒΔ Ελλάδας και τα χωριά Ελάτη και Καστανιά με επικεφαλής τον Γρηγόρη Καραγιάννη, γραμματέα της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.

Στη Βοιωτία

Ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, επισκέπτεται το Νομό Βοιωτίας αύριο Παρασκευή και το Σάββατο, 18 και 19 Φλεβάρη. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει: Αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο Μαυρομάττι, στις 7 μ.μ. στις Θεσπιές, στις 8.30 μ.μ. στα Βάγια. Το Σάββατο στις 10.30 π.μ. στο Διόνυσο και στις 12 το μεσημέρι στον Αϊ - Δημήτρη.

Σε Κω - Κάλυμνο

Αύριο Παρασκευή, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς θα περιοδεύσει στην Κω. Στα πλαίσια της περιοδείας του, θα επισκεφθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ, το νοσοκομείο, ενώ στις 11.30 π.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και στις 6 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κέφαλο.

Το Σάββατο θα επισκεφτεί την Κάλυμνο, όπου θα περιοδεύσει στην ιχθυόσκαλα, στην κεντρική πλατεία, και θα επισκεφτεί το Χωριό, ενώ θα δώσει και συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, όπου αμέσως μετά, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

Στα Γιάννενα

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, συνεχίζονται οι περιοδείες σε χώρους δουλιάς. Μεταξύ αυτών, αύριο Παρασκευή, στις 7 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στη ΔΕΥΑΙ και ομιλία στους εργαζόμενους από τον βουλευτή του ΚΚΕ Αποστόλη Τασούλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ