ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
Κατακλυσμός μηνυμάτων συμπαράστασης

Ολο και μεγαλύτερες διαστάσεις αποκτά το κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο διωκόμενο «Ριζοσπάστη», από μαζικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και από παράγοντες και προσωπικότητες της Τέχνης και του Πνεύματος, της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, αλλά και άλλων χωρών. Από όλους αυτούς που βλέπουν ότι στην πραγματικότητα δε διώκεται ο «Ρ», αλλά η ίδια η ελευθερία του Τύπου, το δικαίωμα άσκησης πολιτικής κριτικής και έκφρασης διαφορετικής πολιτικής θέσης. Και είναι αυτοί, οι πραγματικοί στόχοι της δίωξης, που προκαλούν τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και διογκώνουν την οργή και αγανάκτησή του.

Ο αυταρχισμός και το αντιδημοκρατικό πρόσωπο, που όλο και πιο συχνά επιδεικνύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στη συγκεκριμένη περίπτωση διά του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου, απομονώνονται και σκοντάφτουν στην αποδοκιμασία, την καταδίκη και την κατακραυγή ενός λαού, που απέδειξε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την παραβίαση στοιχειωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών του, που κατέκτησε με σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

Αυτού του ίδιου λαού, που χωρίς δεύτερη σκέψη τάχθηκε στο πλευρό του «Ριζοσπάστη», στο «πρόσωπο» του οποίου αναγνωρίζει ένα σύμμαχο και συναγωνιστή που πρέπει να υπερασπιστεί, όπως άλλωστε ο «Ρ» τον υπερασπίστηκε στην υπερογδοντάχρονη πορεία του και είναι αυτή η στάση του λαού που δίνει περισσότερη δύναμη στην εφημερίδα, αλλά και αισιοδοξία ότι και αυτή η μάχη θα είναι νικηφόρα, όπως όλες οι άλλες που έδωσε στον πολυτάραχο βίο της.

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
«Αντίφαση εν τοις πράγμασι»

Ο Τρύφωνας Κωστόπουλος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε δήλωσή του τονίζει:

«Η διαρκής επίκληση από τον κ. υπουργό της Δικαιοσύνης της αντιστασιακής ιδιότητάς του και ταυτόχρονα η υποβολή από τον ίδιο μήνυσης κατά της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" είναι μια αντίφαση εν τοις πράγμασι. Στην Ελλάδα γνωρίζουν ακόμα και οι πέτρες ότι ο βασικός αιμοδότης του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ υπήρξε το ΚΚΕ. Κάθε καλόπιστος παρατηρητής μπορεί να θέσει το αμείλικτο ερώτημα: Πώς μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι με τους κομμουνιστές εκείνη την ηρωική περίοδο και σήμερα να ζητά την κεφαλή των κομμουνιστών επί πίνακι; Οποιος οξειδώθηκε στο μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης, οφείλει να σεμνύνεται στην ηθική ασπίδα των κομμουνιστών.

Και κάτι ακόμα στον κ. υπουργό. Ο Γκαίτε στο μνημειώδες του έργο "Φάουστ" σημειώνει:

Ολα στον κόσμο έρχονται και παρέρχονται, μόνο τα σύμβολα μένουν.

Ποιος θα θυμάται ύστερα από λίγα χρόνια τον υπουργό της Δικαιοσύνης; Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών. Ο "Ριζοσπάστης" και το ΚΚΕ είναι τα σύμβολα των κομμουνιστών, τα οποία έχουν μόνο ένα στόχο. Την απελευθέρωση του ανθρώπου, τίποτα παραπάνω».

ΕΛΕΝΗ ΒΟΪΣΚΟΥ
Η καλύτερη συμπαράσταση είναι η ψήφος

Η γνωστή συγγραφέας Ελένη Βοΐσκου σε δήλωση συμπαράστασης προς τον «Ριζοσπάστη», σημειώνει: «Πιστεύω πως οι αδικαιολόγητες, αλλά σκόπιμες, μηνύσεις του κ. Γιαννόπουλου, είναι πολύ λιγότερες από τις δικαιολογημένες μηνύσεις που θα έκαναν, οι, κατά καιρούς, πάμπολλοι αποδέκτες του υβρεολογίου του. Συμπαραστέκομαι στο "Ριζοσπάστη". Η μεγαλύτερη συμπαράστασή μας στην εφημερίδα, είναι κυρίως περισσότεροι ψήφοι στο ΚΚΕ».

ΗΛΙΑΣ ΞΥΔΕΑΣ
Δεν είναι απλά ένας γραφικός... .

Ο Ηλίας Ξυδέας, πρόεδρος του Συλλόγου Σαϊδονιτών, υπογράφει το ακόλουθο κείμενο: «Εκπληξη και αλγεινή εντύπωση προκαλεί στον απλό Ελληνα πολίτη δημοκράτη η στάση του κ. Ε. Γιαννόπουλου απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους ή και σε όσους διαφωνούν με τη δική του φιλοσοφία, για το τι είναι και τι σημαίνει δημοκρατία και ελευθερία λόγου. Ολοι μας σ' αυτόν τον τόπο, έχουμε παρακολουθήσει τις θέσεις και τη συμπεριφορά του κ. Γιαννόπουλου, όταν εξαπολύει τους μύδρους του προς όλους και για όλα, εκείνες τις πολύ "ευγενικές" εκφράσεις ή και χειρονομίες σε όποιον κρίνει σκόπιμο να διαφωνήσει μαζί του.

Τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και οι πολιτικοί του προστάτες, ο πρωθυπουργός, κ. Σημίτης, και συνάδελφοι του υπουργού, για να δικαιολογήσουν τη στάση του ούτε λίγο ούτε πολύ "γραφικό" τον ανεβάζουν και ιδιαιτερότητα τον κατεβάζουν. Συνεχίζουν όμως παρά ταύτα να τον εγκρίνουν σαν υπουργό και μάλιστα της Δικαιοσύνης! Αυτό βέβαια δεν ενδιαφέρει τον υπόλοιπο ελληνικό λαό, που είναι και η πλειοψηφία. Το ρητό "αρχή άνδρα δείκνυσι" των αρχαίων ουδόλως τους αγγίζει.

Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να του υπενθυμίσουμε ότι η προσπάθεια φίμωσης του "Ριζοσπάστη", μιας ιστορικής εφημερίδας, υπηρέτη για 80 και πλέον χρόνια των συμφερόντων του λαού και των εργαζόμενων, όχι μόνο δε θα πετύχει το στόχο του, αλλά θα δει, σίγουρα, και πολύ σύντομα, τη δημοτικότητά του να πέφτει. Εκεί που απέτυχαν οι δυνάστες και καταπιεστές του ελληνικού λαού, Πάγκαλοι, Μεταξάδες, Παπαδόπουλοι και όλος ο εσμός των κατά καιρούς φασιστοειδών, δε θα πετύχει ο "γραφικός" κ. Γιαννόπουλος.

Οι εκλογές είναι κοντά και θα πάρει την απάντηση που του αρμόζει. Ο "Ρ" θα επιβιώσει και τώρα, ας είναι βέβαιοι. Η ιστορία δε γυρίζει πίσω».

Συνεχίζει τις μηνύσεις ο Γιαννόπουλος

Ενώπιον του 19ου πταισματοδίκη ανακριτή απολογείται σήμερα ο Πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθήνας - Πειραιά, Θ.Χ. Κατριβάνος, ύστερα από την τελευταία μήνυση που υπέβαλε εναντίον του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος.

Αντικείμενο της μήνυσης είναι τα όσα υποστήριξε ο κ. Κατριβάνος, προ και κατά τη διάρκεια της τελευταίας δίκης, ότι από έγγραφα προκύπτει, πως ο κ. Γιαννόπουλος είχε διατεθεί εις τα εν Αθήναις συγκροτούμενα ανεξάρτητα τάγματα ευζώνων, κατόπιν διαταγής από 3ης Ιουλίου 1943, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΥΧΝΗΣ
Ο «Ρ» δε δίνει «γήν και ύδωρ»

Ο Σύλλογος Γυναικών Πολίχνης Θεσσαλονίκης (μέλος της ΟΓΕ), εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη δίωξη του «Ριζοσπάστη» από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Ο "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη εφημερίδα που δε δίνει "γήν και ύδωρ" στις εκάστοτε κυβερνήσεις και αγωνίζεται για τα προβλήματα των γυναικών και όλου του ελληνικού λαού.

Πιστεύει ότι η μήνυση είναι μέσον παρεμπόδισης της ελευθερίας του Τύπου και φίμωσης της φωνής της αλήθειας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Σοβαρό ολίσθημα

Ο Λεωνίδας Αγγέλης, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ, μας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Ενάντια στην ελευθεροτυπία και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κινείται η δίωξη της εφημερίδας του ΚΚΕ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ". Η ενέργεια αυτή αποτελεί σοβαρό ολίσθημα καθώς στρέφεται εναντίον ενός εντύπου με πλούσια ιστορική διαδρομή. Δεν μπορεί, γι' αυτό, παρά να καταδικάζεται από κάθε σκεπτόμενο άτομο.

Είναι σίγουρο ότι η δίωξη αυτή της εφημερίδας θα οδηγήσει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα στα οποία οι διώκτες της αποβλέπουν, στην παραπέρα δηλαδή ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος των εργαζομένων και την κατάκτηση μεγαλύτερης υποστήριξης του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές».

ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
«... περί άλλα τυρβάζουν»

Ο Ορέστης Σιδηρόπουλος, γιατρός, Νομαρχιακός Σύμβουλος Ημαθίας, μας δήλωσε:

«Με αισθήματα έκπληξης και απογοήτευσης πληροφορήθηκα τα της μήνυσης του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλου κατά του "Ριζοσπάστη". Εκπληξη, διότι ενώ πίστευα πως η ελευθεροτυπία ως διεκδίκηση δημοκρατικών αγώνων, κατοχυρώθηκε αμετάκλητα στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, διαπιστώνων πως κάποιοι τη θέλουν με φίμωτρο. Απογοήτευση, διότι διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πως οι άνθρωποι που διευθύνουν τις πλέον σοβαρές υποθέσεις αυτής της χώρας "περί άλλα τυρβάζουν". Δε θα επιχειρηματολογήσω για να στηρίξω τα παραπάνω, διότι τα αυτονόητα δε χρειάζονται στήριξη. Δηλώνω όμως, ότι προσωπικά ως πολίτης αυτής της χώρας, αλλά και ως νομαρχιακός σύμβουλος που τιμήθηκε από το λαό της Ημαθίας με δημοκρατικές διαδικασίες, συμπαρίσταμαι σε κάθε αγώνα που αποβλέπει στην προστασία του πολιτικού αυτού αγαθού που λέγεται ελεύθερη έκφραση γνώμης και ελευθεροτυπία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δικαστική δίωξη που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης ενάντια στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης». Σε σχετικό ψήφισμά του αναφέρει:

«Η επίθεση αυτή του κ. Γιαννόπουλου ενάντια στο "Ριζοσπάστη", μια εφημερίδα που με συνέπεια υποστηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, τα συνδικαλιστικά - δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, στην ουσία στρέφεται κατά της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου.

Θεωρούμε ότι η ευθύνη της δίωξης δεν είναι αποκλειστικά του υπουργού Δικαιοσύνης, την ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε ενέργειες τέτοιας μορφής δημόσια να τις καταδικάζει. Καλούμε όλους τους εργαζομένους να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια φίμωσης του Τύπου μάς βρίσκει αντίθετους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ