ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ούτε ένα δάνειο δεν έχει δοθεί!

Κενό γράμμα αποδείχτηκαν οι κυβερνητικές εξαγγελίες περί «στήριξης» μέσω δανείων από τις τράπεζες των επιχειρήσεων που επλήγησαν καίρια από το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999. Και αυτό, αφού, όπως αποδεικνύεται, σχεδόν έξι μήνες μετά το σεισμό, ούτε μια βιοτεχνία ή εμπορική επιχείρηση δεν έχει πάρει δάνειο.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε χτες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) με τη συμμετοχή εκπροσώπων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων και των αρμόδιων αρχών (υπουργείων, νομαρχιών, Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ΔΕΚΟ κλπ.)

Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές εξαγγελίες δεν είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες. Από τα όσα είπε ο ίδιος, προκύπτει ότι οι τράπεζες εκβιάζουν με την ανοχή της κυβέρνησης για αναμόρφωση των όσων εξαγγέλθηκαν, με τρόπο ώστε τα δάνεια αυτά να είναι ακόμη πιο κερδοφόρα γι' αυτές. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε προς υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών βρίσκεται σε στάδιο «αναδιατύπωσης για να γίνει ελκυστικότερη και σαφέστερη για τις τράπεζες».

Επιπλέον, από τα όσα ανέφερε η αντινομάρχης Αθήνας, αποκαλύπτεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ξεμπερδεύει με τις διεκδικήσεις των σεισμόπληκτων βιοτεχνών, «πετώντας» τους στο Γ` ΚΠΣ. Δηλαδή, οι βιοτέχνες που έχουν καταστραφεί από το σεισμό να μην πάρουν δεκάρα τσακιστή από το κράτος, αλλά να ενταχθούν - αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο - στα αναπτυξιακά προγράμματα του Γ` ΚΠΣ. Εξω δε και από αυτήν τη μεθόδευση, βρίσκονται οι εμπορικές επιχειρήσεις.

Προκλητικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος ούτε λίγο - ούτε πολύ, κατηγόρησε τους ...βιοτέχνες ότι δεν ενδιαφέρθηκαν αρκετά, ώστε να υποβάλουν μελέτες για επισκευή και ανακατασκευή, επικαλούμενος συγκεκριμένους αριθμούς. Την ίδια στιγμή όμως, αποσιώπησε το γεγονός ότι το απαιτούμενο χαρτοβασίλειο και η διαδικασία ήταν τέτοια που απέτρεπε τους πληγέντες βιοτέχνες.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Πετρούπολης Γ. Γιώγος, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν μπορούν να δώσουν λύση και συμπλήρωσε ότι πέρα από τις διαπιστώσεις απαιτείται πιεστική αγωνιστική διεκδίκηση για τη λήψη μέτρων, διαφορετικά, όλα τα άλλα απλά θυμίζουν προεκλογικό παιχνίδι.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι το Προεδρικό Διάταγμα 84/84 δεν έχε τροποποιηθεί, αλλά σε σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε περιλαμβάνονται μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί.

Πάντως, πέρα από τις όποιες φραστικές εξηγήσεις, στην πράξη παραμένει άλυτο το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, που εν γνώσει των κυβερνήσεων λειτουργούσαν χωρίς άδεια λειτουργίας και σε αυθαίρετα κτίρια. Μετά το σεισμό, τους ζητείται οικοδομική άδεια, προκειμένου να ενταχθούν σε προγράμματα μετεγκατάστασης και ανακατασκευής.


Κοινή δράση και αγώνας

Σήμερα πέντε σύλλογοι σεισμόπληκτων περιοχών κλείνουν συμβολικά την Εθνική οδό, απαιτώντας άμεση και ολική αποκατάσταση των ζημιών και των σεισμοπαθών

Συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού, στο ύψος της «Ρενό», πραγματοποιούν σήμερα στις 4 το απόγευμα πέντε Σύλλογοι Σεισμοπλήκτων, αλλά και κάτοικοι των πληγέντων δήμων του Λεκανοπεδίου. Η σημερινή κινητοποίηση είναι ουσιαστικά το «πρώτο συντονισμένο βήμα» των Συλλόγων, που κάτω από την πίεση των προβλημάτων που προέκυψαν μετά το σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη και την ανυπαρξία μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών και των σεισμοπλήκτων, αποφάσισαν κοινή δράση και συντονισμένο αγώνα.

Τα βασικά αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης - έτσι όπως τίθενται από το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης των Συλλόγων - είναι η άμεση και ολική αποκατάσταση των ζημιών και των σεισμοπαθών, το πάγωμα των δανείων και των λογαριασμών της Εφορίας, ουσιαστικά μέτρα για τους σεισμόπληκτους που είναι άνεργοι ή συνταξιούχοι και η παράταση της επιδότησης ενοικίου μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των σεισμοπαθών. Επίσης ζητούν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα αποκατάστασης των σχολείων και να ενισχυθεί αντισεισμικά ολόκληρη η χώρα. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί πως θα κατατεθούν και τα «ιδιαίτερα» αιτήματα του κάθε Συλλόγου...

Οι Σύλλογοι που διοργανώνουν τη σημερινή κινητοποίηση είναι: ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Αιγάλεω και Νέας Φιλαδέλφειας, ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Μεταμόρφωσης «Νέμεσις», ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεταμόρφωσης «Καποδίστριας» και ο Σύλλογος Σεισμοπαθών «Εγκέλαδος», στον οποίο περιλαμβάνονται και τα θύματα του εργοστασίου «Ρικομέξ». Εκπρόσωποι αυτών των Συλλόγων έκαναν στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας την πρώτη τους σύσκεψη. Το περασμένο Σάββατο έγινε για νέα σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η κοινή δράση τους, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

«Είναι απαράδεκτη και αδιανόητη η καθυστέρηση που παρατηρείται, όσον αφορά την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές, δεν είδαμε όμως τίποτα απ' όσα ακούσαμε να υλοποιούνται», δήλωσε στο «Ρ» η Σίλια Κουρτέση, μέλος του ΔΣ του Εξωραϊστικού Συλλόγου «Καποδίστριας». Είναι αξιοσημείωτο πως ο συγκεκριμένος Σύλλογος εκπροσωπεί τις 96 οικογένειες των τριών 8όροφων πολυκατοικιών, στην οδό Καποδίστρια, στη Μεταμόρφωση. Παρότι έχουν περάσει ήδη έξι μήνες απ' την ημέρα του καταστροφικού σεισμού, ακόμα οι κάτοικοι αυτών των πολυκατοικιών προσπαθούν να πετύχουν το χαρακτηρισμό των κτιρίων τους, ώστε ν' αρχίσει η αποκατάσταση των ζημιών. Και συνεχίζουν έξι μήνες μετά να φιλοξενούνται σε συγγενικά σπίτια ή να ζουν στα κοντέινερ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ