ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ολοι σήμερα στη Λάρισα!

Στις 12 το μεσημέρι το πανθεσσαλικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Στην κεντρική πλατεία της Λάρισας χτυπάει, σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Θεσσαλίας. Το πανθεσσαλικό, παναγροτικό συλλαλητήριο, με τη μαζικότητα και τον αγωνιστικό παλμό του, θα στείλει το μήνυμα της αποφασιστικότητας των αγροτών να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την πάλη τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα από τη γη τους. Ταυτόχρονα οι ξωμάχοι του Θεσσαλικού κάμπου θα μηνύσουν προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όλους όσοι συμφωνούν και συναινούν στην εφαρμογή αυτής της καταστροφικής αντιαγροτικής πολιτικής, ότι θα τους «πληρώσουν» αναλόγως και στην κάλπη, στις 9 Απρίλη.

Οι αγρότες θ' αναχωρήσουν από κάθε νομό στις 11 π.μ., με λεωφορεία που έχουν ναυλώσει οι αγροτικοί σύλλογοι, για την πλατεία της Λάρισας. Από την Καρδίτσα θα συγκεντρωθούν στην Ιτέα κι από κει θα ξεκινήσουν για τη Λάρισα, θα πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο παλαιό Κτηνιατρείο και μετά με πορεία θα φτάσουν στο χώρο του συλλαλητηρίου. Οι συνάδελφοί τους από τα Τρίκαλα έχουν δώσει ραντεβού στο Ζάρκο και στη συνέχεια θα συγκεντρωθούν έξω από τα πρακτορεία του ΚΤΕΛ Τρικάλων στη Λάρισα. Από κει με πορείες μέσα από τους κεντρικούς δρόμους θα κατευθυνθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκεί θα φτάσουν και οι αγρότες από τη Μαγνησία, όπως και από τα χωριά και τις επαρχίες του Νομού της Λάρισας.

Οι Θεσσαλοί αγρότες, με τη συμμετοχή τους στο παναγροτικό συλλαλητήριο, το οποίο αποτελεί συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν με μεγάλη επιτυχία το περασμένο διάστημα σε όλους τους νομούς:

  • Θα διεκδικήσουν την εφαρμογή μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που δε θα τους ξεκληρίζει από τα χωράφια τους και θα στηρίζει το εισόδημά τους.
  • Θα απαιτήσουν την κατάργηση όλων των αντιαγροτικών κανονισμών και μέτρων της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στην παραγωγή και τους τιμωρούν με πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
  • Θα υπογραμμίσουν την ανάγκη λήψης μέτρων για την ουσιαστική ρύθμιση των χρεών προς την ΑΤΕ, τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατασκευή έργων υποδομής στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
  • Θα ζητήσουν την αύξηση των συντάξεων, την ουσιαστική ενίσχυση των νέων αγροτών, την παύση των κυβερνητικών διώξεων σε βάρος τους.

Με απλά λόγια, στο σημερινό συλλαλητήριο, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους που η κυβέρνηση γνωρίζει και αρνείται την ικανοποίησή τους. Ταυτόχρονα θα προειδοποιήσουν ότι και με την ψήφο τους στις εκλογές του Απρίλη θα καταδικάσουν όλους όσοι στηρίζουν και υπερασπίζουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά στο ξεκλήρισμα.

Κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας

Κάλεσμα συμμετοχής στο σημερινό συλλαλητήριο απηύθυναν σε όλους τους αγρότες της Καρδίτσας, τα μέλη της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΚ) σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ και ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας και Νομάρχης Καρδίτσας, επισήμαναν ότι ο αγώνας για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων της αγροτιάς είναι μονόδρομος. Αφού αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής και στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί ύστερα και από την κυβερνητική απόφαση για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, υπογράμμισαν ότι όποιο κόμμα κι αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μετά τις εκλογές, πρέπει κατ' αρχήν να δεσμευτεί για την κατάργηση των προστίμων συνυπευθυνότητας, έστω και με τη λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Καταλήγοντας στη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τόνισαν ότι η επιτυχία του πανθεσσαλικού - παναγροτικού συλλαλητηρίου θα δώσει άλλη μία δυναμική απάντηση της αγωνιζόμενης αγροτιάς στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και στους υποστηρικτές της.

ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΡΤΑΣ
Ξανά στο δρόμο του αγώνα

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων  του νομού διοργανώνει νέο συλλαλητήριο την 1η Μάρτη

Στο δρόμο του αγώνα κατεβαίνουν και πάλι οι αγρότες της Αρτας. Την ΤετάρτηΜάρτη πραγματοποιούν νέο συλλαλητήριο στις 10τοπρωί στην πλατείαΚιλκίς, με πρωτοβουλία της ΟμοσπονδίαςΑγροτικώνΣυλλόγωνΝομούΑρτας (ΟΑΣΝΑ), καθώς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιδιαίτερα με τη διάθεση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή, παραμένουν άλυτα.

Ηδη, κλιμάκια της ΟΑΣΝΑ επισκέπτονται τα χωριά του νομού και καλούν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και ενωτικά στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, επισημαίνοντας πως η ανάγκη για αγωνιστική διεκδίκηση είναι πλέον επιτακτική. Και αυτό γιατί, εκτός από το ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής πορτοκαλιών παραμένει απούλητο και σαπίζει στα χωράφια, ενώ οι τιμές εξακολουθούν να είναι εξευτελιστικές, ήρθε και ο παγετός να συμπληρώσει την καταστροφή.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΑΣΝΑ καλεί του αγρότες να αντιδράσουν δυναμικά, επισημαίνοντας: «Με τα λόγια και τις υποσχέσεις δε λύνονται τα προβλήματά μας. Χρειάζεται να ξεσηκωθούμε και δυναμικά να αντιδράσουμε. Είναι στο χέρι μας να βάλουμε φραγμό στην αντιαγροτική πολιτική των Βρυξελλών και των Αθηνών». Και, αναφερόμενη στα οξυμένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού, η Ομοσπονδία τονίζει: «Οι συνεχόμενες και παρατεταμένες κυβερνητικές και άλλες προεκλογικές συσκέψεις για τα εσπεριδοειδή δε λύνουν το πρόβλημά μας. Τα πορτοκάλια απούλητα σαπίζουν στο χώμα και στα δέντρα. Οι εξαγγελθείσες τριμελείς επιτροπές ακόμα δεν έχουν συσταθεί και συγκροτηθεί. Τα χυμοποιεία παίζουν τα δικά τους παιχνίδια με τα πονηρά ολιγοήμερα κλεισίματα και τις απειλές για σταμάτημα λειτουργίας. Τα αγροτικά χρέη διογκώνονται και πληθαίνουν και οι πρόσφατες ρυθμίσεις στόχο έχουν να μας ξεγελάσουν και δε λύνουν σε καμία περίπτωση το πρόβλημα. Η ελαιοκαλλιέργεια με τις εξευτελιστικές τιμές και τις απάτες των μεσαζόντων και εμπόρων οδηγείται στην καταστροφή».

Τη συμπαράστασή της στους αγωνιζόμενους αγρότες εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρτας του ΚΚΕ. Παράλληλα, καλεί τον αγροτικό κόσμο της περιοχής να συμμετάσχει μαζικά, ενωτικά, δυναμικά στο συλλαλητήριο της ΟΑΣΝΑ, τονίζοντας πως «η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες».

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε, κάτω από τη διαρκή πίεση και τον ξεσηκωμό, να στείλει κυβερνητικά κλιμάκια και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ στο νομό μας. Μη σας ξεγελάνε προεκλογικά με την ψευτοφιλοαγροτική πολιτική τους, ενώ μετεκλογικά με την ΟΝΕ έρχονται μαύρες μέρες.

Δώστε στις εκλογές με την ψήφο σας ένα καλό μάθημα στα κόμματα που υποκλίνονται υποτακτικά και με δουλικότητα στις επιταγές των Βρυξελλών. Το ΚΚΕ, όπως έχει αποδείξει στην πράξη, με κάθε μέσο και τρόπο θα συμπαρασταθεί και θα αγωνιστεί για τα δίκαια αιτήματά σας».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ
ΟΧΙ στη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Αντίθετοι με την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας κατά 700.000 στρέμματα δηλώνουν οι υπάλληλοι του Οργανισμού Βάμβακός (ΟΒ), με υπόμνημά του ΔΣ του συλλόγου τους προς τον υπουργό Γεωργίας.

Χαρακτηριστικά, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΒ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «είμαστε αντίθετοι με λογικές που συρρικνώνουν την καλλιέργεια και το ύψος παραγωγής με διοικητικά μέτρα. Οι παρεμβάσεις, που κατά την άποψή μας απαιτούνται, πρέπει να έχουν κυρίαρχο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος (σύσπορου και εκκοκκισμένου), με γνώμονα την αναβάθμιση της θέσης του στην παγκόσμια αγορά». Διατυπώνει μάλιστα μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν, όπως τονίζει: «Θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του εισοδήματος του Ελληνα βαμβακοπαραγωγού με μείωση της συνυπευθυνότητας, χωρίς να απαιτείται η λήψη διοικητικών μέτρων περιορισμού της έκτασης και της παραγωγής».

Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά εδώ και πολύ καιρό να συναντηθεί με τον υπουργό Γεωργίας, όπως σημειώνει και στο υπόμνημά του, με σκοπό να αναπτύξει διεξοδικά τις θέσεις του σε ζητήματα πολιτικής βαμβακιού.

ΑΓΡΟΤΕΣ Β. ΕΒΡΟΥ
Στα αζήτητα σκόρδα και πατάτες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες του Βόρειου Εβρου οι οποίοι βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει στις αποθήκες. Ιδιαίτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο αντιμετωπίζουν οι σκορδοπαραγωγοί και πατατοπαραγωγοί του Β. Εβρου, που βλέπουν για άλλη μια χρονιά τα σκόρδα και τις πατάτες να σαπίζουν στις αποθήκες ενώ η αγορά έχει γεμίσει από ξένα προϊόντα. Μόνο στη Βύσσα έμειναν απούλητα και καταστράφηκαν 2.500 τόνοι σκόρδου άριστης ποιότητας χωρίς καμιά αποζημίωση και παραμένουν απούλητες πατάτες περίπου 1.500 τόνοι με άμεσο τον κίνδυνο να καταστραφούν και αυτές οδηγώντας εκατοντάδες αγρότες σε πολύ δύσκολη θέση αφού και οι δυο παραπάνω καλλιέργειες είναι από τις πιο δαπανηρές.

Με αφορμή την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου καταγγέλλει την κυβέρνηση και την ανάλγητη αντιαγροτική της πολιτική. Με σχετική ανακοίνωσή της καλεί τον υπουργό Γεωργίας «να αφήσει στην άκρη τα παχιά λόγια στην τηλεόραση και να πάρει άμεσα μέτρα, για την αποζημίωση της παραγωγής σκόρδου που καταστράφηκε και για τη διευκόλυνση με δέσμη μέτρων, της διάθεσης στην αγορά της απούλητης πατάτας».

Τέλος, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων η «ΕΝΟΤΗΤΑ», καλεί τους αγρότες για άλλη μια φορά να κατανοήσουν ότι απέναντί τους έχουν μια αντιαγροτική ανάλγητη πολιτική που στόχο έχει να τους καταστρέψει και ότι ο μόνος δρόμος που τους απομένει είναι ο δρόμος του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ