ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Δικάζεται η ανυπότακτη στάση ζωής

Την ποινικοποίηση των αγώνων του μαθητικού κινήματος καταδικάζουν, με ανακοινώσεις τους, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ

Στον πταισματοδίκη Βόλου, Βασ. Καντερέ, καλούνται σήμερα ν' απολογηθούν τα μέλη του περσινού μαθητικού συμβουλίου του 1ου Ενιαίου Λυκείου Νέας Ιωνίας στη Μαγνησία, για τη συμμετοχή τους και την πρωτοπόρα δράση τους στις μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις τον Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 1998 και το Γενάρη του 1999.

Στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, ύστερα από εντολή της Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Βόλου Ελένης Μετσοβίτου, έχουν κληθεί για απολογία στον πταισματοδίκη, περίπου 50 μαθητές, μέλη των περσινών μαθητικών συμβουλίων του 2ου και 3ου Γυμνασίου, του 1ου Ενιαίου Λυκείου, του Πολυκλαδικού και του 2ου ΤΕΕ.

Τις νέες κυβερνητικές διώξεις εναντίον των αγωνιστών μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ , στην οποία επισημαίνει: «Η επιμονή της κυβέρνησης να ποινικοποιεί κάθε αγώνα, εκτός της αντιδημοκρατικής αντίληψης που προδίδει, στοχεύει ευθέως στην τρομοκράτηση όσων αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, στην κάμψη του ηθικού, στην αποθάρρυνση μελλοντικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων καθώς και στη διαπαιδαγώγηση υποταγμένων συνειδήσεων». Και συνεχίζει: «Στο εδώλιο πρέπει να κάθεται η κυβέρνηση και η αντιλαϊκή πολιτική της, που αυξάνει την ανεργία και τη φτώχεια, την αβεβαιότητα στους νέους και αφαιρεί κοινωνικές κατακτήσεις».

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει άμεσα τις διώξεις των μαθητών και να πάρει πίσω την αντιεκπαιδευτική της πολιτική, στην ανακοίνωσή της καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία, αξιοποιώντας την ευκαιρία των επικείμενων εκλογών, να κάνουν βασικά κριτήρια ψήφου την πολιτική της λιτότητας και του αυταρχισμού, ώστε να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να καταδικάσουν με την ψήφο τους τα κόμματα του δικομματισμού, αφαιρώντας τους τη δυνατότητα να υλοποιήσουν και μετά τις εκλογές την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική. Να ενισχύσουν το ΚΚΕ σε ένα μέτωπο αντίστασης και πάλης των λαϊκών δυνάμεων για τα δίκαια συμφέροντά τους».

Το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ

Το όργιο κυβερνητικής τρομοκράτησης σε βάρος των μαθητών καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του και το ΝΣ Μαγνησίας της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι «σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη προσπάθεια φίμωσης του λαϊκού κινήματος, υποταγής όλων όσοι σηκώνουν ανάστημα στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης».

«Οι αγωνιζόμενοι μαθητές - υπογραμμίζει - όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα από τους μεγαλειώδεις αγώνες τους, δίδαξαν σε όλη την κοινωνία την ανυπόταχτη στάση ζωής, έφεραν στο προσκήνιο και στην καθημερινή επικαιρότητα το σοβαρό ζήτημα της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Μέσα από τα συνθήματά τους ανέδειξαν τον πραγματικό υποκινητή τους, δηλαδή την πολιτική της κυβέρνησης, που τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση, που τους πετά έξω από το σχολείο ρίχνοντάς τους στο σκουπιδοτενεκέ των ΤΕΕ και της διά βίου κατάρτισης. Οι μαθητές, όμως, δεν υπέκυψαν και ούτε πρόκειται να υποκύψουν. Δεν υποτάσσονται ούτε από τα μαθητοδικεία, ούτε από τα ιδιώνυμα της κυβέρνησης. Θα αντισταθούν σε κάθε είδους τρομοκρατία. Θα προτάξουν τον ανυπόταχτο χαρακτήρα τους, τη μαζική και συλλογική πάλη για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή που τους ανήκει μαζί με όλο το λαό».

Στο δρόμο οι εκπαιδευτικοί

Στους δρόμους του αγώνα θα βρεθούν και πάλι οι εκπαιδευτικοί
Στους δρόμους του αγώνα θα βρεθούν και πάλι οι εκπαιδευτικοί
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα το πρωί οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ της χώρας που θα βρεθούν στην Αθήνα για την ενημερωτικού χαρακτήρα γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ. Οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας, διαμαρτυρόμενοι για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα για κατάργηση των νόμων 2525 και 2640, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ποινικοποιεί τους αγώνες και διεκδικώντας αποσύνδεση του λυκείου από την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, να μη γίνει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ κλπ.

Οι καθηγητές την ερχόμενη Πέμπτη 2 Μάρτη πραγματοποιούν με απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ στάσεις εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Παράλληλα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται εκείνη τη μέρα από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ για τις 2 και 3 Μάρτη.

Συλλαλητήριο στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν αύριο, Σάββατο 26 Φλεβάρη, εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί και υποχρεούνται να συμμετάσχουν σε νέο διαγωνισμό για να διεκδικήσουν το δικαίωμα διορισμού. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί αποτελούν ζωντανό παράδειγμα για το ρόλο του διαγωνισμού που δεν εξασφαλίζει διορισμό, αλλά στοχεύει στη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών, δικαιολογώντας τον τίτλο «διαγωνισμό της ντροπής» που του έχουν αποδώσει οι εκπαιδευτικοί. Οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην επανάληψη ενός διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ζητώντας να μη γίνει για 8 ειδικότητες πριν εξασφαλιστεί η πλήρης απορρόφηση των επιτυχόντων από το διαγωνισμό που έγινε το 1998.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Αυξημένη η συμμετοχή και χτες

Αν και η χτεσινή μέρα ήταν η τέταρτη των σπουδαστικών εκλογών, όλα δείχνουν ότι προσεγγίζεται ο αριθμός των περσινών ψηφοφόρων που ήταν περίπου 1.800, δίνοντας έτσι μια δυναμική και αγωνιστική απάντηση στο κλίμα τρομοκρατίας και αυταρχισμού που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι σχολάρχες από την πρώτη κιόλας μέρα των εκλογών, όταν στήθηκαν οι κάλπες έξω από τις ιδιωτικές σχολές. Η ανταπόκριση που βρίσκουν τα μέλη του Συλλόγου Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) στους σπουδαστές είναι πολύ αυξημένη.

Συγκεκριμένα, μέχρι και προχτές το βράδυ, δηλαδή την τρίτη μέρα των εκλογών, οι ψηφοφόροι είχαν ξεπεράσει τους 1.000, ενώ μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν καταφύγει στις κάλπες που είχαν στηθεί έξω από τις ιδιωτικές σχολές πάνω από 300 σπουδαστές. Συνολικά οι ψήφοι έχουν ξεπεράσει τις 1.300 από 25 περίπου ιδιωτικές σχολές.

Κύρια αιτήματα του ΣΥΣΠΙΣ είναι η μαζικοποίηση και το δυνάμωμα του Συλλόγου ώστε να παλέψουν ενωμένοι και συντονισμένα εκατοντάδες σπουδαστές για τη διεκδίκηση δημόσιας και δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης και το «πάγωμα» των διδάκτρων.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις τρεις περιφερόμενες κάλπες ανά σχολή βρίσκεται καθημερινά άλλη μια κάλπη στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) και θα λειτουργεί από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ ως τις 29 του Φλεβάρη που ολοκληρώνονται οι εκλογές.

Απαιτούν νέο σχολείο

Τη Δευτέρα στις 11 πμ οι μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον ΟΣΚ

Απαιτώντας να χτιστεί το καινούριο σχολείο τους, που εδώ και 10 χρόνια η διαδικασία ανέγερσής του έχει μείνει στα χαρτιά, οι μαθητές του 10ου Λυκείου Περιστερίου θα βρεθούν την Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στον ΟΣΚ, αφού - όπως επισημαίνουν οι μαθητές - «το υπουργείο Παιδείας με την πολιτική που ακολουθεί, της υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, 10 χρόνια μας εμπαίζει».

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι μαθητές, όταν το 1992 το τεχνικό επιτελείο του Δήμου Περιστερίου και οι τεχνικοί του ΟΣΚ δέσμευσαν ελεύθερους χώρους στο Περιστέρι και χωροθέτησαν τα νέα σχολικά κτίρια, το 10ο Λύκειο έμεινε στα αζήτητα. Μετά από αγώνες, το 1995 το Δημοτικό Συμβούλιο χαρακτηρίζει το οικοδομικό τετράγωνο Τεμπών - Γαρδένιας - Φοινίκων, έκτασης 9,5 στρεμμάτων, ως χώρο ανέγερσης του νέου κτιρίου του 10ου Λυκείου . Από το 1995 μέχρι σήμερα και μετά από πολλές πιέσεις βγήκε απόφαση για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του χώρου.

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των μαθητών εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας ότι έξι σχολεία του Ιερόθεου και τρία της Ανθούπολης είναι τα μόνα στο Περιστέρι που δουλεύουν σε δύο βάρδιες, ενώ έχουν βρεθεί οι χώροι για την ανέγερση νέων κτιρίων, καθιστά των αγώνα των μαθητών απόλυτα δικαιολογημένο. «Επιμένουμε ότι η μόνη λύση για να δουλέψουν και τα σχολεία αυτά σε πρωινή βάρδια είναι η ανέγερση νέων κτιρίων, ενώ κάθε σκέψη για κατάργηση ή συγχώνευση σχολείων θα μας βρει ριζικά αντίθετους», τονίζουν.

Σήμερα ο χορός της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ

Οι εκπαιδευτικοί της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ οργανώνουν σήμερα Παρασκευή 25 του Φλεβάρη 2000 χορό στο κέντρο «Βίβλος» (Αχαρνών και Κυζίκου) και καλούν τους φίλους τους να γλεντήσουν μαζί.

Προσλήψεις αναπληρωτών

Την πρόσληψη 20 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τις ανάγκες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για 12 φιλολόγους, 1 καθηγητή γαλλικών και 20 καθηγητές φυσικής αγωγής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πληροφορίες δίνονται από την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και από τους αρμόδιους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οσοι προσλαμβάνονται πρέπει να παρουσιαστούν στις αρμόδιες διευθύνσεις έως 1 Μαρτίου 2000.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναφέρεται στην «εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», εξέφρασαν οι φοιτητές του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στους δρόμους του Βόλου. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «εσείς μας δημιουργήσατε, αλλά μας καταργήσατε, τώρα το λόγο θέλουμε που εθελοτυφλείτε». Οι φοιτητές του Τμήματος καταγγέλλουν την κυβέρνηση, η οποία χωρίς καν να συζητήσει μαζί τους φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο και ζητούν, ανάμεσα στ' άλλα, να διορίζονται εξειδικευμένοι ειδικοί παιδαγωγοί, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας και αναχρονιστική τη ρύθμιση για δυνατότητα τοποθέτησης στις ΣΜΕΑ εκπαιδευτικών χωρίς εξειδίκευση στην ειδική αγωγή. Τέλος, ο Σύλλογος των Φοιτητών του Τμήματος καλεί σε συστράτευση στον αγώνα και τ' άλλα Τμήματα των Παιδαγωγικών Σχολών των Πανεπιστημίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ