ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εξαιρούν τα ΑμΕΑ από τις τράπεζες

Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή, χτες στη Βουλή

Το θέμα της μη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας όσον αφορά τις προσλήψεις Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) σε τραπεζικά ιδρύματα, έφερε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής , με αφορμή καταγγελίες για τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 1.149 ατόμων σε τράπεζες μέσω ρήτρας της προκήρυξης του διαγωνισμού που προβλέπει την αρτιμέλεια των υποψηφίων.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής, σημείωσε πως η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα ο νόμος 2643 προβλέπει πως για τις τράπεζες ποσοστό 3% επί του συνόλου των εργαζομένων προσλαμβάνεται υποχρεωτικά από την κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, επισήμανε ότι η ουσία της υπόθεσης βρίσκεται στο ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος 2643/98. Εκαναν αίτηση εξαίρεσης, πέρασε από τη δευτεροβάθμια επιτροπή και προχωράμε ουσιαστικά σε όλες. Και δεν είναι μόνο οι τράπεζες. Μας κατήγγειλε η ομοσπονδία τους ότι πολλές επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν υποβάλει στη δευτεροβάθμια επιτροπή εξέτασης προσωπικού γι' αυτές τις ανάγκες αίτηση εξαίρεσης. Και όλες φαίνεται ότι άρχισαν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Μαύρο» στους πλασιέ της ναρκοϋποταγής

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης, με αφορφμή την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά

«Ηχηρό χαστούκι στους πλασιέ των ναρκοθεωριών», χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της η ΚΝΕ την έκθεση του ΟΗΕ, που δείχνει εξάπλωση των ναρκωτικών ανά τον κόσμο. Το Γραφείο Τύπου επισημαίνει πως «η νεολαία ζητά δικαίωμα στη ζωή και όχι γλάστρες με χασίς στο μπαλκόνι της, ή τσάμπα ηρωίνη και υποκατάστατα που της προσφέρουν». Παράλληλα, δηλώνει ότι η ΚΝΕ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε το κίνημα της νεολαίας να δυναμώσει τη δράση του ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και στο επόμενο διάστημα θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά αποκαλύπτει τη ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο. Το φαινόμενο είναι εκδήλωση ενός συστήματος, που σαπίζει και που απειλεί να παρασύρει στην κατρακύλα του τη νέα γενιά. Είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος και μιας πολιτικής που θέλει τη νεολαία στο περιθώριο, χωρίς δικαιώματα και προσδοκίες, που εχθρεύεται τη μαζική δράση των νέων, που δε θέλει νέους με ελεύθερη προσωπικότητα και αγωνιστική στάση ζωής.

Η έκθεση δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στους πλασιέ των ναρκοθεωριών όλων των αποχρώσεων, στη "θεωρία" του λεγόμενου διαχωρισμού και του δήθεν ακίνδυνου της κάνναβης, στην πρακτική που θέλει το κράτος προμηθευτή ναρκωτικών.

Η ΚΝΕ επισημαίνει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που φέρουν υπουργοί της κυβέρνησης, οι πολιτικές νεολαίες, οι βουλευτές και "παράγοντες" που πλασάρουν τα γνωστά και χρεοκοπημένα ιδεολογήματα του συμβιβασμού με την εξάρτηση και του τρόπου ζωής, που κουβαλά η ναρκοϋποταγή. Συνειδητά ή όχι συμβάλλουν κι αυτοί στην προκλητική διαφήμιση της κάνναβης που επισημαίνει η έκθεση, έχουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα.

Η νεολαία ζητά δικαίωμα στη ζωή και όχι γλάστρες με χασίς στο μπαλκόνι της, ή τσάμπα ηρωίνη και υποκατάστατα που της προσφέρουν».

Μπροστά στις εκλογές η στάση των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο θέμα των ναρκωτικών οφείλει να είναι βασικό κριτήριο ψήφου για κάθε νέο, κάθε γονιό. Οι πλασιέ της νομιμοποίησης της ναρκοκαταστολής των συνειδήσεων και της ναρκοδιαφήμισης να δεχτούν ηχηρό χαστούκι.

Η ΚΝΕ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις, ώστε το κίνημα της νεολαίας να δυναμώσει τη δράση του ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, την πάλη του για τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Στο επόμενο διάστημα η ΚΝΕ θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το πρόβλημα των ναρκωτικών».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μητρότητα απαλλαγμένη απ' τα ναρκωτικά

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) θα αφιερώσει τη φετινή 8η του Μάρτη, την πρώτη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας του 2000 στο Δημογραφικό και τη Μητρότητα σε άμεση σύνδεση με τη μεγάλη μάστιγα των ναρκωτικών.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε η πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου προχτές - ανήμερα της δημοσιοποίησης της έκθεσης του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά - σε εκδήλωση στην Αγία Βαρβάρα που οργάνωσαν οι Δημοκρατικοί Σύλλογοι Γυναικών Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου και Αιγάλεω.

Η μητρότητα δεν αρχίζει με την έναρξη της εγκυμοσύνης και δεν τελειώνει με τον τοκετό, είπε η Κ. Μπουντούρογλου και τόνισε: «Η μόρφωση, η επαγγελματική αποκατάσταση, η κοινωνική ευαισθησία, η ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης και η θωράκισή του από κοινωνικές παρεκκλίσεις - όπως η επαφή του παιδιού με τα ναρκωτικά - αποτελούν τους καθοριστικούς παράγοντες για την ομαλή του ένταξη στην κοινωνία και την προσφορά του στην προκοπή και την ανάπτυξη της χώρας».

«Εμείς οι γυναίκες δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη θεσμοθέτηση της ναρκοκουλτούρας», είπε σε άλλο σημείο η Κ. Μπουντούρογλου.

Την πολιτική των υποκαταστάτων και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υφυπουργού Πρόνοιας κατήγγειλε στην ομιλία του και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Ψυχολόγων (ΠΕΝΟΨΥ) Ηλίας Μιχαλαρέας. «Αξιοπρεπής θάνατος στα ναρκωτικά, τόνισε, δεν υπάρχει. Αυτοί που κάνουν αυτές τις δηλώσεις είναι ή αφελείς ή λένε συνειδητά ψέματα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως είναι επικίνδυνοι, αφού κατέχουν αξιώματα».

Στην εκδήλωση συμμετείχε το θεατρικό, μουσικό και φωτογραφικό τμήμα της μονάδας απεξάρτησης «18 Ανω» και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων και μαζικών φορέων των γύρω δήμων.

Ποινές για την «κόκα» Κολωνακίου

Σε βαριές ποινές καταδικάστηκαν χτες από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τέσσερις νεαροί, για αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών. Η υπόθεση αφορά μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης (536 γραμμάρια), που είχε βρεθεί σε διαμέρισμα του Κολωνακίου το Μάρτη του 1998, μετά από πληροφορίες του απότακτου σήμερα αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ. Εμμ. Μαραγκάκη στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών.

Κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν οι Συμεών Παπαστράτος, στο διαμέρισμα του οποίου βρέθηκαν τα ναρκωτικά, Ευάγγελος Βαρβαρίτης, Κωνσταντίνος Φλώρος και Φρατζέσκος Ξυδάκης. Το δικαστήριο επέβαλε στον πρώτο ποινή κάθειρξης 10 χρόνων και 3 μηνών (από 12 χρόνια, που ήταν πρωτόδικα), στο δεύτερο 12 χρόνια (από 16), στον τρίτο 6 χρόνια (από 7) και στον τέταρτο 5 χρόνια (από 6). Στον Βαρβαρίτη, που ήταν κατηγορούμενος και για παράνομη οπλοφορία, αναγνωρίστηκε μόνο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στους υπόλοιπους το ίδιο ελαφρυντικό και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας και επιπλέον στον Ξυδάκη το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Καταθέτοντας ως μάρτυρας, ο Εμμ. Μαραγκάκης κατονόμασε ως δράστη εμπορίας ναρκωτικών έναν θείο του Ευάγγ. Βαρβαρίτη, που έχει από τότε εξαφανιστεί. Αναφέρθηκε επίσης στον τρόπο που συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, τονίζοντας ότι προσπάθησε να φτάσει και στους πραγματικούς εμπόρους, αλλά κάποιοι τον σταμάτησαν. «Γνωρίζω - είπε - ποιοι είναι και έχω καταθέσει τα ονόματά τους στον εισαγγελέα κ. Γ. Γεράκη. Μετά την κατάθεσή μου, με μετέθεσαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών στο Μεταγωγών και αργότερα με έδιωξαν από το Σώμα».

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι ζήτησαν στις απολογίες τους συγγνώμη, αρνήθηκαν ότι πουλούσαν ναρκωτικά και παρακάλεσαν το δικαστήριο να τους κρίνει με επιείκεια και να τους δώσει μια ευκαιρία να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας της έδρας, τους χαρακτήρισε «μικρέμπορους» και «βαποράκια» και ζήτησε την ένοχή τους για «αγορά, κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών», επισημαίνοντας ότι «τα ναρκωτικά δεν παύουν να σπέρνουν το θάνατο».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ

Συνεχίζονται και σήμερα οι στάσεις εργασίας (10 πμ - 2 μμ) των εργαζομένων στον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών. Στη διάρκεια της στάσης οι εργαζόμενοι θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες σε συνεχείς κινητοποιήσεις, γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, που ορίζει ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις γίνονται μεταξύ της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ και των εργαζομένων.

Εκδήλωση ΓΣΕΕ για σεισμόπληκτους

Εκδήλωση αφιερωμένη στους σεισμόπληκτους - με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών - διοργανώνει η ΓΣΕΕ στο Κλειστό Γήπεδο του Περιστερίου, στις 5 του Μάρτη.

Στην εκδήλωση, που γίνεται με τη συμπαράσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, θα γίνει η κλήρωση για την ανάδειξη του σεισμόπληκτου δήμου της Αττικής, στον οποίο η ΓΣΕΕ - από τα χρήματα που συγκέντρωσε από τις εισφορές εργαζομένων - θα χτίσει έναν βρεφονηπιακό σταθμό. Στην εκδήλωση στις 5 Μάρτη θα συμμετάσχουν οι Γ. Νταλάρας, Γλυκερία, Κ. Μακεδόνας, Δ. Μπάσης και Χρ. Νικολόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ