ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Για να καταγραφεί και στον εκλογικό χάρτη το χρώμα της αντίστασης

Συνέντευξη με τον Λάμπρο Βλάχο, στέλεχος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών

Ο Λ. Βλάχος μιλά στον «Ριζοσπάστη»
Ο Λ. Βλάχος μιλά στον «Ριζοσπάστη»
Ως «αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερο πολιτικό», προκειμένου «να κλιμακωθούν οι αγώνες των εργαζομένων». Με αυτά τα λόγια μάς περιέγραψε - ο Λάμπρος Βλάχος, στέλεχος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, στη συζήτηση που είχαμε μαζί του - έναν από τους βασικότερους στόχους των ψηφοδελτίων της πανελλαδικής αγωνιστικής συνεργασίας για τις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, η συνεργασία αυτή προσδοκά την ημέρα των εκλογών «στον εκλογικό χάρτη να αποτυπωθεί το χρώμα της αντίστασης, το χρώμα του αγώνα των εργαζομένων απέναντι στην εφαρμοζόμενη πολιτική»...

Παραθέτουμε τη συνέντευξη:

- Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα χαρακτηριστικά των προσεχών τοπικών εκλογών;

- Παρότι αφορούν εκλογή σε τοπικό επίπεδο, πρόκειται για μια γενική πολιτική αναμέτρηση, με δεδομένο ότι τα προβλήματα, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι τοπικά, όπως ισχυρίζονται οι εκλεκτοί της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά έχουν γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Είναι πολύ μεγάλη πλάνη να πιστεύει ένας εργαζόμενος ότι η ανεργία, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα φαινόμενο τοπικό στην περιοχή του και ότι δεν υπάρχει στο διπλανό δήμο. Κάθε πρόβλημα που εμφανίζεται τοπικά έχει την αναγωγή του στη γενική πολιτική.

κανένας ξεκομένος απο το κόμμα που τον στηρίζει

- Είστε μια από τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην πανελλαδική συνεργασία μαζί με το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και την Κομμουνιστική Ανανέωση. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι ο εργαζόμενος, πρέπει να ψηφίσει αυτά τα ψηφοδέλτια συνεργασίας; Γιατί να ψηφίσει εσάς;

- Οι εκλογές αυτές διεξάγονται σε ένα πολύ συγκεκριμένο πολιτικό κλίμα. Η εργατική τάξη και τα πλατιά λαϊκά στρώματα δοκιμάζονται όλο και πιο σκληρά, από την εφαρμοζόμενη πολιτική. Από την άλλη, φουντώνει η λαϊκή οργή, για την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά και για την πολιτική της συναίνεσης, σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ. Οι δυνάμεις αυτές του δικομματισμού, προβάλλουν σε τοπικό επίπεδο υποψηφίους, οι οποίοι υποτίθεται πως έχουν την έξωθεν «καλή μαρτυρία», δήθεν καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες από την επαγγελματική τους δράση, ή, τη δράση τους στα δημοτικά συμβούλια. Ο εργαζόμενος, όμως, πρέπει να έχει πάντα στο μυαλό τους - και πολύ καθαρό μάλιστα - ότι κανένα από αυτά τα πρόσωπα δεν είναι ξεκομμένο από την πολιτική των δυνάμεων που το στηρίζουν.

Αντίθετα, οι συνδυασμοί που έχουν συγκροτήσει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και η Κομμουνιστική Ανανέωση, προτείνουν υποψηφίους, οι οποίοι, όλα αυτά τα χρόνια, ανανεώνουν καθημερινά το αγωνιστικό τους διαβατήριο. Ηταν συμπαραστάτες του λαού, στους αγώνες του. Συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες των εργαζομένων και εκφράζουν πραγματικά τους μύχιους πόθους και τα συμφέροντά τους.

- Ας το κάνουμε λίγο πιο συγκεκριμένο. Γιατί να μην ψηφίσουν οι εργαζόμενοι κάποιον ο οποίος στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, όταν αυτοί οι υποψήφιοι προβάλλουν αυτήν τη σχέση ως προσόν που βοηθάει το δήμο;

- Είναι αλήθεια, πως διάφοροι υποψήφιοι προβάλλουν αυτή τη σχέση για να υποστηρίξουν πως έτσι θα είναι πιο εύκολη και η χρηματοδότηση των δήμων. Ακόμα και σ' αυτό όμως δε λένε την αλήθεια, καθώς στην ουσία ακόμα και η όποια χρηματοδότηση είναι ...υποχρηματοδότηση και των δήμων και των νομαρχιών, αν λάβουμε υπόψη μας ότι μόλις το 2,5% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται σε κονδύλια για τους δήμους και αντίστοιχα περίπου το 0,6% στις νομαρχίες.

Στην πράξη, οι διοικήσεις των δήμων που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, ως «χρηματοδότηση» των δήμων αντιλαμβάνονται την εξοντωτική φορολόγηση, το χαράτσωμα κυριολεκτικά των δημοτών, είτε την αύξηση των πόρων από ιδιώτες, με αντάλλαγμα την αξιοποίηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης για τη συγκέντρωση μεγαλύτερων κερδών από τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, μια ματιά στο ταμείο δείχνει πως και οι όποιες χρηματοδοτήσεις κατευθύνονται πάλι σε έργα που κατά κύριο λόγο ωφελούν το κεφάλαιο.

συναντίληψη με προοπτική

- Τι εκφράζει για σας η συνεργασία που έχει επιτευχθεί;

- Σε ό,τι αφορά την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η συνεργασία αυτή δεν προέκυψε ξαφνικά το τελευταίο διάστημα. Εχει ωριμάσει μέσα στο χρόνο, ιδιαίτερα από τα τέλη της δεκαετίας του '90 και έπειτα. Εχουμε συναντηθεί σε πάρα πολλά μέτωπα πάλης. Και στο εργατικό κίνημα και στο αγροτικό και στο φιλειρηνικό -αντιιμπεριαλιστικό και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σας θυμίζω ότι και το 2002 συνεργαστήκαμε στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπως έχουμε συνεργαστεί με το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2004, όπως και στις ευρωεκλογές. Πρόκειται, δηλαδή, για μια συνεργασία με το ΚΚΕ, αδιάλειπτη από την πλευρά μας, με διαφορετικά σχήματα στο παρελθόν, ως Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών σήμερα. Γιατί υπάρχει ακριβώς μια στρατηγικού χαρακτήρα συναντίληψη και συμφωνία για τα λαϊκά προβλήματα και το πώς αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η συνεργασία αυτή, για μας, εγγράφεται επίσης σε μια προοπτική οικοδόμησης του Μετώπου και τούτο αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο συμφωνίας με το ΚΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τη φύση της συνεργασίας μεταξύ και των υπολοίπων συνιστωσών, το ποιοτικό στοιχείο, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που και πάλι υπήρχε συνεργασία του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ, είναι ότι αυτή τη φορά, η συνεργασία είναι Πανελλαδική. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μια πολιτική συμφωνία με πιο στέρεες βάσεις.

ψήφος - κατάθεση στον αγώνα

- Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

- Οπωσδήποτε και το εκλογικό ποσοστό είναι αρκετά σημαντικό, γιατί σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση του κόσμου. Εκείνο όμως το οποίο μας ενδιαφέρει είναι το όποιο θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, για το οποίο θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να χρησιμοποιηθεί ως αφετηρία για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε γενικότερο πολιτικό. Ετσι, από καλύτερες θέσεις θα παλέψουμε για να κλιμακωθούν οι αγώνες των εργαζομένων. Και θα προσπαθήσουμε ακόμη και μέσα σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, να αποσπαστούν κάποιες κατακτήσεις, αμυντικού χαρακτήρα, μεν, που όμως ο λαός μας τις έχει πολύ ανάγκη. Ενα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη προοπτική στους αγώνες μας.

Συνεπώς, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η κάλπη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να βγάλει ένα ηχηρό μήνυμα καταδίκης απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού και τα δεκανίκια τους, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική στα κύρια σημεία της. Το βράδυ των εκλογών, που οι δυνάμεις του δικομματισμού θα επιχειρούν να βάψουν το χάρτη της Ελλάδας με πράσινο και μπλε χρώμα, εμείς λέμε: Στον εκλογικό χάρτη να αποτυπωθεί το χρώμα της αντίστασης, το χρώμα του αγώνα των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την πολιτική.

έχει επικίνδυνες για τα λαϊκά στρώμματα θέσεις

- Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι τελευταία, το κόμμα του ΛΑΟΣ χρησιμοποιεί μια φρασεολογία δήθεν φιλολαϊκή;

- Οι εργαζόμενοι, δε θα πρέπει να παραπλανηθούν από τη δημαγωγία του κόμματος Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός. Ο πρόεδρός του δηλώνει - με τη γνωστή φρασεολογία του - ότι είναι υπέρ της «φτωχολογιάς», του «μεροκαματιάρη», του «συνταξιούχου». Προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι με καμία στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου αυτό το κόμμα δεν έχει έρθει σε αντίθεση. Δεν έχει στηρίξει καμιά λαϊκή διεκδίκηση, κανένα λαϊκό αίτημα. Σε καμιά από τις πανελλαδικές απεργίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, δε συμμετείχε. Ο πρόεδρός του, επανειλημμένα είχε δηλώσει πως στις επόμενες εθνικές εκλογές θα συνεργαστεί με οποιοδήποτε κόμμα, ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, έρθει πρώτο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις εθνικιστικές θέσεις που έχει και οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από αυτά τα ιδεολογήματα.

δεν έχουν στρατηγικού χαρακτήρα διαφορές

- Είναι γνωστό, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ κατεβαίνουν μαζί σε αρκετές νομαρχίες και δήμους. Τι σηματοδοτεί αυτό κατά τη γνώμη σας;

- Ο ΣΥΝ δε διστάζει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για τη νομή της εξουσίας, έστω και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Αλλωστε, διαφορές στρατηγικού χαρακτήρα με το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν από τη στιγμή που οι δυνάμεις του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση έχουν συμφωνήσει σε όλα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο. Μπορεί να πει κανείς, ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί και ένα πρόκριμα για μια γενικότερη πολιτική συνεργασία σε κεντρικό πια επίπεδο, ούτως ώστε να συγκροτηθεί μια νέας έκδοσης κεντροαριστερά κατά τα πρότυπα της Γαλλίας ή της Γερμανίας. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας και Πειραιά που υποστηρίζεται από τον ΣΥΝ, ο κ. Πανούσης, έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι οι ψήφοι που θα λάβει θα είναι μια πρώτης τάξεως «μαγιά», για τη σύγκλιση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα «κυβερνητικό προοδευτικό μέτωπο». Θα πρέπει δηλαδή, οι ψηφοφόροι που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί ή αριστεροί, να γνωρίζουν ότι αν ψηφίσουν τον κ. Πανούση, η ψήφος αυτή θα τους βγει «πράσινη».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ