ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Οι εξελίξεις με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας

Εκτενή αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε ο Ράντιμ Γκόντα, αντιπρόεδρος της οργάνωσης, που δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τόπο των Κομμουνιστικών Εργατικών Κομμάτων, SOLIDNET

Η αντικομμουνιστική επίθεση που έχει δεχτεί η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, που απαιτεί να αλλάξει η νεολαιίστικη οργάνωση το πρόγραμμα και το καταστατικό της, αλλιώς τίθεται εκτός νόμου, είχε ως αποτέλεσμα τη διεθνή κατακραυγή σ' αυτήν την προσπάθεια, αλλά και τη διεθνή αλληλεγγύη χιλιάδων ανθρώπων από δεκάδες χώρες του πλανήτη μας. Μέχρι σήμερα, και μόνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://4ksm.kke.gr πάνω από 6.150 άνθρωποι έχουν υπογράψει τη συμπαράστασή τους προς τους Τσέχους νεολαίους κομμουνιστές. Με αφορμή τις εξελίξεις σ' αυτό το θέμα, ο αντιπρόεδρος της ΚΕΝ Τσεχίας, Ράντιμ Γκόντα, έδωσε συνέντευξη στις 12 Απρίλη, την οποία παρουσιάζει και η ηλεκτρονική σελίδα www.solidnet.org.

- Τον περασμένο Δεκέμβρη το υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας απέστειλε ένα προειδοποιητικό γράμμα στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ), απειλώντας τη με απαγόρευση. Στις 4 Μάρτη του 2006 έληξε η προθεσμία που σας έθεσε, απαιτώντας να απαρνηθείτε την πολιτική σας στάση και το κομμουνιστικό σας πρόγραμμα. Μετά από αυτά, ποια είναι η στάση του συγκεκριμένου υπουργείου;

«Την 1η Μάρτη του 2006 οι εκπρόσωποι της ΚΕΝ είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών, στην οποία επαναλάβαμε τη θέση μας. Από την πλευρά του δήλωσε ότι το υπουργείο θα απαντήσει σε 2-3 βδομάδες. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση και ας έχει περάσει η συγκεκριμένη ημερομηνία. Παίρνουν το χρόνο τους και εμείς το χρησιμοποιούμε υπέρ μας για την παραπέρα εντατικοποίηση της δικής μας καμπάνιας. Το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να πράξει ό,τι θέλει και όποτε θέλει σχετικά με την ποινικοποίηση της ΚΕΝ. Δημοσιογράφοι έχουν επανειλημμένα ρωτήσει την εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών για την απόφαση του υπουργείου και αυτή πάντα απαντά ότι το υπουργείο εξετάζει το ζήτημα και δεν έχει υιοθετήσει μια τελική απόφαση».

Ο αγώνας συνεχίζεται!

- Τι πράττει η ΚΕΝ ενάντια στην επίθεση του υπουργείου Εσωτερικών και ποιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης έχουν γίνει τώρα τελευταία;

«Συνεχίζουμε την πολύ πετυχημένη και πλατιά καμπάνιά μας και επιδιώκουμε να ανακοινώσει το υπουργείο τη θέση του. Στην ουσία, το υπουργείο δε χρειάζεται να προβεί σε κάποια ανακοίνωση, ωστόσο μπορεί να το πράξει όποτε θέλει. Επικοινωνούμε με τους συντρόφους και τους φίλους μας στο εξωτερικό, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα μας ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Το πιο σημαντικό είναι πως ο αγώνας συνεχίζεται!

Η καμπάνια αλληλεγγύης στον αγώνα της ΚΕΝ ήταν ιδιαίτερα δυναμική και πλατιά. Καθοριστική απάντηση στην αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική επίθεση του κράτους αποτέλεσε το τεράστιο κύμα διεθνούς αλληλεγγύης, οι διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις πολιτικών κομμάτων, νεολαιών και φοιτητικών οργανώσεων, ενώσεων πολιτών, συνδικάτων και αξιόλογων προσωπικοτήτων της πολιτικής, κοινωνικής, επιστημονικής και καλλιτεχνικής ζωής. Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο κάτοχος Νόμπελ Ντάριο Φο και ο τραγουδιστής Μπόνο από το συγκρότημα U2, καθώς και ένα μεγάλο φάσμα προσωπικοτήτων. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) οργάνωσε μια διεθνή ημέρα δράσης για την αλληλεγγύη στην ΚΕΝ στις 27 Φλεβάρη. Οργανώθηκαν διαμαρτυρίες σε μια σειρά χώρες, όπως στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Αυστρία. Στο Μεξικό, για παράδειγμα, η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας της χώρας διοργάνωσε διαμαρτυρία και ο υποδιοικητής Μάρκος, του Εθνικοαπελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας, υποστήριξε επίσης τον αγώνα της ΚΕΝ. Μια σειρά σημαντικές πρωτοβουλίες για συλλογή υπογραφών οργανώθηκαν διεθνώς, όπως για παράδειγμα το http://4ksm.kke.gr (που ξεκίνησε από το ΚΚΕ), το http://wfdy-ksm.kne.gr (από την ΠΟΔΝ), το campagnoaproKSM@libero.it (από την Ιταλική Επιτροπή Συμπαράστασης στην ΚΕΝ) και άλλοι, όπως στη Γαλλία κλπ.

Ψευδείς δηλώσεις του Β. Κλάους

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση υπέρ της ΚΕΝ στο Τρέντο της Ιταλίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τσέχου Προέδρου, Βάσλαβ Κλάους, ο οποίος έδωσε και συνέντευξη στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Ο Κλάους προσπάθησε να θέσει το ζήτημα της ΚΕΝ υπό αμφισβήτηση, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για κάποια ομάδα των 5 ή 10 ή 30 ατόμων με λίγους φίλους στο εξωτερικό. Παίρνοντας μόνο την Ιταλία ως παράδειγμα, είναι πραγματικά αστείο να ακούμε τον Πρόεδρο της Τσεχίας να μιλά για λίγους μόνο φίλους στο εξωτερικό. Ο αριθμός των υπογραφών από την Ιταλία δείχνει κάτι τελείως διαφορετικό. Το ιταλικό κείμενο υπογραφών το έχουν υπογράψει όλες οι σημαντικές προσωπικότητες της ιταλικής πολιτικής αριστεράς.

Την ΚΕΝ στήριξαν η «Κομμουνιστική Επανίδρυση» και το «Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών», βουλευτές από το «Κόμμα των Πρασίνων», ένας αριθμός πανεπιστημιακών καθηγητών, εκπρόσωποι της επιστήμης και του πολιτισμού. Και αναφέρομαι μόνο στην Ιταλία, όπου ο Κλάους έκανε αυτές τις ψευδείς δηλώσεις. Προφανώς, η επιδίωξη του Κλάους ήταν να παριστάνει πως το ζήτημα της ΚΕΝ δεν υπάρχει. Μαζί με τον πρόεδρο της ΚΕΝ Μίλαν Κράτσα στείλαμε επιστολή στον Τσέχο Πρόεδρο όπου του επισημάναμε τις ψευδείς και με σαφή πρόθεση δηλώσεις του. Τον αντιμετωπίσαμε με γεγονότα. Το ανοιχτό γράμμα μας έχει δημοσιευτεί στα ΜΜΕ. Η επίθεση ενάντια στην ΚΕΝ έχει συζητηθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας, στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει γίνει θέμα αντιπαράθεσης με τον Πρόεδρο της χώρας και έχει συζητηθεί σε διεθνές επίπεδο.

Αλλες σημαντικές ενέργειες

Επίσης υπήρξαν και μια σειρά επίσης πολύ σημαντικές ενέργειες υπέρ της ΚΕΝ. Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, συντρόφισσα Διαμάντω Μανωλάκου έχει θέσει το ζήτημα στο Ευρωκοινοβούλιο και έχει συγκεντρώσει τις υπογραφές από 22 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Το κείμενο όπου γίνεται συγκέντρωση υπογραφών από την ΚΕΝ στην Τσεχία έχει υπογραφεί από αρκετές χιλιάδες ανθρώπους.

Και οι δραστηριότητες της ΚΕΝ συνεχίζονται. Στις 19 Μάρτη συνδιοργανώσαμε μια διαδήλωση στην Πράγα ενάντια στον πόλεμο. Ημασταν ο πυρήνας της διαδήλωσης, ήμασταν το πιο σημαντικό, το πιο εμφανές και το πιο δυνατό μέρος αυτής της αντιπολεμικής διαδήλωσης. Ηταν επίσης μια ολοφάνερη παρουσία της ΚΕΝ, μια ολοφάνερη παρουσία της αποφασιστικότητάς μας να είμαστε εδώ και να αγωνιζόμαστε».


Για τη μετάφραση:
Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ