ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Απρίλη 2006 - Κυριακή 23 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑΣ
Ο καλύτερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Λατινική Αμερική

Αποκαλύψεις για το πώς οι μυστικές υπηρεσίες υπό τον αντιδραστικό Πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε οργάνωσαν ακόμα και τη δολοφονία του Προέδρου της Βενεζουέλας

Ο ναρκω-παραστρατιωτικός Πρόεδρος της Κολομβίας Ουρίμπε με τον αρχιδολοφόνο Μπους

Associated Press

Ο ναρκω-παραστρατιωτικός Πρόεδρος της Κολομβίας Ουρίμπε με τον αρχιδολοφόνο Μπους
Εδώ και καιρό καταγγέλλονται συνωμοσίες, απόπειρες δολοφονίας του Προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας, μέχρι και απειλές για βορειοαμερικανική επίθεση. Η βενεζουελανή αντιπολίτευση συνεχώς απορρίπτει αυτές τις καταγγελίες για «ανύπαρκτες εξωτερικές απειλές» όπως τις χαρακτηρίζει. Ωστόσο, το έγκυρο περιοδικό στην Μπογκοτά της Κολομβίας, «Semana», αποκάλυψε πρόσφατα την καταγγελία για συνωμοσία, με στόχο τη δολοφονία του Τσάβες με συμμετοχή, μάλιστα, των Μυστικών Υπηρεσιών της Κολομβίας.

Το κολομβιανό περιοδικό αποκάλυψε ότι το Διοικητικό Τμήμα Ασφάλειας (DAS) συνωμοτούσε με παραστρατιωτικούς και την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για την αποσταθεροποίηση της τελευταίας, όπου υπήρχαν σχέδια για δολοφονία κυβερνητικών στελεχών, μέχρι και του Προέδρου Τσάβες.Η πηγή αυτών των καταγγελιών είναι ο πρώην υπεύθυνος πληροφοριών του DAS, Ραφαέλ Γκαρσία, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον σημερινό Κολομβιανό πρόξενο στο Μιλάνο και πρώην διευθυντή της DAS, Χόρχε Νογκέρα, και μερικά υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης του αντιδραστικού Αλβαρο Ουρίμπε, τα οποία δε θέλησε να κατονομάσει.

Το DAS της Κολομβίας έχει περιέλθει σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις του, αφού κατηγορείται ότι έχουν διεισδύσει σε αυτό παραστρατιωτικοί και έμποροι ναρκωτικών, που βρίσκονται στην υπηρεσία των πιο διεφθαρμένων κύκλων της χώρας. Αν ο Πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε δεν ήταν ο καλύτερος σύμμαχος του Προέδρου Τζορτζ Μπους στην περιοχή, σίγουρα οι μέρες του θα ήταν μετρημένες ή θα είχαν λήξει εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, αφού ο Ουρίμπε υπηρετεί την κυβέρνηση Μπους στην περιοχή ως αιχμή του δόρατος, αυτό μπορεί να του εξασφαλίσει την επανεκλογή στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 28 Μάη, παρά το γεγονός ότι καταγγέλλονται από πολλές πλευρές, οι διασυνδέσεις του με παραστρατιωτικούς τρομοκράτες και εμπόριο ναρκωτικών.

Το DAS είναι ο οργανισμός των μυστικών υπηρεσιών της Προεδρίας και ο διευθυντής του διορίζεται από τον Πρόεδρο, ενώ επιλέγεται ανάμεσα στους πιο έμπιστους άνδρες του. Είναι, λοιπόν, πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πρόεδρος Ουρίμπε αγνοούσε τα σχέδια του DAS, ιδιαίτερα όταν αυτό το τμήμα απορροφούσε τεράστια ποσά του κρατικού προϋπολογισμού, που ο ίδιος ο Πρόεδρος ενέκρινε.

Μήνες πριν από την καταγγελία του περιοδικού «Semana», ο Πρόεδρος Ουρίμπε αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι στα γραφεία του DAS και στρατιωτικών θεσμών της Κολομβίας, είχαν πραγματοποιηθεί συνεδριάσεις μεταξύ Κολομβιανών στρατιωτικών και μυστικών πρακτόρων με συμμετοχή μελών της βενεζουελανής αντιπολίτευσης, μερικοί από αυτούς, μάλιστα, καταζητούμενοι για τη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα του 2002.

Ο Ουρίμπε αναγκάστηκε να παραδεχτεί το γεγονός όταν ο Βενεζουελανός ομόλογός του, Ούγο Τσάβες, του παρουσίασε φωτογραφίες από τις εν λόγω συνεδριάσεις. Ωστόσο, ο Κολομβιανός Πρόεδρος αρνήθηκε ότι γνώριζε τα γεγονότα και υποσχέθηκε τη διεξαγωγή μιας «έρευνας». Ομως, ο Ουρίμπε δε φαίνεται πολύ αποτελεσματικός στις εσωτερικές έρευνες, και ενόψει των προεδρικών εκλογών θα πρέπει να σκέφτηκε ότι εκείνο που τον συμφέρει, είναι να αφήσει να περάσει ο χρόνος.

Το σκάνδαλο της DAS αφορά από εκλογικές απάτες, παραστρατιωτικούς, ναρκέμπορους, μέχρι τάγματα θανάτου, διεθνείς συνωμοσίες και ιδιωτικούς στρατούς χωρίς έλεγχο, όπως καταγγέλλει το περιοδικό «Semana».

Αν και οι καταγγελίες προέρχονται από τον Ραφαέλ Γκαρσία, που κατηγορείται για πολλαπλά εγκλήματα, δε μειώνεται η αξιοπιστία τους, αφού πολλές από τις καταγγελίες του επιβεβαιώθηκαν και από άλλους μάρτυρες.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επέμβασης...

Στη συνέντευξή του στο κολομβιανό περιοδικό, ο Γκαρσία ισχυρίστηκε ότι όντας κυβερνητικός υπάλληλος, υπήρξε μάρτυρας της συνωμοσίας ενάντια στον Πρόεδρο Τσάβες, στην οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, συμμετείχε και ο τότε Διευθυντής του DAS, Χόρχε Νογκέρα. «Είμαι μάρτυρας από πρώτο χέρι των γεγονότων που συνέβησαν», δήλωσε.

Η αποκάλυψη του Γκαρσία συμπίπτει με τη μαρτυρία ενός παραστρατιωτικού, που κρατείται στη Βενεζουέλα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε εργαστεί ως πληροφοριοδότης του DAS και κατήγγειλε τη συμμετοχή υπαλλήλων του DAS στη δολοφονία του εισαγγελέα Ντανίλο Αντερσον. Η Δικαιοσύνη της Βενεζουέλας, που ερευνά αυτό το έγκλημα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ανακρίνει τον Γκαρσία πάνω στο θέμα.

Η προϊστορία των σημερινών επεμβάσεων

Η χρησιμοποίηση της Κολομβίας ως αιχμή του δόρατος των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση του Τσάβες γινόταν και πριν το πραξικόπημα του 2002. Αυτή η προοπτική είχε συμπεριληφθεί στο γνωστό «Σχέδιο Κολομβία» που υποτίθεται πως προωθεί τον αγώνα κατά του εμπορίου ναρκωτικών, στην ουσία, όμως, αυτό που συμβαίνει είναι να χρησιμοποιούνται οι κολομβιανές μυστικές υπηρεσίες ενάντια στη Βενεζουέλα, να προωθείται μια κολομβιανή κλιμάκωση εξοπλισμού, που συγκεντρώνεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, να παραχωρείται άσυλο στους πραξικοπηματίες και να αποστέλλονται μισθοφόροι στη Βενεζουέλα.

Το 2004, μια ομάδα 120 ένοπλων ανδρών και πλέον διείσδυσαν από την Κολομβία στη Βενεζουέλα, τους οποίους αιφνιδίασε και συνέλαβε ο στρατός. Η Κολομβία αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά λίγο μετά επιβεβαιώθηκε ότι η παραπάνω ομάδα ήταν παραστρατιωτικοί του λεγόμενου «Bloque Norte» (Μπλοκ Βορράς) που διοικούσε ο Ροντρίγο Ταβάρ Πούπο ή αλλιώς «Χόρχε 40», και μία ομάδα νεαρών αγροτών που επιστρατεύτηκαν με ψεύδη και υποσχέσεις για εύκολο χρήμα.

Η Βενεζουέλα επέστρεψε μερικούς από τους εισβολείς, όμως η Κολομβία δεν προχώρησε σε καμία δίκη.

Λίγους μήνες αργότερα, δολοφονείται στο Καράκας ο εισαγγελέας Ντανίλο Αντερσον, που ερευνούσε την εμπλοκή διάφορων ατόμων στο πραξικόπημα του 2002, μεταξύ αυτών και της δημοσιογράφου Πατρίσια Πολέο - την οποία αναφέρει ο Γκαρσία ως μέλος της συνωμοσίας για τη δολοφονία του Προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, και για διασυνδέσεις με τον Κολομβιανό παραστρατιωτικό «Χόρχε 40».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλα διαβεβαίωσε τότε ότι το παραπάνω έγκλημα είχε πολιτικό χαρακτήρα, ενώ το Νοέμβρη του περασμένου χρόνου έλαβε τη μαρτυρία του Τζεοβάνι Χοσέ Βάσκες ντε Αρμας, ενός άνδρα 36 χρόνων, που είχαν επιστρατεύσει οι παραστρατιωτικές «Ενωμένες Ομάδες Αυτοάμυνας της Κολομβίας» (AUC), πληροφοριοδότη του DAS, ο οποίος όταν ζήτησε προστασία από τη Βενεζουέλα, κατήγγειλε τον πρώην διευθυντή του DAS, Χόρχε Νογκέρα, ότι ετοίμαζε μία συνωμοσία για τη δολοφονία Βενεζουελανών αξιωματούχων, μεταξύ αυτών και του εισαγγελέα Ντανίλο Αντερσον και του Προέδρου Τσάβες.

Φυσικά, η Κολομβία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, η σωρεία μαρτυριών και αποδείξεων καθιστά αναμφισβήτητη την ανάμειξη των κολομβιανών μυστικών υπηρεσιών και των παραστρατιωτικών ομάδων στη συνωμοσία κατά της Μπολιβαριανής Διαδικασίας. Τώρα πια γίνεται όλο και πιο φανερή και η ανάμειξη των ΗΠΑ σε αυτά τα σχέδια, όχι, βέβαια, πως την αμφισβητούσε και κανείς στα σοβαρά. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εργάστηκαν από κοινού με κάποια από τις Ενωμένες Ομάδες Αυτοάμυνας της Κολομβίας.

Συντονιστής η CIA

Είναι γνωστό πως ό,τι συμβαίνει στην Κολομβία, είτε σε θέματα ασφάλειας, άμυνας, πληροφόρησης ή ομάδες αυτοάμυνας, δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Πενταγώνου και των συμβούλων του.

Το λεγόμενο «Σχέδιο Κολομβία» έχει κόστος 7.5 δισ. δολάρια, από τα οποία οι ΗΠΑ συνεισφέρουν τα μισά. Χρήματα, που χρησιμοποιούνται σε εξοπλισμούς, ομάδες κατασκοπίας, συμβόλαια «συμβούλων», που στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μισθωμένοι πράκτορες, κλπ. Από την εφαρμογή του παραπάνω σχεδίου το 2002, όπως και σήμερα του λεγόμενου «Πατριωτικού Σχεδίου» ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας τελούσαν υπό επιτήρηση και έλεγχο των ΗΠΑ, και παρά τα προσχήματα του δήθεν «πολέμου κατά των ναρκωτικών», στο στόχαστρό τους έχουν το αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα, τις οργανώσεις τους και το ένοπλο τμήμα του, που είναι οι αντάρτικες οργανώσεις, με κύρια δύναμη τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP). Σε αυτό το πλαίσιο συμβάλλει η CIA και το DAS και οι κολομβιανές παραστρατιωτικές ομάδες που θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της Βενεζουέλας, που μπαίνει εμπόδιο στα σχέδια νεοαποικιοποίησης της Λατινικής Αμερικής. Αλλωστε, μόλις πριν μερικές μέρες έγιναν αποκαλύψεις, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου ULA, Φρανς Τζ. Τ. Λι, στις οποίες τονίζει, το ρόλο - κλειδί των αποσχιστών στη δυτική επαρχία της Βενεζουέλα, Ζούλια. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στις αποκαλύψεις του «Vheadline» όπου σημειώνεται: «Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν στη Γουιάνα ειδικές αντάρτικες μονάδες για ταυτόχρονη διείσδυση ή και εισβολή και από την ανατολική Βενεζουέλα»...


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ