ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Απεργία μάχης για τις κλαδικές Συμβάσεις

Στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 13 Απρίλη

Κλιμακώνουν τον αγώνα για τις κλαδικές Συμβάσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την απεργία στις 13 Απρίλη
Κλιμακώνουν τον αγώνα για τις κλαδικές Συμβάσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ με την απεργία στις 13 Απρίλη
Στην πρωτοπορία του αγώνα για τις κλαδικές συμβάσεις, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 13 Απρίλη, με στόχο να δοθεί απάντηση και στη συμφωνία της ντροπής ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 11 το πρωί. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στον ηλεκτρικό σταθμό (πλατεία Λουδοβίκου).

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ «προδιαγράφει νέα δεινά για τη ζωή της εργατικής οικογένειας». Για τον κλάδο, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη «να παλέψουμε για συλλογική σύμβαση που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες μας» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία, «δυναμώνοντας την κοινή δράση με τ' άλλα συνδικάτα και κλάδους».

«Η συμφωνία τους δε μας πείθει ώστε να αναστείλουμε τον αγώνα μας και να αρκεστούμε στις αυξήσεις ντροπής», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας και προσθέτει ότι συνεχίζει τον αγώνα για ΣΣΕ, καλώντας στην απεργία στις 13 Απρίλη, «προκειμένου να αποσπάσουμε αυτό που μας ανήκει». Στα πλαίσια αυτά καλεί τις διοικήσεις των σωματείων του κλάδου και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να συμμετέχουν στη σύσκεψη που οργανώνει, την Τρίτη 11 Απρίλη στα γραφεία της (Αριστοτέλους 27, 4ος όροφος) και ώρα 4.30 το απόγευμα, προκειμένου να προγραμματίσουν τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη ΣΣΕ.

Την απάντησή τους, σημειώνει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, θα την πάρουν στις 13 Απρίλη με την αγωνιστική συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία των ταξικών συνδικάτων.

«Η αντεργατική συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ είναι συμφωνία ντροπής και πρόκληση για χιλιάδες εργαζόμενους, αφού καλούνται να τα βγάλουν πέρα με 600 ευρώ το μήνα για να μη θιγούν τα κέρδη των βιομηχάνων», καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο. Και καλεί στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα. Η Ομοσπονδία πραγματοποιεί προσυγκέντρωση στην Αθήνα, στις 10 το πρωί στα γραφεία της.

Νέες αποφάσεις

Σε απεργία στις 13 Απρίλη καλεί και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και για την επιτυχία της αποφασίστηκε σύγκληση Γενικού Συμβουλίου στις 10 Απρίλη. Επίσης, συμμετοχή στην απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού της Αμφισσας, στις 10.30 το πρωί αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας. Ηδη, απεργιακές αποφάσεις έχουν πάρει το Σωματείο Οικοδόμων Αμφισσας και το σωματείο στα μεταλλεία «Δελφοί - Δίστομο».

Επίσης, το απεργιακό μέτωπο των ταξικών δυνάμεων διευρύνεται με τις αποφάσεις από το Συνδικάτο Νοσοκόμων - Νοσηλευτριών Αποκλειστικής Απασχόλησης Ελλάδας «Ενωση Αλληλεγγύη», τα Σωματεία της Ζώνης, το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Πειραιά.

Συσκέψεις

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας, τις ΣΣΕ και το Ασφαλιστικό διοργανώνει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου σήμερα, στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία της (Σολωμού 65, 6ος όροφος). Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται σήμερα στην Πρέβεζα (8 μ.μ.) και τη Δευτέρα στην Αρτα (7 μ.μ., Εργατικό Κέντρο).

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη της Γραμματείας Λασιθίου του ΠΑΜΕ, την περασμένη Τρίτη με σκοπό την οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης στις 13 Απρίλη. Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ στη Διοίκηση του ΕΚ Λασιθίου, μετά από απαίτηση και των ίδιων των εργαζομένων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, με έγγραφό τους προς τη διοίκηση ζήτησαν την έκτακτη συνεδρίασή της ενόψει της απεργίας. Η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων, να αναφέρουμε ότι έχει ήδη οριστεί για τις 10.30 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου στην Ιεράπετρα.

«Παρών» οι σπουδαστές των ΙΕΚ

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 13 Απρίλη και σε συντονισμό της δράσης με άλλους συλλόγους σπουδαστών και με επιτροπές νέων εργαζομένων, καλούν ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών και ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ. Η συνάντηση για το συντονισμό της δράσης συλλόγων σπουδαστών και επιτροπών νέων εργαζομένων προγραμματίζεται για την Κυριακή, 9 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του ΠΑΜΕ Αθήνας (Χαλκοκονδύλη 37).

Οι σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ ξεκαθαρίζουν ότι «Ο δρόμος των σπουδαστών και των εργαζομένων σήμερα, θα πρέπει να είναι δρόμος ρήξης και αντιπαράθεσης με αυτήν την πολιτική που μας θέλει υποταγμένους και χωρίς δικαιώματα».

Ο Σύλλογος σπουδαστών ιδιωτικών ΙΕΚ στην απόφασή του τονίζει ότι η αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική, η συμφωνία της ξεπουλημένης ηγεσίας της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ για 0,77 ευρώ αύξηση στο μεροκάματο, «δεν πρέπει μας αφήνουν αδιάφορους, καθώς από τη μια ήδη αποτελούμε ή θα αποτελέσουμε τους μελλοντικούς εργαζόμενους και από την άλλη... σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας δεχόμαστε πολύπλευρα την επίθεση στα δικαιώματά μας, επίθεση που ακουμπάει και το εισόδημά μας, με την ακρίβεια και τις μηδενικές αυξήσεις»!

ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Σε τροχιά κλιμάκωσης

Οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία και το ΠΑΜΕ, στις 11 Απρίλη, υψώνουν πρώτοι τη σημαία του αγώνα με παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση μία ώρα αργότερα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και πορεία στο ΥΕΝ. Στις 13 του μήνα, η μάχη τους εντείνεται με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία του ΠΑΜΕ, ενώ η απόφαση των σωματείων προβλέπει παραπέρα κλιμάκωση.

Οι εργατοτεχνίτες, προβάλλοντας το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, διεκδικούν ταυτόχρονα μέτρα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ζώνης, με έργα υποδομής και έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ των ανέργων της Ζώνης για το Πάσχα. Στο πλευρό των εργατοτεχνιτών, έχει συμπαραταχτεί και η αγωνιστική δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Περάματος και σημερινό υποψήφιο Γιάννη Πατσιλινάκο. Η δημοτική Κίνηση, σημαίνοντας αγωνιστικό προσκλητήριο στον περαματιώτικο λαό, καλεί τους πάντες για την 11η Απρίλη σε προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια στη συγκέντρωση των εργατοτεχνιτών στον ηλεκτρικό σταθμό.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, δίνοντας τη δική τους απάντηση στην πολιτική συρρίκνωσης της Ζώνης, ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, της αύξησης της ανεργίας, της ανατροπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας ακριβώς την ίδια αντιλαϊκή πολιτική με αυτήν του ΠΑΣΟΚ.

Προκαλεί η ΓΣΕΕ...

«Προκλητική κομματική παρέμβαση έξω από κάθε όριο» ανακάλυψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις δημόσιες τοποθετήσεις του ΚΚΕ για την επαίσχυντη συμφωνία που υπέγραψε για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Λάθος πόρτα χτυπάει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να ζητάει και τα ρέστα για την συμφωνία της ντροπής και το ξεπούλημα των εργαζομένων. Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάψει να αντιπαρατίθεται και να αντιπαλεύει κάθε πράξη που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Κάθε πρακτική που υπονομεύει τον αγωνιστικό προσανατολισμό και την ταξική ενότητα των εργαζομένων. Και η συμφωνία αυτή, αντεργατική μέχρι το μεδούλι, δε γίνεται αποδεκτή ούτε από το ΚΚΕ ούτε από τους εργαζόμενους.

Οσο για την «αυτονομία»... Δεν είδαμε να την επικαλεστούν όταν δημόσια τους χειροκροτούσε ο ΣΕΒ, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά βέβαια, από φίλους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έχει πρόβλημα να δέχεται «παρεμβάσεις». Πολύ περισσότερο, όταν αυτοί τη χειροκροτούν για τις υπηρεσίες που τους προσφέρει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ