ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σταθερά μαζική προσέλευση στις κάλπες

Με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και την προσπάθεια της κυβέρνησης, με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, να αναθεωρήσει το άρθρο 16 του Συντάγματος, στην κατεύθυνση κατάργησης της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, προσήλθαν χτες στις κάλπες φοιτητές και σπουδαστές. Οπως κάθε χρόνο, οι σχολές «ντύθηκαν» στα γιορτινά τους και η συμμετοχή των φοιτητών και σπουδαστών φάνηκε από το πρωί ότι θα κινούνταν στα ίδια υψηλά επίπεδα των τελευταίων χρόνων.

Δεν έλειψαν όμως και φέτος οι προσπάθειες νόθευσης και αλλοίωσης της έκφρασης των φοιτητών, κυρίως από τις παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, που μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν τις εκλογές, σε διάφορους συλλόγους, αρνούνταν να εφαρμόσουν την απόφαση της ΕΦΕΕ για ψηφοφορία αποκλειστικά με αστυνομικές ταυτότητες. Μάλιστα, σε συλλόγους που οι παραπάνω παρατάξεις έχουν μεγάλη δύναμη, έστησαν και φέτος το γνωστό μηχανισμό στις γραμματείες των σχολών, μέσω του οποίου κάποιοι ...«βαφτίζονται» φοιτητές για μια μέρα και ψηφίζουν με μια απλή βεβαίωση της γραμματείας (για το όνομά τους και τη φοιτητική τους ιδιότητα) χωρίς να έχουν ταυτότητα.

Πλήθος κόσμου στις σχολές της Αθήνας

Στην ΑΣΟΕΕ είχαν σχηματιστεί «ουρές» έξω από τις αίθουσες με τις κάλπες γύρω στη 1 το μεσημέρι και η συμμετοχή φαινόταν ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα. Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους για την άνοδο της παράταξης, ωστόσο σχολίαζαν ότι η προβοκάτσια των «επεισοδίων», που έλαβε χώρα στη σχολή τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ευνόησε τη ΔΑΠ, αφού σε μεγάλο βαθμό οι συζητήσεις των φοιτητών αποπροσανατολίστηκαν από το κύριο πρόβλημα, δηλαδή την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης (την οποία στηρίζει η ΔΑΠ, κόντρα στο συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών).

«Σε περιμένουμε με το γαρίφαλό σου»! «Ψηφίζουμε Πανσπουδαστική, δυναμώνουμε τους συλλόγους και το κίνημα»! Τα μέλη της ΠΚΣ στο Πολυτεχνείο μετέδιδαν τον ενθουσιασμό τους στους φίλους και στους συμφοιτητές τους. Και εκεί, η εικόνα το μεσημέρι έδειχνε μαζική προσέλευση του κόσμου και τα στελέχη των παρατάξεων έξω από την είσοδο της οδού Στουρνάρη και το κτίριο Γκίνη να περιμένουν και να υποδέχονται τους φοιτητές.

Το αδιαχώρητο γινόταν στο ιστορικό κτίριο του Χημείου, όπου, όπως κάθε χρόνο τη μέρα των φοιτητικών εκλογών, άνοιξε και η είσοδος της οδού Σόλωνος (που μένει κλειστή όλες τις άλλες μέρες του χρόνου) για να ψηφίσουν όλα τα Τμήματα της Φυσικομαθηματικής, ενώ στην πτέρυγα της οδού Ναυαρίνου ψήφισαν τα Παιδαγωγικά Τμήματα και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ. Χαρακτηριστικά ήταν τα «σεντόνια» από αφίσες και πανό των παρατάξεων που κάλυπταν κάθε πιθαμή τοίχου, ενώ στην κεντρική είσοδο ηχούσε από την ντουντούκα το κάλεσμα της Πανσπουδαστικής στους φοιτητές να πουν με την ψήφο τους «ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων». Ολόκληρη η οδός Σόλωνος έσφυζε από φοιτητόκοσμο, αφού λίγο πιο πάνω από το Χημείο, αντίστοιχη εικόνα επικρατούσε και στη Νομική Σχολή.

Παρατυπίες και καθυστερήσεις

Παραφωνίες στην εκλογική διαδικασία σημειώθηκαν στο Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, όπου η ΔΑΠ (η οποία έχει αυτοδυναμία στο ΔΣ) έκανε τον εκλογικό κανονισμό φύλλο και φτερό, φέρνοντας κόσμο να ψηφίσει χωρίς να δείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ανάλογα φαινόμενα παρουσιάστηκαν και στα ΤΕΙ Αρτας και Λαμίας. Στη Φιλοσοφική Αθήνας οι κάλπες άνοιξαν με μεγάλη καθυστέρηση, επειδή τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων δεν έφτασαν έγκαιρα στη σχολή, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ατελείωτες ουρές τις ώρες αιχμής. Στη Φυσικομαθηματική έγινε προσπάθεια να ψηφίσουν μέλη σωμάτων ασφαλείας η οποία εντοπίστηκε εγκαίρως και αποτράπηκε, αφού κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τον εκλογικό κανονισμό. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τα φαινόμενα νοθείας δε βρήκαν πρόσφορο έδαφος στη Φυσικομαθηματική, όπου οι περισσότεροι σύλλογοι, σταθερά όλο το προηγούμενο διάστημα, συσπειρώνονταν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό.

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εντονες προσπάθειες νοθείας

Μαζική η συμμετοχή στη Θεσσαλονίκη, ελαφρά μειωμένη στα ΤΕΙ

Με ένταση και παλμό διεξάγονταν χθες οι φοιτητικές εκλογές στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης. Τα τραπεζάκια της κόκκινης αντεπίθεσης στήθηκαν από νωρίς το πρωί. Οι κάλπες είχαν ανοίξει μέχρι τις 9 π.μ., χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Μέχρι τις 4 το απόγευμα, περίπου, είχαν ψηφίσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (ΑΠΘ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας 12.000 φοιτητές, αριθμός αντίστοιχος με τα υψηλά περσινά επίπεδα. Την ίδια ώρα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης το σύνολο των ψηφισάντων σε σύγκριση με πέρσι παρουσίαζε ελαφριά πτώση, όπως αντίστοιχα και στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Δράμας, Κιλκίς και στο Τμήμα Κοζάνης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν έλειψαν και τα γνωστά «παρατράγουδα» διαφθοράς από τις παρατάξεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ. Στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου, οι ΔΑΠίτες παρουσίασαν κάποια ψηφοδέλτια με υποψηφίους που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους! Στους Τοπογράφους του ΑΠΘ, η Εφορευτική Επιτροπή αποτελούμενη από ΔΑΠίτες είχε αφήσει το πεδίο ...ελεύθερο σε κάθε είδους αυθαιρεσία κι απαξίωση των καταστατικών κανόνων των εκλογών: Εμπαιναν δυο δύο στα παραβάν κλπ. Στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής του ΑΠΘ βρέθηκαν 130 άτομα επιπλέον στους εκλογικούς καταλόγους, που δεν υπήρχαν σε αυτούς που είχαν πάρει αρχικά όλες οι παρατάξεις.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, η επίσημη ΔΑΠ ΝΔΦΚ κι το ...διαγραμμένο κομμάτι της, που συμμετέχει στις εκλογές με την «ταμπέλα» του «ανεξάρτητου», προσπαθούσαν ο ένας να ακυρώσει τον άλλο. Παρατηρήθηκε, επίσης, μετά τις 3 το μεσημέρι, μαζική προσέλευση σπουδαστών που δεν υπήρχαν στους εκλογικούς καταλόγους και ζητούσαν βεβαιώσεις από τη Γραμματεία για να ψηφίσουν! Η Πανσπουδαστική ΚΣ απέκλεισε τις Γραμματείες, προσπαθώντας να αποτρέψει τη νοθεία και αποδείχτηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τέτοιων ψηφοφόρων δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.

Φαίνονταν ποιος είναι με ποιον

Μια ματιά στα τραπεζάκια, στις αφίσες και τα φυλλάδια των φοιτητικών παρατάξεων ήταν αρκετή για να καταλάβεις ποιοι είναι με ποιους και για ποιον δουλεύουν. ΤΕΙ Αθήνας και λίγο μετά το μεσημέρι το Ιδρυμα έσφυζε από ζωή, αλλά και αγωνία για το αύριο, δίνοντάς την αίσθηση ότι «φέτος οι εκλογές έχουν άλλο βάρος». Και η αγωνία για το «πού θα ρίξεις την ψήφο» απ' τη μια μεγαλώνει και συγχρόνως «αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, βγάζουν μάτι». Και πώς να μην, καθώς εδώ «ο κόσμος καίγεται» και η ΔΑΠ ζει στον «κόσμο της "φάντας"» και διαφημίζει εκδρομούλες στη Μύκονο, ενώ η ΠΑΣΠ λόγω της ημέρας «αποφασίζει» ότι είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Απ' την άλλη, τα παιδιά της «Πανσπουδαστικής» καλούσαν «το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα να δώσει τη μάχη απέναντι στις αναδιαρθρωτικές αλλαγές με καλύτερους όρους», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά έμπρακτα το ρόλο της παράταξης ως μοναδικού εγγυητή για την αναζωογόνηση του κινήματος.

ΟΛΜΕ
Αρνητική στο συντονισμό της πάλης

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και τα συλλαλητήρια στις 13 Απρίλη καλούν οι δυνάμεις Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και ήδη η Δ' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής (Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Μενίδι) αποφάσισε τρίωρη στάση εργασίας και συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, που όμως δεν έγινε αποδεκτή από τις άλλες παρατάξεις, που αρνούνται την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους, προτείνοντας στις ΕΛΜΕ απεργιακή ντουφεκιά στις 10 και 11 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ