ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΛΑΡΙΣΑΣ
Πετυχημένο ξεκίνημα!

Μαζική η πρώτη συγκέντρωση στο Ωδείο της πόλης

Ο Αγις Παπαστεργίου
Ο Αγις Παπαστεργίου
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην πρώτη συγκέντρωση που διοργάνωσε η «Δημοτική Συνεργασία», με την αίθουσα του Ωδείου να γεμίζει ασφυκτικά από Λαρισαίους, οι οποίοι προσβλέπουν σ' αυτή για να ξαναποκτήσει η Λάρισα μια αγωνιστική και ριζοσπαστική Δημοτική Αρχή, που θα αντιστέκεται στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και θα παλεύει για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και του λαού της περιοχής.

Οπως τόνισε στην ομιλία του στη συγκέντρωση ο Αγις Παπαστεργίου, επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, που στηρίζουν ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, «Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών» και «Κομμουνιστική Ανανέωση», «στην πόλη δημιουργείται, ήδη, πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της "Δημοτικής Συνεργασίας", το οποίο θα εκφραστεί και στην κάλπη». Το «άνοιγμα» της εκδήλωσης έκανε ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος της Γραμματείας της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, καλώντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης, όλους τους αγωνιστές και τους ριζοσπάστες να συσπειρωθούν με τον ευρύ, αγωνιστικό, ριζοσπαστικό συνδυασμό που θα συγκροτηθεί, για τη νίκη.

Εμάς, ή «μια από τα ίδια»;

Στην ομιλία του ο Αγις Παπαστεργίου τόνισε: «οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι ΕΒΕ, η νεολαία, οι γυναίκες έχουν πολλούς λόγους για να στηρίξουν και να ψηφίσουν τη "Δημοτική Συνεργασία"», υπογραμμίζοντας ότι «οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που την απαρτίζουν, μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα και να οργανώσουν έναν πολυμέτωπο αγώνα με επίκεντρο τα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, δημοκρατικά προβλήματα του λαού». Καλώντας τους Λαρισαίους να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Συνεργασίας», σημείωσε: «Οι συμπολίτες αντιλαμβάνονται ότι μόνο η παράταξή μας μπορεί να κάνει την ανατροπή. Τελικά, ο λαός της πόλης μας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα: Θέλει εμάς και τη ριζοσπαστική πρότασή μας ή "μια από τα ίδια"; Εμπρός να ξανακάνουμε το Δημαρχείο της Λάρισας "σπίτι του Λαού"».

Με όλες τις δυνάμεις

Απευθύνοντας χαιρετισμό, ο Π. Σπήλιος, μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, υπογράμμισε: «χτίζουμε συμμαχίες και διεκδικούμε ψήφους για αξιώματα που θα τεθούν αποκλειστικά και μόνο στην υπηρεσία του λαού». Και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες της Λάρισας, σε μαζική καταδίκη των ψηφοδελτίων που στηρίζουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και οι εταίροι τους και να υπερψηφίσουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοτικής Συνεργασίας».

Στο χαιρετισμό του ο Β. Γρηγορίου, στέλεχος του ΔΗΚΚΙ, τόνισε ότι η αποφασιστική ενίσχυση των ψηφοδελτίων της ριζοσπαστικής λαϊκής συμμαχίας, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο Χ. Αρχοντής, εκπρόσωπος της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης», επισήμανε ότι η βαθιά ταξική πολιτική «μπορεί μόνο να ανατραπεί με τη δημιουργία ενός Μετώπου Πολιτικών και Κοινωνικών Δυνάμεων, που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος που όχι μόνο θα αντισταθεί στις επιβαλλόμενες πολιτικές, αλλά θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα της επαναδημοσιοποίησης του χώρου και των λειτουργιών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί».

Στη συγκέντρωση μίλησαν και εκπρόσωποι μαζικών φορέων της Λάρισας - ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Δ. Γιαννούκας, πρόεδρος των συνταξιούχων ΤΕΒΕ, η Ευαγγελία Παπαδοπούλου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Γυναικών Λάρισας - καλώντας τους δημότες να ψηφίσουν με πολιτικά κριτήρια και να ενισχύσουν τη «Δημοτική Συνεργασία».

Αχαϊκά... «οράματα»

Το... όραμά του: «Μια πόλη ανοιχτή στις σύγχρονες προκλήσεις, μια κοινωνία ζωντανή και δημιουργική, ένας δήμος που θα υπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του δημότη και ταυτόχρονα θα είναι "ατμομηχανή" της τοπικής ανάπτυξης. Μια Πάτρα πρωτεύουσα πόλη». Οι... δεσμεύσεις του: «...δεσμευόμαστε ότι θέλουμε μια πόλη που να πρωτεύει στην ποιότητα ζωής, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στις υποδομές και στα δίκτυα, στις υπηρεσίες προς το δημότη (...) Αδιάκοπη προσπάθεια για να γίνει το όραμα πράξη».

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό αγλάισμα του... «Αχαιάρχη» (σ.σ. κατά δήλωση του ιδίου, για το γεγονός ότι ήταν πρώτος σε ψήφους μεταξύ των βουλευτών στην Αχαΐα) και νυν υποψηφίου δημάρχου Πατρών και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αντρέα Φούρα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» την Τρίτη 28 Μάρτη, με αφορμή τη διεκδίκηση - από την πλευρά του με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ - του Δήμου Πάτρας.

Εχουμε και... γράφουμε: Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τη χώρα από το 1981 έως το 1989 και από το 1993 έως το 2004. Ηταν για περίπου 20 χρόνια στην εξουσία. Από το 1986 μέχρι και σήμερα, ο Δήμος της Πάτρας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, με εξαίρεση την τετραετία 1998 - 2002. Η Νομαρχία Αχαΐας και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που εδρεύει στην Πάτρα, από το 1981 - 2004 ανήκαν στο ΠΑΣΟΚ με εξαίρεση την τριετία 1990 - 1993. Εν ολίγοις, η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια, η Νομαρχία, ο Δήμος ήταν ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια στα χέρια τους. Ο ίδιος δε, ο Α. Φούρας, διατέλεσε και υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη. Η απορία μας, λοιπόν, είναι συγκεκριμένη: Τι τους εμπόδισε, όλα αυτά τα χρόνια, να παρουσιάσουν «έργο υπέρ του λαού», όπως αυτοί το εννοούν. Γιατί έργο παρουσίασαν...

Επί των ημερών τους - συνυπεύθυνη και η ΝΔ - η ανεργία στην Πάτρα και στο νομό γενικότερα, από το 5% το 1988 εκτινάχτηκε λίγα χρόνια αργότερα στα ύψη και σήμερα το ποσοστό των ανέργων βρίσκεται σταθερά πάνω από το 25%, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό των ημιαπασχολήσιμων αγγίζει το 40%!!! Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή είχε την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να ξεκοκαλίσει δισεκατομμύρια δραχμές από τα περίφημα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) και διάφορες επιδοτήσεις - μόλις ήρθε το «πλήρωμα» του χρόνου οι περισσότεροι τις έκλεισαν. Η ερήμωση της υπαίθρου αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο καθώς χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι εγκαταλείπουν τα χωράφια, επειδή απλά αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα...

Σε ό,τι αφορά τις δημοτικές εκλογές, στην προεκλογική του εκστρατεία το 2002, ο Αντρέας Καράβολας (ΠΑΣΟΚ), νυν δήμαρχος Πάτρας, δεσμευόταν, μεταξύ άλλων και για 6.000 θέσεις εργασίας. Το τεράστιο αυτό ψεύδος αποκαλύφθηκε - αν και ήταν γνωστό από την αρχή - σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια αμέσως μετά. Τη σκυτάλη παίρνει τώρα ο Α. Φούρας, ο οποίος βεβαιώνει πως με τον ίδιο στο τιμόνι του Δήμου, η Πάτρα θα αποτελέσει «ατμομηχανή της ανάπτυξης»... Οσο βαρύγδουπη ακούγεται η δήλωση αυτή, αλλά τόσο και περισσότερο βαρύγδουπη πρέπει να είναι η ψήφος καταδίκης των λαϊκών στρωμάτων της Πάτρας απέναντι σε αυτόν τον απροκάλυπτο και χυδαίο εμπαιγμό!


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

Περιοδείες και συγκεντρώσεις

Σειρά περιοδειών και συγκεντρώσεων, ενόψει των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, πραγματοποιούνται τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα, Πέμπτη 6 Απρίλη

-- Στις 10.45 π.μ., στα σχολεία του 6ου Διαμερίσματος της Αθήνας, θα περιοδεύσει ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

-- Στις 7 το βράδυ, στην αίθουσα Εκδηλώσεων 7ου Διαμερίσματος (Πανόρμου 59) συγκέντρωση με θέμα: «Τα οξυμένα προβλήματα της Παιδείας και οι Θέσεις της "Συμπαράταξης για την Αθήνα"», με κεντρικό ομιλητή τον Σπ. Χαλβατζή.

-- Στις 10 π.μ., στα ΤΕΕ Σταυρούπολης, ο Γιάννης Ζιώγας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΘ και υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης.

-- Στις 10 π.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Καισαριανής, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής.

-- Στις 6:30 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΠ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων του ΟΛΠ, εκτελωνιστών και λιμενεργατών, η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

-- Στις 6.30 μ.μ., στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Βύρωνα, ο Παναγιώτης Πάλμος, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

-- Η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. (μπουάτ «Ρωμανός»), με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Γυναίκες». Ομιλήτρια η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Αχαρνών - Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το σχολείο της αγοράς» στις 7 μ.μ., στα γραφεία παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Δεκελείας 42). Ομιλητής ο Κώστας Παπλωματάς, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Παρασκευή 7 Απρίλη

-- Στις 9:30 π.μ., στα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία Καισαριανής, ο Δημήτρης Αγκαβανάκης.

-- Στις 9:30π.μ., η Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει στο 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά. Στις 10:30π.μ. στο Κέντρο Προστασίας Παιδιών «ΜΙΧΑΛΗΝΕΙΟ».

-- Στις 7:30 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Αμερικής. Ομιλητής ο Σπύρος Χαλβατζής.

-- Στις 7 μ.μ., συγκέντρωση στη Ριζούπολη (πλατεία Φειδά). Θα μιλήσει ο Χρήστος Κατσιώτης, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Ανάγκη για ελεύθερους χώρους

Συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τον δήμαρχο Αθήνας Θόδωρο Μπεχράκη, πραγματοποιήθηκε χτες στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στον Περισσό.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: «Η συζήτηση κυρίως στράφηκε σε ένα θέμα που, νομίζω, είναι γενικού ενδιαφέροντος. Στην κατάσταση της Αθήνας και στους ελεύθερους χώρους. Κάθε μέρα, όλοι συνειδητοποιούμε, ότι ζούμε σε μια πόλη ασφυκτική»... Και τόνισε: «Τώρα πια δε χρειάζονται απλώς ελεύθεροι χώροι, χρειάζονται ελεύθερες περιοχές. Αλλά, δυστυχώς, ίσως δεν έχει σήμερα αντικείμενο αυτή η συζήτηση. Τουλάχιστον, όμως, για τους ελεύθερους χώρους σημειώσαμε αυτή την ανάγκη: Ο,τι υπάρχει, να μη χαθεί. Και ό,τι μπορεί να διευρυνθεί, να γίνει».

Από την πλευρά του ο Θ. Μπεχράκης είπε πως ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για το θέμα των ελεύθερων χώρων. «Ζήτησα - δήλωσε - και τη δική της βοήθεια, όπως και ζητάω όλων των παρατάξεων των πολιτικών κομμάτων, να μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος στο αίτημα των κατοίκων της πόλης για ελεύθερους χώρους. Βρήκα ζωντανό ενδιαφέρον από τη μεριά της και αυτό είναι σημαντικό πιστεύω και για την πόλη μας και για το Δήμο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ