ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» καλούν σήμερα, Πέμπτη 6 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σημηριώτη, οι δημοτικοί συνδυασμοί: «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία», «Δημοκρατική Ενότητα Ηρακλείου Αττικής», «Δημοκρατική Συνεργασία Νέας Φιλαδέλφειας», «Δημοτική Κίνηση Νέας Χαλκηδόνας», «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταμόρφωσης» και το Συντονιστικό Φορέων Βορειοδυτικών Προαστίων. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν μεταξύ άλλων πως στα πλαίσια της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης της Υγείας την οποία στηρίζουν και προωθούν από κοινού η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και αποδέχεται ο ΣΥΝ, «το 90% των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της Υγείας, αύξησαν το τζίρο τους 15,3% το 2004, ενώ κάθε χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία καταβάλλουν 74 εκατομμύρια ευρώ μόνο για την αγορά εξετάσεων υψηλής τεχνολογίας (αξονική, μαγνητική τομογραφία κ.ά.). Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους το 46,7% των συνολικών δαπανών Υγείας».

«Η ΤΑ - επισημαίνεται - έχει αναπτύξει 650 τέτοιου χαρακτήρα -μονάδες κοινωνικής φροντίδας - που απασχολούν 2.044 εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, παίρνει ενεργό μέρος στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην ακύρωση της όποιας κρατικής ευθύνης υπάρχει στην παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
«Μην ξεχνάτε όσους "πολέμησαν" τον αγώνα σας»

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης υποψήφιος νομάρχης Πειραιά και η Ελπίδα Παντελάκη υποψήφια δήμαρχος, συζήτησαν χτες στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ με τους ναυτεργάτες, για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

«Ποιοι ήταν μαζί μας στους καταπέλτες» και «ποιοι ήταν αυτοί που τάχθηκαν με την κυβέρνηση και την προέτρεπαν να επιβάλει την πολιτική επιστράτευση, να στείλει τους βατραχανθρώπους εναντίον μας», για λογαριασμό των εφοπλιστών, αποτελεί ένα επιπλέον βασικό κριτήριο των ναυτεργατών για τη στιγμή της κάλπης στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Οι φράσεις αυτές που κυριάρχησαν κατά τη χτεσινή εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε το πρωτοπόρο κομμάτι της ναυτεργατικής οικογένειας, η ιστορική Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, προδιαγράφουν και ποια θα είναι η ψήφος των ναυτεργατών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το γεγονός ότι η εκδήλωση της Οργάνωσης έγινε στην αίθουσα της μαζικότερης ναυτεργατικής συνδικαλιστικής οργάνωσης, της ΠΕΜΕΝ, και ότι αυτή η αίθουσα ήταν κατάμεστη, αποτέλεσαν το επισφράγισμα της θέλησης των ναυτεργατών, αλλά και των ακατάλυτων δεσμών που τους συνδέουν με το ΚΚΕ.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και υποψήφιος νομάρχης Πειραιά με το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και η Ελπίδα Παντελάκη βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο «Πειραιάς Αναγέννηση». Και από δύο τους ομιλητές έγινε ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί από τη μια οι ναυτεργάτες να αναπτύσσουν ταξικούς αγώνες που γράφουν ιστορία, όπως η τελευταία απεργία, να συγκρούονται με το εφοπλιστικό, συνολικά το μεγάλο κεφάλαιο, τους πολιτικούς του εκπροσώπους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και τους συνοδοιπόρους τύπου ΣΥΝ και στις εκλογές να τους επιβραβεύσουν αναδεικνύοντας τους «ανθρώπους» τους, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης υπενθύμισε ότι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και ο νομάρχης Χανίων του ΣΥΝ εντάχθηκαν απροκάλυπτα στους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και την πλευρά των εφοπλιστών. «Είναι οι ίδιοι - σημείωσε - που δε βγάζουν άχνα όταν σε νησιά βλέπουν καράβια με το κιάλι, όταν πεθαίνουν άνθρωποι από σκωληκοειδίτιδα επειδή δεν υπάρχουν γιατροί και φάρμακα», είναι οι ίδιοι που δεν είπαν κουβέντα για το ξεπούλημα των λιμανιών, την πλήρη απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και του εκτρωματικού κανονισμού 3577 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνοντας το «έργο» του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελπ. Παντελάκη παίρνοντας το λόγο αναφερόμενη ακριβώς στην «απελευθέρωση» της ακτοπλοΐας, αλλά και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με τη μέθοδο της Σύμπραξης με τους ιδιώτες, αποκάλυψε τις τραγικές συνέπειες που θα έχει για τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με τα εισιτήρια και ναύλα - φωτιά, την παραπέρα ραγδαία υποβάθμιση της συγκοινωνιακής σύνθεσης και της ίδιας της ζωής των νησιών, το διωγμό των ναυτεργατών.

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο «Ρ» ξεκινά σήμερα την παρουσίαση ειδικών θεμάτων, μέσα από τα οποία αποκαλύπτεται η πολιτική σημασία, ο χαρακτήρας αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και η σύνδεση των τοπικών προβλημάτων με τα γενικά.

Ζητήματα που θα αναδεικνύονται από αυτή τη στήλη θα αποκαλύπτουν το ρόλο της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που έπαιξαν και παίζουν μέσα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

* * *

Την ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ελέγχουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ. Μία από τις αποφάσεις της είναι η επιβολή νέων φόρων από τους δήμους, τη στιγμή μάλιστα που οι αυξήσεις ντροπής στο κατώτερο μεροκάματο των εργαζομένων για το 2006 αποφασίστηκε να είναι 0,77 ευρώ. Εκτός όμως από αυτό, η ΚΕΔΚΕ μπαίνει μπροστά και σε μια σειρά άλλα θέματα που πλήττουν τους εργαζόμενους.

Να ένα χαρακτηριστικό:

Η ΚΕΔΚΕ διεκδικεί την ισχυρή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ακτοπλοΐα, με μια σειρά προτάσεων που αναμένεται να παρουσιάσει σε συνέδριο για τις νησιωτικές μεταφορές που διοργανώνει στις 14 και 15 Απρίλη, στη Σύρο. Οι προτάσεις βασίζονται σε μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο έχει αναλάβει την «επιστημονική» διάνθιση και στήριξη πολιτικών επιλογών που χαράζει η ηγεσία της Ενωσης. Η συμμετοχή της ΤΑ έγκειται, σύμφωνα με τη μελέτη, «στην οργάνωση ενός ενιαίου κέντρου λήψης αποφάσεων» και στη χρησιμοποίηση «ακόμη αποτελεσματικότερα, των "εργαλείων" που προσφέρει ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας ή οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα».

Για να καταλάβουμε τι εννοεί το Ινστιτούτο, και κατ' επέκταση η ΚΕΔΚΕ, και να διαπιστώσουμε κατά πόσον αυτό συνάδει με την αρχή - παραδοχή που γίνεται στη μελέτη, ότι δηλαδή «η πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες μεταφορών αποτελεί δημόσιο αγαθό και δικαίωμα που δεν μπορεί να υπακούει αποκλειστικά στη λογική της ανάλυσης κόστους - ωφέλειας», θα πρέπει να ανατρέξουμε καταρχήν στον Κώδικα. Σε αυτόν, προβλέπεται η σύσταση από τους δήμους, μόνοι ή με άλλους φορείς ΤΑ ή με τρίτους, η σύσταση ανωνύμων εταιριών που θα δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς, μέχρι και στη διεξαγωγή θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών.

Χαρακτηριστικά στο άρθρο 265 του Κώδικα σημειώνεται: «Είναι επιτρεπτή η επιχορήγηση από ΟΤΑ νησιωτικών περιοχών ανώνυμης εταιρίας, την οποία αυτοί έχουν συστήσει για τη διεξαγωγή θαλάσσιων συγκοινωνιών και μεταφορών». Οι δε Συμπράξεις, από την άλλη, επιτρέπουν τη με κάθε μορφή συνεργασία φορέων του Δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο για την εκτέλεση μιας σειράς έργων και αρμοδιοτήτων, με κύριο κριτήριο την ανταποδοτικότητα, δηλαδή τα οφέλη που θα έχει να προσκομίσει ο ιδιώτης. Θυμίζουμε ότι το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας με απόφασή του έδωσε τη δυνατότητα οι πλοιοκτήτες να διαμορφώνουν την τιμή των εισιτηρίων 3ης θέσης και των ναύλων, όπως εκείνοι θέλουν...

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
«Αναβλήθηκε» η εκχώρηση σε κοινοπραξία

Κάτω από τη δυναμική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ αναγκάστηκε να αναβάλει, για μια ακόμα φορά, τη συζήτηση για την οριστικοποίηση της εκχώρησης της λειτουργίας του εργοστασίου Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Αποβλήτων σε ιδιωτική κοινοπραξία.

Θυμίζουμε ότι ύστερα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της χωματερής, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ, παρέπεμψε το όλο θέμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, που όμως και αυτό συγκροτείται από δημάρχους υποστηριζόμενους από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, δηλαδή τις δυνάμεις που προώθησαν το διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της Μονάδας Αποτέφρωσης.

Η αντίδραση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, την ώρα που προσπαθούσε εκ νέου να πάρει απόφαση για την ιδιωτικοποίηση, ήταν άμεση και δυναμική, με αποτέλεσμα η συζήτηση να αναβληθεί. Τα μέλη του ΠΑΜΕ κατάγγειλαν ότι το ζήτημα είναι πολιτικό και κινείται στο πλαίσιο της σταδιακής ιδιωτικοποίησης των τομέων του Συνδέσμου που προωθεί η ηγεσία του, εφαρμόζοντας την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική. Ταυτόχρονα, επανέλαβαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων στη χωματερή, ο αποτεφρωτήρας να παραμείνει κάτω από δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του και να επανέλθουν στον ΕΣΔΚΝΑ όλοι οι ιδιωτικοποιημένοι τομείς του.

Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ «ενόχλησε» ιδιαίτερα τον «πράσινο» πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ και δήμαρχο Ν. Ηρακλείου Γ. Μαστοράκο, όπως και τον «γαλάζιο» αντιπρόεδρο του Συνδέσμου και δήμαρχο Πεύκης Π. Καμάρα, οι οποίοι προχώρησαν σε ένα ακατάσχετο αντικομμουνιστικό παραλήρημα.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον ΕΣΔΚΝΑ είχαν προειδοποιήσει με ανακοίνωσή τους την ηγεσία του Συνδέσμου επισημαίνοντας ότι «θα μας βρίσκετε μπροστά σας σε κάθε αντιλαϊκό βήμα», ενώ παράλληλα την κατάγγειλαν ότι δουλεύει «ως πολιτικό - υπηρετικό προσωπικό του ιδιωτικού κεφαλαίου». Ταυτόχρονα, καλεί τους εργαζόμενους «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης ΕΣΔΚΝΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ