ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγγέλλει ξένη επέμβαση

Οπαδοί του Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση

Associated Press

Οπαδοί του Αλεξάντερ Λουκασένκο κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση
Με ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας καταγγέλλει την ξένη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Οπως σημειώνεται «οι προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 19 Μάρτη 2006 αποτέλεσαν μια ακόμη πρόφαση για την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας, της άσκησης πολιτικής και ενημερωτικής πίεσης από τη μεριά των ΗΠΑ και μια σειρά ακόμη δυτικών χωρών και ελεγχόμενων από αυτές διεθνών οργανισμών. Ενάντια στη χώρα μας εκτυλίσσεται ένας πληροφοριακός -ψυχολογικός πόλεμος».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι οι Λευκορώσοι ψήφισαν για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας τους, για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ηρεμία στα σπίτια τους. Αυτή η επιλογή ήταν μια αυτοτελής και συνειδητή επιλογή, που δεν έχει ανάγκη την εξωτερική αναγνώριση. Η συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρητών αναγνώρισε τη δημοκρατικότητα των εκλογών. «Σ' αυτό το φόντο παράφωνα ακούστηκε η πολιτικά προσχεδιασμένη τοποθέτηση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λευκορώσικος λαός δεν αποδέχεται τη λεγόμενη αντιπολίτευση, που συνεχώς απευθύνεται όχι στο λαό της χώρας, αλλά αποκλειστικά στις ηγεσίες των δυτικών χωρών».

Η ανακοίνωση καταλήγει με την υπόσχεση ότι οι κομμουνιστές της Λευκορωσίας θα αντιδράσουν δυναμικά ενάντια στις πιέσεις που ασκούνται στη χώρα από το εξωτερικό.

Ρωσικά όπλα στη Λευκορωσία

Η Λευκορωσία και η Ρωσία θα απαντήσουν ανάλογα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε από το Μινσκ ο Β. Μιχαήλοφ, διοικητής της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. «Σε κάθε κίνηση θα πρέπει να υπάρχει απάντηση και ήδη υπάρχει», δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως η εγκατάσταση στη Λευκορωσία των ρωσικών πυραύλων -300 και η δημιουργία κοινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Ρωσίας - Λευκορωσίας δε θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα ληφθούν. «Θα υπάρξει και παραπέρα προοπτική», δήλωσε ο Μιχαήλοφ.

Ο αρχηγός της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας καυτηρίασε και τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι οι ΗΠΑ έχουν συμπεριλάβει τη Λευκορωσία στον κατάλογο των χωρών, που μπορεί να δεχτούν «προειδοποιητικά χτυπήματα». «Δεν υπάρχει καμία λογική για την ένταξη της Λευκορωσίας σ' έναν τέτοιο κατάλογο. Ως στρατιωτικός που είμαι, μου προκαλεί αγανάκτηση μια τέτοια είδηση», δήλωσε ο Μιχαήλοφ και πρόσθεσε πως η επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης δεν μπορεί να οδηγήσει σε κάτι καλό.


Ι.Π.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ανοιχτά κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης της Λευκορωσίας

Συνεδρίαση, προκειμένου να καταδικάσει τα αποτελέσματα των εκλογών στη Λευκορωσία και να αμφισβητήσει ανοιχτά τη λαϊκή επιλογή, πραγματοποίησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Προσκεκλημένοι της συνεδρίασης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, κ. Μελίνκεβιτς και ο πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Λευκορωσίας, οι οποίοι κατά τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας «υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία κατά του παρόντος καθεστώτος», αρχές τις οποίες συμμερίζεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Ξεπερνώντας τα όρια της πρόκλησης, Συμβούλιο, Επιτροπή, αλλά και οι ευρωβουλευτές, όλων των πολιτικών ομάδων, ξεπέρασαν τον εαυτό τους, προβαίνοντας σε θρασύτατες προκλήσεις, ενάντια στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Λευκορωσίας, με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου κ. Βίνκλερ να δηλώνει ότι η χώρα αυτή εδώ και καιρό μας ανησυχεί όλους...

Δε δίστασαν να δηλώσουν ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να παρέχει οικονομική βοήθεια, στους πολιτικούς αντιπάλους του Λουκασένκο, καθώς και πολιτική στήριξη και ό,τι άλλο χρειαστούν. Η ΕΕ όπως επισήμαναν ήλπιζε σε μία αλλαγή της κατάστασης με τις τελευταίες εκλογές, γεγονός που δεν επιτεύχτηκε, λόγω της τρομοκρατίας του καθεστώτος Λουκασένκο!

Ανακοίνωσαν μάλιστα και την απόφαση να απαγορεύσουν την είσοδο σε χώρες της Ενωσης προσώπων που θεωρούνται φιλικά στην κυβέρνηση, ξεκινώντας από τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.

Μιλώντας στο «Ρ», ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καταδίκασε τις δηλώσεις Συμβουλίου, Επιτροπής και πολιτικών ομάδων, κάνοντας λόγο για θρασύτατη πρόκληση, εκ μέρους των θεσμικών οργάνων της δημοκρατικής κατά τα άλλα ΕΕ, προς τη Λευκορωσία, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ στο λαό της χώρας και τις επιλογές του.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ χαιρετίζει τις «δημοκρατικές εκλογές»

Ξεκάθαρη θέση υπέρ των εκλογικών αποτελεσμάτων βίας και νοθείας στην Ουκρανία πήραν χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές. Χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα, το Συμβούλιο και η Επιτροπή σημείωσαν ότι παρέχουν την αμέριστη βοήθειά τους στην κυβέρνηση της «πορτοκαλί επανάστασης», αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο φτάσαμε σ' αυτό το αποτέλεσμα.

Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, η ΕΕ είδε τις εκλογές στην Ουκρανία με «ένα μάτι», χωρίς να καταγράψει τη βία και τη νοθεία που συντελέστηκε κατά την εκλογική διαδικασία.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι στις «δημοκρατικές εκλογές», προκειμένου να επικρατήσει φιλοδυτική πλειοψηφία, οι «ανεξάρτητοι» παρατηρητές της ΕΕ δεν είδαν τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία του ΚΚ, δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους η δολοφονία στελέχους του ΚΚ στο Ντόνιεσκ και φυσικά δεν πρόσεξαν την τυχαία διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους 200.000 ψηφηφόρων, στο Λουγκάνσκ... Τους αρκεί το αποτέλεσμα...

ΗΠΑ
Νέο σχέδιο... κατά της «τρομοκρατίας»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Συνεχείς προσαρμογές, αναθεωρήσεις και επαναπροσδιορισμός των στόχων του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά το δόγμα του Πενταγώνου για «διαρκή πόλεμο» και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί προληπτικών επιθέσεων εναντίον στόχων, τρομοκρατών, δικτύων, χωρών που για τις ΗΠΑ θεωρούνται εχθρικές, στις 30 Ιούνη θα παρουσιαστεί και το νέο στρατηγικό σχέδιο κατά της «τρομοκρατίας».

Η κατάρτιση του σχεδίου που προβλέπει τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, αλλά και αλλαγές σε «παραδοσιακές» πρακτικές, άρχισε μετά το καλοκαίρι του 2005 από το «Εθνικό Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας», σώμα που συστήθηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε το Κογκρέσο.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, στο σχέδιο προβλέπονται αλλαγές στην «παραδοσιακή» πρακτική των ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που έχουν να κάνουν με μη εμπόλεμες ζώνες, όπου σήμερα την ευθύνη έχουν οι διπλωματικές αποστολές. «Υπάρχουν γκρίζες περιοχές», δήλωσε ο Τόμας Ο' Κόνελ, υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για τις ειδικές επιχειρήσεις και τις συγκρούσεις χαμηλής έντασης εξηγώντας...«είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα αν μιλάμε για παράδειγμα για την Ιορδανία - πώς θα αντιμετωπιστεί η κυβέρνηση της χώρας αυτής - και αν μιλάμε για τα προβλήματα στη Σομαλία, όπου η κατάσταση είναι διαφορετική».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο μήνα, το Πεντάγωνο σε άμεση εφαρμογή του νέου δόγματος, ανακοίνωσε ότι θα στείλει μικρές ομάδες στρατιωτικών σε πρεσβείες των ΗΠΑ στο εξωτερικό σε αναγνωριστικό και ενεργό επιχειρησιακό ρόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ