ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Αθλιες οι συνθήκες εργασίας των οδηγών

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων τους και του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι θα διεκδικήσουν την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες εκτελείται το μεταφορικό έργο, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΜ) του κλάδου, του Συνδικάτου Οδηγών Φορτηγών Μακεδονίας - Θράκης «Ερμής» και του ΠΑΜΕ, με αφορμή την έναρξη της περιόδου των σχολικών εκδρομών και τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της παντελούς απουσίας ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την καταστρατήγηση των κανόνων προστασίας και ασφάλειας.

Οπως ανέφεραν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο των οδηγών έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια των μεταφορών. Εκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των σχολικών εκδρομών και σημείωσαν πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε να μην ξαναζήσουμε τραγικά γεγονότα όπως αυτά των Τεμπών και του Πετάλου του Μαλιακού.

Περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες εργασίας ανέφεραν ενδεικτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν μέσα σε 3 ημέρες από κλιμάκια της Τροχαίας, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν 200 οχήματα και διαπιστώθηκαν 200 παραβάσεις, από τις οποίες οι 170 αφορούσαν παραβίαση του ωραρίου εργασίας των οδηγών. Ανάμεσα στα οχήματα που ελέγχθηκαν ήταν και τρία λεωφορεία, τα δύο από αυτά τουριστικά, στα οποία επίσης βεβαιώθηκαν παραβάσεις για καταστρατήγηση των ρεπό και των ωραρίων εργασίας των οδηγών.

Τέλος, ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουν συναντήσεις με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και με τις ΕΛΜΕ, προκειμένου συντονισμένα να διεκδικήσουν εφαρμογή των μέτρων προστασίας και τη διενέργεια των εκδρομών με 2 οδηγούς σε κάθε λεωφορείο, όπως άλλωστε προβλέπει και η σχετική νομοθεσία.

«ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ
Βαράτε... αλλά με γνώση!

Οταν εργαζόμενοι και νεολαίοι έρχονται αντιμέτωποι με τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά δακρυγόνα όπλα των δυνάμεων καταστολής στους αγώνες τους για το μεροκάματο ή για καλύτερη παιδεία, η... ανεξάρτητη αρχή του «Συνηγόρου του Πολίτη» αντιμετωπίζει το πρόβλημα από τη «νομική» του πλευρά, ενώ υπονοεί σαφώς ότι αυτά μπορούν να χρησιμοποιούνται, αλλά με... μέτρο!

Συγκεκριμένα, χτεσινή έκθεση του «Συνηγόρου του Πολίτη» συμπεραίνει πως χρειάζεται «ειδική και αναλυτική ενημέρωση των επαγγελματιών χρηστών των δακρυγόνων, ώστε να αξιολογηθεί αυτή η τεχνική επιλογή για τον έλεγχο του πλήθους» κι αυτό επειδή υπάρχει «έλλειψη επιδημιολογικής έρευνας για τη χρήση της ουσίας CS που περιέχεται στα δακρυγόνα σε πραγματικές συνθήκες». Επίσης σε άλλο σημείο αναφέρει πως «η γνώση για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται ως μέσα καταστολής στάσης, καθορίζει εν μέρει την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας που θεσπίζεται στο άρθρο 25 του Συντάγματος».

Κατά τον «Συνήγορο του Πολίτη», οι διαδηλωτές είναι «πλήθος» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τους όρους και τα όπλα που χρησιμοποιούνται για την καταστολή στάσεων... Προσθέτει δε πως οι αρχές πρέπει να ζητήσουν από τους προμηθευτές των χημικών που χρησιμοποιούνται για την καταστολή των συλλαλητηρίων τα δελτία δεδομένων ασφαλείας. Τα τελευταία δε χορηγούνται στην ΕΛ.ΑΣ. επειδή η τοξική ουσία CS δεν έχει διαβαθμιστεί ως επικίνδυνη από την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο φύλλο πληροφοριών χημικής ασφάλειας του εθνικού ινστιτούτου έρευνας και ασφάλειας της Γαλλίας τα συμπτώματα σε περίπτωση οξείας τοξικότητας από την ουσία CS είναι ερεθισμός του δέρματος, των ματιών και της αναπνευστικής οδού, πεπτικές διαταραχές, πονοκέφαλος, πιθανή αλλεργική αντίδραση, δερματικά εγκαύματα. Σε περίπτωση χρόνιας τοξικότητας αναφέρονται καρκινογόνα έλκη στο δέρμα και στο ρινικό διάφραγμα, νεφρικές βλάβες μετά από κατάποση. Το όριο έκθεσης στη Γαλλία είναι 0,4 mg/m3.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 9.4.2006:

  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ και οι ΚΟ Ζωγράφου του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πέντε αγωνιστές που κρεμάστηκαν και όλους τους ήρωες της ΕΑ του Δήμου Ζωγράφου, ώρα 11 το πρωί, στην πλατεία Πέντε Ηρώων (Παπαδιαμαντοπούλου και Ξενίας - ΑΛΕΞ). Θα γίνει προσυγκέντρωση στο Μνημείο Ηρώων Ζωγράφου και θα ακολουθήσει πορεία στον τόπο της θυσίας.
  • Η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Σιάτιστας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τη μάχη του Φαρδύκαμπου, με αφορμή τη συμπλήρωση 63 χρόνων, στις 9 το πρωί, στον τόπο όπου έγινε η μάχη.
  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής για τους 53 ήρωες νεκρούς του αγώνα για λευτεριά, της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού.
  • Η ΠΕΑΕΑ Ηλιούπολης, ώρα 11 π.μ., στο χώρο του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης (Σοφ. Βενιζέλου και Μ. Αντύπα), πραγματοποιεί τη χρονιάτικη συνέλευση των μελών της.
Εισαγγελική παρέμβαση

Τη γνωστοποίηση κάθε εγγράφου που παρέδωσε στην ΑΔΑΕ και την Ενωση Συντακτών, προκειμένου να μελετήσει την υπόθεση και να κρίνει εάν χρήζει διερεύνησης από εισαγγελικό λειτουργό, ζήτησε χτες από τη δημοσιογράφο Αριστέα Μπουγάτσου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Καταδίκη Καλούση

Ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για δωροδοκία, επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο στον ήδη προφυλακισμένο για την υπόθεση του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος, πρώην πρόεδρο Πρωτοδικών Ευάγγελο Καλούση. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι ο πρώην δικαστικός πήρε 50 εκατομμύρια δραχμές το 2001 από τον Γιώργο Ιατρίδη, όταν αντιμετώπιζε αυτός, η Αμερικανίδα πρώην σύζυγός του και μία φαρμακοποιός κατηγορίες για πώληση απαγορευμένων σκευασμάτων με ναρκωτικές ουσίες μέσω Ιντερνετ, προκειμένου να αποφυλακίσει, τόσο τον ίδιο, όσο και τη σύζυγό του. Στην κατάθεσή του, το ζεύγος Ιατρίδη επιβεβαίωσε ότι ο Καλούσης τους ζητούσε ανταλλάγματα για να τους αποφυλακίσει.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Μια ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες στη 1.05' μετά τα μεσάνυχτα, με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου, ανησύχησε έντονα τους κατοίκους όχι μόνο του νησιού, αλλά και της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου έγινε αισθητός, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν ζημιές.

Πάντως, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι, δηλώνοντας ότι παρακολουθούν το φαινόμενο και πως οριστική άποψη μπορούν να εκφράσουν, αφού περάσουν ορισμένα εικοσιτετράωρα. Την επιφύλαξή τους αυτή ενισχύει το γεγονός ότι τα ξημερώματα της Δευτέρας είχε σημειωθεί, πάλι με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου, σεισμός μεγέθους 4,7 Ρίχτερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ