ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Βάθης

Σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας προχωρούν σήμερα οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», προτάσσοντας αιτήματα που αφορούν την επιβίωση των οικογενειών τους. Στις 10π.μ., οι εργάτριες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία ΒάθηΣ και στις 11π.μ. θα καταλήξουν με πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του.

Με κοινή επιστολή που υπογράφουν η ΟΕΚΙΔΕ, το ταξικό συνδικάτο των κλωστοϋφαντουργών της Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», αναδεικνύεται η ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης όλων των εργαζομένων που πλήττει άμεσα η επιχειρηματική αυθαιρεσία. Οι εργάτριες δεν παραλείπουν να καταγγείλουν τη στήριξη που έχουν προσφέρει στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» ζητούν: Αμεση οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ. Επίδομα ανεργίας στο 80% των 1.300 ευρώ που διεκδικούν οι ταξικές δυνάμεις ως κατώτερο μισθό. Επέκταση του Ν. 2941/01 (πρόωρη συνταξιοδότηση) για όλους τους εργαζόμενους. Επίσης, ο χρόνος ανεργίας να ασφαλίζεται και να είναι συντάξιμος, πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρύθμιση όλων των δανείων και των λογαριασμών από πρώην ΔΕΚΟ (ΟΤΕ-ΔΕΗ-ΕΫΔΑΠ). Δωρεάν υπηρεσίες από βρεφονηπιακούς σταθμούς, επιδότηση όσων εργαζομένων έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η κατάληψη του εργοστασίου που ξεκίνησε στις 2 Γενάρη. Σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που οι εργάτριες άρχισαν στις 29 Αυγούστου, προχωρώντας σε επίσχεση εργασίας, η κυβέρνηση έχει προκλητικά τηρήσει στάση Πόντιου Πιλάτου, ευνοώντας και με αυτό τον τρόπο την ασυδοσία της εργοδοσίας που παραμένει «εξαφανισμένη».


48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Πιο αποφασιστικά στη δεύτερη μέρα

Την ανάγκη να κλιμακωθεί ο αγώνας, ανέδειξαν οι ταξικές δυνάμεις με τη μαχητική τους συμμετοχή στην απεργία, που συνεχίζεται σήμερα

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία
Με τις ταξικές δυνάμεις του κλάδου να πρωτοστατούν στη μάχη για την επιτυχία της κινητοποίησης, καλώντας τους εργαζόμενους να συνεχίσουν αποφασιστικά την περιφρούρησή της, ολοκληρώνεται σήμερα η 48ωρη απεργία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της Αθήνας συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη, έξω απ' τα γραφεία της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στη συνέχεια διαδήλωσαν προς το υπουργείο Εσωτερικών. Μαζική και μαχητική ήταν η παρουσία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων ΟΤΑ Αττικής, που κατήγγειλε όσους καλλιεργούν το συμβιβασμό και τη συναίνεση των εργαζομένων απέναντι στην αντεργατική πολιτική, με συνθήματα όπως: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Δημάρχους για τους δημότες κι όχι για τους ιδιώτες», «Αυτή η πολιτική η αντεργατική μόνο με αγώνες θα ανατραπεί».

Σε συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, ο γγ, Θ. Βεζυργιάννης, απέφυγε να πάρει σαφή θέση πάνω στα αιτήματα των απεργών. Ενθαρρημένος μάλιστα από το γενικότερο κλίμα συμβιβασμού που καλλιέργησε η πρόσφατη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτών, επιτέθηκε με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς στον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος αποχώρησε από τη συνάντηση.

Υπόλογη στην εργατική τάξη η συμβιβασμένη πλειοψηφία

«Συνεχίζουμε με τη σημερινή και αυριανή (σ.σ. σημερινή) μας απεργία και στέλνουμε προς την κυβέρνηση μηνύματα αντίστασης, αντεπίθεσης και αποφασιστικότητας των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ότι τα αντεργατικά - αντιλαϊκά της μέτρα δε θα περάσουν», σημείωσε μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση ο Μπάμπης Βορτελίνος, γενικός γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Καταγγέλλοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι «είναι και πρέπει να σταθούν υπόλογοι απέναντι στην εργατική τάξη». Και κάλεσε σε κλιμάκωση στις 13 Απρίλη, με αιτήματα τη μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων, επέκταση των ΒΑΕ στον κλάδο, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό κ.ά.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου, στα Γιάννενα και στην Πρέβεζα, όπου οι εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις ΑΔΕΠΝ και ΔΕΤΕΠ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, τα δεδουλευμένα - μέχρι και 8 μηνών - που τους οφείλονται.


ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΝΕΩΡΙΟΥ
Στα σκαριά 82 απολύσεις

Ογδόντα δύο εργαζόμενους απ' τους περίπου 400 που συνολικά δουλεύουν στα Ναυπηγεία Νεωρίου, στη Σύρο, σχεδιάζει να απολύσει ο όμιλος Ταβουλάρη, παραβιάζοντας προκλητικά ακόμα και αυτή την αντεργατική νομοθεσία. Η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους τις προθέσεις της στα μέσα Μάρτη, μιλώντας για «απαραίτητες» αναδιαρθρώσεις λόγω οικονομικών προβλημάτων και καλώντας το σωματείο σε διαβουλεύσεις.

Αν και το μέλλον των εργαζομένων υποθηκεύτηκε απ' την ίδια την ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων, το σωματείο (στο οποίο πλειοψηφούν οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) - μαζί με τους τοπικούς παράγοντες του δικομματισμού - καλλιεργεί κλίμα συναίνεσης. Αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει την εταιρία (επιδοτήσεις, παραγγελίες κλπ.), επιμένοντας ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Κι αυτό ενώ, ήδη, εργολαβικά συνεργεία δραστηριοποιούνται μέσα στα ναυπηγεία, αποδεικνύοντας ότι η εργοδοσία αναζητά μεθόδους μείωσης του κόστους παραγωγής.

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται τα αποτελέσματα της πολιτικής των περίφημων ιδιωτικοποιήσεων που με ευλάβεια εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ. «Η λύση στο πρόβλημα του Νεωρίου δε βρίσκεται στην παραπέρα προικοδότηση της εργοδοσίας, αλλά στον αγώνα για τη δημιουργία Εθνικού Φορέα Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας και την ένταξη του Νεωρίου σε αυτόν», τονίζει. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η ανάγκη για σχεδιασμό μιας κλαδικής πολιτικής στον τομέα της ναυτιλίας συνδέεται άμεσα με το πρόβλημα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και έχει ζωτική σημασία για τους νησιώτες.


ΠΑΜΕ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Ρίζωσε» και στις τηλεπικοινωνίες

Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο χώρο των τηλεπικοινωνιών συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε μαζική σύσκεψη με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλα τα σωματεία του ΟΤΕ ( ΠΕΤ ΟΤΕ, ΠΣΥΠ ΟΤΕ, ΕΕΤΕ), των συμβασιούχων του 131, αλλά και συνταξιούχων. Στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΕΣΚ ΟΤΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο χώρο και τέθηκε ο επόμενος στόχος, που είναι η δημιουργία κλαδικού σωματείου στις τηλεπικοινωνίες, το οποίο να καλύπτει τους εργαζόμενους από όλους τους χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε επίπεδο νομού Θεσσαλονίκης.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Συνεχίζονται σήμερα για τρίτη μέρα και ολοκληρώνονται αύριο οι αρχαιρεσίες στο Σύλλογο Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Νέας Συνδικαλιστικής Κίνησης» για την οργάνωση του αγώνα τους και το συντονισμό της δράσης τους με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση που δέχονται. Επίσης αρχαιρεσίες ξεκίνησαν από χτες και ολοκληρώνονται αύριο στο Σύλλογο της Εγνατίας. Αύριο, ξεκινάνε οι αρχαιρεσίες και στο Σύλλογο της Εθνικής (7 - 14 Απρίλη 2006) ενώ στο Σύλλογο της Πειραιώς θα πραγματοποιηθούν την επόμενη βδομάδα (10 - 11 Απριλίου 2006). Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Κίνησης» στην Εγνατία, της «Ενιαίας Συνδικαλιστικής Αγωνιστικής Συμπαράταξης» στην Εθνική, της «Πρωτοβουλία Εργαζομένων» στην Πειραιώς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Για τέταρτη μέρα συνεχίζονται σήμερα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας, οι οποίες θα ολοκληρωθούν στις 10 του Απρίλη (εκτός Σαββάτου). Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του συνδικάτου (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου, στο ΕΚΑ), από τις 3μ.μ. έως τις 8.30μ.μ., ενώ την Κυριακή, 9 Απρίλη, από τις 10π.μ. έως τις 4μ.μ. Παράλληλα, τα μέλη του συνδικάτου θα «στήνουν» κάλπες σε τόπους δουλιάς σήμερα, αύριο και την επόμενη Δευτέρα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΤΡΟ: Σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, από τις 5 έως τις 9 το πρωί προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στο Μετρό, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, προσλήψεις προσωπικού και την υλοποίηση όρων προηγούμενων συμβάσεων εργασίας που ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ