ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Το 90% λέει «ΟΧΙ»

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία έρευνας, που διενήργησε η ΓΣΕΒΕΕ σε εμπορικά κέντρα της Αθήνας, ανάγκασαν τη διοίκηση της Συνομοσπονδίας να δηλώσει ότι δεν κάνει διάλογο για τις Κυριακές

Αντίθετοι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δηλώνουν 9 στους δέκα εμπόρους, ενώ στην ίδια αναλογία δεν εφάρμοσαν τη διεύρυνση του ωραρίου που προβλέπει ο τελευταίος σχετικός νόμος. Τα παραπάνω προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) στην περίοδο από τις 24 του Φλεβάρη μέχρι τις 10 του Μάρτη. Το δείγμα που επιλέχθηκε προέρχεται από επτά εμπορικές περιοχές της πρωτεύουσας, συγκεκριμένα, από το Μαρούσι, την οδό Πατησίων, το κέντρο, τη Ν. Ιωνία, το Κολωνάκι, το Χαλάνδρι και την Κηφισιά. Συνολικά συμμετείχαν 345 επιχειρήσεις με μέσο αριθμό εργαζομένων 2,86 και μέση επιφάνεια καταστήματος 83,6 τ.μ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας τόσο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, όσο και ο γραμματέας της, Ν. Σκορίνης, δήλωσαν ...«έκπληκτοι» από το γεγονός ότι σχεδόν στο σύνολό τους οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην κατάργηση της αργίας της Κυριακής και την πεποίθηση ότι η λειτουργία 2-3 Κυριακές το χρόνο σήμερα - κάτι το οποίο πρόθυμα μεθόδευε η πλειοψηφία -αποτελεί προπομπό για πλήρη κατάργηση. Κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ αναγκάστηκε τουλάχιστον φραστικά και επίσημα χτες, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, να δηλώσει ότι «δεν κάνουμε διάλογο για τις Κυριακές».

Σταχυολογώντας τα συμπεράσματα της έρευνας αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

  • Από το ποσοστό του 11% των εμπόρων που απάντησαν ότι διεύρυναν το ωράριο μόλις 5% από αυτούς δήλωσαν ότι κάλυψαν τις επιπλέον ώρες με προσλήψεις προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Το 26% το έκανε με προσωπική ή οικογενειακή εργασία, το 44% με το υπάρχον προσωπικό και το 15% με επιπλέον προσωπικό μερικής απασχόλησης, πράγμα το οποίο, όπως επισημάνθηκε, αποδεικνύει ότι οι νέες θέσεις απασχόλησης που τυχόν δημιουργούνται από τη διεύρυνση του ωραρίου είναι θέσεις μερικής απασχόλησης
  • Για το 66% των εμπόρων που διεύρυναν το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησής τους ο τζίρος μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερός, ενώ για ένα ποσοστό της τάξης του 31% ο τζίρος, σύμφωνα με δήλωσή τους, αυξήθηκε
  • Το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το διευρυμένο ωράριο που συνέστησε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας για τις εκπτώσεις δεν έφερε αύξηση του τζίρου
  • Στην ερώτηση «ποιες εκτιμάτε ότι είναι οι συνέπειες από το άνοιγμα των πολύ μεγάλων πολυκαταστημάτων στον κύκλο εργασιών σας» το 44% απάντησε ότι παρέμεινε σταθερός, το 46% ότι μειώθηκε, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 5% δήλωσε ότι ο τζίρος του αυξήθηκε και άλλο ένα 5% δεν απάντησε.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Θηλιά 70 δισ. ευρώ για τα νοικοκυριά

Βασικός παράγοντας στην αυξανόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελούν και οι εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν οι κυβερνώντες με τις ευλογίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που ελέγχονται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ

Με ρυθμό πάνω από 1 δισ. ευρώ το μήνα συνεχίζει να συσσωρεύεται η μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες, γεγονός που δυναμιτίζει τα εισοδήματα των λαϊκών τάξεων. Είναι κι αυτό ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής των συνεπειών που έχουν οι αντιλαϊκές εισοδηματικές πολιτικές που εφαρμόζονται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τις ευλογίες των συμβιβασμένων ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες ως γνωστόν ελέγχονται από τις ελεγχόμενες από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων των νοικοκυριών στις τράπεζες πέταξε στο τέλος του Γενάρη 2006 στα 69,9 δισ. ευρώ (από 53,3 δισ. ευρώ που ήταν το Γενάρη του 2005), καταγράφοντας αύξηση 31,1%. Η κατάσταση υπερχρέωσης προκύπτει και από το γεγονός ότι στο τέλος Δεκέμβρη του 2005 ο δανεισμός των νοικοκυριών αντιστοιχούσε στο 38,2% του ΑΕΠ που παράχτηκε μέσα στην ίδια χρονιά από 31,5% του ΑΕΠ που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα (Δεκέμβρης 2004).

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αφορούν στο μήνα Γενάρης του 2006, καταγράφουν και τα παρακάτω:

  • Στεγαστικά δάνεια: Το ανεξόφλητο υπόλοιπο διαμορφώνεται σε 46,2 δισ. ευρώ (από 34 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005), εμφανίζοντας αύξηση 35,7%.
  • Καταναλωτικά δάνεια: Εφτασαν σε 22 δισ. ευρώ (από 17,3 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005) και το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 27,5%.
  • Η συνολική μάζα του δανεισμού των νοικοκυριών στις τράπεζες εκτινάχτηκε σε 69,9 δισ. ευρώ (από 53,3 δισ. ευρώ το Γενάρη του 2005) με αύξηση 31,1%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το Γενάρη του 2006 τα δάνεια των επιχειρήσεων (ανεξόφλητο υπόλοιπο) ανήλθαν στα 71 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,6% συγκριτικά με το Γενάρη του 2005. Ετσι, το συνολικό ύψος των ανεξόφλητων δανείων (για νοικοκυριά και επιχειρήσεις) έφτασε το Γενάρη του 2006 στο ποσό των 140,9 δισ. ευρώ, από 119,7 δισ. ευρώ πέρσι το Γενάρη.

ΜΕΤΚΑ
Ετοιμη η μονάδα της ΔΕΗ στο Λαύριο

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας του ΑΗΣ Λαυρίου V της ΔΕΗ από την εταιρία ΜΕΤΚΑ και ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη έναυση της μονάδας, όπως αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της.

Το έργο είχε προϋπολογισμό 194 εκατ. ευρώ και είναι το πρώτο που υλοποιήθηκε ολοκληρωτικά από ελληνική επιχείρηση. Η μονάδα έχει μεικτή εγγυημένη ισχύ 385 MW και μεικτή εγγυημένη απόδοση 56% κατ' ελάχιστον.

ΕΦΕΤ
Κατέσχεσε αλλοιωμένα κρέατα και τυριά

Ακατάλληλα κρέατα, πουλερικά και αλιεύματα, συνολικής ποσότητας 216,5 κιλών, και 80 κιλά τυρί εντόπισε και κατέσχεσε σε τρεις επιχειρήσεις ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που διενεργεί ενόψει της αυξημένης ζήτησης του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εξής επιχειρήσεις:

  • Αναστασιάδης ΕΠΕ, εμπορία νωπών - κατεψυγμένων προϊόντων στο Ρέντη, όπου κατασχέθηκαν 58,5 κιλά κρέατος, παραπροϊόντα σφαγίων κρέατος, κοτόπουλα και αλιεύματα.
  • Γουνά Δημητρίου, κατάστημα κρεοπωλείο, παντοπωλείο, προϊόντα αλλαντοποιίας, τυροκομικά στη Σκάλα Ωρωπού κατασχέθηκαν 158 κιλά διάφορα τεμάχια νωπών κρεάτων μοσχαρίσιων, χοιρινών, αιγοπροβάτων, αμνοεριφίων και πουλερικών.
  • Μακρή Παναγιώτη αρτοποιία - ζαχαροπλαστική στην παραλία Μαρκόπουλου Ωρωπού, κατασχέθηκαν 80 κιλά μαλακό τυρί άλμης.
ΠΟΓΕΔΥ
Από Μάη απεργία...

Απεργία - αποχή διαρκείας από τους ελέγχους σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και τα κοινοτικά και εθνικά προγράμματα, αρχής γενομένης από 8/5/2006, αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ). Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ τονίζεται πως η «αποστελέχωση, αποδιοργάνωση και διάλυση των υπηρεσιών γεωργίας δυστυχώς συνεχίζεται» και ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμφανίζεται αδιάφορη για την ικανοποίηση των αιτημάτων των γεωτεχνικών.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Νέα ηγεσία στον ΕΟΤ

Στην ανάγκη «συντονισμένων ενεργειών» αναφέρθηκε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό και αφού ήδη είχε αντικαταστήσει τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ. Νέος πρόεδρος του ΕΟΤ αναλαμβάνει ο δικηγόρος Δ. Λαμπαδάριος και γγ ο ναύαρχος ε.α. Α. Οικονόμου.

Η συνάντηση της υπουργού με τον πρωθυπουργό είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Είναι σίγουρο ότι συζητήθηκε και το θέμα του νομοσχεδίου για τον ιαματικό τουρισμό, που αναμένεται να ρυθμίζει και πολλά ακόμη τουριστικά ζητήματα, το οποίο είχε καταλήξει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και επεστράφη. Εξάλλου η κυβέρνηση βιάζεται να προσφέρει στους «επενδυτές» και σημαντικά τμήματα της δημόσιας τουριστικής περιουσίας και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ΕΤΑ ΑΕ, την οποία επισκέφτηκε γι' αυτό το λόγο πριν από λίγες μέρες η υπουργός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ