ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Διετείς συμβάσεις και στις πρώην ΔΕΚΟ

«Πατώντας» στο «θρίαμβο του αίσχους» που δημιούργησαν από κοινού ΓΣΕΕ - ΣΕΒ με τις αυξήσεις «ψίχουλα» στους κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση επιχειρεί να επεκτείνει το μοντέλο και στις πρώην ΔΕΚΟ

Κλιμακώνει την επίθεσή της η κυβέρνηση κατά των λαϊκών κατακτήσεων. Ετσι, με πιλότο την επαίσχυντη συμφωνία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ) που υπέγραψε με τον ΣΕΒ η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ - μια συμφωνία που χειροκροτήθηκε τόσο από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή όσο και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου - επιδιώκει τώρα να επεκτείνει και στις πρώην ΔΕΚΟ, ειδικά στις μεγάλες (αστικές συγκοινωνίες και πολεμική βιομηχανία), τις αυξήσεις «ψίχουλα» στους μισθούς και ημερομίσθια. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης πρότεινε στα συνδικάτα των επιχειρήσεων αυτών την υπογραφή διετούς συμφωνίας - με την παραχώρηση, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ψιχίων - που θα περιορίζει τις ονομαστικές αυξήσεις στο 3% για το 2006 και στο 4% για το 2007!

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, στην οποία συμμετείχαν πέντε υπουργοί (Αλογοσκούφης, Λιάπης, Σιούφας, Μεϊμαράκης και Τσιτουρίδης), καθώς και οι διοικήσεις του ΟΣΕ, του ΟΑΣΑ, της ΕΑΒ και της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (πρώην ΠΥΡΚΑΛ). Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε την κυβερνητική βούληση να εφαρμοστεί ο εργατοκτόνος νόμος για τις πρώην ΔΕΚΟ - τον χαρακτήρισε κομβικό για την οικονομία και την κοινωνία - επικαλούμενος την ανάγκη της οικονομικής τους εξυγίανσης προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και των εργαζομένων... Υπέρ της εφαρμογής του νόμου υπερθεμάτισε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, ο οποίος μίλησε για «μήνυμα αποφασιστικότητας» από την πλευρά της κυβέρνησης να προχωρήσει μέχρι τέλους στην εξυγίανση (σ.σ. το τσάκισμα δηλαδή των εργατικών κατακτήσεων) και στις πρώην ΔΕΚΟ.

Οσο για τις συλλογικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις αυτές, ο Γ. Αλογοσκούφης, «πατώντας» πάνω στο «θρίαμβο του αίσχους» που δημιούργησαν από κοινού ΣΕΒ και ΓΣΕΕ, ανέφερε ότι «μετά τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης και τη διετή συμφωνία, αποφασίσαμε και η νέα οδηγία που δίνεται στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ, κυρίως των μεγάλων και ελλειμματικών, είναι να προχωρήσουν και αυτές σε διαπραγματεύσεις για διετή συμφωνία και όχι μονοετή». Αν οι Αλογοσκούφης - Σιούφας επέλεξαν το ρόλο του... αποφασιστικού, ο Μ. Λιάπης ενεδύθη το μανδύα του ...κοινωνικά ευαίσθητου. Ετσι, αφού υπενθύμισε πως «οι συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό επιδοτούνται», πρόσθεσε ότι «είναι μια πολιτική επιλογή που επιδιώκει να στηρίξει τις ασθενέστερες κοινωνικά τάξεις για να έχουν φθηνές συγκοινωνίες». Στο «διά ταύτα», όμως, τάχθηκε και αυτός υπέρ της «εξυγίανσης των ΔΕΚΟ», χωρίς μάλιστα να θιγούν κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων... Οι... φιλοεργατικές διακηρύξεις όμως του κ. Λιάπη γίνονται εκ του ασφαλούς, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχος νόμος του ΠΑΣΟΚ το 1998 που είχε «σαρώσει» τα εργασιακά δικαιώματα στους συγκοινωνιακούς φορείς.

Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση, με την πρότασή της για υπογραφή διετών συμβάσεων εργασίας και στις πρώην ΔΕΚΟ - μετά μάλιστα τις αρνητικές για τους εργαζόμενους εξελίξεις στον ιδιωτικό τομέα - επιδιώκει να καταστείλει εν τη γενέσει τους τα εργατικά μέτωπα που δημιουργούνται με επίκεντρο τις συλλογικές συμβάσεις. Κι αυτό, γιατί θέλει - χωρίς την απειλή... κοινωνικών εντάσεων - να ασχοληθεί απερίσπαστη με το... μεταρρυθμιστικό της έργο. Κατά τα άλλα, ο εργατοκτόνος νόμος για τις πρώην ΔΕΚΟ ισχύει στο σύνολό του (προσλήψεις νεοπροσλαμβανόμενων με βάση το ιδιωτικό δίκαιο). Ερωτήματα υπάρχουν μόνο για το χρόνο εφαρμογής των αλλαγών στους κανονισμούς προσωπικού που θίγουν θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα (μεγάλες περικοπές μισθών), αν και ο διοικητής της ΕΑΒ έκανε λόγο χτες για περιορισμό του επιδόματος ισολογισμού στα άτομα που πραγματικά το δικαιούνται...

Προς το παρόν, πάντως, για το θέμα αυτό η κυβέρνηση καλύπτεται πίσω από τις διοικήσεις των Οργανισμών, με τους υπουργούς της να δηλώνουν ότι αν αυτές (σ.σ. οι διοικήσεις) ζητήσουν να προχωρήσουν οι ανατροπές, τότε αυτοί θα το πράξουν. Ανεξάρτητα πάντως αν η κυβέρνηση επιχειρεί να ελιχθεί στο συγκεκριμένο θέμα - με εμφανή στόχο την καταστολή των κοινωνικών και εργατικών αντιδράσεων - το σίγουρο είναι ότι οι ανατροπές στους κανονισμούς προσωπικού θα γίνουν σε χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η δημιουργία ενός πειθαρχημένου και φθηνού εργατικού δυναμικού στις πρώην ΔΕΚΟ αποτελεί απαραίτητο και αναγκαίο όρο για τη μελλοντική ιδιωτικοποίησή τους.

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συνεχίζουν τον «καυγά» για την «απογραφή»

Το ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας να συγκαλύψει τις ευθύνες του στην εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών των Βρυξελλών, αποχώρησε από τη συζήτηση στη Βουλή για τις τελευταίες αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ

Η αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που είχε κληθεί για να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του τελευταίου ΕΚΟΦΙΝ, από τον υπουργό Οικονομίας. Από την πλευρά του ΚΚΕ καταγγέλθηκε η σύμπραξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις αντιλαϊκές οικονομικές πολιτικές που συναποφασίζονται στην ΕΕ.

Αιτιολογώντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, η Β. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση «παραπλανά τον ελληνικό λαό αντί να απολογείται», τονίζοντας ότι «αποχωρούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας». Απαντώντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος «λόγω της οικτρής οικονομικής κατάστασης που κατέλιπαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», που «αντί να ντρέπονται και να απολογούνται έρχονται τώρα να παραστήσουν τους τιμητές». Επίσης υποστήριξε ότι το ΕΚΟΦΙΝ εκτίμησε ως «αξιόπιστο» το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης. Μάλιστα, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι «το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξάνεται σημαντικά», ενώ «ο κατώτατος μισθός αυξάνεται φέτος κατά 6,1% και κατά 5,4% το 2007» μετά και από την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Για «διαμάχη που γίνεται χωρίς περιεχόμενο» έκανε λόγο, σχολιάζοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής. Οπως είπε, «είναι γνωστό ότι με απογραφή ή χωρίς απογραφή όλες οι χώρες της ΕΕ είτε με δεξιές είτε με κεντροδεξιές κυβερνήσεις εφαρμόζουν την πολιτική της στρατηγικής της Λισαβόνας», που στοχεύει στον «περιορισμό των κοινωνικών δαπανών», τονίζοντας πως «σε όλα αυτά τα δυο μεγάλα κόμματα συμφωνούν». Επίσης ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ έφυγε γιατί σε αυτή την πολιτική δεν έχει να αντιπαραθέσει άλλη πολιτική». Αναφερόμενος στον ισχυρισμό της κυβέρνησης περί αύξησης των αποδοχών των εργαζομένων, μίλησε για «σύμβαση ντροπής που υπέγραψαν προχτές η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τους εργοδότες», κατηγορώντας την κυβέρνηση για πλασματικά στοιχεία τόσο για το εισόδημα όσο και για τον πληθωρισμό και την ανεργία.

Συνάντηση Αλογοσκούφη - Τιζμέν

Την κυβερνητική θέση για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, επανέλαβε σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Κιρσάτ Τιζμέν.

Αναφερόμενος στην εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Fininsbank από την Εθνική Τράπεζα, ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική κίνηση που ανοίγει νέους ορίζοντες στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός ανέφερε με δηλώσεις του ότι η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα διμερούς εμπορίου και αμοιβαίων επενδύσεων, ενώ υποστήριξε και αυτός ότι η επένδυση της Εθνικής έχει πολύ μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απόφαση για τις «συγκεντρωτικές καταστάσεις»

Το παλαιότερο καθεστώς (πριν από την ψήφιση του ισχύοντος φορολογικού νόμου της ΝΔ) επαναφέρει, επί της ουσίας, η απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα σε ό,τι αφορά την υποβολή των «συγκεντρωτικών καταστάσεων» από επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Με τη συγκεκριμένη απόφαση και για τα έτη 2006 και 2007 δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής των φορολογικών στοιχείων αξίας κάτω από τα 300 ευρώ. Τα συγκεκριμένα φορολογικά στοιχεία (για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής) δε θα περιλαμβάνονται ούτε στη συνολική αξία των συναλλαγών, υποχρέωση η οποία υπήρχε πέρσι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ