ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Στην τελική ευθεία για την απεργία

Τις μέρες που απομένουν, όλα τα «σφυριά» χτυπούν για την επιτυχία της

Με καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς και με νέες αποφάσεις να προστίθενται καθημερινά, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν στην τελική ευθεία για την προετοιμασία της απεργίας στις 13 Απρίλη, με αιχμή τις κλαδικές Συμβάσεις. Παράλληλα, πληθαίνουν οι ανακοινώσεις Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που καταγγέλλουν την κατάπτυστη αντεργατική συμφωνία ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές ενώσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, που έχει ήδη πάρει απόφαση για απεργία, χαρακτηρίζει τη στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας «εμπαιγμό» και «ανοιχτό ξεπούλημα των εργαζομένων», σημειώνοντας ότι «τώρα χρειάζεται να συνεχίζουμε το συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή των κλαδικών Συμβάσεων, να στείλουμε μήνυμα αντίστασης στο ΣΕΒ και τους πολιτικούς του εκπροσώπους».

Καθορίζονται οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση του ορίστηκε στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Αντίστοιχα, στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Λουδοβίκου (Ηλ. Σταθμός).

Τη Δευτέρα 10 Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στον 7ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ θα δώσει συνέντευξη Τύπου ενόψει της απεργίας. Στο μεταξύ καθημερινά, πληθαίνουν οι φορείς και τα συνδικάτα που καλούν σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση. Ανάμεσά τους, τα ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής που αποφάσισαν να κηρύξουν 3ωρη στάση εργασίας και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Σύσκεψη για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας διοργανώνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 10 Απρίλη στις 6.30 μ.μ. στο ΕΚΘ.

Στη Θεσσαλία, απεργιακές συγκεντρώσεις θα γίνουν στη Λάρισα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία, στο Βόλο, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, στα Τρίκαλα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και στην Καρδίτσα στις 11 π.μ. στη Νέα Αγορά. Στη Λάρισα, για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που πήρε απόφαση συμμετοχής, συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων σωματείων, όπου στο στόχαστρο των ομιλητών τέθηκε η επαίσχυντη συμφωνία για τη Συλλογική Σύμβαση. Ανάλογη σύσκεψη συγκάλεσε και στα Τρίκαλα η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία απηύθυναν εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα.

Το σχεδιασμό και προγραμματισμό της δράσης τους για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργίας καθόρισαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Κέρκυρα, Αγρίνιο και Γιάννενα, μέσα από πλατιές συσκέψεις. Στην Κέρκυρα η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε στην πλατεία Σαρόκο στις 10.00 μ.μ. στην οποία καλεί και τους μικρομεσαίους αγρότες η Γραμματεία της ΠΑΣΥ. Στο Αγρίνιο, στην πλατεία Δημοκρατίας στις 10 π.μ και στα Γιάννενα στις 10 π.μ. στο Δημαρχείο.

Αγωνιστικός αναβρασμός στη Ζώνη

Με παύση εργασιών από τις 12 το μεσημέρι της ερχόμενης Τρίτης 11 Απρίλη και συγκέντρωση μία ώρα αργότερα στον Ηλεκτρικό Σταθμό Πειραιά και πορεία στο ΥΕΝ, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, εγκαινιάζουν νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ενώ την Πέμπτη 13 του μήνα κλιμακώνουν τον αγώνα τους με τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που έχουν αποφασίσει Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Σωματεία του ΠΑΜΕ.

Με μπούσουλα το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι εργατοτεχνίτες, διεκδικούν ταυτόχρονα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της, με έργα υποδομής και την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 1.000 ευρώ στους ανέργους της Ζώνης για το Πάσχα. Με τους εργατοτεχνίτες έχει συμπαραταχτεί και η αγωνιστική δημοτική Κίνηση «Πέραμα Σύγχρονη Πόλη», με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Περάματος και σημερινό υποψήφιο Γιάννη Πατσιλινάκο. Στα πλαίσια αυτά καλεί τους πάντες για την 11η Απρίλη σε προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στον ηλεκτρικό σταθμό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αποφάσισαν νέα 24ωρη για σήμερα

Σε συμμετοχή και στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 13 Απρίλη καλούν οι ταξικές δυνάμεις

Σε νέα 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Το Σαββατοκύριακο συνεχίζουν με αποχή από τις εργασίες και την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των ΔΣ των Σωματείων όλης της χώρας. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετική εξέλιξη. Την απόφαση αυτή πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Κατά τη χτεσινή, δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν και πάλι τη μάχη της περιφρούρησής της, πραγματοποιώντας μεταξύ άλλων συμβολικό αποκλεισμό των δημαρχείων της Αθήνας (στη Λιοσίων) και του Χαλανδρίου.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της απεργίας στα χέρια τους, δίνοντας τη μάχη ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ και των δημάρχων που εφαρμόζουν τις αντεργατικές πολιτικές λιτότητας, ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων και άλλα. Να διεκδικήσουν: σταθερή, μόνιμη δουλιά με μονιμοποίηση όλων των εκτάκτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό με ανάλογες αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων, επέκταση των ΒΑΕ (βαρέα - ανθυγιεινά) στους ΟΤΑ (συνταξιοδότηση στα 55 για άνδρες και 50 για γυναίκες που εντάσσονται στα ΒΑΕ), αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, να συμμετέχουν μαζικά και στην απεργία που καλεί το ΠΑΜΕ στις 13 Απρίλη, μια πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΣ ΟΤΑ και στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο, αλλά συνάντησε την κάθετη άρνηση της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ(ΣΥΝ), ΑΓΩΝ. ΚΙΝΗΣΕΙΣ - ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ.

Οι ταξικές δυνάμεις καταγγέλλουν την «επαίσχυντη συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τους βιομηχάνους για την ΕΓΣΣΕ» και καταλήγουν: «Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, τα κόμματα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ με τις Δημοτικές Αρχές που στηρίζουν χρειάζεται να καταδικαστούν στη συνείδηση του εργατόκοσμου. Οι δυνάμεις αυτές εφάρμοσαν και εφαρμόζουν ό,τι πιο αντεργατικό υπάρχει γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επέστρεψαν τον εμπαιγμό στους «μαϊντανούς» των βιομηχάνων

Τους συνδικαλιστικούς «βαστάζους» όσων πολιτικών δυνάμεων σπρώχνουν την εργατική τάξη όλο και πιο βαθιά στη μιζέρια ξεμπρόστιασαν χτες το πρωί οι εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», με μια συμβολική κίνηση. Φτάνοντας, μετά την κινητοποίησή τους στο υπουργείο Απασχόλησης, στα γραφεία της ΓΣΕΕ, κάθε μια άφησε στις πύλες του κτιρίου από ένα... μάτσο μαϊντανό - αξίας ίσης με την «αύξηση» στην οποία συναίνεσε η ξεπουλημένη πλειοψηφία. Πέταξαν έτσι «στα μούτρα» των εργατοπατέρων τον εμπαιγμό των 0,77 ευρώ αύξηση την ημέρα, που εκείνοι συναποφάσισαν με τους εργοδότες.

Τα συνθήματα έπεφταν «βροχή». Καταδίκασαν τα επιχειρήματα με τα οποία εργοδότες και εργατοπατέρες συνυπέγραψαν την επαίσχυντη σύμβαση, μιλώντας για τις «αντοχές της οικονομίας», για την «προστασία της ανταγωνιστικότητας». «ΓΣΕΕ εργατών κι όχι των εργοδοτών!», «Αγώνας, αγώνας, αγώνας ταξικός, θα 'ναι η απάντηση από δω κι εμπρός!». Ανέδειξαν την ανάγκη ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. «ΓΣΕΕ ταξική, όχι κυβερνητική!».

«Ηταν ένας αντεργατικός συμβιβασμός... Επιστρέφουμε τα 0,77 λεπτά του ευρώ πίσω. Αυτή ήταν η αύξηση που πήραμε και την επιστρέφουμε πίσω...», τόνισε ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ. Οι εργάτριες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν καμιά προσπάθεια συκοφάντησης της ταξικής τους Ομοσπονδίας, αλλά και ότι οι διαμαρτυρίες τους θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στις κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης προσέρχονται από σήμερα οι οικοδόμοι της Θεσσαλονίκης. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 16 Απρίλη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα Παραρτήματα των οικοδόμων και σε καταστήματα του ΙΚΑ. Αναλυτικά: Στα κεντρικά Γραφεία του Συνδικάτου και στα Παραρτήματα οι εκλογές θα διεξάγονται Παρασκευή 7/4, Σάββατο 8/4, Δευτέρα 10/4, Τρίτη 11/4 και Σάββατο 15/4, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Τις Κυριακές 9 και 16 Απρίλη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Στα καταστήματα του ΙΚΑ Καλαμαριάς, Μαρτίου, Τούμπας, Νεάπολης, Πύλης Αξιού, Ευόσμου, και Περιφερειακό ΙΚΑ, οι εκλογές θα διεξάγονται τις μέρες Τετάρτη 12/4, Πέμπτη 13/4 και Παρασκευή 14/4, από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 6.30 το απόγευμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ: Συνεχίζονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας παρά την εργοδοτική τρομοκρατία, κρούσματα της οποίας σημειώθηκαν χτες σε «ΖΒΑΜΠΕ» και «ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ». Οι εκλογές θα συνεχίσουν να διεξάγονται μέχρι τις 10 του Απρίλη (εκτός Σαββάτου), από τις 3 μ.μ. έως τις 8.30 μ.μ., στα γραφεία του συνδικάτου (Μάρνη και Γ` Σεπτεμβρίου, στο ΕΚΑ). Την Κυριακή, 9 Απρίλη, οι εκλογές θα γίνουν από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ, παράλληλα, κάλπες θα συνεχίσουν να «στήνονται» τις πρωινές ώρες σε τόπους δουλιάς.

«ΒΙΟΜΕΚ»: Σε αδικαιολόγητη και τρομοκρατική απόλυση ενός εργαζόμενου, προχώρησε, χτες, η διοίκηση της εταιρίας ΒΙΟΜΕΚ (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) στο Αλιβέρι Εύβοιας. Είναι η δεύτερη απόλυση εργαζομένου το τελευταίο τρίμηνο. Το σωματείο προειδοποίησε άμεσα την εργοδοσία με απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, εάν στο μεταξύ δεν επαναπροσληφθεί ο εργαζόμενος.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών δύναμης σε συνδικαλιστικό επίπεδο, στην προοπτική οργάνωσης και κλιμάκωσης του αγώνα, υπογραμμίζει η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη» και καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν μαζικά το ψηφοδέλτιό της στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), που ξεκινάνε σήμερα και διαρκούν έως και στις 14 Απρίλη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΕΠ: Συμβολική δίωρη κατάληψη στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χθες το πρωί εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, στο πλαίσιο της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας τους. Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει σε απόλυση 1.074 υπαλλήλων και ζητούν να προκηρυχτούν θέσεις, που να καλύπτουν το σύνολο των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ