ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκβιάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων

Associated Press

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις τελευταίες μέρες τις επιθέσεις εναντίον παλαιστινιακών στόχων
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

«Αναστολή στη χορήγηση της αποζημίωσης προς την Παλαιστινιακή Αρχή» ανακοίνωσε, χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μιλώντας για «στάση συνέπειας, εφόσον η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματά μας» και διευκρινίζοντας ότι «οριστική απόφαση θα λάβουν την επόμενη βδομάδα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μέχρι χτες βράδυ, το ζήτημα παρέμενε ελαφρώς συγκεχυμένο.

Πολλοί εκτιμούσαν ότι η ανακοίνωση, εκτός των άλλων, αντανακλά και εσωτερικές διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και αυτό γιατί, ενώ διπλωμάτες από διάφορες χώρες όπως η Γαλλία ή η Γερμανία απέφευγαν να πάρουν συγκεκριμένη θέση επιμένοντας ότι η οικονομική ασφυξία δεν είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης, Βρετανοί διπλωμάτες διέρρεαν την πληροφορία της απόφασης της Επιτροπής παρουσιάζοντάς την ως δεδομένη.

Εντονα αντέδρασε η «Χαμάς». Ο εκπρόσωπος της νέας κυβέρνησης προειδοποιούσε την ΕΕ ότι «αυτού του είδους οι εκβιασμοί δεν κάμπτουν τη νέα παλαιστινιακή ηγεσία», εκφράζοντας «λύπη για την επιλογή συλλογικής τιμωρίας του παλαιστινιακού λαού για τις δημοκρατικές του επιλογές».

Ελιγμοί και επιθέσεις

«Η "Χαμάς" πρότεινε στο Ισραήλ, διά μέσου Αιγυπτίων αξιωματούχων, ολικό τερματισμό των επιθέσεων εκατέρωθεν, κάτι που απορρίφθηκε». Αυτό υποστήριζε, χτες, η ισραηλινή «Χααρέτζ».

Παράλληλα, αργά χτες, θα συναντιούνταν ο Πρόεδρος Αμπάς με τον πρωθυπουργό Χανίγια για να εξετάσουν, όπως διαρρεόταν, «πιθανούς τρόπους αποδοχής της λύσης των δύο κρατών, δηλαδή έμμεσης αναγνώρισης του Ισραήλ». Γεύση των ελιγμών που κάνει η «Χαμάς» είχε δοθεί και από τον υπουργό Εξωτερικών, Ζαχάρ, που καλούσε το Κουαρτέτο «να δώσει διευκρινίσεις για τη λύση των δύο κρατών που η Χαμάς δεν αποκλείει να συζητήσει».

Ολα αυτά γίνονταν ενώ, άργά χτες, ισραηλινό αεροσκάφος έπληξε με πυραύλους αυτοκίνητο στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 Παλαιστίνιοι και ένα κοριτσάκι και να τραυματιστούν 14. Ισραηλινές πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για «καταζητούμενο κατασκευαστή βομβών». Την προηγούμενη νύχτα, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε τριπλή αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Γάζα. Εκτοξεύτηκαν έξι ρουκέτες κατά των ισραηλινών πόλεων Σντερότ και Ασκελόν, όπου τραυματίστηκε ένας Ισραηλινός. Επίσης, σε ανταλλαγή πυρών κατά τη διάρκεια εισβολής στη Νάμπλους, σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος μαχητής και τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μακελειό με αθώα θύματα

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Λουτρό αίματος, χθες, με θύματα, για άλλη μια φορά, αθώους πολίτες που είχαν προσέλθει στο ιστορικό σιιτικό τέμενος Μπουράτα, στη βόρεια Βαγδάτη, για να συμμετάσχουν στην καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής. Ο προβοκατόρικος χαρακτήρας της επίθεσης είναι ξεκάθαρος (καθώς η πλειοψηφία των ανταρτικών οργανώσεων καταδικάζουν σθεναρά τις επιθέσεις κατά αμάχων οπουδήποτε).

Δεν μπορεί, όμως, να μην επισημανθεί ότι το τέμενος Μπουράτα ανήκει στη μεγαλύτερη σιιτική οργάνωση, το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, το οποίο είναι κορμός της θρησκευτικής σιιτικής συμμαχίας, που επικράτησε στις εκλογές, διαθέτει την ισχυρότερη παραστρατιωτική οργάνωση και επί χρόνια έδρευε στο Ιράν. Μέχρι το βράδυ, είχαν καταμετρηθεί τουλάχιστον 68 νεκροί και περισσότεροι από 130 τραυματίες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η επίθεση έγινε, πιθανότατα, από 2 ή 3 καμικάζι ντυμένους με γυναικεία ρούχα.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών είχε προειδοποιήσει τους πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για σειρά βομβιστικών επιθέσεων. Σιίτες αξιωματούχοι απέφυγαν, αρχικώς, να επιρρίψουν κάπου ευθύνες, αλλά ο ιμάμης του τεμένους, και βουλευτής, κατηγόρησε τους σουνίτες. Ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης στη σιιτική Νατζάφ, κατηγόρησε τις κατοχικές δυνάμεις ότι επιδιώκουν την εμφύλια διαμάχη.

Κχαλιζάντ αποκαλυπτικός

Το Ιράκ παραμένει στο χείλος του εμφυλίου και δε θα τον αποφύγει, αν δε συσταθεί, σύντομα, ισχυρή ενωτική κυβέρνηση, υποστήριξε, μιλώντας στο BBC, ο Αμερικανός «υπερπρέσβης». Τόνισε ότι ο διχασμός βαθαίνει καθημερινά ιδιαίτερα στο επίπεδο του απλού λαού και προειδοποίησε ότι μια εμφύλια σύρραξη δε θα καταστρέψει μόνο το Ιράκ, αλλά θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την περιοχή. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις έχουν κάποιου είδους επαφές «με ορισμένες» ανταρτικές οργανώσεις, εκτιμώντας, όμως, ότι το τέλος της αντίστασης είναι ακόμη πολύ μακριά.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προωθούν «ανεξαρτησία» του Μαυροβουνίου...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Σε «διακήρυξη» υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Μαυροβουνίου με βασικά «επιχειρήματα» ότι αυτό «θα επισπεύσει» την ένταξη της περιοχής σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και ότι «σε κάθε περίπτωση» τα σύνορα με τη Σερβία «θα παραμείνουν ανοιχτά για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών» προχώρησε χτες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μίλο Τζουκάνοβιτς...

Χρησιμοποιώντας «λεξιλόγιο» Βρυξελλών (π.χ. ανθρώπινα δικαιώματα, ευρωατλαντικός προσανατολισμός, πολυεθνική και πολυπολιτισμική κοινωνία και άλλα τινά) η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς υπεραμύνθηκε ενός ανεξάρτητου Μαυροβουνίου. «Το Μαυροβούνιο θα ανήκει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικού ή άλλου προσανατολισμού...», αναφέρει η «διακήρυξη» αναφέροντας πως «ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας κρατών το Μαυροβούνιο θα παραμείνει φιλικά διακείμενο προς τα υπόλοιπα κράτη, ιδιαίτερα τα γειτονικά». Η κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς απευθυνόμενη στους Σέρβους του Μαυροβουνίου, που αντιτίθενται στην ανεξαρτητοποίηση, υποσχέθηκε «ανοιχτά σύνορα με τη Σερβία για την ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, υπηρεσιών». Σε άλλο σημείο αναφέρονται σαν «στρατηγικοί οι στόχοι του Μαυροβουνίου για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» και η «δημοκρατική επίτευξη ανεξαρτησίας», σαν...«βάση για υπέρβαση ιστορικών διαιρέσεων που κληροδότησε το παρελθόν»...

Το ίδιο 24ωρο, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, μιλώντας στο σερβικό δίκτυο Β92 διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει την ανεξαρτητοποίηση ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της 21ης Μάη (για τη συνέχιση ή διάλυση της Ενωσης με τη Σερβία).

ΣΛΟΒΑΚΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Απεργία γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Απεργία ξεκίνησαν χτες οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της Σλοβακίας, στην πρώτη του είδους απεργία στην ιστορία της χώρας, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μικούλας Ντζουρίντα μπροστά στις προσεχείς εκλογές του Ιούνη. Οι απεργοί διεκδικούν περισσότερες δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία, να τερματιστούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων, τη διασφάλιση πως όλοι οι ασθενείς θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μια αύξηση των αποδοχών τους κατά 25%. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, τόσο της Μπρατισλάβα όσο και πολλών άλλων πόλεων της χώρας, συμμετείχαν στην απεργία που κήρυξε το σωματείο τους και το ποσοστό συμμετοχής των περίπου 5.000 γιατρών και νοσοκόμων έφτασε το 75%.

Τις απαιτήσεις των απεργών έσπευσε να χαρακτηρίσει ως μη ρεαλιστικές ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ρούντολφ Ζάγιακ.

Μετά τις ανατροπές του σοσιαλιστικού συστήματος και τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας, η εφαρμογή των συγκεκριμένων πολιτικών έχει φέρει τη δυσαρέσκεια του λαού της Σλοβακίας. Η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας που συμπεριλαμβάνουν νέες εισφορές για τους ασθενείς και τη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικά.

Στην Πολωνία

Χιλιάδες Πολωνοί γιατροί και νοσοκόμες προχώρησαν σε απεργία χτες και περίπου 1.000 ταξίδευσαν στην πρωτεύουσα για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωσή τους έξω από το Κοινοβούλιο, απαιτώντας αυξήσεις κατά 30% στους μισθούς τους, μεγαλύτερη χρηματοδότηση και καλύτερη οργάνωση του τομέα της Υγείας.

Υπολογίζεται πως τουλάχιστον το 5% όλων των Πολωνών γιατρών έχει εγκαταλείψει τη χώρα για να βρει δουλιά κυρίως στην Ιρλανδία, στη Σουηδία και τη Βρετανία, μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ το 2004, ενώ χιλιάδες ακόμα αναμένεται να τους ακολουθήσουν.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Διαρκείς οι επιθέσεις

ΚΑΝΤΑΧΑΡ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Επίθεση αυτοκτονίας εναντίον βάσης των δυνάμεων κατοχής του Αφγανιστάν σημειώθηκε χθες στη Χελμάντ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο δράστης, να τραυματιστούν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αμερικανός «πολίτης», σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού των ΗΠΑ. Η επίθεση προκάλεσε αρχικά «σύγχυση» στις τοπικές αρχές, με επαρχιακό αστυνομικό αξιωματούχο να δηλώνει ότι η επίθεση είχε στόχο Βρετανούς στρατιώτες που άρχισαν να εγκαθίστανται στην επαρχία. Παράλληλα, χθες το γερμανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι τέσσερις στρατιώτες του τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις στο Αφγανιστάν αυτήν τη βδομάδα. «Βλέπουμε μια αύξηση του αριθμού των επιθέσεων», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ