ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Στη μάχη ενάντια στο συμβιβασμό

Κάλεσμα για αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 13 Απρίλη

Να παρθούν μέσα από τις ΕΛΜΕ όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις για συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργιακή κινητοποίηση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 13 Απρίλη, διεκδικούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο χώρο της εκπαίδευσης. Ηδη, αποφάσεις για συμμετοχή με τρίωρη στάση εργασίας στην απεργία του ΠΑΜΕ στις 13 Απρίλη έχουν πάρει οι ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, Δ΄ Ανατολικής Αττικής, Ε' Ανατολικής Αττικής, Ελευσίνας, Α΄ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα μπροστά και στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που θα γίνουν στις 3 με 5 Μάη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δίνουν τη μάχη για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών, για την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύουν ενάντια στα λαϊκά στρώματα κυβέρνηση και κεφαλαίο με την ανοχή του ΠΑΣΟΚ.

Στο μεταξύ, η διαμόρφωση της εισήγησης από το ΔΣ της ΟΛΜΕ για τις γενικές συνελεύσεις, έδειξε για μια ακόμα φορά ότι οι δυνάμεις της πλειοψηφίας θα συνεχίσουν να κινούνται στα όρια της συναίνεσης, όπως εξάλλου έκαναν όλη την προηγούμενη χρονιά, με ένα πρόγραμμα δράσης «χαμηλής έντασης», με «οδικούς χάρτες» και ημερίδες που δε διαμόρφωσε προϋποθέσεις σύγκρουσης με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα.

Αντίθετα ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ κατέθεσε συνολικά πρόταση με πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες και πρόγραμμα δράσης για 48ωρη απεργία στις 10 και 11 Μάη και γενικές συνελεύσεις στις 16 και 17 Μάη για εκτίμηση της κατάστασης και χάραξη παραπέρα πορείας. Η πρόταση αυτή της ΕΣΑΚ ΔΕΕ αποτελεί συνέχεια ενός προγράμματος το οποίο από την αρχή της χρονιάς η παράταξη πρότεινε και η πλειοψηφία απέρριπτε αφού δε δεχόταν τη σύγκρουση με τον πυρήνα της πολιτικής που γεννά τα προβλήματα. Οι παρατάξεις Συνεργασία, Παρέμβαση και ΠΑΣΚ ΔΕ ψήφισαν τελικά, με ανοχή, τη 48ωρη απεργία, ενώ καταψήφισαν την πρόταση για συμμετοχή στην απεργία στις 13 Απρίλη.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΑΝΑΒΥΣΣΟΥ
Προχώρησαν σε κατάληψη

Σε κατάληψη προχώρησαν από το βράδυ της περασμένης Τρίτης οι σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Ανάβυσσο, αντιδρώντας στην ακόμα παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών τους με τη διάσπαση των ΤΕΕ σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ)και Τεχνικές Σχολές (ΕΠΑΣ), όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που πρόσφατα κατέθεσε η κυβέρνηση, εντείνοντας με αυτό τον τρόπο τη στροφή στην κατάρτιση. Η διευθύντρια της σχολής, Γ. Καρασαββίδου, σύμφωνα με τις καταγγελίες των σπουδαστών, όχι απλά ειδοποίησε την αστυνομία, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα. Εδωσε εντολή να μην υπάρχει παροχή ζεστού νερού - καθώς οι περισσότεροι, περίπου 180 σπουδαστές, είναι οικότροφοι στη σχολή και προέρχονται από την επαρχία - αλλά και να κλειδωθεί η αίθουσα τροφίμων και σκευών.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη σχολή, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, αρχικά ήταν ανώτερη, αργότερα υποβαθμίστηκε σε ΤΕΕ και τώρα, όπως ανακοίνωσε η διευθύντρια της σχολής, πρόκειται να μετατραπεί σε ΕΠΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αφορά στη μετατροπή των ΤΕΕ σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, διατηρώντας το βασικό και ταξικό αντιεκπαιδευτικό διαχωρισμό της εκπαίδευσης σε γενική και τεχνική. Οι ΕΠΑΣ θα είναι διετείς, θα εγγράφονται σε αυτές μαθητές που κρίνονται προακτέοι από την Α΄ τάξη του ΕΠΑΛ ή του Γενικού Λυκείου και οι απόφοιτοί τους δε θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι σπουδαστές διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και απαιτούν ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο για όλους, δημόσια δωρεάν μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, πρακτική άσκηση με πληρωμή με όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μαθητών στα σχολεία

Την άμεση λήψη μέτρων για δωρεάν ιατρική πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μαθητών στα σχολεία, απαιτεί η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Αθήνας, με επιστολή στα αρμόδια υπουργεία, με αφορμή τον ξαφνικό θάνατο ενός μαθητή στο 7ο ΕΛ Ζωγράφου.

«Η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της Παιδείας και η προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων έχει οδυνηρές συνέπειες και στην ασφάλεια και στην υγεία των μαθητών στα σχολεία. Η καθαριότητα και οι συνθήκες υγιεινής πολλές φορές θυμίζουν "τριτοκοσμικές" καταστάσεις», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία και επισημαίνει ότι «οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ολοένα και χειροτερεύουν. Η μηνιγγίτιδα όλο και πιο συχνά μας χτυπάει την πόρτα, η σκολίωση εμφανίζεται σε πιο πολλούς μαθητές, η δυσλεξία και η υπερκινητικότητα όταν διαπιστώνονται είναι πολύ αργά».

«Το υπουργείο "λύνει" το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την παροχή πρώτης βοήθειας, μεταθέτοντας στην ουσία τις ευθύνες της ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών σε φορείς καθ' όλα αναρμόδιους για αυτό», καταγγέλλει η Ομοσπονδία και απαιτεί:

  • Θεσμοθέτηση σχολιάτρων ανά δήμο ή διαμέρισμα, ενταγμένων στο ΕΣΥ που θα έχουν υπ' ευθύνη τους όλα τα σχολεία της περιοχής, ώστε να παρακολουθούν τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού από την προσχολική ηλικία μέχρι το τέλος της σχολικής του ζωής. Θα φροντίζουν επίσης μέσα από μια σειρά δωρεάν περιοδικών εξετάσεων να διασφαλίζεται τόσο η σωματική όσο και η ψυχική ανάπτυξη όσο και η πρόληψη.
  • Δημιουργία ιατρείων σε όλες τις σχολικές μονάδες και τη στελέχωσή τους με νοσηλευτικό προσωπικό. Θα φροντίζει όχι μόνο για την πρόληψη, αλλά θα έχει συνολική εικόνα για την υγεία του κάθε παιδιού, θα επιμορφώνει τους εκπαιδευτικούς, θα παρεμβαίνει για την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής στη σχολική μονάδα, θα ασκεί υγειονομικό έλεγχο στα κυλικεία και στους χώρους εστίασης των μαθητών. Θα φροντίζει για το δωρεάν εμβολιασμό όλων των μαθητών με τα απαραίτητα εμβόλια.
  • Σύνδεση του συστήματος με το ΕΣΥ για την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους μαθητές του δημόσιου σχολείου.
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων καθαριστών σε κάθε σχολική μονάδα και συγκρότημα, άμεση πρόσληψη μόνιμων καθαριστών για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης ενός συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία ενταγμένου στο ΕΣΥ, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή και υγιής ανάπτυξη των παιδιών», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Αποτέλεσμα με άνοδο της ΠΚΣ

Αργά χτες το βράδυ έληξε τελικά η καταμέτρηση των ψήφων των φοιτητικών εκλογών στη Νομική της Αθήνας, όπου οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ κατάφεραν να διακόψουν την καταμέτρηση, την ώρα που υπολείπονταν να καταμετρηθούν τα τελευταία 100 ψηφοδέλτια. Συνέχισαν δε, παρακωλύοντας τη διαδικασία της καταμέτρησης για πάνω από ένα εικοσιτετράωρο με αντιδικίες και αργότερα με συνεχείς ενστάσεις. Τελικά, το αποτέλεσμα βγήκε αργά χτες το βράδυ και κατέγραψε άνοδο της δύναμης της Πανσπουδαστικής Κ.Σ. και διατήρηση της ΔΑΠ που παραμένει πρώτη και της ΠΑΣΠ που παραμένει δεύτερη δύναμη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συζητούν νέες κινητοποιήσεις

Απέναντι στη στάση του υπουργείου και της κυβέρνησης, που συνεχίζουν την πορεία ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των πανεπιστημίων, οι πανεπιστημιακοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να απαντήσουν με κινητοποιήσεις διαρκείας. Σε αυτό κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) των πανεπιστημίων, ενώ το διεκδικητικό πλαίσιο και το πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης αναμένεται να αποφασιστεί την ερχόμενη Παρασκευή 14 Απρίλη, που θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΗΠΑΚ) πανεπιστημιακών στα όργανα της ΠΟΣΔΕΠ και αντίστοιχα στους συλλόγους των πανεπιστημιακών είναι για 48ωρες απεργίες κάθε βδομάδα, με πλούσιο πρόγραμμα δράσης κατά τη διάρκεια κάθε απεργίας, που θα περιλαμβάνει διαδηλώσεις και καταλήψεις στους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια πρόταση με ανοιχτή την προοπτική της κλιμάκωσης και με στόχο να προχωρήσουν οι πανεπιστημιακοί από κοινού με τους φοιτητές σ' αυτόν τον αγώνα και να μπει όλος ο εκπαιδευτικός κλάδος στην πάλη, κυρίως για να μην περάσει η κατάργηση του άρθρου 16 και ο νέος νόμος πλαίσιο, που θα σπρώξουν στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση τα πανεπιστήμια.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ
Λείπουν ακόμα δύο εκπαιδευτικοί

«Τα νησιά μας, εκτός από την απομόνωσή τους από την ασυδοσία των εφοπλιστικών εταιριών ακτοπλοΐας, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα που τους είναι ανυπέρβλητα στον τομέα της επάρκειας δασκάλων στα σχολεία τους», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας που με Ερώτησή τους στη Βουλή καταγγέλλουν: «Επτά μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεν έχουν καλυφθεί δυο οργανικές θέσεις στο Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου. Οι τάξεις Υποδοχής και Ενταξης με οργανικές θέσεις μένουν κενές, χωρίς εκπαιδευτικούς».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ είναι κατηγορηματικοί ότι «στο παραπάνω πρόβλημα δε χωρά αμέλεια, πολύ περισσότερο αδιαφορία, όταν μάλιστα αφορά νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές». Ρωτούν λοιπόν την υπουργό Παιδείας γιατί επτά και πλέον μήνες τώρα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου και τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε άμεσα να καλυφθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ