ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΡΟΣ
Διεκδικούν σύγχρονη αντιπλημμυρική προστασία

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα για να συντονίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα

Η συγκρότηση Πανέβρειας Επιτροπής Αγώνα που θα συντονίσει τη διεκδίκηση μιας σύγχρονης αντιπλημμυρικής προστασίας για το Νομό Εβρου, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο του Σουφλίου, με τη συμμετοχή της τοπικής Γραμματεία της ΠΑΣΥ, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, άλλων αγροτικών συλλόγων, αλλά και εκπροσώπων από το μαζικό κίνημα της περιοχής.

Ακόμη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί στις 11 Απρίλη στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Πρωτοδικείο της Ορεστιάδας. Με αφορμή τη δίκη δύο παραγωγών που συμμετείχαν στα περσινά αγροτικά συλλαλητήρια στο νομό, οι αγρότες θα καταδικάσουν την προσπάθεια και της σημερινής κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγρότες με νέα αγροτοδικεία. Παράλληλα, θα καταδικάσουν την πολιτική που ακολούθησαν οι ελληνικές κυβερνήσεις τις προηγούμενες δεκαετίες και που έχουν κυριολεκτικά καταντήσει το νομό ανοχύρωτο στα όποια καιρικά φαινόμενα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης υπογράφηκε ψήφισμα - κάλεσμα με τις θέσεις και τα αιτήματα πάλης για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Νομού Εβρου. Με το ψήφισμα προτείνεται η δημιουργία ενιαίου Δημόσιου Φορέα Διαχείρισης των υδάτινων πόρων με περιφερειακή και νομαρχιακή δομή. Ακόμη θεωρείται απαραίτητη η ανάπτυξη της συνεργασίας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία για τη διευθέτηση των ζητημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου.

Στο ψήφισμα, ανάμεσα σε άλλα, τονίζονται τα εξής:

«Σε κάθε βροχή, σε κάθε πλημμύρα γίνεται φανερή η έλλειψη σχεδίου για την άμεση εκτέλεση δράσεων που θα μπορούσαν να προλάβουν και να περιορίσουν τις συνέπειες αντίστοιχων φαινομένων. Σε κάθε πλημμύρα αναδεικνύεται η ανάλγητη πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στους πληγέντες με ελάχιστες αποζημιώσεις και μέτρα. Ολα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και τις επιλογές της ΕΕ. Πολιτική που είναι άρρηκτα δεμένη με την αντιαγροτική ΚΑΠ που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και ιδιαίτερα με την τελευταία της αναθεώρηση που χτυπά όλες τις βασικές καλλιέργειες (τεύτλα, βαμβάκι, καπνό, σιτηρά κλπ.) και που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση της γης και παραγωγής στους σύγχρονους τσιφλικάδες».

Το κάλεσμα υπογράφουν οι:

  • Καραμανίδης Νικηφόρος, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.
  • Ζησίδης Κώστας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου.
  • Μαλλιαχούστιας Τρ., μέλος ΔΣ της ΕΑΣ Εβρου.
  • Μαργαριτίδης Γιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Βύσσας.
  • Μακρής Γιάννης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κορνοφωλιάς.
  • Πολισάκης Αντώνης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Πυθίου.
  • Παντελίδης Βάσος, πρόεδρος ΤΟΕΒ Φερών.
  • Κυριακίδης Μπάμπης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Προβατώνος.
  • Χριστοδούλου Πασχάλης, πρώην δήμαρχος Σουφλίου.
  • Κουσινίδης Χαρίλαος, πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Καστανέων.
  • Μπάρμπα Σ., δημοτική σύμβουλος Δήμου Ορφέα.
  • Τρέλλης Χρήστος, νομαρχιακός σύμβουλος και υποψήφιος νομάρχης με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ.
  • Κοντογιαννίδης Χρήστος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΝΚΕΡ, υποψήφιος δήμαρχος Φερών.
  • Γκατζίδης Σταμάτης, μέλος του ΔΣ του Νομαρχιακού Παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Ορεστιάδας και υποψήφιος δήμαρχος στο Δήμο Ορεστιάδας.
ΣΥΝΟΔΟΙ «ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ» - «ΕΚΟΦΙΝ»
Μέτρα για τον έλεγχο των λαϊκών αντιδράσεων

Η προετοιμασία της εαρινής συνάντησης της ομάδας «G7», η προετοιμασία των Οργανισμών του «Bretton Woods» που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στις 22 Απρίλη, καθώς και οι «προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης» περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνεδριάσεων του «Γιουρογκρούπ» και του άτυπου «ΕΚΟΦΙΝ», οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στη Βιέννη. Αύριο εξάλλου και μεθαύριο πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα και η έβδομη ευρωασιατική σύνοδος (ASEM) των υπουργών Οικονομίας 39 χωρών.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των «προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης», η Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι κινείται στην κατεύθυνση προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, με στόχο τη διαχείριση της ογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας των ευρωπαϊκών λαών, από τις πολιτικές «απελευθέρωσης» των αγορών και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό στο «ΕΚΟΦΙΝ» θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και τη «διασφάλιση της δικαιότερης κατανομής μεταξύ των πολιτών του οφέλους και του κόστους προσαρμογής από την παγκοσμιοποίηση», καθώς και τα «πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη χάραξη κατευθυντήριων γραμμών σε σχέση με την κοινωνική ευθύνη των πολυεθνικών εταιριών»!

ΚΚΕ
Αγανάκτηση για τη ΒΙΟΠΑ Λαυρίου

«Τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων και των μικροεπαγγελματιών του Δήμου Λαυρίου έχει προκαλέσει η απόφαση από την κυβέρνησή σας για αλλαγή της χρήσης γης στο ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ (Βιομηχανικό και Βιοτεχνικό Πάρκο) του Δήμου Λαυρίου και συγκεκριμένα για τα 107 στρέμματα ιδιοκτησίας της "EUROTERA"», αναφέρεται σε Ερώτηση στη Βουλή των βουλευτών του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου και Α. Σκυλλάκου προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.

Οι δυο βουλευτές τονίζουν ότι «η απόφαση αυτή χτυπά άμεσα τους μικρεμπόρους και μικροβιοτέχνες, σε μια περιοχή με μαγαζιά υπερχρεωμένα, τα οποία βρίσκονται σε οριακό σημείο.

Αποτελεί δε πρόκληση για τους ανέργους της περιοχής, αφού η κυβέρνηση στο όνομα της δήθεν "οικονομικής ανάπτυξης" και της μείωσης της ανεργίας, που η δική της πολιτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε, προσπαθεί να τους πείσει πως η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της "EUROTERA" είναι προς όφελός τους και πως χρειάζεται να πειθαρχήσουν, να συμβιβαστούν και να υποταχτούν στις απαιτήσεις της».

Οι υπουργοί ερωτώνται:

  • Πρόκειται να γίνει και πάλι αλλαγή της χρήσης γης στη ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ έπειτα κι από τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής του Λαυρίου.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την ουσιαστική ενίσχυση των επαγγελματοβιοτεχνών του Λαυρίου.
ΔΗΚΕΒΕ ΑΘΗΝΑΣ
Σύσκεψη για τις εκλογές στα Επιμελητήρια

Την προετοιμασία των δυνάμεων της παράταξης μπροστά στις εκλογές των Επιμελητηρίων (ΒΕΑ, ΕΕΑ, ΕΒΕΑ) έχει σαν αντικείμενο η σύσκεψη που συγκαλεί η ΔΗΚΕΒΕ Αθήνας και στην οποία καλεί όλα τα μέλη της, την Τετάρτη 12 του Απρίλη στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα των λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Πρόκειται για μια ακόμη κρίσιμη εκλογική μάχη η οποία αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λόγω της σφοδρής πολιτικής και οικονομικής επίθεσης που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ από την κυβέρνηση και το μεγάλο κεφάλαιο.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ - ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Καλούνται να επιστρέψουν τις επιδοτήσεις!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η ανεπάρκεια των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών να ελέγχουν τη νομιμότητα των εμπόρων πάσης φύσεως αγροτικών αγαθών, αλλά και τα «σπασμένα» που καλούνται να πληρώνουν οι παραγωγοί είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσε, προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της Ερώτησης, επισημαίνεται:

«Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς των Νομών Φθιώτιδας και Μαγνησίας η απαίτηση από τις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που λειτουργούν στα πλαίσια σχετικών οδηγιών του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πιστοποίησης και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) να επιστρέψουν εντός τακτού χρονικού διαστήματος ως αχρεωστήτως καταβληθέντες τις ενισχύσεις που πήραν για τις επιτραπέζιες ελιές της περιόδου 2001 - 02 και 2003 - 04, επειδή από ελέγχους που έγιναν εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σύννομη η λειτουργία των εμπόρων που αγόρασαν τις ελιές τους. Με την απαίτηση αυτή στην πράξη οι ελαιοπαραγωγοί θεωρούνται υπεύθυνοι για τον έλεγχο της νομιμότητας των εμπόρων και των παραστατικών που εκδίδουν, όταν αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτόν τον έλεγχο είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που διαθέτουν και τους απαιτούμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να ανακληθούν άμεσα οι παραπάνω αποφάσεις;
  • Τι μέτρα θα πάρουν για να προφυλάξουν τους ελαιοπαραγωγούς από εμπόρους που δε λειτουργούν σύννομα;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ