ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πετάει πετάει το... κατσικάκι

Στα 12 ευρώ το κιλό κινείται ήδη η τιμή του

Την ακρίβεια σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης και στα είδη που έχουν παραδοσιακά την «τιμητική» τους το Πάσχα διαπιστώνει κανείς, κάνοντας μια πρώτη βολιδοσκόπηση στις τιμές που επικρατούν στην αγορά αυτές τις μέρες. Χτες, μιάμιση βδομάδα πριν από το Πάσχα, πριν καν αρχίσει η κίνηση στην αγορά να «θυμίζει» γιορτές, οι τιμές των αμνοεριφίων «πετούσαν» στα ύψη.

Στη Βαρβάκειο τα «ντόπια» - σύμφωνα με τις σχετικές ενδείξεις - μικρά αρνιά και και κατσίκια έφταναν τα 10,5 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα πωλούνταν προς 7,5-8 ευρώ το κιλό. Ακριβότερα από πέρσι και τα εισαγωγής από Βουλγαρία, ΠΓΔΜ και Ρουμανία, που πωλούνταν στα 6-8 ευρώ το κιλό. Κι αν κατά την προσφιλή τακτική της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σπεύσει να «πανηγυρίσει» ότι οι τιμές κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, αυτό καθόλου δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει αβάσταχτη ακρίβεια, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνει ότι η ακρίβεια ζει και βασιλεύει. Σε σχέση πάντως με την αντίστοιχη περίοδο πριν από δυο χρόνια οι τιμές αυτές τις μέρες είναι υψηλότερες κατά 1-1,5 ευρώ στα συγκεκριμένα είδη. Στα συνοικιακά κρεοπωλεία η τιμή του ντόπιου κατσικιού φτάνει στα 12 ευρώ το κιλό, ενώ κρεοπώλες ισχυρίζονται ότι βάσει των τιμών που κλείνουν συμφωνίες με χονδρεμπόρους η τιμή μπορεί να «σκαρφαλώσει» ακόμα και στα 14 ευρώ το κιλό.

Στην πεπατημένη των ημερών, φουντώνουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την τιμή της ντομάτας που πωλείται ακόμα και πάνω από 1,80 ευρώ το κιλό φτάνοντας και τα 2 ευρώ στις λαϊκές αγορές και σε συνοικιακά μανάβικα.

Στο μεταξύ, χτες στη Βαρβάκειο σημειώθηκε ένταση όταν κρεοπώλες της αγοράς επιτέθηκαν σε τηλεοπτικό συνεργείο που πραγματοποιούσε ρεπορτάζ για την πασχαλινή αγορά, απαιτώντας να αποχωρήσει, με το πρόσχημα ότι δεν επιτρέπεται η τηλεοπτική καταγραφή των ελέγχων που διενεργούνταν εκείνη την ώρα. Ο δημοσιογράφος απωθήθηκε βίαια και όπως κατήγγειλε δέχτηκε επίθεση με κλοτσιές και βρισιές. Από την απαράδεκτη επίθεση μερίδας κρεοπωλών δε γλίτωσε ούτε το κλιμάκιο των ελεγκτών του υπουργείου Ανάπτυξης, όταν επιχείρησε να κάνει συστάσεις για τις ταμπέλες που είχε αναρτήσει στο κατάστημά του σχετικά με την προέλευση των αρνιών που πουλούσε ο πρόεδρος της κρεαταγοράς της Βαρβακείου Κλ. Τσιρώνης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει τις γνωστές κυβερνητικές αποπροσανατολιστικές κορόνες περί «κράτους» που «προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών».

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 45%!

Προκλητική αύξηση κερδών περιμένουν οι τραπεζίτες και για το 2006 και αυτό σε μια περίοδο που η πραγματική «αύξηση» που πήραν οι μισθοί και τα μεροκάματα, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, διαμορφώνονται σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της «Τράπεζας Πειραιώς» Μ. Σάλλας εκτίμησε πως η μάζα των καθαρών κερδών της τράπεζας για το 2006 θα εκτιναχτεί πάνω από 380 εκατ. ευρώ (από 263,8 εκατ. ευρώ για το 2005) παίρνοντας και νέα αύξηση, αυτή τη φορά πάνω από 45%. Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα εξαγορών άλλων τραπεζών, ο επικεφαλής του Ομίλου είπε πως η τράπεζά του έχει «αυτή τη στιγμή την απαραίτητη διαθεσιμότητα κεφαλαίων, για να εξετάσει, εάν χρειαστεί, οποιαδήποτε υπόθεση, χωρίς την ανάγκη αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου». Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν ενδιαφέρονται για την «Εμπορική Τράπεζα», την οποία η κυβέρνηση ετοιμάζει να παραδώσει πακέτο, σε καραδοκούντες ιδιώτες. Ο Μ. Σάλλας δήλωσε αντίθετος με τη γενικευμένη απελευθέρωση του ωραρίου στις τράπεζες. Αλλωστε, όπως είπε, οι ...ανταγωνιστές τους που άνοιξαν και τα Σάββατα «δεν είχαν και σπουδαία δουλιά». Η χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε και τη διανομή μερίσματος 0,50 ευρώ ανά μετοχή με αύξηση 25% συγκριτικά με πέρσι.

Το ωράριο των καταστημάτων

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το ωράριο που θα εφαρμόσουν τα εμπορικά καταστήματα για την περίοδο των γιορτών του Πάσχα. Οπως ανακοίνωσε ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας στην πρωτεύουσα τα εμπορικά θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη 13/4 και Παρασκευή 14/4: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Σάββατο 15/4: 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη: 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά.

Τα εμπορικά του Πειραιά θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή που θα ανοίξουν όπως και της Αθήνας στη 1.00 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα θα λειτουργήσουν με το ωράριο που λειτουργούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο, με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή που θα ανοίξουν στη 1.00 μ.μ. και το Μ. Σάββατο που θα κλείσουν στις 6.00 μ.μ.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύξηση στις πληρότητες

Τάση αύξησης των πληροτήτων στα ξενοδοχεία της Αττικής προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων για το Φλεβάρη.

Συγκεκριμένα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων σημειώθηκε μικρή πτώση κατά 1,5%, στο 46,5% από 47,20% το Φλεβάρη του 2005. Στα 4 αστέρων υπήρξε αύξηση 12% στο 50,3%, στα 3 αστέρων αύξηση 15% στο 54,3% και στα ξενοδοχεία 2 αστέρων αύξηση 10% στο 39,7%.

Ελεγχοι στο εξωκοινοτικό γάλα

Πιο αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται από εδώ και στο εξής στις εισαγωγές γάλακτος από χώρες εκτός ΕΕ, σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη χτες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στο εξής, κάθε εισαγόμενο φορτίο γάλακτος θα υποβάλλεται σε δειγματοληπτικό έλεγχο στο σημείο εισόδου και το φορτίο θα δεσμεύεται μέχρι την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων για διάστημα που δε θα ξεπερνά τις τρεις μέρες. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, ξεκινά αναδιάρθρωση και ενίσχυση σε προσωπικό και εργαστηριακά μέσα όλων των Συνοριακών Σταθμών Κτηνιατρικών Ελέγχων καθώς και των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων. Πάντως να σημειώσουμε ότι ανάλογη... ευαισθησία δε φαίνεται να υπάρχει για τις εισαγωγές γάλακτος από χώρες εντός ΕΕ - απ' όπου προέρχεται και το μεγαλύτερο μέρος εισαγωγών γάλακτος - ενώ θολό παραμένει ακόμη το τοπίο σχετικά με τους ελέγχους στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Συνιστά... μικρότερη κερδοσκοπία

«Αθέμιτες πρακτικές» των τραπεζών σε βάρος των καταναλωτών, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε χτες στις Βρυξέλλες. Σε μια οικονομία που λυμαίνεται και από τους τραπεζίτες και η καταλήστευση των συναλλασσόμενων με τις τράπεζες είναι καθημερινή πραγματικότητα, η Επιτροπή, όχι μόνο παριστάνει ότι μόλις τώρα αντιλήφθηκε το πρόβλημα, αλλά υποστηρίζει και την απίθανη άποψη ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της «στρέβλωσης του ανταγωνισμού», και «η ύπαρξη εμποδίων σε πολλά κράτη - μέλη σχετικά με την είσοδο στην αγορά νέων εταιριών». Επειδή, όμως, πρέπει να τηρούνται και τα προσχήματα, σημειώνει ότι το πρόβλημα οφείλεται και «στην επιβολή υψηλών και καταχρηστικών επιτοκίων στη χρήση των καρτών, αλλά και κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος των καταναλωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»...

Ωστόσο, επειδή οι υποκριτικές διαπιστώσεις της Επιτροπής πρέπει να συνοδεύονται και από ...πράξεις, αναφέρεται ότι η αρμόδια επίτροπος ξεκινά διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει για τις τραπεζικές κάρτες σε κοινοτικό επίπεδο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ