ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Οργιο νοθείας σε βάρος των εργαζομένων

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσιάζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ. Να βγάλει συμπεράσματα καλεί κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ

Αποκαλυπτικά και συντριπτικά στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της νοθείας που έγινε στο πρόσφατο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας (ΕΚΚ), με ευθύνη της ΠΑΣΚΕ - και την εμπλοκή μελών της νέας διοίκησης του ΕΚΚ - παρουσιάζει, σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ. Η ανακοίνωση αναφέρεται σε πλήθος παρατυπιών και παρανομιών στις «εκλογές» που έγιναν σε δεκάδες σωματεία, μια τακτική που συνεχίστηκε και στη διάρκεια του συνεδρίου, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι ψήφισαν 93 αντιπρόσωποι, ενώ είχε αναγγελθεί η εκλογή 92!

Τα παραδείγματα για του λόγου το ασφαλές πολλά κι εδώ, θα αναφερθούμε μόνο σε μερικά χαρακτηριστικά:

* Στο διασπαστικό Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Τεχνικών Εργασιών, έγιναν «εκλογές» χωρίς εφορευτική επιτροπή και ψήφισαν άλλοι αντί άλλων - συνταξιούχοι του ΙΚΑ και μέλη άλλων σωματείων, όπως π.χ. ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων.

* Στο Σύλλογο Καθαριστριών Δημοσίων Εκπαιδευτηρίων ψήφισαν 461, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στην περίοδο των εκλογών, ο αριθμός των καθαριστριών δημόσιων εκπαιδευτηρίων ήταν, περίπου, 254. Οι 200 επιπλέον που ψήφισαν ήταν καθαρίστριες του νοσοκομείου και ιδιωτικών κτιρίων, καθώς και μέλη του διασπαστικού σωματείου Σούπερ Μάρκετ.

* Στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας οι εγγεγραμμένοι ήταν 65 και οι ψηφίσαντες, βάσει της κατάστασης ψηφισάντων, 79.

* Το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ έκανε εκλογές έξι μήνες πριν τη δημοσίευση της ίδρυσής του και ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων τρεις μήνες μετά τη λήξη της θητείας της διοίκησής του.

* Τα σωματεία σιδηροδρομικών, ταχυδρομικών, Εκτάκτων ΝΠΔΔ - ΝΠΙΔ Δημοσίου Τομέα είναι πανθεσσαλικά και ψήφισαν σαν καρδιτσιώτικα.

* Σε δεκάδες σωματεία οι «εκλογές» έγιναν χωρίς να υπάρχουν καταστάσεις ψηφισάντων και με παραποιημένα πρακτικά.

Στριμώχτηκαν από τις αποκαλύψεις

Αποτέλεσμα όλης αυτής της μεθοδευμένης και καλά οργανωμένης «δουλιάς» ήταν η ΠΑΣΚΕ να ξαναπάρει την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΕΚΚ και να εκλέξει έναν περισσότερο από τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ, που είχε το 2003. Στις σαφείς και τεκμηριωμένες καταγγελίες του ΠΑΜΕ, η νέα διοίκηση του ΕΚΚ - κι ιδιαίτερα ο πρόεδρός της Στ. Γούλας - αντέδρασαν σπασμωδικά, με θεατρινισμούς, μελοδραματικές κλάψες, αλλά και απειλές.

Η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι πρώτος στόχος των νοθειών είναι το χτύπημα των ταξικών δυνάμεων που δε συμβιβάζονται με την παράδοση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης στο κεφάλαιο και στους εκπροσώπους του, τονίζει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει ν' αντιληφθούν πού οδηγεί αυτή η τακτική και οι ψεύτικοι συσχετισμοί και ν' ανακόψουν την πορεία της υποχώρησης και του συμβιβασμού. Το ΠΑΜΕ δε θα συναινέσει στην πλαστογράφηση της θέλησης των εργαζομένων, ούτε θα υποχωρήσει μπροστά σε απειλές και εκβιασμούς. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους υποαπασχολούμενους, όσους παλεύουν με τετράωρα ή τρίωρα να ζήσουν τα παιδιά τους, τους νέους της Καρδίτσας που το μέλλον τους φαίνεται μαύρο, να ενταχθούν μαζικά στα ταξικά σωματεία, που παλεύουν, μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, για την αποτροπή της επίθεσης από το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του».

Να τους απομονώσουν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με το θέμα, η Νομαρχιακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ καταγγέλλει το «άνευ προηγουμένου αντικομμουνιστικό παραλήρημα» κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από τον Στ. Γούλα, αλλά και τους Καπράνα γραμματέα του Εργατικού Κέντρου και Νταραρά πρόεδρο του Συνδέσμου Συνεταιριστικών Υπαλλήλων Νομού Καρδίτσας (οι δύο τελευταίοι καταγγέλθηκαν ως νόθοι από το ΠΑΜΕ), σημειώνοντας ότι «οι εμπαθείς χαρακτηρισμοί και οι προσωπικές επιθέσεις κατά στελεχών του ΚΚΕ που δρουν στο μαζικό κίνημα, αποτελούν την άλλη όψη του οπορτουνιστικού κατήφορου».

Και καλεί τον κάθε καλοπροαίρετο εργαζόμενο να βγάλει τα συμπεράσματά του. «Να γνωρίσει καλά εκείνους που παράλληλα με τις επαναστατικές κορόνες υπογράφουν άμεσα ή έμμεσα την κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την αύξηση - ντροπή των 77 λεπτών του ευρώ».


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Ανοδος για τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Πρωτιά και απόλυτη πλειοψηφία στο Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας και στους Εμποροϋπάλληλους, ενίσχυση των ταξικών ψηφοδελτίων σε ΕΥΔΑΠ και Εμπορική Τράπεζα

Την εμπιστοσύνη στο ταξικό τους Συνδικάτο επιβεβαίωσαν και στις αρχαιρεσίες οι μεταλλεργάτες της Αθήνας
Την εμπιστοσύνη στο ταξικό τους Συνδικάτο επιβεβαίωσαν και στις αρχαιρεσίες οι μεταλλεργάτες της Αθήνας
Ενισχυμένες βγήκαν οι ταξικές δυνάμεις από τις αρχαιρεσίες σε μια σειρά συνδικάτα και σωματεία που ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες.

Την εμπιστοσύνη τους στον ταξικό προσανατολισμό του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ανανέωσαν οι μεταλλεργάτες της Αθήνας με τη μαζική τους συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Συγκεκριμένα, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες έλαβαν μέρος 865 άτομα (την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει 700). Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) - η μόνη παράταξη που συγκρότησε ψηφοδέλτιο - έλαβε 860 ψήφους, και κατέλαβε και τις 17 έδρες της διοίκησης.

Για αντιπροσώπους στο ΕΚΑ και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ) ψήφισαν 778 (για την εκπροσώπηση στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα πολλοί εργαζόμενοι ψηφίζουν σε επιχειρησιακά σωματεία). Η ΔΑΣ αύξησε τους αντιπροσώπους της και στην ΠΟΕΜ, σε 8 από 6, και στο ΕΚΑ, σε 10 από 8.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, ο επικεφαλής της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Μετάλλου Κώστας Μυτιληνιού, σημείωσε στο «Ρ»: «Στην άνοδο της συμμετοχής των μεταλλεργατών αποτυπώνεται η διάθεση για πιο έντονους αγώνες του κλάδου, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και βιομηχάνων αλλά και ενάντια στη στάση συναίνεσης των πλειοψηφιών στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Εμποροϋπάλληλοι Ιωαννίνων

Επανεκλογή με απόλυτη πλειοψηφία και σημαντική ενίσχυση των δυνάμεών της, αυξάνοντας κατά δύο τις έδρες στο νέο ΔΣ, σημείωσε το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ που στήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα. Σε σύνολο 113 ψηφισάντων (ένα άκυρο) οι ταξικές δυνάμεις έλαβαν 90 ψήφους και εκλέγουν 6 αντιπροσώπους στο νέο 7μελές ΔΣ, αυξάνοντας κατά δυο έδρες (από 4) τη συμμετοχή της στη νέα διοίκηση. Για το Εργατικό Κέντρο εκλέγουν και τους 2 αντιπροσώπους, όπως και για την Ομοσπονδία, επίσης το μοναδικό αντιπρόσωπο.

Η παράταξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΝΑΡ) σημείωσε σημαντική πτώση των δυνάμεών της τόσο σε ψήφους όσο και σε εκπροσώπους στα αντίστοιχα όργανα εκλογής. Ελαβε 22 ψήφους (από 71 από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες) και εκλέγει 1 αντιπρόσωπο στο νέο ΔΣ (από 3) ενώ για το Εργατικό Κέντρο και την ομοσπονδία δεν εκλέγει αντιπρόσωπο σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές όπου είχε εκπροσώπηση.

Στην ΕΥΔΑΠ

Και στις εκλογές του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ - που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων στην επιχείρηση - οι ταξικές δυνάμεις, η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ σημείωσε σημαντική άνοδο. Συγκεκριμένα: Η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ πήρε 394 ψήφους, ποσοστό 35% (από 30,80% που είχε το 2004) και πέντε έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου, ενώ για την Ομοσπονδία έβγαλε 15 έδρες. Η ΠΑΣΚΕ σημείωσε μεγάλη πτώση παίρνοντας το 49,50% των ψήφων (από 54,50% το 2004), οκτώ έδρες στο ΔΣ του Συλλόγου και 21 έδρες (από 25 που είχε το 2004) για την Ομοσπονδία. Τέλος η ΔΑΚΕ πήρε το 15,50%, 2 έδρες για το ΔΣ του Συλλόγου και έξι (από 7 το 2004) για την Ομοσπονδία.

Σύλλογος εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας

Σημαντική ήταν και η αύξηση για τις ταξικές δυνάμεις και στις εκλογές του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα. Συγκεκριμένα οι ταξικές δυνάμεις που εκπροσωπούνται από την «Νέα Συνδικαλιστική Κίνηση» πήραν 734 ψήφους, ποσοστό 15,95% (από 619 ψήφους και 12,19% το 2004) και δύο έδρες για το ΔΣ του Συλλόγου. Η ΔΑΚΕ πήρε 1.134 ψήφους, ποσοστό 24,65% και 4 έδρες για το ΔΣ του Συλλόγου, η ΔΗΣΥΕ (ΠΑΣΚΕ) πήρε 2.191 ψήφους, ποσοστό 47,62% και 7 έδρες για το ΔΣ του Συλλόγου. Τέλος η ΕΑΣ (ΣΥΝ) πήρε 542 ψήφους, ποσοστό 11,78% και δύο έδρες για το ΔΣ του Συλλόγου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ