ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ!

Αντιμέτωποι με διμοιρίες των ΜΑΤ βρέθηκαν χτες το πρωί οι κάτοικοι του χωριού Κλεινό Τρικάλων, όταν προσπάθησαν να εμποδίσουν τα σκαπτικά μηχανήματα της ιδιωτικής εταιρίας «Οικολογική - Ενεργειακή ΑΕ» να εκτελέσουν εργασίες στον Κλεινωβό ποταμό, όπου σχεδιάζεται η κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος. Οι 400 περίπου κάτοικοι του χωριού, αντιδρούν στην επέλαση των ιδιωτών που θέλουν να οικειοποιηθούν τα νερά και τον φυσικό πλούτο της περιοχής για την εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων τους, εκμεταλλευόμενοι την κυβερνητική πολιτική της διαβόητης απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τελικά, με τη δυναμική αγωνιστική κινητοποίησή τους κατάφεραν να αποτρέψουν την έναρξη των εργασιών, όμως το πρόβλημα παραμένει, καθώς οι εκπρόσωποι της εταιρίας απειλούν ότι θα επανέλθουν και ότι το έργο θα γίνει.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη δράση της εταιρίας «Οικολογική Ενεργειακή», ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Γ. Βαρδιαμίδης, στηρίζεται στις «πλάτες» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στις πολιτικές ηγεσίες του ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης. Και για του λόγου του αληθές, όπως είδαμε και στην ιστοσελίδα της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας», η «Οικολογική Ενεργειακή» κατέχει την άδεια υπ. αρ. Δ6/ Φ20013/3403/22-10-01 του υπουργείο Ανάπτυξης για τη δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού στα διοικητικά όρια του Δήμου Κλεινοβού Τρικάλων, στον οποίο ανήκει και το χωριό Κλεινός.

Καταγγέλλουν, επίσης, τη στάση της νομαρχιακής αρχής Τρικάλων που «κάνει τα στραβά μάτια» και «κλείνει τ' αυτιά της» στις εκκλήσεις τους για να παρέμβει ώστε ν' αποτραπούν αυτά τα καταστροφικά σχέδια.

Το έργο σχεδιάζεται να απλωθεί σε ακτίνα 8 χιλιομέτρων του Κλεινού ποταμού, μια περιοχή που είναι ενταγμένη, μάλιστα, στο πρόγραμμα «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000» και το οποίο θα δημιουργήσει μεγάλο οικολογικό πρόβλημα, καθώς θα τη στεγνώσει, «ρουφώντας» όλα τα νερά του ποταμού για τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού. Ταυτόχρονα, θα επιφέρει και τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις δεδομένου ότι ο ποταμός αποτελεί «πηγή» ζωής για τους κατοίκους, αφού ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Γίνεται, ολοφάνερο, λοιπόν, ότι η πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και παράδοσης του φυσικού πλούτου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, έχει πολλαπλές επιπτώσεις στο λαό και τα συμφέροντά του θυσιάζονται στο βωμό των κερδοσκοπικών συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου. Και αποδεικνύει ότι οι «οικολογικές ευαισθησίες» της κυβέρνησης φτάνουν μέχρι εκεί που συμφέρει και εξυπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική της σε βάρος του λαού.

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Τίμησαν τον Δημήτρη Γληνό

Μια μεγάλη εκδήλωση για τον παιδαγωγό, φιλόσοφο και δάσκαλο Δημήτρη Γληνό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο 4ο Λύκειο Καλαμαριάς με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου. Μαθητές, καθηγητές και γονείς παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τους ομιλητές: τον Σπύρο Ράσση, καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ, τον Γιώργο Χουρμουζιάδη, ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και τον Γιώργο Τεμεκενίδη, φιλόλογο - ιστορικό.

Οπως τονίστηκε, ο Δημήτρης Γληνός είναι από τις φωτεινότερες και τις επικρατέστερες μορφές της νεοελληνικής «αναγέννησης» που προσδιόρισαν οι ιδεολογικές, κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, μέσα από την εμφάνιση και την ανάπτυξη του προοδευτικού και εργατικού μας κινήματος. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πνευματική του διαδρομή, που, όπως και ο ίδιος ο μεγάλος στοχαστής είχε γράψει σε αυτοβιογραφικό του κείμενο, ήταν «μια πορεία προς τα αριστερά», «μία πορεία από το Μιστριώτη στον Λένιν».

Μίλησαν για τα φοιτητικά του χρόνια, για τις πρώτες μάχες του Γληνού για τη δημοτική γλώσσα, τις σπουδές του στη Γερμανία και την επαφή του με το μαρξισμό, τις απόπειρες εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης μαζί με τους Αλ. Δελμούζο και Μαν. Τριανταφυλλίδη, για τον Εκπαιδευτικό Ομιλο και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που στα μέσα της δεκαετίας του '20 την είδε πλέον σε συνάρτηση με την αλλαγή της κοινωνίας. Εγινε λόγος επίσης για τις διώξεις που υπέστη ο Γληνός για τις ιδέες του, τις καταδίκες και τις εξορίες, την εκλογή του ως βουλευτή του Παλλαϊκού Μετώπου. Τέλος, γίνεται μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το 1941 συλλαμβάνεται από τα κατοχικά στρατεύματα, ενώ τον ίδιο καιρό συντάσσει την περίφημη μπροσούρα «Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ». Το έργο του, υπογράμμισαν οι ομιλητές, είναι επίκαιρο και σήμερα, αφού εμπνέει και καθοδηγεί την ανάγκη της προοδευτικής πορείας της νεοελληνικής εκπαίδευσης.

Επιστολή στον «Ρ»

Επιστολή στον «Ρ» έστειλε ο δήμαρχος Λεβαδέων Αριστείδης Ρούσσαρης, με αφορμή αναφορά σε ρεπορτάζ της εφημερίδας μας στις 11 Απρίλη 2006 με τίτλο: «Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι στη Βοιωτία» ότι «ο δήμαρχος αρνήθηκε την παραχώρηση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Λεβαδέων». Η αίθουσα είχε ζητηθεί από τη ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ για την πραγματοποίηση εκδήλωσης και η αναφορά αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Στην επιστολή του ο δήμαρχος υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Σημειώνω ότι επειδή υπήρχε πράγματι αίτημα για παραχώρηση της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, αμέσως επικοινώνησα προσωπικά με τοπικά στελέχη του ΚΚΕ ερωτώντας αν καλύπτονταν στο Συνεδριακό Κέντρο, όπου κατά παράδοση δίδονται όλες οι συνεντεύξεις. Μου γνωστοποιήθηκε ότι, τους είπαν υπάλληλοι ότι υπήρχε άλλη εκδήλωση. Διευκρινίστηκε ότι δεν υπήρχε άλλη εκδήλωση την ίδια μέρα στο Συνεδριακό (γιατί ματαιώθηκε) και αμέσως συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου για τους λόγους που σας εκθέτω παρακάτω: Στη συγκεκριμένη αίθουσα γίνονται όλες οι εκδηλώσεις γιατί υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας περισσοτέρων ατόμων από αυτήν του Δημοτικού Συμβουλίου, επιπλέον λόγω της αργίας της Κυριακής θα απαιτούνταν απασχόληση εργαζομένων στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στο Συνεδριακό Κέντρο υπήρχε προσωπικό που εργαζόταν».

Τη δική της θέση για το γεγονός έστειλε στον «Ρ» και η ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Ζητήσαμε τη συγκεκριμένη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου επειδή είναι κατάλληλη και προσφέρεται για συνεντεύξεις. Η απάντηση του κ. Δημάρχου σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με στέλεχος του ΚΚΕ ήταν ότι "είναι θέση του Δήμου Λιβαδειάς να μην παραχωρείται η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου σε κανένα κόμμα. Αρα, η παραχώρηση της αίθουσας του Συνεδριακού Κέντρου, που δόθηκε τελικά η συνέντευξη Τύπου δεν έγινε κατόπιν συνεννοήσεως, όπως ισχυρίζεται ο κ. Δήμαρχος, αλλά αναγκαστικά γιατί δε δόθηκε η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Τη λογική της μη παραχώρησης της αίθουσας του ΔΣ (όπως και κάθε άλλης αίθουσας που ανήκει στο δήμο) στα κόμματα, δεν την αποδεχόμαστε και σε αυτό, έγινε αναφορά κατά τη συνέντευξη Τύπου».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε», διοργανώνει το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Μαρκοπούλου - Πόρτο Ράφτη, τιμώντας τα 60χρονα του ΔΣΕ, σήμερα Σάββατο, στις 7 το απόγευμα, στον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόρτο Ράφτη (37ο χλμ. Λεωφόρου Πόρτο Ράφτη).

Αύριο Κυριακή 16.4.2006:

  • Το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ Χρισσού σε συνεργασία με το νομαρχιακό παράρτημα ΠΕΑΕΑ Φωκίδας διοργανώνουν, ώρα 11 π.μ., στο Πασχάλι Χρισσού, εκδήλωση προς τιμήν των 18 συμπατριωτών που δολοφονήθηκαν στις 9.4.1944 από τους κατακτητές. Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση με αναχώρηση, αυθημερόν, από πλ. Κάνιγγος, αύριο Κυριακή 16.4.06, ώρα 7.30 π.μ. (Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ: 210 8831.368 και 210 8225.407).
  • Η ΠΕΑΕΑ Τρίπολης διοργανώνει, ώρα 12 π.μ., εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής μάχης κατά των Γερμανών κατακτητών στο Δρακοβούνι (Γλόγοβα Γορτυνίας). Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν από πλ. Κάνιγγος αύριο Κυριακή 16.4.06, ώρα 7 π.μ. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ: 210 8234.296 (Αθηνά Τσιγκάρη) και 210 8831.368(ΠΕΑΕΑ).
  • Το Παράρτημα Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση, στις 11.30 π.μ., στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης για την «επέτειο βομβαρδισμού του Λιτόχωρου από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις».
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες

Σε εξέλιξη βρίσκεται από προχτές η καταγραφή των 41 αρχαίων αντικειμένων, αλλά και του ολόκληρου τεμαχισμένου ναού που βρισκόταν μέσα σε κοντέινερ, από ειδικούς του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι αρχαιολόγοι «εξετάζουν όσα εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί αρχαιοτήτων», εννοώντας ότι πιθανόν ορισμένα από τα αντικείμενα να κατέχονται «νομίμως», μέσω των γνωστών αγοραπωλησιών από οίκους δημοπρασιών. Ωστόσο, όπως προκύπτει και από το γνωστό ως «σκάνδαλο Γκετί» (το ιδιωτικό μουσείο στο Λος Αντζελες των ΗΠΑ), αλλά και από τη διεθνή σχετική πείρα και όσα έρχονται κατά καιρούς στο φως της δημοσιότητας, η προέλευση και των «νομίμων» αρχαιοτήτων είναι «σκοτεινή».

Η αστυνομία, πάντως, τις έρευνες της οποίας εποπτεύει ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, δεν έχει προβεί σε σύλληψη, καθώς η ιδιοκτήτρια των κατοικιών σε Σχοινούσα και Αθήνα, στις οποίες βρέθηκαν τα αντικείμενα, διαμένει μόνιμα στο εξωτερικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ