ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Το Ισραήλ σφίγγει τον κλοιό...

...μετά τη βομβιστική επίθεση

Μετά την έκρηξη στο Τελ Αβίβ

Associated Press

Μετά την έκρηξη στο Τελ Αβίβ
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η βομβιστική επίθεση ενός 21χρονου Παλαιστίνιου φοιτητή οργάνωσης της Ισλαμικής Τζιχάντ χτες το μεσημέρι σε κεντρική περιοχή του νότιου Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα το θάνατο εννιά ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 60, δε διαδραματίστηκε σε μία τυχαία ημερομηνία. Επιλέχθηκε να γίνει κατά την ημέρα μνήμης του «Παλαιστίνιου Κρατούμενου» ένεκα των τουλάχιστον 8.000 Παλαιστινίων αντιστασιακών και μαχητών που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Επιλέχθηκε, επιπλέον, να γίνει τη μέρα ορκωμοσίας της νέας ισραηλινής κυβέρνησης του Εχούντ Ολμέρτ που έσπευσε να απειλήσει με αντίποινα, ξεκινώντας με τρομοκρατική επίδειξη στρατιωτικής δύναμης στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης με πρώτο θύμα ένα 13χρονο αγόρι. Ενα αγόρι που τραυματίστηκε σοβαρά στο σβέρκο από σφαίρα Ισραηλινού στρατιώτη που έψαχνε «υπόπτους τρομοκράτες»... Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, μαθαίνοντας την είδηση σε συνεδρίαση στην Κνεσέτ, δήλωσε πως «ξέρει τι να κάνει και πώς να αντιδράσει» σε «τέτοιες περιπτώσεις»...

Η έκρηξη σε σταθμό λεωφορείου στο νότιο Τελ Αβίβ ήταν το ίδιο μέρος, όπου στις 19 Γενάρη σημειώθηκε επίθεση με 20 τραυματίες. Αυτή τη φορά η έκρηξη ήταν ισχυρότερη, αφού κατά τις ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποιήθηκαν περίπου 4,5 κιλά εκρηκτικών...

Οι αντιδράσεις των παλαιστινιακών αρχών ήταν ποικίλες γι' αυτή τη βομβιστική επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν αρχικά η «Ισλαμική Τζιχάντ» και οι «Μάρτυρες Ταξιαρχιών αλ Ακσα» και αργότερα οι «Ταξιαρχίες Κουντς», «γιος» των οποίων δήλωσε σε βίντεο ο αυτόχειρας βομβιστής.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης «Χαμάς» δήλωσε ότι η επίθεση ήταν «πράξη «αυτοάμυνας» και «άμεσο αποτέλεσμα της ισραηλινής κατοχής, της βάρβαρης επίθεσης και της πολιορκίας που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός». Ο δε προεδρεύων της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς την καταδίκασε σαν «τρομοκρατική ενέργεια», υποστηρίζοντας ότι «πλήττει τα παλαιστινιακά συμφέροντα». Διαβεβαίωσε δε πως «δε θα σταματήσουμε να διώκουμε οποιονδήποτε εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις». Σε επόμενο σημείο, κάλεσε το λεγόμενο «Κουαρτέτο» για τη Μ. Ανατολή, προκειμένου να επαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ήδη βεβαρημένη κατάσταση...

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο Παλαιστίνιος υπουργός Υγείας, Μπάσεμ Ναΐμ απηύθυνε «επείγουσα έκκληση» προς τις παγκόσμιες οργανώσεις Υγείας, για «να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στον τομέα της Υγείας», μετά από το οικονομικό «εμπάργκο» ΗΠΑ - ΕΕ και τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Μερική νίκη των εργατών της «Ford» στη Ρωσία

Το συνδικάτο των εργαζομένων στη «Ford» κατέληξε σε συμφωνία με την εργοδοσία του εργοστασίου, που διαθέτει η αυτοκινητοβιομηχανία στην πόλη Βσεβόλζσκ, στην περιοχή του Λένινγκραντ. Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε αυξήσεις μισθών κατά 16%. Ο αγώνας των εργατών της επιχείρησης ξεκίνησε εδώ και δύο μήνες και στα πλαίσια αυτά το συνδικάτο, ζητώντας αυξήσεις 30%, προχώρησε σε στάση εργασίας, καθώς και σε εβδομαδιαία «ιταλική» απεργία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι δεν έκαναν υπερωρίες και εργασίες, που δεν προβλέπονται από το συμβόλαιό τους, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών, να πέσει η παραγωγικότητα του εργοστασίου κατά ένα τέταρτο και στη βδομάδα αυτή το εργοστάσιο να κατασκευάσει 300 λιγότερα αυτοκίνητα. Για τις 10 Απρίλη, το σωματείο είχε προκηρύξει απεργία διαρκείας, που όμως απαγορεύτηκε από το δικαστήριο, με το επιχείρημα ότι δεν είχε καθοριστεί αριθμός προσωπικού ασφαλείας και οι ελάχιστες εργασίες που θα γίνονταν στο εργοστάσιο στην περίπτωση της απεργίας. Επίσης το δικαστήριο επέβαλε την αναγκαστική διαβούλευση ανάμεσα στο σωματείο και τη διεύθυνση του εργοστασίου για την αποκατάσταση της «εργασιακής ειρήνης». Οι αυξήσεις που πέτυχαν τελικά οι εργαζόμενοι μπορεί να υπολείπονται αρκετά από αυτά που ζητούσαν, αλλά ήταν διπλάσιες αυτών που έδινε αρχικά η εργοδοσία, ενώ δεν πέρασε, προς το παρόν, η προσπάθειά της για τη λεγόμενη «εξατομίκευση» του μισθού, μέσω των διάφορων πριμ. Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη νίκη των εργατών του εργοστασίου της «Ford», αφού τον περασμένο Μάρτη είχαν ήδη καταφέρει να πετύχουν την αναστολή της προσπάθειας της διεύθυνσης να καταργήσει την κυριακάτικη αργία, μέσω της εφαρμογής της «κυλιόμενης αργίας». Στα σχέδια, πάντως, της διεύθυνσης του εργοστασίου, είναι η αύξηση της παραγωγής από 60 χιλιάδες αυτοκίνητα ετησίως σε 72 χιλιάδες.

Στους μήνες των κινητοποιήσεων, την αλληλεγγύη τους με τους εργάτες του εργοστασίου της «Ford» είχε εκδηλώσει με έμπρακτο τρόπο το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, όπως και ταξικά σωματεία της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο αριθμός των εργαζομένων που συνειδητοποιούν την αναγκαιότητα της πάλης για τα δικαιώματά τους. Αυτό φαίνεται και σε δημοσκόπηση της εταιρίας VCIOM, σύμφωνα με την οποία το 35% των Ρώσων (11% περισσότεροι από τον Οκτώβρη του 2005) είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την καλυτέρευση του επιπέδου της ζωής τους. Επίσης, το 48% των Ρώσων περιμένουν το επόμενο διάστημα μαζικές διαμαρτυρίες των πολιτών.


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Επικράτησε το «κεντροαριστερό» περιτύλιγμα

Το κυβερνητικό κόμμα της Ρωσίας, η «Ενιαία Ρωσία» (ΕΡ), που ως τώρα συνένωνε στις γραμμές του ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικο-πολιτικών προσανατολισμών, με «κοινό παρονομαστή» την επιδίωξή τους να στηρίζουν τον Πρόεδρο Πούτιν και την όποια πολιτική γραμμή αποφασίσουν οι κυρίαρχοι κοινωνικο-οικονομικοί κύκλοι στη χώρα, κατέληξε στην ανάγκη να αποκτήσει πολιτικό πρόγραμμα, με σαφές ιδεολογικό στίγμα. Την απόφαση έλαβε το Γενικό Συμβούλιο του κόμματος το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μόσχα, που με αυτόν τον τρόπο ολοκλήρωσε την «εσωκομματική» ιδεολογική συζήτηση, που διεξαγόταν στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας». Καθορίστηκε ότι ο ιδεολογικο-πολιτικός προσανατολισμός του κόμματος θα είναι «κεντροαριστερός» και στο πρόγραμμά του, που θα πρέπει να εγκριθεί στα τέλη της φετινής χρονιάς, θα φιγουράρουν τέτοιες θέσεις όπως η «λαϊκή αλληλεγγύη», η «κοινωνική δικαιοσύνη» και ο «άμεσος λαϊκός έλεγχος».

Να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή, όπου τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών δείχνουν τη σταθεροποίηση του ΚΚΡΟ στη 2η θέση, μετά την ΕΡ, όπως και τη σοβαρή εκλογική υποχώρηση του «κεντροαριστερού» κόμματος «Ρόντινα» («Πατρίδα»), που είχε συγκροτηθεί στις παραμονές των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών από το Κρεμλίνο, με στόχο την αφαίμαξη της εκλογικής επιρροής του ΚΚΡΟ. Η απόφαση αυτή της ΕΡ έρχεται να καλύψει το «πολιτικό κενό» της «Ρόντινα», που δείχνει να διαλύεται, αλλά και να ανακόψει την άνοδο του ΚΚΡΟ. Οπως γράφει η ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», καθόλου τυχαία στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΕΡ ακούστηκαν έντονες κριτικές βολές κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα ο δήμαρχος της Μόσχας, Γ. Λουζκόφ, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες στην επεξεργασία των στρατηγικών κατευθύνσεων της ανάπτυξης της χώρας».

Ετσι όπως γράφει η παραπάνω εφημερίδα αποφασίστηκε «να περιτυλίξουν την ΕΡ στα κομμουνιστικά»!

12η ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
6ος νεκρός, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έχασε χτες τη ζωή του και άλλοι τουλάχιστον 18 τραυματίστηκαν όταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της συμμαχίας των επτά κομμάτων που ζητούν άμεση αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νεπάλ, σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Το πρώτο αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Νιτζγκάντ της περιφέρειας Μπάρα, όπου σκοτώθηκε ένας 25χρονος διαδηλωτής και τραυματίστηκαν άλλοι 12. Με το θάνατο του 25χρονου, ο αριθμός των νεκρών στις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις έφθασε τους έξι. Στο δεύτερο περιστατικό, τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν όταν άνδρες του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον συμμετεχόντων στη γενική απεργία οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν ένα φορτηγό που κινούνταν με συνοδεία δύο στρατιωτών.

Παρ' όλη όμως τη βάρβαρη καταστολή της κινητοποίησης και των διαδηλώσεων, που χτες διήνυαν τη 12η ημέρα τους, η επιτυχία της απεργίας είναι τέτοια που η κυβέρνηση, μπροστά στις... ραγδαίες αυξήσεις των τιμών λόγω ελλείψεως τροφίμων, ανακοίνωσε, διά στόματος του υπουργού Δημοσίων Εργων & Συγκοινωνιών, Ντιπέντρα Θάπα, ότι τα οχήματα που θα μεταφέρουν βασικά αγαθά θα κινούνται φρουρούμενα.

Ωστόσο, η κρίση που προκαλεί η κινητοποίηση εναντίον του βασιλέα Γκιανέντρα συνεχίζεται - καθώς η «προσφορά» του να αρχίσει «διάλογος» με τα κόμματα και να γίνουν εκλογές το 2007 δεν έπεισε κανέναν. Στη γενικευμένη κινητοποίηση εναντίον του καθεστώτος που έχει επιβάλλει ο μονάρχης μετέχουν, από χτες, ακόμη και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, γεγονός που δείχνει το πόσο γενικευμένη είναι η αντίδραση στην πολιτική του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ