ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΕΛΙΑ
Η κυβέρνηση του έκανε μια φιέστα...

Το 2006 που ξεκίνησε η πλήρης εφαρμογή των αρνητικών μέτρων της νέας ΚΑΠ, ανακηρύχτηκε για το θεαθήναι και ως έτος ελαιόλαδου

Ολόκληρη φιέστα με τέσσερις υπουργούς, δύο υφυπουργούς και δύο γενικούς γραμματείς έστησε χτες η κυβέρνηση, για να επιδείξει επικοινωνιακό ενδιαφέρον για ένα βασικό ελληνικό αγροτικό προϊόν: Το ελαιόλαδο. Στους καιρούς της νέας ΚΑΠ, όπου και το λάδι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις που ψήφισε τον Απρίλη του 2004 η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των όσων ψήφισε τον Ιούνη του 2003 το ΠΑΣΟΚ, το 2006 ανακηρύχτηκε έτος ελαιόλαδου και ελιάς...

Ετσι για το... καλό του ελαιόλαδου δόθηκε χτες ολόκληρη συνέντευξη Τύπου όπου μίλησαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, Αγροτικής Ανάπτυξης Ε. Μπασιάκος, Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρ. Ζαχόπουλος.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών εξήγγειλε ένα πρόγραμμα δράσης για την προώθηση και προβολή του ελληνικού ελαιόλαδου ύψους 5 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της συνέντευξης ακούστηκαν πολλά και διάφορα, όπως από το να ριχτεί βάρος στην τυποποίηση και στην ενημέρωση των καταναλωτών στην Ελλάδα και διεθνώς μέχρι και να προβληθεί το ελληνικό λάδι στο ΟΗΕ. Και φυσικά, δεν έλειψαν οι αναφορές για πολιτική διευκόλυνσης των εξαγωγικών εταιριών, για τα καλά της μεσογειακής διατροφής και την αρχαία Ελλάδα, για την αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων, για τρία νέα εργαστήρια, για πιστοποίηση, για διαγωνισμό συσκευασίας και ετικέτας καθώς και διάφορα άλλα σχετικά και άσχετα.

Βέβαια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ανάμεσα στα άλλα, απαρίθμησε και προγράμματα ενημέρωσης και προώθησης ελαιόλαδου που πήραν οι βιομήχανοι λαδιού τα οποία ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ. Από την άλλη στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν και παρακράτημα 2% υπέρ των ελαιοκομικών φορέων, δηλαδή υπέρ των βιομηχάνων και υπέρ ΠΑΣΕΓΕΣ και «Ελαιουργικής» για την προώθηση υποτίθεται προγραμμάτων βελτίωσης της ποιότητας του λαδιού. Το ποσό αυτό είναι 11 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ουσία όμως είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί από τέτοιες φιέστες δεν έχουν να ωφεληθούν. Αν ωφεληθούν κάποιοι, αυτοί θα είναι οι λαδέμποροι, οι τυποποιητές και εξαγωγείς και οι πολυεθνικές που λυμαίνονται τον χώρο. Του λόγου το αληθές, βεβαιώνει και το γεγονός ότι από πέρσι μέχρι φέτος που οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν σημαντικά, οι ελαιοπαραγωγοί πήραν ψίχουλα από την αύξηση της τιμής ενώ οι καταναλωτές αγόρασαν το ελαιόλαδο 30% ακριβότερα. Το ίδιο προφανώς θα συμβαίνει και τώρα, ακόμα κι αν αυξηθούν οι εξαγωγές τυποποιημένου ελαιόλαδου από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Από την άλλη η κυβέρνηση ψήφισε έναν αρνητικό κανονισμό και την αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή και όλα δείχνουν πως η παραγωγή λαδιού θα συρρικνωθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, όπως ήδη συμβαίνει και με άλλα αγροτικά προϊόντα με πρώτα παραδείγματα τον καπνό και τα τεύτλα.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε τον κανονισμό 865/2004 όπου όχι μόνο δεν προσφέρεται καμία προστασία των ελαιοπαραγωγών από τις κερδοσκοπικές ορέξεις των βιομηχάνων και των πολυεθνικών, αλλά στην πράξη επιβάλλεται και ανώτατο πλαφόν τιμής παραγωγού. Ο κανονισμός αυτός με πρόσχημα την προστασία των καταναλωτών επιτρέπει αθρόες αδασμολόγητες εισαγωγές ελαιόλαδου από τρίτες χώρες, όταν οι τιμές στην ΕΕ και στη χώρα μας διαμορφωθούν σε επίπεδα μεγαλύτερα από 2,846 ευρώ/κιλό (970 δρχ.) για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, 2,736 ευρώ/κιλό (932 δρχ.) για το παρθένο ελαιόλαδο και 2,438 ευρώ/κιλό (831) για το λαμπάντε. Και μετά έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ και δείχνει πως νοιάζεται ιδιαιτέρως για τους ελαιοπαραγωγούς. Μέχρι και έτος ελαιόλαδου τους έφτιαξε...


ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος της κερδοσκοπικής ασυδοσίας

Η κυβέρνηση στην πραγματικότητα ευνοεί τις μεθοδεύσεις των καπνεμπόρων που αρνούνται να παραλάβουν όλα τα καπνά, εκβιάζοντας έτσι εξευτελιστικές τιμές. Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ Πέλλας

Συνεχίζεται η ασυδοσία των καπνεμπόρων σε βάρος των καπνοπαραγωγών, ενώ η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί χωρίς να επιβάλλει καμία κύρωση. Οι καπνέμποροι εκτός από τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν, αρνούνται να παραλάβουν όλα τα καπνά, επικαλούμενοι διάφορους λόγους (ποιότητα, υγρασία). Σε πολλές περιοχές μάλιστα δεν καταθέτουν εγγυητικές επιστολές (όπως οφείλουν) και δε βγάζουν τα λεγόμενα προγράμματα, με βάση τα οποία γίνονται οι παραδόσεις καπνών.

Στη Ροδόπη, οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί οι έμποροι επιλέγουν τα καπνά, παραλαμβάνοντας μόνο ένα ποσοστό από αυτά. «Από τα 1.400 κιλά μπασμά που έδωσα στον έμπορο, αυτός πήρε μόνο τα 400. Η τιμή που μου έδωσε γι' αυτά τα 400 κιλά ήταν εξευτελιστική. Ενα ευρώ το κιλό που δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα παραγωγής», δηλώνει ο καπνοπαραγωγός στην ορεινή Ροδόπη Δελή Μουσταφά Αχμέτ. Συμπληρώνει ότι χτες σε ορισμένα καπνοχώρια, όπου ζυγιζόταν ο μπασμάς, οι έμποροι πρόσφεραν μόλις 60 λεπτά το κιλό.

Στην Πιερία, επίσης, οι καπνοπαραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλές τιμές και ήδη πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι δε θα σπείρουν ξανά με καπνά τα χωράφια τους. Εξευτελιστικές είναι οι τιμές που δίνονται και για τις ποικιλίες «Βιρτζίνια» (30 λεπτά το κιλό) και για τα «Μπέρλεϊ» (20 λεπτά). Το 2003 τα «Βιρτζίνια» πουλήθηκαν προς ένα ευρώ το κιλό και τα «Μπέρλεϊ» προς 54 λεπτά.

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του καπνού, η Γραμματεία Πέλλας της ΠΑΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει:

«Για τους καπνοπαραγωγούς όλης της χώρας, αλλά κύρια του Ν. Πέλλας, προκύπτουν εύλογα και ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα.

Πού είναι οι δήθεν εκπρόσωποι και υποστηριχτές τους (βουλευτές του Νομού, Νομάρχης, Δήμαρχοι καπνοπαραγωγικών Δήμων, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλογών);

Μήπως εξάντλησαν την "υποστήριξή τους" υποδεχόμενοι "μετά βαΐων και κλάδων" στην Εδεσσα τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκο, μέλος μιας κυβέρνησης που επέλεξε και παίζει τέλεια το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" στο κλέψιμο του ιδρώτα των μικρομεσαίων αγροτών και ειδικότερα των καπνοπαραγωγών;

Μήπως όφειλαν να οργανώσουν και να βγουν μπροστάρηδες στη διεκδίκηση δίκαιων τιμών για ακόμη μια κλεμμένη σοδειά από τους μεγαλέμπορους;

Ολοι όμως αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις πολιτικές των υπευθύνων για τις αρνητικές εξελίξεις στην πορεία της καπνοπαραγωγής κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ μέχρι χτες, της ΝΔ σήμερα. Κύριος στόχος αυτών των πολιτικών η ενίσχυση των κερδών των εμποροβιομηχάνων και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια.

Και συνεχίζουν με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία οδηγεί στην κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας και τον παραπέρα περιορισμό των άλλων καλλιεργειών (βαμβάκι, τεύτλα, λάδι ). Χαρακτηριστικά από τους περσινούς 120.000 τόνους θα κινηθούμε φέτος στους 30 - 35.000 και κυρίως σε δυο ποικιλίες άγνωστες για την περιοχή μας (Κατερίνη, Μπασμάδες).

Σε συνδυασμό με την κατρακύλα και άλλων δυναμικών για την περιοχή μας καλλιεργειών (ροδάκινο, σπαράγγι) θα συρρικνώσει και άλλο τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας Πέλλας της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ