ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2006
Πλατύ κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τον ταξικό γιορτασμό της

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας

Μία από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας
Μία από τις αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Αθήνας
Καθώς εντείνεται η μάχη για τις κλαδικές Συμβάσεις, με επόμενο κορυφαίο απεργιακό σταθμό τη Δευτέρα 1η του Μάη, το ΠΑΜΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την κεντρική προκήρυξη - κάλεσμα για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Η συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο). Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Σήμερα στις 11 το πρωί, στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ, συνεδριάζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ προκειμένου να συζητήσει την οργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη και τα μέτρα για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης. Την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί και πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την προετοιμασία της απεργίας.

Στον Πειραιά, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κοραή. Στη Λάρισα, το ταξικό Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία της περιοχής να δώσουν με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης, που θα γίνει στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Πανεργατική - παλλαϊκή κινητοποίηση

Με κεντρικά συνθήματα «ΔΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ - ΔΟΥΛΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ» και «ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ», το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να πάρει μαζικά μέρος στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που θα διοργανώσει σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας στην προκήρυξή του:

«Εργάτες, Εργάτριες, Νέοι εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Μετανάστες

Στέλνουμε θερμό μήνυμα αλληλεγγύης στην παγκόσμια εργατική τάξη και συντασσόμαστε με τους λαούς που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις επεμβάσεις και τους πολέμους που προκαλεί.

Απευθύνουμε αγωνιστικό χαιρετισμό στην εργατική τάξη της χώρας μας, την πρωτοπόρα τάξη της κοινωνίας, που από τη θέση της στην παραγωγή έχει την ευθύνη να πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για την οργάνωση της κοινωνίας, της οικονομίας, με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων.

Εργάτριες - Εργάτες,

Μαζί με το ΠΑΜΕ στο δρόμο του αγώνα. Για να συναντηθεί η εργατική τάξη με τη Μικρομεσαία Αγροτιά, τους Αυτοαπασχολούμενους, τους Νέους και τις Νέες, τις Γυναίκες και τους Μετανάστες σε μια Πανεργατική - Παλλαϊκή κινητοποίηση των Ανέργων, των Εργαζόμενων στον ιδιωτικό, στο δημόσιο τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ.

Για να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου, στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, που κυβερνούν τόσα χρόνια και ευθύνονται για τα προβλήματα που οξύνονται. Για να εμποδίσουμε τη νέα σφοδρή επίθεση που εξελίσσεται ενάντια στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, το χτύπημα του 8ωρου, η απελευθέρωση του ωραρίου, η υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων, η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, οι μισθοί και οι συντάξεις φτώχειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, η εμπορευματοποίηση της Παιδείας και της Υγείας, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, ο αυταρχισμός και η καταστολή, είναι αποτελέσματα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί αυτή η πολιτική, που κινείται στις ράγες της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπηρετεί τα συμφέροντα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Κανείς δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τον ψευτο-καυγά των δύο κομμάτων, από τις αποπροσανατολιστικές κραυγές για το Σκανδιναβικό ή το Ιρλανδικό μοντέλο, που σημαδεύονται από την ανατροπή εργασιακών, κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Κανείς δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τα συνθήματα που προβάλλουν τα φόρουμ της Σοσιαλδημοκρατίας, που ψάχνουν για "καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο" και προσπαθούν να παγιδεύσουν την εργατική τάξη στην ειρηνική συνύπαρξη με τους εκμεταλλευτές της.

Μαζί με το ΠΑΜΕ για να δυναμώσουμε την ταξική ενότητα της εργατικής τάξης πάνω στο σταθερό θεμέλιο της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, με στόχους πάλης που απαντούν στις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Για να αποδυναμώσουμε τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υμνούν και στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έδωσαν περήφανη, αγωνιστική απάντηση με τη μαζική απεργία στις 13 Απρίλη. Χιλιάδες εργαζόμενοι καταδίκασαν την επαίσχυντη συμφωνία της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ για "αύξηση" 0,77 ευρώ. Καταδίκασαν την υποταγή, την υποβάθμιση των απαιτήσεων των εργατοϋπαλλήλων.

Η τακτική της ΓΣΕΕ που καθορίζει τη στάση της από την "αντοχή της οικονομίας"(!!) προκαλεί την εργατική τάξη.

Να συγκρίνουν οι εργαζόμενοι τα 0,77 ευρώ στο κατώτερο μεροκάματο των 26,41 ευρώ μεικτά, με τα κέρδη των 6 δισ. ευρώ (αύξηση 46%) που καρπώθηκαν 171 επιχειρήσεις το 2005. Να συγκρίνουν τους μισθούς και τις συντάξεις με τα προνόμια, τα κίνητρα, τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Να σκεφτούν καλά οι συνάδελφοι - που μέχρι τώρα στηρίζουν την ΠΑΣΚΕ, τη ΔΑΚΕ, την Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ) - τις θέσεις του ΠΑΜΕ και να κρίνουν με κριτήριο τα προβλήματα που βιώνουν και τις ανάγκες των οικογενειών τους. Να μην πέσουν στην παγίδα της πόλωσης, που καλλιεργείται σκόπιμα από τις ηγεσίες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να επιλέξουν το δρόμο της αγωνιστικής ενότητας και όχι της ψευτο-ενότητας που επιδιώκει να ρίξει τους εργαζόμενους στην αγκαλιά της πλουτοκρατίας και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια για την υπογραφή ουσιαστικών Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, αναπτύσσουμε τη δράση μας στα μέτωπα πάλης.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης, τη συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ταξικό κίνημα, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις, να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη και τον αρπάζει μια χούφτα καπιταλιστών.

ΟΛΟΙ στην ΑΠΕΡΓΙΑ. ΟΛΟΙ στις ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ του ΠΑΜΕ».

Για τα δικαιώματα νεολαίας και μεταναστών

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας των ταξικών δυνάμεων, με αφορμή την Πρωτομαγιά, οι Γραμματείες Νέων και Μεταναστών του ΠΑΜΕ και το Συντονιστικό των Φοιτητικών Συλλόγων διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «120 χρόνια Εργατικής Πρωτομαγιάς. Τα δικαιώματα της Νεολαίας και των Μεταναστών», με κεντρικό εισηγητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση, στην οποία θα παραβρεθούν εκπρόσωποι ξένων συνδικαλιστικών Οργανώσεων, θα γίνει την Πέμπτη 4 Μάη, στις 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Λήδρα Μάριοτ» (Λ. Συγγρού 115) και είναι υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
  • Κατώτερο μισθό 1.300 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Κατάργηση της φορολογίας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Πλήρη - σταθερή εργασία για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. ΟΧΙ στις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου. Επιδότηση των νέων - ανέργων χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Σύνταξη στα 55 χρόνια για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες - 50 και 55, αντίστοιχα, για τα βαρέα - ανθυγιεινά. Σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας και τη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών μέσα από ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα. 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης. Δημόσια - Δωρεάν Επαγγελματική Εκπαίδευση μετά το λύκειο. Δωρεάν στέγαση - Σίτιση για τους φοιτητές.
  • Ελεύθερη πολιτική - συνδικαλιστική δράση. Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης που επέβαλε η κυβέρνηση στους ναυτεργάτες. Σταμάτημα των διώξεων σε βάρος αγωνιστικών συνδικάτων. Να πάψουν αμέσως οι μεθοδευμένες δίκες σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών της ΠΟΕΠ.
  • Νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες.
  • Απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ