ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Σε στάση αναμονής καταναλωτές και έμποροι

Προσδοκώντας καλύτερες τιμές, πολλοί καταναλωτές πάνε όλο και πιο πίσω τις αγορές τους για το πασχαλινό τραπέζι

ICON

Η ακρίβεια και οι κερδοσκόποι είναι οι μόνοι που θα «γιορτάσουν» κι αυτό το Πάσχα. Αυτό δείχνουν οι τιμές στην αγορά, που τόσο σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης όσο και στα παραδοσιακά προϊόντα των ημερών κινούνται στα καθιερωμένα επίπεδα αβάσταχτης κυριολεκτικά ακρίβειας για τα μισθοσυντήρητα νοικοκυριά. Η κίνηση στην αγορά - που μόνο Μ. Τρίτη δε θύμιζε χτες - μαρτυρά ότι οι εργαζόμενοι χρόνο με το χρόνο δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να «ζεστάνουν» τα ταμεία των εμπόρων, ακόμα, δε, και να ανταποκριθούν στην αγορά των απαραίτητων ειδών διατροφής.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, που δημιουργεί και συντηρεί η κυβερνητική πολιτική, ακούγονται σχεδόν χλευαστικές οι προχτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της «επετειακής» επίσκεψής του στην αγορά του Ρέντη ισχυρίστηκε ότι στην αγορά υπάρχει ...ποικιλία τιμών, μεταξύ των οποίων ο καθένας μπορεί να διαλέξει ανάλογα με το βαλάντιό του! Αποσιωπά, όμως, το γεγονός ότι η ...ποικιλία διαμορφώνεται στα επίπεδα της καθιερωμένης ακρίβειας που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησής του.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τιμές στα ντόπια κατσίκια γάλακτος αυτές τις μέρες στα κρεοπωλεία κυμαίνονται μεταξύ 11 και 13 ευρώ το κιλό. Στη Βαρβάκειο πωλούνται προς 10 - 10,5 ευρώ το κιλό στα περισσότερα καταστήματα και τα αρνιά στα 9 - 10 ευρώ το κιλό, ενώ τα μεγαλύτερα αμνοερίφια στα 7 - 8 ευρώ το κιλό. Τα αρνιά εισαγωγής από Ρουμανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία πωλούνται στα 6 - 7 ευρώ το κιλό και τα «ψιλά» στα 8 ευρώ το κιλό. Τα έντερα πωλούνται προς 4,5 - 5,7 ευρώ το κιλό τα ντόπια και γύρω στα 5 ευρώ το κιλό τα νωπά εισαγωγής.

Στο μεταξύ, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ανακοίνωσε ότι εντόπισε και κατέσχεσε 101 τόνους νοθευμένης φέτας και άλλων μη γαλακτοκομικών προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα που παρήγαγε και διακινούσε η επιχείρηση «Αλέξανδρος Β. Λογοθέτης, γαλακτοκομικά προϊόντα», στο Κρανίδι Αργολίδας. Τα προϊόντα εντοπίστηκαν τόσο στην έδρα της εταιρίας όσο και σε σούπερ μάρκετ στα οποία τα προωθούσε.

ΟΒΣΑ
Ντροπή για την πλειοψηφία στη ΓΣΕΒΕΕ

Τη στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), που κάλεσε με επιστολή της την αστυνομία να θέσει υπό εποπτεία το χώρο γύρω από τα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, κατά τη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση στις 23 του Μάρτη, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Η ΟΒΣΑ παραθέτει τη σχετική επιστολή με το αίτημα και τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Δείτε με τα ίδια σας τα μάτια σε τι κατήφορο και πώς κατάντησε η ανυπόληπτη πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ το κορυφαίο συνδικαλιστικό μας όργανο».

Η ΟΒΣΑ, αφού τονίζει πως «είναι μια κατάπτυστη ενέργεια που μία λέξη της ταιριάζει: Ντροπή!!!», επισημαίνει:

  • «Η πλειοψηφία δε σεβάστηκε τους μεγάλους αγώνες των επαγγελματοβιοτεχνών και των μικρών εμπόρων για το διώξιμο της αστυνομίας από τα σωματεία, για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος»
  • Πρόκειται για μια συμπεριφορά δικαιολογημένη από την πλειοψηφία του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ που αποτελείται από συνδικαλιστικά στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ, «γιατί έχουν επιλέξει να είναι η ουρά του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί έχουν επιλέξει να είναι ο ιμάντας της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης»
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους αγωνιστικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα και μαζί με τους εργαζόμενους να παλέψουν από καλύτερη θέση για τα γενικότερα προβλήματά τους.
Το ωράριο των καταστημάτων

Το ωράριο των καταστημάτων αυτές τις μέρες έχει ως εξής:

  • Σήμερα και αύριο Μ. Πέμπτη: 9 π.μ. - 9 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή: 1 μ.μ. - 7 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο: 9 π.μ. - 4 μ.μ.
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα τα εμπορικά θα παραμείνουν κλειστά.

Τα εμπορικά του Πειραιά θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί με εξαίρεση τη Μ. Παρασκευή που θα ανοίξουν όπως και της Αθήνας στη 1 μ.μ.

Τα σούπερ μάρκετ τη Μ. Παρασκευή θα ανοίξουν στη 1 μ.μ. και το Μ. Σάββατο θα κλείσουν στις 6 μ.μ. Οι φούρνοι το Μ. Σάββατο θα διαθέτουν ψωμί για τρεις μέρες.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Απόσυρση ατμοσίδερου

Την απαγόρευση κυκλοφορίας και την απόσυρση από την αγορά του ηλεκτρικού ατμοσίδερου με μπόιλερ «PERLA» (τύπος HD - 106) κινεζικής προέλευσης, ανακοίνωσε χτες η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το προϊόν, που διατίθεται από την εταιρία ΠΕΡΛΑ ΑΕ, δεν ικανοποιεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, παρατηρήθηκε μη επαρκής στήριξη του καλωδίου τροφοδοσίας με πιθανότητα φθοράς κατά τη χρήση του και ανύψωση της θερμοκρασίας της εσωτερικής καλωδίωσης μεγαλύτερης της επιτρεπόμενης, με κίνδυνο υπερθέρμανσης και πρόκλησης ηλεκτροπληξίας.

Παράταση φοροπροθεσμίας

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων για ατομικές και εμπορικές επιχειρήσεις με βιβλία Γ' κατηγορίας εξαιτίας των αργιών του Πάσχα. Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Αντ. Μπέζα οι συγκεριμένοι επαγγελματίες με ΑΦΜ που λήγουν στα ψηφία 4 και 5 μπορούν να υποβάλλουν δήλωση μέχρι και την 26η Απρίλη. Στην ίδια ημερομηνία μεταφέρεται και η προθεσμία υποβολής δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

ΣΕΒ
Στο ρυθμό της επιχειρηματικής «σάμπας»

Εκδήλωση για την προώθηση ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων στη Λατινική Αμερική πραγματοποίησε χτες ο ΣΕΒ με την παρουσία των πρέσβεων και των εμπορικών ακολούθων των Αργεντινής, Βραζιλίας, Μεξικού και Χιλής. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, επισήμανε ότι το εμπόριο με αυτές τις χώρες παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και είναι ελλειμματικό για την ελληνική πλευρά.

Για τους βιομηχάνους είναι ιδιαίτερα ελκυστική η αγορά των 300 εκατομμυρίων «καταναλωτών», όπως τους χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Στόχος είναι η αύξηση των ελληνικών επενδύσεων σε τηλεπικοινωνίες, κατασκευές, βιομηχανικά ορυκτά, φαρμακευτικά και καλλυντικά, αγροτικά προϊόντα, αμυντική βιομηχανία, ναυτιλία, τουρισμό.

ΠΑΣΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σήμερα η σύσκεψη για τη νέα ΚΑΠ

Σύσκεψη αγροτών, συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων, για την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης της αγροτιάς απέναντι στα προβλήματα που φέρνει η νέα ΚΑΠ, διοργανώνει η ΠΑΣΥ Θεσσαλονίκης σήμερα, Τετάρτη 19 Απρίλη.

Η σύσκεψη θα γίνει στις 8 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Πρόχωμα. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πατάκης, μέλος της κεντρικής γραμματείας της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ