ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Σε εξέλιξη επιχειρήσεις τρομοκράτησης

Στη Νάμπλους συνεχίζονται οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Στη Νάμπλους συνεχίζονται οι συλλήψεις από τον ισραηλινό στρατό
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.- Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής αύξησαν χτες τις επιχειρήσεις τρομοκράτησης του παλαιστινιακού πληθυσμού στις πόλεις Ναμπλούς και Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης ρίχνοντας αδιακρίτως πυρ σε αμάχους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον εννιά (ανάμεσά τους και ένας 16χρονος έφηβος) και συλλαμβάνοντας τουλάχιστον επτά, ανάμεσά τους πέντε γυναίκες επειδή ήταν μητέρες «καταζητούμενων». Παρόμοιες επιχειρήσεις τρομοκράτησης του παλαιστινιακού λαού (καταλήψεις σπιτιών και μετατροπή τους σε στρατιωτικά φυλάκια, ρίψη ρουκετών σε κατοικίες κλπ.) πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός και στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν της Λωρίδας της Γάζας. Επιπλέον, το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σαν...«νόμιμη» την ολοκλήρωση της κατασκευής «τείχους» γύρω από την Ιερουσαλήμ, απορρίπτοντας παράλληλα τις προσφυγές Παλαιστινίων για αναστολή των σχετικών εργασιών σε έξι παλαιστινιακά χωριά βορείως της Ιερουσαλήμ.

Ενταση Ραμάλας-Αμάν...

Το ίδιο 24ωρο, παρατηρείται ένταση στις σχέσεις της παλαιστινιακής κυβέρνησης της Χαμάς με την Ιορδανία μετά από την ανακοίνωση του Αμάν πως κατέσχεσε «μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων όπλων και εκρηκτικών» μετά από πολυήμερες παρακολουθήσεις «ανθρώπων της Χαμάς», τους οποίους και συνέλαβε. Επιπλέον, οι ιορδανικές αρχές ακύρωσαν προσχηματικά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Παλαιστίνιου υπουργού Εξωτερικών Μαχμούντ αλ Ζαχάρ στο Αμάν με στόχο τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας υπέρ του παλαιστινιακού λαού... Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε, ως αναμενόταν, την έντονη αντίδραση της παλαιστινιακής κυβέρνησης που χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς των Ιορδανών αξιωματούχων περί λαθρεμπορίου όπλων της Χαμάς στην Ιορδανία «προβοκατόρικους». «Ποτέ δε βάλαμε στο στόχαστρο καμία αραβική χώρα» σημείωνε η ανακοίνωση της παλαιστινιακής κυβέρνησης...

ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Καταγγελίες για σχέδια εκδίωξης των Σέρβων απ' το Κοσσυφοπέδιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Σχέδια εκκένωσης του Κοσσυφοπεδίου από τους Σέρβους και μεταφοράς τους στην κεντρική Σερβία απ' την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατήγγειλε χτες η αντιπρόεδρος του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου στο Κοσσυφοπέδιο, Ράντα Τραΐκοβιτς, υποστηρίζοντας πως «ήδη βρίσκονται στα σκαριά τα κέντρα διαχείρισης κρίσης».

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι Μίλαν Ιβάνοβιτς και Μάρκο Ζάξιτς, με την ιδιότητα των εκπροσώπων της σερβικής κοινότητας Κοσσυφοπεδίου, επανέλαβαν παρόμοιες πληροφορίες, λέγοντας πως τα σχέδια για απομάκρυνση χιλιάδων Σέρβων απ' τις εστίες τους στο Κοσσυφοπέδιο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τον καθορισμό του τελικού καθεστώτος του προτεκτοράτου.

Ο Ζάξιτς είπε πως οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου «ποτέ δε θα δεχτούν» μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές της Σερβίας αλλά θα συγκεντρωθούν μπροστά απ' τις διπλωματικές αποστολές χωρών της ΕΕ ζητώντας τη χορήγηση βίζας είτε για τη Σερβοβοσνιακή Δημοκρατική Οντότητα και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είτε για δυτικοευρωπαϊκές χώρες... Οπως είπε, τα σχέδια εθνοκάθαρσης των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο και οι πιέσεις «της διεθνούς κοινότητας» ασκούνται με στόχο «τη δημιουργία ενός τερατώδους αλβανικού έθνους στα Βαλκάνια»...

Οι καταγγελίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο Βελιγράδι, ο οποίος δήλωσε «άγνοια» για την κατάστρωση τέτοιων σχεδίων. Πρόσθεσε ωστόσο πως «υπάρχουν φυσιολογικά σχέδια για τη χορήγηση βοήθειας για κάθε περίπτωση»...

Στο μεταξύ, ο «Πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σιετζίου, δήλωσε χτες πως η διαπραγματευτική ομάδα των Κοσσοβάρων Αλβανών θα συναινέσει στη δημιουργία δύο δήμων στην πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα (στο βόρειο τμήμα πλειοψηφούν οι Σέρβοι), λέγοντας πως αυτός «θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθεί ενιαίο το έδαφος της πόλης»... Νωρίτερα, ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε γειτονιά της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα χωρίς να αναφερθούν άμεσα ζημιές ή θύματα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδημοκρατικός νόμος «σκούπα»

Στον όρο «τρομοκρατία» εμπεριέχονται τα πάντα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο νέος «αντιτρομοκρατικός» νόμος που εστάλη τη Δευτέρα στην τουρκική Βουλή προς κύρωση, μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ουσιαστικά θα αποτελέσει την ταφόπλακα της λεγόμενης διαδικασίας αστικού «εκδημοκρατισμού», που προωθούσε η κυβέρνηση Ερντογάν, ελέω της πορείας ένταξης στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The New Anatolian», ο νόμος εμπεριέχει εκ προθέσεως «αόριστες» διατυπώσεις και ορισμούς ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν εναντίον των «εσωτερικών απειλών» (αριστερών και μειονοτικών). Ο νέος ορισμός της «τρομοκρατίας» συμπεριλαμβάνει, κατά τρόπο απίθανο: το λαθρεμπόριο σάρκας, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τη... «μη επιτρεπόμενη» χρήση των πιστωτικών καρτών!!! Επίσης: την επίθεση κατά της «ενότητας του κράτους και της ακεραιότητας της χώρας», τη «δράση με τρόπο που εξασθενίζει το κράτος», την «αφαίρεση τμημάτων του εδάφους της χώρας που ελέγχονται από το κράτος από την κυριαρχία του κράτους», την πρόκληση βλάβης σε μέσα του στρατού, τη «συνεργασία με ξένες ένοπλες δυνάμεις», και - προσέξτε - «την παρακίνηση σε ένοπλη αντίσταση εναντίον της κυβέρνησης»!

Ακόμα και η «Τζουμχουριέτ», η εφημερίδα - ναυαρχίδα των κεμαλικών, δεν άντεξε να μη σημειώσει ότι ο νέος ορισμός της τρομοκρατίας «δεν αφήνει κανένα αδίκημα έξω» και ουσιαστικά «ακυρώνει τις μεταρρυθμίσεις που πέρασαν στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ». Ενώ η «Ραντικάλ» έγραψε ότι η ελευθερία έκφρασης γνώμης πάει περίπατο...

ΣΕΡΒΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνεχίζονται τα προβλήματα από τις πλημμύρες

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνεχίζονται τα προβλήματα από την υπερχείλιση του Δούναβη στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία και τη Βουλγαρία, ενώ άνοδος των υδάτων παρατηρήθηκε και στο δέλτα του ποταμού στην Ουκρανία. Πάντως, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν έντονες βροχοπτώσεις και κακοκαιρία και σήμερα.

Συγκεκριμένα, στη Ρουμανία, το βράδυ της Τρίτης περίπου 7.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, ενώ συνολικά 693 σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, 184 καταστράφηκαν ολοσχερώς και οι άστεγοι είναι εκατοντάδες. Τουλάχιστον 20.000 εκτάρια (200.000 στρέμματα) καλλιεργημένων εκτάσεων και άλλα 17.000 εκτάρια γης έχουν πλημμυρίσει.

Στην Ουγγαρία, το ύψος του νερού στον παραπόταμο Τίσα έφθασε προχτές στο επίπεδο ρεκόρ στα νότια της χώρας, απειλώντας 160.000 κατοίκους και τουλάχιστον 50.000 σπίτια, ενώ ήδη 523 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους με τα νερά απειλούν 254 κοινότητες.

Στο ανατολικό τμήμα της Σερβίας έχει κηρυχτεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Δούναβης απειλεί να πλημμυρίσει ακόμα περισσότερες περιοχές. Πάντως, μετά την υποχώρηση των νερών των ποταμών υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών προειδοποιούν ειδικοί του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Στρατιωτικής Ιατρικής Ακαδημίας του Βελιγραδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ