ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
14η ΜΕΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
Το λαϊκό κίνημα συνεχίζει μαχητικά

Χιλιάδες λαού συρρέουν καθημερινά στους δρόμους

Associated Press

Χιλιάδες λαού συρρέουν καθημερινά στους δρόμους
ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Τρεις ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν και πάνω από 45 τραυματίστηκαν στις χτεσινές διαδηλώσεις με αίτημα την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Νεπάλ, την οποία απαιτούν επτά κόμματα και πλήθος μαζικών και επαγγελματικών οργανώσεων. Για άλλη μια μέρα, ο στρατός - που είχε ανακοινώσει απαγόρευση κυκλοφορίας έχοντας προειδοποιήσει από πριν ότι θα άνοιγε πυρ εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι θα αψηφούσαν τα δρακόντεια μέτρα που είχε λάβει -, έκανε πράξη την απειλή του και, πράγματι, σφαγίασε τους διαδηλωτές στην περιοχή Καλάνκι της πρωτεύουσας της χώρας. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές στο Κατμαντού, τουλάχιστον 12 από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν βρίσκονται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Ο στρατός είχε παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκέντρωσης σε μεγάλα τμήματα της χώρας - συμπεριλαμβάνοντας σε αυτή, για πρώτη φορά, και τους δημοσιογράφους, ντόπιους και ξένους -, αλλά του κάκου: Χιλιάδες άνθρωποι έλαβαν μέρος στις κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα και σε πολλές μεγάλες πόλεις. Ο στρατός άνοιξε πυρ και στη Λάλιτπουρ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καντιπούρ», τραυματίζοντας σοβαρά τουλάχιστον 8 διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», δυτικοί πρεσβευτές, με προεξάρχοντες αυτούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ινδίας, καλούν το βασιλιά Γκιανέντρα - ο οποίος αντιμετωπίζει τις αδιάκοπες μαζικές διαδηλώσεις των τελευταίων 15 ημερών με ένα όργιο καταστολής από την αστυνομία και το στρατό, που έχει κοστίσει κάπου 15 ζωές - ότι καλά θα κάνει να «καταλήξει σε μια συμφωνία» με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι σε διαφορετική περίπτωση «κινδυνεύει να χάσει το θρόνο του».

Οπως μετέδωσε χτες το «Ρόιτερς», οι αρχές αναγκάστηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, τον ηγέτη του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, τον οποίο είχαν συλλάβει ανακοινώνοντας ότι επρόκειτο να «κρατηθεί για 90 μέρες». Η «χειρονομία» αυτή της κυβέρνησης (που ο βασιλιάς θα ήθελε να έχει «κατευναστικό» χαρακτήρα) ωστόσο δεν κάμπτει το κίνημα για την επαναφορά της δημοκρατίας: «Το κίνημα θα συνεχίσει τη δράση του με αποτελεσματικό και ισχυρό τρόπο», είπε ο Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ μετά την απελευθέρωσή του.

Αντικομμουνιστικό κρούσμα με Λετονή ευρωβουλευτή

Θύτης το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Νέο αντικομμουνιστικό κρούσμα έρχεται αυτή τη φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που με απόφασή του στις 16 Μάρτη του 2006 και με ψήφους 10 έναντι 4 νομιμοποιεί τον αποκλεισμό της 55χρονης Τατιάνας Ζντάνοκα, από τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Λετονίας στα έτη 1998 και 2002, επειδή στο παρελθόν υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας! Το θέμα δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Το Ποντίκι», που παραθέτει και μέρος της απόφασης, που ουσιαστικά ικανοποιεί τη σημερινή αντικομμουνιστική κυβέρνηση της Λετονίας. Σημειώνουμε ότι, ακόμα, σε αυτή τη «δημοκρατική» χώρα το ΚΚ είναι απαγορευμένο.

Σήμερα η Τ. Ζντάνοκα είναι ευρωβουλευτής, εκλεγμένη από τις εκλογές του 2004 με τη «Συμμαχία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα σε μια Ενωμένη Λετονία» και συμμετέχει στην ομάδα των Πρασίνων.

Η ιστορία έχει ως εξής: Η πολιτικός είχε προσφύγει στο Δικαστήριο, θεωρώντας ότι καταπατούνται τα δικαιώματά της, σχετικά με τον αποκλεισμό της από τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Το δικαστήριο στήριξε τους αντικομμουνιστικούς νόμους που θεσπίστηκαν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και στη Λετονία, το 1990-1991, με το αιτιολογικό ότι η πολιτικός συμμετείχε την εποχή εκείνη σε «απόπειρα πραξικοπήματος» και άρα «καλώς αποκλείστηκε».

Την εποχή εκείνη υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας και εκλεγμένο μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Λετονίας. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, υιοθετώντας ένα σαθρό αιτιολογικό, θεώρησε ότι «η εκλογική νομοθεσία δεν προοριζόταν πρωτίστως να τιμωρήσει εκείνους που ήταν ενεργά μέλη του ΚΚ Λετονίας, αλλά μάλλον να προστατεύσει την ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας(!) με τον αποκλεισμό εκείνων των ατόμων που είχαν πάρει έναν ενεργό και ηγετικό ρόλο σε ένα κόμμα που συνδέθηκε άμεσα με την αποπειραθείσα βίαιη ανατροπή του πρόσφατα εγκαταστημένου δημοκρατικού καθεστώτος»!

Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προχωράει ακόμα παραπέρα. Ζητάει από την ευρωβουλευτή να κάνει «δήλωση μετανοίας» για το παρελθόν της, αφού λέει «δεν έχει κρατήσει αποστάσεις από αυτές τις ενέργειες ούτε εκείνη τη χρονική περίοδο αλλά ούτε άλλη στιγμή». Το θέμα αυτό αναμένεται να έρθει και στο Ευρωκοινοβούλιο, με δεδομένο ότι η λετονική κυβέρνηση θέλει την αποπομπή της «πρώην κομμουνίστριας» ευρωβουλευτή.

ΚΕNTΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετιστήριο μήνυμα προς το 10ο Συνέδριο του ΚΚ Βιετνάμ

Το 10ο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ άρχισε τις εργασίες του στις 18 του Απρίλη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη 25 του Απρίλη. Συνολικά, 1.176 αντιπρόσωποι παίρνουν μέρος στις εργασίες του συνεδρίου, οι οποίοι αυτές τις μέρες εξετάζουν την εφαρμογή της απόφασης του προηγούμενου συνεδρίου, εκτιμούν τα επιτεύγματα και τα διδάγματα των τελευταίων 20 χρόνων από τη διαδικασία ανανέωσης, και αναμένεται να αποφασίσουν τις κατευθύνσεις, τους στόχους, τα καθήκοντα για τα επόμενα 5 χρόνια. Θέμα συζήτησης αναμένεται επίσης να αποτελέσει η οικοδόμηση του κόμματος, η ενίσχυση της ικανότητας και μαχητικότητας του κόμματος, το ξεπέρασμα προβλημάτων διαφθοράς που παρατηρούνται.

Η ΚΕ του ΚΚΕ, με χαιρετιστήριο μήνυμά της προς το Συνέδριο και την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Ευχόμαστε πως το 10ο Εθνικό Συνέδριο του κόμματος θα σημειώσει επιτυχία και θα συμβάλει στη βελτίωση της καθοδηγητικής ικανότητας, της αγωνιστικότητας και της μαχητικότητας του ΚΚ Βιετνάμ, ώστε να καθοδηγήσει το λαό του Βιετνάμ στην ενίσχυση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας σας και στην προώθηση προς τον σοσιαλισμό».

Και συνεχίζει: «Υπό τη σοφή καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ και του Προέδρου Χο Τσι Μινχ, ο οποίος πρώτος επισήμανε πως "για να σωθεί η χώρα και να απελευθερωθεί το έθνος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργάνωση μιας προλεταριακής επανάστασης", ο αγώνας του λαού σας για εθνική ανεξαρτησία συνυφάνθηκε με το σοσιαλισμό, με τον αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση. Γι' αυτό το λόγο ο αγώνας του λαού σας ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ έγινε τόσο πηγή ελπίδας όσο και πηγή έμπνευσης για όλους τους προοδευτικούς λαούς ολόκληρου του πλανήτη, όπως και στη χώρα μας, τις δύσκολες στιγμές της στρατιωτικής δικτατορίας.

Ιδιαίτερα εκτιμάμε την ενεργό συνεισφορά σας στην ανάπτυξη των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων, στις προσπάθειες για την ενίσχυση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για την προώθηση της κομμουνιστικής ταυτότητας και ιδεολογίας και την προβολή της σοσιαλιστικής προοπτικής.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε μια ακόμα φορά την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στις προσπάθειές σας για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και την υπεράσπιση των επιτευγμάτων του λαού ενάντια στις υπονομευτικές ενέργειες του ιμπεριαλισμού, που στο γενικό πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης ολοένα και γίνεται πιο επικίνδυνος και επιθετικός.

Η πορεία της ιστορίας της ανθρωπότητας τις τελευταίες δεκαετίες έχει διαψεύσει αυτούς που ανακήρυτταν το "τέλος της Ιστορίας" και "το μοιραίο θάνατο του μαρξισμού-λενινισμού και των κομμουνιστικών κομμάτων". Το αντίθετο μάλιστα. Οι εξελίξεις από μόνες τους προβάλλουν το αναπόφευκτο ρόλο των κομμουνιστικών κομμάτων που είναι συνεπείς στις επαναστατικές αρχές και προβάλλουν το σοσιαλισμό ως τη μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ