ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ
Απειλές για «μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις»

ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής συνέχισαν χτες τα εκφοβιστικά πυρά σε κατοικίες Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας μετά την εξαπόλυση τεσσάρων ρουκετών τύπου «Κασάμ» στο νότιο Ισραήλ, τα ξημερώματα, δίχως να προκληθούν ζημιές ή θύματα. Σύμφωνα με ισραηλινό σταθμό, που επικαλέστηκε δήλωση ανώτερου στρατιωτικού αξιωματούχου, ο ισραηλινός στρατός θα εξαπολύσει «μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις» στα παλαιστινιακά εδάφη εάν η κυβέρνηση της «Χαμάς» «δε σταματήσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις ρίψεις ρουκετών "Κασάμ"»... Οι πραγματικά τρομοκρατικές επιθέσεις, ωστόσο, συνεχίστηκαν και χτες στη Χεβρώνα (στην προκειμένη περίπτωση όχι από Ισραηλινούς στρατιώτες), από νεαρούς Εβραίους έποικους που επιτέθηκαν σε ομάδα Παλαιστίνιων μικρών μαθητών, ενός δασκάλου και τριών μελών της οργάνωσης «Εργαζόμενοι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ISM). Σύμφωνα με εκπροσώπους της οργάνωσης, ομάδα 15 νεαρών εποίκων κυνήγησαν εν εξάλλω τους μαθητές και μέλη της ISM με πέτρες και δοκάρια προκαλώντας εκδορές σε έναν Δανό εικονολήπτη, σε μία Γερμανίδα μέλος της ISM και σε μία 80χρονη καλόγρια...

Παράλληλα, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Σαΐντ Σιάμ, ανακοίνωσε τη συγκρότηση μίας ειδικής δύναμης που θα απαρτίζεται από στελέχη όλων των ένοπλων οργανώσεων με βασική αποστολή την «υποστήριξη» των υπαρχουσών δυνάμεων ασφαλείας, που έως σήμερα ελέγχονται απ' τη «Φατάχ» του προεδρεύοντος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Χτες, στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ο Ρώσος εκπρόσωπος στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη, Αλεξ Πογκοντίνε, υπέγραψε συμφωνία για τη χορήγηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό. Παράλληλα, εκπρόσωπος της «Χαμάς» εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου, Ζακ Σιράκ, στο Κάιρο πως η «διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει την οικονομική υποστήριξη» προς τους Παλαιστίνιους «για ανθρωπιστικούς λόγους». Στο ίδιο ανακοινωθέν εκφράζεται εντούτοις η ελπίδα η δήλωση Σιράκ «να μεταφραστεί και σε αλλαγή της στάσης της Ευρώπης» που έχει διακόψει τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις με την εκλεγμένη κυβέρνηση της «Χαμάς»...

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προς αναμονή σύγκλησης του «Κοινοβουλίου»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μία ακόμη αναβολή, για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο της βδομάδας, είχε η σύνοδος του ιρακινού «Κοινοβουλίου», που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χτες.

Σύμφωνα με τον Κούρδο βουλευτή Μαχμούντ Οσμάν, το ιρακινό «Κοινοβούλιο» θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο, μετά από αίτημα της σιιτικής Ενωτικής Ιρακινής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Οσμάν, «η Συμμαχία θα επιλέξει τον υποψήφιό της για το αξίωμα του πρωθυπουργού το Σάββατο το πρωί».

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο δείγμα άρσης του αδιεξόδου, εάν τελικά επιτευχθεί, καθώς ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ιμπραήμ Αλ Τζαφάρι, αποφάσισε να παραπέμψει στην παράταξή του την απόφαση για το εάν θα πρέπει να διατηρήσει ή όχι την υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην πρωθυπουργία. Στην υποψηφιότητα του Τζαφάρι αντιτίθενται οι σουνίτες και οι Κούρδοι.

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέα λίστα δίνουν οι Αμερικανοί

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία ακόμα λίστα με τα ονόματα 558 κρατουμένων στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο έδωσαν στη δημοσιότητα οι ΗΠΑ, που ενδέχεται να μην είναι ούτε η τελική ούτε φυσικά ολοκληρωμένη.

Πάντως βάσει των στοιχείων που έδωσαν οι αμερικανικές αρχές, από τους 558 κρατουμένους, οι 132 είναι από τη Σαουδική Αραβία, 125 από το Αφγανιστάν και 107 από την Υεμένη, ενώ υπάρχουν συνολικά κρατούμενοι από 41 χώρες του κόσμου.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτη οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα μια πρώτη λίστα με ονόματα κρατουμένων, όχι όμως με τη μορφή λίστας αλλά ως πρακτικά των ανακρίσεων του στρατοδικείου στο Γκουαντάναμο. Τα πρακτικά είχαν δημοσιευτεί και παλαιότερα, αλλά με σβησμένα τα ονόματα των κρατουμένων.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές, τους... μείωσαν

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική των πλούσιων χωρών και η συρρίκνωση της χορήγησης πολιτικού ή άλλου ασύλου έχουν μειώσει τον αριθμό των (περίπου 10.000.000) προσφύγων στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας υποστηρίζει η τελευταία έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δημοσιοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Αρμοστείας, Αντόνιο Γκουτέρες, η αντιμεταναστευτική πολιτική ανεπτυγμένων χωρών, η (σ.σ. ηθελημένα) γενικότερη σύγχυση που υπάρχει ανάμεσα στις έννοιες «τρομοκρατία» και «άσυλο» και η παρατηρημένη αύξηση της μισαλλοδοξίας, ερμηνεύουν το φαινόμενο μείωσης του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων διεθνώς.

Ωστόσο παρά το γεγονός πως οι πλούσιες χώρες στήνουν τείχη στα κύματα μεταναστών και προσφύγων, που προκαλούν πόλεμοι, συρράξεις, οικονομικές κρίσεις, το πρόβλημα παραμένει. Εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάζονται μετά από αποτυχημένες προσπάθειες μετανάστευσης σε γειτονικές ή πλούσιες χώρες, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να γίνουν πρόσφυγες εντός συνόρων. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, αυτό συνέβη με τους 4.000.000 πρόσφυγες που επέστρεψαν στο Αφγανιστάν και τις εκατοντάδες χιλιάδες Δυτικοαφρικανών που «επαναπατρίστηκαν» υπό δυσχερείς συνθήκες σε Σιέρα Λεόνε, Λιβερία, Αγκόλα... Απ' τις δυσχερέστερες του είδους κρίσεις θεωρείται η κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Σουδανών της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ, ενώ από τις πιο «αισιόδοξες», η προοπτική επιστροφής τουλάχιστον 4.000.000 Νοτιοσουδανών μετά την προ ενάμιση χρόνου επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Σουδάν και των ανταρτών του «SPLA».

ΙΤΑΛΙΑ
Τραπεζίτης ο πρώτος υπουργός

ΡΩΜΗ.-

Μια μέρα μετά την επιβεβαίωση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου της νίκης του λεγόμενου «κεντροαριστερού συνασπισμού» του Ρομάνο Πρόντι στις πρόσφατες εκλογές της χώρας, με μια μικρή διαφορά 24.755 ψήφων, και ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να έχει επιλέξει τον πρώτο υπουργό της νέας του κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», ο Ρομάνο Πρόντι φέρεται να έχει επιλέξει για υπουργό Οικονομικών της νέας του κυβέρνησης τον Τομάσο Παντόα Σιόπα, πρώην Ιταλό εκπρόσωπο στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση στην Καμπούλ

Ενας φρουρός ασφαλείας από το Νεπάλ που εργαζόταν για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας «παροχής ασφάλειας» τραυματίστηκε από την έκρηξη ρουκέτας αργά το βράδυ της Τετάρτης στην περιοχή όπου εδράζονται το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, η πρεσβεία των ΗΠΑ και το αρχηγείο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Φυσικά, η κυβέρνηση (ανδρεικέλων των κατοχικών δυνάμεων) του Αφγανιστάν χαρακτήρισε κατά τη συνήθη παράλογη ορολογία της την επίθεση έργο «εχθρών του αφγανικού λαού», διά στόματος Γιούσιφ Στάνικζαϊ, εκπροσώπου του Αφγανού υπουργού Εσωτερικών. Ηταν η δεύτερη επίθεση στην Καμπούλ μέσα σε μία βδομάδα - γεγονός που επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να έχουν δυνατότητα να επιχειρούν ακόμη και στη γεμάτη κατοχικές δυνάμεις πρωτεύουσα.

Χτες, ένας «βομβιστής αυτοκτονίας» επιτέθηκε με παγιδευμένο όχημα εναντίον Αμερικανών μισθοφόρων ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας στο Νότιο Αφγανιστάν, τραυματίζοντας τέσσερις από αυτούς. Την πληροφορία ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία. Παράλληλα, ο Τζαλαλουλντίν Χάκανι, ένα από τα «ηγετικά στελέχη» των Ταλιμπάν, προειδοποίησε χτες τους Αφγανούς να «μη συνεργάζονται με την κυβέρνηση και τις δυνάμεις κατοχής», διότι σε αυτή την περίπτωση θα θεωρούνται «στόχοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ