ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΥΡΓΟΥ
Μοιράζει χρήμα στους επιχειρηματίες

Η δημοτική αρχή (ΝΔ) και η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ ενέκριναν κονδύλια προς τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, για να καλύψει εκδήλωση «προς τιμήν» μεγαλοξενοδόχου!

Ιδού και η κατάσταση των δαπανών του δήμου για το μήνα Μάρτη
Ιδού και η κατάσταση των δαπανών του δήμου για το μήνα Μάρτη
«Ζεστό» χρήμα (που στην ουσία προέρχεται από τους εργαζόμενους) σε επιχειρηματίες «προσφέρει» η δημοτική αρχή του Πύργου και ο δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής, που πρόσκειται στη ΝΔ, προκειμένου να «καλύψει» και να «προβάλει» εκδηλώσεις του δήμου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, βραβεύει και μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Μάρτη, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία ψήφισαν από κοινού ο δήμαρχος, η παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και μόνο η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία Πύργου» καταψήφισε, ο τηλεοπτικός σταθμός «Ολυμπιακή Ραδιοφωνία Τηλεόραση» (ΟΡΤ) έλαβε με τη μορφή τιμολογίου τα ακόλουθα ποσά: 1.500 ευρώ, για «τηλεοπτική κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης προς τιμήν του κ. Νίκου Αγγελόπουλου» και 1.550 ευρώ, για «τηλεοπτική κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης της Καθαρής Δευτέρας στο Δ.Δ. Κατακόλου».

Αποφάσεις σαν κι αυτή λαμβάνει η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου κάθε μήνα σε συνεδριάσεις και με τις ανάλογες πάντα... αποδείξεις.

Ετσι, την ίδια στιγμή, που ο δήμαρχος Γ. Λιατσής επιβάλλει αυξήσεις 20% στα δημοτικά τέλη και 25% στα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, προσλαμβάνει εργαζόμενους με μερική απασχόληση για τις ανάγκες του δήμου, εκχωρεί αρμοδιότητες στο ιδιωτικό κεφάλαιο (π.χ. κατασκευή πάρκινγκ), έχει πάρει δάνεια που φτάνουν τα 6.250.000 ευρώ, ενισχύει με κάθε πρόσφορο τρόπο μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής και με χρήματα των δημοτών.

Μάλιστα, στα πλαίσια αυτά, διοργάνωσε εκδήλωση για να τιμήσει τον μεγαλοξενοδόχο Ν. Αγγελόπουλο, ιδιοκτήτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ALDEMAR», γνωστό κυρίως για το εργασιακό καθεστώς που έχει επιβάλει, όπως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει είτε με μερική απασχόληση, είτε με ωρομίσθιους, είτε μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων, χωρίς ωράριο και αμοιβές που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σε δήλωσή του στο «Ρ», ο Πέτρος Καπαρέλης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΑΣ Πύργου, σημειώνει σχετικά: «Στον Πύργο, εδώ και χρόνια, υπάρχει διαπλοκή ανάμεσα σε μερίδα του τοπικού Τύπου και του τηλεοπτικού σταθμού ΟΡΤ με τη Δημοτική Αρχή και προσωπικά του δημάρχου Γαβρίλη Λιατσή. To "έργο" της δημοτικής αρχής προβάλλεται συστηματικά μέσα από καθημερινές συνεντεύξεις και "ρεπορτάζ" και πάντα με το αζημίωτο, με τη σύμφωνη γνώμη τις περισσότερες φορές και της παράταξης που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Οπως γίνεται αντιληπτό, η παραπληροφόρηση αυτή λειτουργεί ως μέσο χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ταυτόχρονα, όχι μόνο επιβάλει νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των δημοτών, αλλά κι ενισχύει ποικιλοτρόπως τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΗΜΑΘΙΑ
Μαστίζεται από την ανεργία

«Οι υποψήφιοι θα πειθαρχήσουν και θα εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική ή θα αντισταθούν, θα διεκδικήσουν, θα αγωνιστούν μαζί με το λαό, προβάλλοντας και στηρίζοντας τα λαϊκά αιτήματα; Στην περιοχή μας έχουμε πείρα. Και με βάση αυτή πρέπει να απαντήσουμε», σημείωσε η Ιωάννα Σοφρόνωφ, γραμματέας της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, στη διάρκεια συνέντευξης, όπου παρουσιάστηκαν οι αγωνιστικοί συνδυασμοί που στηρίζει το ΚΚΕ με τις υπόλοιπες συνεργαζόμενες δυνάμεις στο νομό και τους δήμους.

Οι υποψήφιοι αναφέρθηκαν αναλυτικά σε ορισμένες από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι εκλεγμένοι του δικομματισμού στο νομό όπου η ανεργία καλπάζει - στο νομό είναι πάνω από το 15%, ενώ στην πόλη της Νάουσας ξεπερνά το 50% - και το αγροτικό εισόδημα διαρκώς μειώνεται, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπεται και η γεωργία. Και ανέφεραν πως οι επιχειρήσεις κλείνουν ή μετακομίζουν σε γειτονικές χώρες για να εξασφαλίσουν υπερκέρδη οι εργοδότες. Την ίδια ώρα, το 40% των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων και όσων εργάζονται στις δημοτικές επιχειρήσεις, είναι συμβασιούχοι, μερικά απασχολούμενοι, ωρομίσθιοι και στις περισσότερες περιπτώσεις απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι υποψήφιοι

Υποψήφιος νομάρχης Ημαθίας είναι ο Χρήστος Τρεμπελής, κλωστοϋφαντουργός, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Στο Δήμο Βέροιας υποψήφιος δήμαρχος ο Γιώργος Ορφανίδης, αρχιτέκτων.

Στο Δήμο Νάουσας υποψήφιος δήμαρχος ο Αντώνης Φίλης, πολιτικός μηχανικός.

Στο Δήμο Ανθεμίων υποψήφιος δήμαρχος ο Διονύσης Κουρούκλης, εκπαιδευτικός.

Στο Δήμο Βεργίνας, υποψήφιος δήμαρχος ο Σούλης Ανδρεόπουλος, οικοδόμος.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ
Δήμος Νέας Ιωνίας
Δήμαρχος: Γιάννης Χαραλάμπους

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, και αντιπροέδρου της ΚΕΔΚΕ, οι δημότες γνώρισαν πολύ καλά τις συνέπειες της διαρκούς μεταβίβασης αρμοδιοτήτων της πολιτείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων και πώς συνδράμουν οι αιρετοί της ΤΑ στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Συγκεκριμένα:

  • Από το 2003 μέχρι σήμερα, η διοίκηση του δήμου έχει αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη κατά 35%. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι μόνο για το 2005 τα ανταποδοτικά τέλη αυξήθηκαν κατά 16,3%, δηλαδή ο δήμος εισέπραξε 2,5 εκατ. ευρώ από τέλη, φόρους και εισφορές. Ταυτόχρονα, καμιά ουσιαστική πίεση δεν έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την καταβολή των οφειλόμενων πόρων.
  • Αντίθετα, για να καλύψει η δημοτική αρχή τις υπάρχουσες ανάγκες καταφεύγει σε δανεισμό (μόνο για το έτος 2003 - 2004, τα δάνεια έφτασαν τα 4 εκατ. ευρώ), και φυσικά στις τσέπες των εργαζομένων, από τις οποίες προέρχεται το 52% των εσόδων του δήμου.
  • Φέτος το κόστος συμμετοχής (για 15 μέρες) στις δημοτικές κατασκηνώσεις αυξήθηκε από 80 στα 90 ευρώ.
  • Τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς έχουν υπερδιπλασιαστεί. Από το Σεπτέμβρη, κάθε νέα εγγραφή στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς κυμαίνεται από 50 σε 95 ευρώ το μήνα, ενώ πριν (για τα παιδιά που ήδη φιλοξενούνται στους σταθμούς) κυμαίνονταν από 25 έως 95 ευρώ το μήνα. Το 2004 τα έσοδα του δήμου από τα τροφεία ετησίως ανέρχονταν στα 80.000 ευρώ και για το 2006 είναι 300.000 ευρώ. Ενώ ο δήμος έδινε 600.000 από τον προϋπολογισμό του για τη λειτουργία των σταθμών, για το 2006 δεν εγκρίθηκε επιχορήγηση.
  • Το τμήμα του άλσους Βεΐκου που ανήκει στη Νέα Ιωνία (περιοχή Ομορφοκλησιάς), αν και έχει χαρακτηριστεί δασική περιοχή, παραμένει εκτεθειμένη στην τσιμεντοποίηση. Υπενθυμίζουμε, ότι ο χώρος σώθηκε πριν πέντε χρόνια (προοριζόταν για πάρκινγκ ενόψει Ολυμπιάδας) μετά από κινητοποιήσεις των κατοίκων στις οποίες πρωτοστάτησε η «Δημοκρατική Προοδευτική Ιωνία».
Οι υποψήφιοι στη Δράμα

Οι υποψήφιοι των αγωνιστικών ψηφοδελτίων για τη νομαρχία και δήμους της Δράμας παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, για τη Νομαρχία Δράμας υποψήφιος είναι ο Γιάννης Στεφανίδης. Για το Δήμο Δράμας υποψήφιος είναι ο Σταύρος Μπατζελάς και για το Δήμο Σιταγρών ο Στέφανος Ιωαννίδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ