ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
Η ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΪΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Επιβεβαιώθηκε η συμφωνία της Ελλάδας με τις στρατηγικές επιλογές των ΗΠΑ

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συζήτησε και συμφώνησε με την κυβέρνηση για την αμερικανική πολιτική στο Ιράν, την ένταση της συμμετοχής στις ΝΑΤΟικές δραστηριότητες σε Αφγανιστάν, Ιράκ, την εμπλοκή στο Σουδάν και την υποστήριξη της πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ

Η συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ

Eurokinissi

Η συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ
Την προσαρμογή στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράν και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και την αποδέσμευση από τα ρωσικά συμφέροντα στο χώρο της Ενέργειας, έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, η οποία συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με την Ελληνίδα ομόλογό της Ντόρα Μπακογιάννη και βεβαίως τη βρήκε σύμφωνη. Η Κοντολίζα Ράις ζήτησε επίσης την ελληνική υποστήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και «έλεγχο» της Λευκωσίας, προκειμένου οι ευρωτουρκικές σχέσεις να εξελιχθούν αδιατάραχτα.

Το Ιράν

Το μείζον αυτήν την περίοδο ζήτημα για την Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου... πρόθυμων συμμάχων, που υπό την καθοδήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης θα κλιμακώσει την πίεση προς το Ιράν. Η Αμερικανίδα υπουργός, μιλώντας με την Ντόρα Μπακογιάννη, δεν έκρυψε τις αμερικανικές σκέψεις για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, με βάση το οποίο οι αμερικανικές απειλές για χρήση βίας κατά του Ιράν θα ενδυθούν το μανδύα της νομιμότητας. Την επίκληση του εν λόγω άρθρου η Αμερικανίδα υπουργός την έκανε και δημόσια, στις δηλώσεις της αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών φρόντισε, με τις πρώτες λέξεις των δηλώσεών της, να περιγράψει σαφέστατα το πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα, υπογράμμισε η Κοντολίζα Ράις, είναι στρατηγικοί εταίροι, με κοινές αξίες, που με τη συνεργασία τους μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ τις προωθούν στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Σουδάν.

Αν και δε διατυπώθηκε με κατηγορηματικό τρόπο, από το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων των δύο υπουργών συνάγεται ότι αυτές τις «κοινές αξίες» Αθήνα και Ουάσιγκτον θα μπορέσουν να συνεργαστούν για να τις προωθήσουν και προς την κατεύθυνση του Ιράν, το πυρηνικό πρόγραμμα του οποίου βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Για την υπόθεση του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, η Κοντολίζα Ράις υπογράμμισε ότι καμία επιλογή δεν αποσύρεται από το τραπέζι, αλλά τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα της Ουάσιγκτον αυτή την ώρα είναι η ενίσχυση της διπλωματικής προσπάθειας. Πρόσθεσε ότι το παρελθόν του Ιράν δε δίνει εγγυήσεις ότι θα χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς και διευκρίνισε (ακριβώς όπως είχαν οι Αμερικανοί επίσημοι κάνει και στην περίπτωση του Ιράκ) ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με τον ιρανικό λαό, όμως η ιρανική ηγεσία απομονώνει τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, μετά την έκθεση που θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας στον ΟΗΕ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συζητήσει για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πράξεων και ενεργειών που θα αναγκάσουν την κυβέρνηση του Ιράν να εγκαταλείψει τυχόν σχέδια για δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου. Στο σημείο αυτό, η Κοντολίζα Ράις υπενθύμισε το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάθεση της Ουάσιγκτον να σύρει το Συμβούλιο Ασφαλείας προς την πολιτική απειλών κατά του Ιράν που ήδη χρησιμοποιεί η αμερικανική κυβέρνηση.

Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε στις δηλώσεις της πως η λύση θα δοθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η Ντόρα Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για διπλωματική λύση και τόνισε ότι η Τεχεράνη πρέπει να δώσει διαβεβαιώσεις ότι δε σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πυρηνική ενέργεια για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Τουρκία - Κυπριακό

Το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το οποίο βρίσκεται δεκαετίες κάτω από το στενό αμερικανικό «ενδιαφέρον», βρέθηκε και αυτό στο επίκεντρο της συζήτησης Μπακογιάννη - Ράις. Στις δηλώσεις της η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον περί της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η Αμερικανίδα υπουργός μίλησε επίσης για κοινοτικές απαιτήσεις, οι οποίες πρέπει να εκπληρωθούν από την Τουρκία. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως ανάλογη καλή θέληση πρέπει να δείξει και η Λευκωσία, που θα πρέπει να φροντίσει να ελαφρύνει την απομόνωση της Βόρειας Κύπρου. Γι' αυτό ακριβώς το θέμα, η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε πως η Ουάσιγκτον αναμένει τον εποικοδομητικό ρόλο της Αθήνας. Ενδεχομένως, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη, αμέσως μετά την αναχώρηση της Κοντολίζα Ράις, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, η Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προοπτική, όμως η Αγκυρα ως τώρα δεν έχει ανταποκριθεί δεόντως στις υποχρεώσεις της. Τόνισε μάλιστα ότι η Αθήνα δέχεται πολλές φορές προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

Ενέργεια

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν έκρυψε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την υπερδραστηριότητα της Ρωσίας στην περιοχή στον τομέα της Ενέργειας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Κοντολίζα Ράις μίλησε περί της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία απασχολεί όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, ΗΠΑ και ΕΕ αναζητούν εναλλακτικούς δρόμους εφοδιασμού με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έτσι ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος της Μόσχας, η οποία εμφανίζεται δυναμικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Για το θέμα αυτό η Ντόρα Μπακογιάννη, περιορίστηκε να επαναλάβει τα περί προσπαθειών της Ελλάδας να καταστεί ο ενεργειακός κόμβος της περιοχής, υπενθυμίζοντας τα σχέδια επί χάρτου για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Τουρκία - διαμέσου της Ελλάδας - στην Ιταλία και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ο οποίος συζητείται επί δεκαπενταετία, χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει πρόοδος στον τομέα της κατασκευής.

Η Κοντολίζα Ράις μετά τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών είχε ημίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επισκέφτηκε την αμερικάνικη πρεσβεία και συμπληρώνοντας δώδεκα ώρες παραμονής, αναχώρησε από την Αθήνα για την Τουρκία, όπου έχει ήδη προγραμματισμένες ανάλογες επαφές με τους κυβερνητικούς παράγοντες της γείτονος χώρας.


Μετέτρεψαν την Αθήνα σε «κατεχόμενη» πόλη

Ανακοίνωση - Καταγγελία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Σε ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει την αστυνομική απαγόρευση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και τα μέτρα καταστολής και αστυνομοκρατίας, που μετέτρεψαν το κέντρο της Αθήνας σε «κατεχόμενη» πόλη.

«Η ελληνική κυβέρνηση - τονίζει - φέρει βαριές ευθύνες για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποίησε το γνωστό χουντικό, αντισυνταγματικό νομοθετικό διάταγμα που είχε χρησιμοποιηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, το 1999 στη χώρα μας.

Ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις σε μεγάλα τμήματα του κέντρου της πρωτεύουσας, προκειμένου να διεξαχθούν χωρίς την "ενοχλητική" λαϊκή παρουσία και διαμαρτυρία οι συνομιλίες κυβέρνησης και Κοντολίζα Ράις. Οι συνομιλίες αυτές εντάσσονται στους γενικότερους σχεδιασμούς εξαπόλυσης πολέμων, υποδούλωσης λαών και χωρών, στους οποίους η κυβέρνηση της χώρας μας φαίνεται αποφασισμένη να συνδράμει. Οι πολεμικοί αυτοί τυχοδιωκτισμοί θα σημάνουν νέα δεινά για όλους τους λαούς, θα φέρουν σκληρότερα αντιδημοκρατικά και καταπιεστικά μέτρα.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαία η ενίσχυση του μαζικού, οργανωμένου λαϊκού κινήματος που αμφισβητεί τις πολιτικές της αστυνομοκρατίας, των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων, των περιορισμών στα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες θα συνεχίσει, σταθερά και αταλάντευτα, την προσπάθειά της και τον αγώνα της ενάντια στο σύνολο των αντιδημοκρατικών θεσμών και νόμων (τρομονόμοι, συμφωνία Σένγκεν, Ευρωπόλ, αστυνομοκρατία, "αντιτρομοκρατικές" συμφωνίες ΗΠΑ - ΕΕ) που επιχειρούν να δέσουν τα χέρια των λαών που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ