ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οταν η Τέχνη συναντά το μόχθο

Ποτέ δεν έπαψαν να εμπνέουν την προοδευτική Τέχνη ο μόχθος, ο ιδρώτας, τα προβλήματα, ο αγώνας της εργατικής τάξης. Οσο κι αν η κυρίαρχη κουλτούρα προσπαθεί να πουλήσει τη σαπίλα της σαν «φρεσκάδα» και την παρακμή της σαν «αξίωμα», όσο κι αν το κεφάλαιο προσπαθεί με τεράστια μέσα και μηχανισμούς να χειραγωγήσει τη συνείδηση των εκμεταλλευόμενων ακόμη και στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που τους αφήνει ίσα ίσα για να μπορούν να παράγουν τον πλούτο, τα πρωτοπόρα τμήματα των εργαζομένων χτίζουν διόδους επικοινωνίας με την τέχνη, προς όφελος της τάξης τους.

Αυτή η σημαντική συνάντηση που ξεκίνησε, ήδη, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη κορυφώνεται με αφορμή την Πρωτομαγιά. Τα Σωματεία της Ζώνης (Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων Πειραιά, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Ενωση Μετάλλου Σαλαμίνας) διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και συζητήσεις.

Στις 28/4, 10.30 π.μ. μέσα στη Ζώνη, κατά τη δίωρη στάση εργασίας (10π.μ. - 12 το μεσημέρι) καθώς και στις 8 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση «Ζώνη Περάματος, Ανθρωποι - χρώμα και σίδερο». Ογδόντα καλλιτέχνες καταθέτουν την εικαστική μαρτυρία τους, εμπνεόμενοι από τον άνθρωπο που παλεύει με τη σκουριά και το σίδερο. Στην ξεχωριστή αυτή παρουσίαση εκθέτουν έργα τους (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, κατασκευές, βίντεο και φωτογραφία) οι: Ρούλα Αναγνώστου, Λήδα Βαρβαρούση, Δημήτρης Βάρβογλης, Εβίνα Βασδέκη, Ουρανία Βολονάκη, Αλέξανδρος Γαγγάδης, Εύα Γεράκη, Γεωργία Γερογιάννη, Γιώργος Γκιζάρης, Αντιγόνη Γκιόκα, Τόνια Γκλεζάκου, Χαράλαμπος Δαραδήμος, Ιωάννα Δελφίνο, Σμαραγδή Διαλιέτου, Αργυρώ Διαμαντάκη, Εύα Διβάρη, Βούλη Δριτσάκου, Κώστας Ευαγγελίου, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Ελένη Καλαμάρα, Κώστας Καπερώνης, Πόλυ Κασδά, Σοφία Κατσαρού, Αποστόλης Κιτσάκης, Μάρθα Κλήμου, Μαριάνθη Κουμαριανού, Σπύρος Κουρσάρης, Χρίστος Κυβερνήτης, Κωνσταντίνος Κωλέτσος, Λεωνίδας Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Λάγιος, Χριστιάννα Λαζοπούλου, Θάνος Λιανός, Φαίδρα Μαγκριώτη, Εφη Μάνου, Λίτσα Μαρτζούκου, Εύα Μελά, Εύα Μήταλα, Φανή Μιχαηλίδου, Βάγγος Μαυρόπουλος, Φώτης Μιχαλόπουλος, Θωμάς Μπουγέλης, Τάκης Μπουρμάς, Στέλλα Μουρκογιάννη, Μανόλης Πάκιας, Βαγγέλης Παπαγιάννης, Χαρά Παπαγιαννοπούλου, Βίβιαν Παπαδημητρίου, Κάλλια Παπαθεοδώρου, Μαρία Πεσματσόγλου, Γεωργία Πετρούλια, Χρήστος Πικριδάς, Γιώργος Πλακούλας, Ελένη Ρίζου, Κωνσταντίνος Ροσπόγλου, Ειρήνη Σαλουβάρδου, Γιώργος Σαλταφέρος, Τάσος Σαργέντης, Δήμητρα Σίλιαλη, Γιάννης Σκαρπερός, Γιώργος Σκίθος, Ιλεάνα Σκουλάκη, Βασιλική Σοφρά, Ματίνα Σταυροπούλου, Σπύρος Στεργίου, Αλεξία Τάγκα, Ευαγγελία Τριάντη, Μαριάννα Τσαγκάρη, Νότα Τσίτουρα, Σοφία Φόρτωμα, Αννα Χατζηστεφάνου, Ράνια Χόρτη, Ελένη Χουρμούζη, Νίκος Χριστοφοράκης, Χριστίνα Χρονοπούλου, Χαρά Χρυσανθάκη, Ευδοκία Χρυσοβέργη, Ειρήνη Χωριανοπούλου και Κική Ψαρού.

Παράλληλα με την έκθεση (διάρκεια έως 14/5) θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις: Συναυλία Γιώργου Τάγκα - Δημήτρη Γιαννακόπουλου: Αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι (28/4). Στις 29/4: Συζήτηση με θέμα «Οι εργαζόμενοι και ο ελεύθερος χρόνος» (7μ.μ.), Σύγχρονος χορός από τους COAN (9μ.μ.), ενώ στις 9.30 μ.μ. ο θίασος «Τέτιγγες» παρουσιάζει έξι μονόπρακτα του Μποστ, με τίτλο «Υπό το βλέμμα του Μποστ». Στις 5/5: Μουσική βραδιά με λαϊκό συγκρότημα από το Πέραμα (9μ.μ.). Στις 6/5: Ο τραγουδοποιός Τάκης Μπουρμάς με τις Αγγελική Λεμονή και Ευδοκία Χρυσοβέργη παρουσιάζουν έντεχνο λαϊκό τραγούδι (9μ.μ.). Στις 7/5: Συζήτηση με θέμα «Ο κοινωνικός ρόλος της Τέχνης» (7μ.μ.). Ακολουθεί (9μ.μ.) συναυλία του Βαγγέλη Κορακάκη με τους μουσικούς του. Στις 12/5 (9μ.μ.) ο θίασος «Εκτός Σχεδίου» παρουσιάζει το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω - Δεν πληρώνω». Στις 13/5 (9μ.μ.): συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη και τους «ΒΟΞ». Στις 14/5 (9μ.μ.): Συναυλία με τον Στέφανο Ψαραδάκο και τους: Γιάννη Θωμόπουλο, Γιάννη Λάρδη, Βασίλη Λέκκα.

Φτωχότερο το θέατρό μας

Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος (στη μέση) στο έργο του Ρ. Βιτράκ «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία», από το «Ανοιχτό Θέατρο» (2003)
Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος (στη μέση) στο έργο του Ρ. Βιτράκ «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία», από το «Ανοιχτό Θέατρο» (2003)
Ανήμερα της ονομαστικής γιορτής του, στις 24/4, στις 8μ.μ., στο Λαϊκό Νοσοκομείου, όπου εισήλθε πριν δεκαπέντε μέρες, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, ο εξαιρετικός ηθοποιός Γιώργος Τσιτσόπουλος και η κηδεία του θα γίνει αύριο (3.30μ.μ.) από το νεκροταφείο Καλλιθέας. Ο θάνατός του είναι πραγματικά σοβαρή απώλεια για το ποιοτικό θέατρό μας.

Ο Γιώργος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε το 1929 στην Αθήνα. Μετά από σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στράφηκε στο θέατρο. Σπούδασε στο «Θέατρο Τέχνης», με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν και αποφοίτησε το 1954. Η πρώτη του σκηνική εμφάνιση έγινε το 1955, παίζοντας τον Αγγελιοφόρο στο σαιξπηρικό «Μάκβεθ», με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη, με τον οποίο έπαιξε και στον «Κορυδαλλό» του Ανούιγ. Ο επόμενος χρόνος τον βρίσκει με το θίασο Λαμπέτη - Χορν. Τις χειμερινές περιόδους 1956 - 1958 επιστρέφει στο «Θέατρο Τέχνης» και με σκηνοθέτη τον Κουν παίζει σημαντικούς ρόλους σε σπουδαία έργα: «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ, «Η μικρή μας πόλη» του Ουάλιντερ, «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Ουίλιαμς, «Η ηλικία της νύχτας» του Καμπανέλλη.

Από το 1959 αρχίζει μια μακρόχρονη συνεργασία του με πολλούς θιάσους, δράματος και κωμωδίας (Χρ. Ευθυμίου, Ηλιόπουλου, Αυλωνίτη -Βασιλειάδου - Ρίζου, Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, Γκιωνάκη, κ.ά.). Στα 1970 - 1973 συνεργάζεται με τον ιδιωτικό θίασο των διωγμένων λόγω χούντας από το Εθνικό Θέατρο Παξινού - Μινωτή, που ανέβασαν κλασικά έργα («Μάνα Κουράγιο», «Ο έμπορος της Βενετίας», «Ματωμένος γάμος», κ.ά). Από το 1973 έως το 1990 εργάζεται στο Εθνικό Θέατρο. Το 1990 ξαναβγαίνει στο ελεύθερο θέατρο («Αθηνών» - Δ. Μυράτ, «Αμφιθέατρο», «Πειραματικό Θέατρο της Πόλης», «Εβδομο Θέατρο», θίασος Ν. Τσακίρογλου, κ.ά. Το 1998 και 1999 συνεργάζεται με το «Ανοιχτό Θέατρο» και βραβεύεται από την Ενωση Θεατρικών - Μουσικών Κριτικών για την ερμηνεία του στο έργο του Καμπανέλλη «Στη χώρα Ιψεν». Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση έγινε με το «Ανοιχτό Θέατρο» Τέχνης» στο Ηρώδειο, με το έργο του Καμπανέλλη «Μια κωμωδία».

Ο Γ. Τσιτσόπουλος είχε στο ενεργητικό του σχεδόν πενήντα ταινίες και 4 - 5 σίριαλ. Στη δεκαετία του '60 ήταν μέλος του εταιρικού θιάσου «Δωδέκατη Αυλαία». Αλλη μεγάλη αγάπη του ήταν οι εικαστικές τέχνες. Ζωγραφική και χαρακτικά του παρουσίασε, από το 1958, σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ σκηνογράφησε τα θεατρικά έργα «Ανθρωποι και άλογα» του Κ. Μουρσελά, «Το μαγκανοπήγαδο» του Στ. Φωτιάδη και το «Σκοτεινιά στον Επαχτο» του Δ. Μπόγρη, στο Εθνικό Θέατρο.

«Απόψε η μουσική»

Με δύο μονόπρακτα του Ακη Δήμου θα ολοκληρώσει το «Θέατρο Τέχνης» το φετινό χειμερινό πρόγραμμά του στη σκηνή της Φρυνίχου στην Πλάκα. Στις 5/5 θα ξεκινήσει η παράσταση «Απόψε η μουσική», που περιλαμβάνει τα μονόπρακτα «Απόψε η μουσική» και «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γράμψα.

Στο μονόπρακτο «Απόψε η Μουσική» περιγράφεται μια φανταστική συνάντηση του Κώστα Καρυωτάκη με την Μαρία Πολυδούρη, μια συνάντηση εκτός τόπου και χρόνου, μετά την αυτοκτονία του πρώτου και το θάνατο της δεύτερης από φυματίωση. Οι δυο ποιητές - σκιές πια, περισσότερο «φωνές» της συναισθηματικής τους μνήμης παρά πρόσωπα - ανακαλούν τις στιγμές της σχέσης τους, τις εντάσεις, τα αδιέξοδα και τις κορυφώσεις της. Στο φόντο, η Αθήνα του μεσοπολέμου και η Πρέβεζα της απόγνωσης.

Το δεύτερο μονόπρακτο «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου» είναι η ιστορία της «απόδρασης» δυο νέων ανθρώπων, ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού, από μια μακρινή συνοικία της μεγαλούπολης όπου ζουν. Στη διάρκεια του «ταξιδιού» τους έρχονται αντιμέτωποι με μυστικά, ψέματα και φαντασιώσεις τους, με απωθημένους έρωτες και ανομολόγητες επιθυμίες που μεταβάλλουν αυτή τη φαινομενικά ανώδυνη βόλτα τους σε επώδυνο ταξίδι αυτογνωσίας και μύησης στον κόσμο των ενηλίκων.

Σκηνικά - κοστούμια Χριστίνα Κωστέα, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, επιμέλεια κίνησης Λίας Τσολάκη. Παίζουν: «Απόψε η μουσική»: Νίκος Νίκας, Παναγιώτα Βλαντή. Πιάνο: Μαρίνα Χρονοπούλου. «Η Σαμάνθα και ο Μαξ στο βυθό της ασφάλτου»: Θοδωρής Αντωνιάδης, Ιωάννα Κανελλοπούλου.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το Βρετανικό Συμβούλιο, στα πλαίσια του εικαστικού πρωτοποριακού κινηματογράφου και ενός αφιερώματος στον Ντέρεκ Τζάρμαν, θα προβάλει, στις 4/5 (8μμ) στον «Απόλλωνα», την ταινία του «Caravaggio» (αναφορά στον κορυφαίο ζωγράφο της Ιταλικής Αναγέννησης Καραβάτζιο).

Από τις αρχαιρεσίες (11/4/2006) του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου εκλέχτηκε νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Καϊάφας Δημοσθένης (πρόεδρος), Σιδεράτος Αγγελος (αντιπρόεδρος), Βασιλάκου Εφη (γενική γραμματέας), Κωστόπουλος Κωνσταντίνος (αναπληρωτής γενικός γραμματέας), Μαλτέζος Θεόδωρος (ταμίας), Βερβάτης Γεώργιος, Δαρδανός Ευάγγελος, Κορίδης Κωνσταντίνος, Ψύχαλος Γεώργιος (μέλη).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ