ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Να ξηλωθούν οι κάμερες - χαφιέδες

Στο ΣτΕ η προσφυγή της στις 5 Μάη

Motion Team

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται την επόμενη Παρασκευή (5 Μάη) η προσφυγή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με την οποία ζητείται η αποκαθήλωση των καμερών παρακολούθησης. Οι κάμερες δηλαδή του διαβόητου συστήματος «C4i» που βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας και οι οποίες έχουν επανειλημμένα και αποδεδειγμένα χρησιμοποιηθεί για την καταγραφή δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος (συγκεντρώσεις απεργών, φοιτητών κλπ.).

Συγκεκριμένα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» και 41 μέλη ή υποστηρικτές της Κίνησης αυτής προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» ζητώντας να ακυρωθεί η απόφασή της υπ' αριθμ. 58/2005, ως προς τη μερική αποδοχή του αιτήματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης - αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας - Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ). Απόφαση για την παράταση του χρόνου της λειτουργίας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης, που χρησιμοποιείται για το σκοπό της διαχείρισης της κυκλοφορίας. Πρόκειται για το σύστημα «C4i», το οποίο εγκαταστάθηκε με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2004.

Στην αίτηση ακύρωσης προβάλλονται οι λόγοι για τους οποίους αυτή πρέπει να γίνει δεκτή. Επιγραμματικά:

  • Λόγω παράβασης των άρθρων 5 παρ. 1, 9 και 9Α του Συντάγματος.
  • Λόγω της προσβολής της προσωπικότητας από την παρακολούθηση και την «αδυναμία» της Αρχής να ελέγξει και να επιβάλει κυρώσεις για την παράνομη χρήση των καμερών.
  • Από την εφαρμογή της εν λόγω απόφασης συντρέχει άμεσος κίνδυνος για την ιδιωτική ζωή των πολιτών, λόγω της προσβολής των συνταγματικών δικαιωμάτων στην προσωπική ελευθερία, στο δικαίωμα στον ιδιωτικό βίο κλπ.
  • Λόγω του ότι δέχτηκε η προσβαλλόμενη απόφαση την παράταση της αδείας του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που δεν υπήρχε. Παρατείνεται η άδεια λειτουργίας όσο υπάρχει. Οταν παύσει να ισχύει η άδεια λειτουργίας, δεν υφίσταται δυνατότητα παράτασης.

Επίσης στο κείμενο της προσφυγής η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης συνομολόγησε, άλλωστε, με το σημείωμα που υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε σχετική δίκη ασφαλιστικών μέτρων κατόπιν αίτησής μας ότι προέβη σε παρόμοια χρήση, υποστηρίζοντας, επί λέξει, τα εξής: (οι κάμερες λειτούργησαν) "σύμφωνα με τους περιορισμούς που τέθηκαν από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την υπ' αριθ. 63/2004 απόφασή της για κάλυψη αποκλειστικά και μόνο αναγκών διαχείρισης της κυκλοφορίας, όταν λάμβαναν χώρα συμβάντα ασφάλειας (εκδηλώσεις, διαδηλώσεις, μετακίνηση οργανωμένων φιλάθλων όταν δεν είχε διακοπεί η κυκλοφορία, καθώς και μετακίνηση επισήμων)".

Πέραν της δικαστικής (αν και εξώδικης, για την παρούσα δίκη) αυτής ομολογίας ότι οι κάμερες που υποτίθεται πως χρησιμοποιούνται για ρύθμιση μόνον της κυκλοφορίας, χρησιμοποιούνται και για την παρακολούθηση διαδηλώσεων, υφίστανται πλήθος άλλων δημοσίων καταγγελιών στον Τύπο και αλλού, που επισημαίνουν παρόμοια φαινόμενα παρακολούθησης, από τις ανεξέλεγκτα και παράνομα αυτές λειτουργούσες κάμερες, κάθε συνταγματικά κατοχυρωμένης και ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής έκφρασης και δραστηριότητας των πολιτών, τα οποία έχουν λάβει χώρα από της εγκατάστασης και παράνομης συνεχούς λειτουργίας των καμερών αυτών μέχρι σήμερα (συνδικαλιστική έκφραση και πορεία ξενοδοχοϋπαλλήλων τον Αύγουστο 2004, διαμαρτυρία και πορεία φοιτητών το Μάιο - Ιούνιο 2005, Πορεία Λογιστών τον Ιούνιο 2005, διαμαρτυρία - πορεία απολυμένων εργατριών "Sex Form" τον Οκτώβριο 2005 κλπ.).

Οι κίνδυνοι από παρόμοια χρήση των καμερών, ακόμη και παρά τους σχετικούς περιορισμούς που έθεσε η προσβαλλόμενη απόφαση, καθίστανται ακόμη μεγαλύτεροι εάν ληφθεί υπόψη ότι η χρήση και λειτουργία του όλου συστήματος είναι ανεξέλεγκτη και δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο της Αρχής, ως και ότι η Αρχή δε διαθέτει ούτε τα τεχνικά μέσα ούτε το προσωπικό για να επιβλέψει εάν τηρούνται οι όροι που έχει θέσει, ούτε μπορεί να γνωρίζει για την επεξεργασία, τη χρήση και την κατάληξη του συλλεγόμενου καθημερινά εν αγνοία της υλικού».

Γενικευμένος αγώνας

Οπως τονίζουν στη «Δημοκρατική Συσπείρωση», η προσφυγή στο ΣτΕ εντάσσεται στον αγώνα που αναπτύσσει η «Δημοκρατική Συσπείρωση» για την αποκαθήλωση των καμερών, αγώνας ο οποίος για να τελεσφορήσει είναι αναγκαίο να γίνει υπόθεση του ίδιου του λαϊκού και ιδιαίτερα του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας.

Σε ό,τι αφορά τους υπογράφοντες την αίτηση ακύρωσης, είναι οι: Αρβανίτης Κώστας Δημοσιογράφος, Βακάλης Βαγγέλης Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Βαρελάς Δημήτρης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Βασιλακόπουλος Ιωάννης Πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Βρεττός Αγγελος Δικηγόρος, Διακογιάννης Ε. Γιάννης Δημοσιογράφος, Διάκος Κώστας Δικηγόρος, Ζαφειρίου Ελένη Δικηγόρος, Ζορμπαλά Αλέκα Δικηγόρος, Θεοδωρόπουλος Θεόδωρος Δικηγόρος, Κακουλίδης Γιώργος Ποιητής, Καλαμούκης Θύμιος Δημοσιογράφος, Καλτσώνης Δημήτρης Δρ. Νομικής, Καράτσαλος Χρήστος Συνδικαλιστής, Κατρούγκαλος Γιώργος Επ. Καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Κατσιάβας Ευάγγελος Δικηγόρος, Κοιλάκος Σταμάτης Οικονομολόγος, Κοκκινάκης Εμμανουήλ Δικηγόρος, Μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Κόρακας Στρατής, πρώην ευρωβουλευτής και βουλευτής, Κριτσίλη Βιολέτα Δικηγόρος, Μαγκάκης Γεώργιος - Αλέξανδρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός, Μπελαντής Δημήτρης Δικηγόρος, Μπόση Μαρία Διεθνολόγος, Μπουραζέλου Μαρία Δικηγόρος, Νάκης Γιάννης Συνδικαλιστής, Νικολόπουλος Ηλίας Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πανούσης Γιάννης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαμάργαρης Χάρης Οικονομολόγος, Παριανός Γιώργος Δικηγόρος, Ρεμπής Αγγελος Συνταξιούχος Εφέτης, Ρούσης Γιώργος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σκεπετάρης Χριστόφορος Μέλος Διοίκησης ΓΣΕΕ, Σμυρνιώτης Χάρης Μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Σουλελές Χρήστος Μέλος Διοίκησης ΑΔΕΔΥ, Σουλιώτης Δημήτρης Συνδικαλιστής, Σταυρόπουλος Γιάννης Συνδικαλιστής, Τουμασάτος Κώστας Δικηγόρος, Τσιούνης Νίκος Συνδικαλιστής, Τσώλης Αλέξης Συνδικαλιστής, Φραγκιαδάκη Μαρία Μέλος Διοίκησης της ΠΟΣΠΕΡΤ, Χρυσής Αλέξανδρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προχωρούν στο ευρωένταλμα αποδεικτικών στοιχείων

Μετά το «ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης», οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούν τώρα και στο «ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων».

Κατά τη χτεσινή και σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (Δημόσιας Τάξης) στο Λουξεμβούργο, το θέμα που κυριάρχησε ήταν το «δεύτερο ευρωένταλμα», το «ευρωπαϊκό ένταλμα συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων», για το οποίο η χώρα μας έχει δώσει την πλήρη συγκατάθεσή της. Με τα νέα μέτρα, συρρικνώνονται περαιτέρω τα ατομικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες των λαών της Ευρώπης, καθώς δημιουργείται ενιαίος μηχανισμός για τα αποδεικτικά στοιχεία στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι, όλα τα κοινοτικά κράτη θα μπορούν να συγκεντρώνουν τα αποδεικτικά στοιχεία που τους ζητάει μια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οποιονδήποτε πολίτη που θεωρείται ύποπτος τέλεσης αδικήματος είτε αυτός είναι υπήκοος κοινοτικής χώρας είτε όχι. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα συγκεντρώνονται κατόπιν εντολής ξένων αρχών και θα διαβιβάζονται σ' αυτές, για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες ποινικές διαδικασίες και δίκες.

Να υπενθυμίσουμε ότι για το ευρωένταλμα σύλληψης παρ' όλες τις διαβεβαιώσεις των υπουργών τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, πως δε θα παραδοθούν σε κοινοτικές χώρες Ελληνες πολίτες, ωστόσο έχουμε αρκετά κρούσματα που παραδόθηκαν Ελληνες όχι μόνο όταν ήταν κατηγορούμενοι αλλά και απλώς ύποπτοι τέλεσης αδικημάτων.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο των υπουργών θα συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τη μετανάστευση, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, (trafficking), ζητήματα της Συνθήκης Σένγκεν κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ