ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συνεταίροι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Γρηγοριάδης Κώστας

Ηταν «εκκωφαντική» η σιωπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πριν, κατά τη διάρκεια κι αμέσως μετά από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ελλάδα και φυσικά δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Γιατί όμως σιώπησε, δηλαδή εξαφανίστηκε παντελώς, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Εξωτερικών;

Μήπως ο ερχομός της Κ. Ράις στην Ελλάδα, οι λαϊκές αντιδράσεις, οι δηλώσεις της, οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνονται οι απειλές των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων τους κατά του Ιράν, κλιμακώνονται οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί σε Ιράκ, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, κλπ., δεν έχουν καμιά σημασία για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ; Τότε τι έχει; Ακόμα και το αγαπημένο του θέμα, αυτό των υποκλοπών, που για το ΠΑΣΟΚ θεωρείται θέμα «υψίστης εθνικής ασφαλείας», πώς έγινε και το ξέχασε τις μέρες ερχομού της Κ. Ράις;

Αλήθεια, δε μίλησε γιατί δεν είχε τι να πει ή γιατί είχε;

Ο λόγος της προεδρικής «εξαφάνισης» του ΠΑΣΟΚ είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Επέλεξε τη σιωπή ως την καλύτερη λύση-επιλογή για να εκτεθεί όσο γίνεται λιγότερο στα μάτια του λαού.

Ποιος, όμως, μπορεί να ξεχάσει τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, που ως υπουργός Εξωτερικών και με κάθε ευκαιρία δήλωνε πως «με τις ΗΠΑ έχουμε κοινό όραμα και κοινούς στόχους»; Και το ακόμα χειρότερο, πως αυτός και συνολικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιούσαν αυτούς τους «κοινούς στόχους» στα Βαλκάνια με την πολύμορφη υποστήριξη που παρείχαν στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις και στον πόλεμο για το διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς και στους πολέμους κατά του Αφγανιστάν και του Ιράκ, στο «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο, κλπ.

Δεν είναι τυχαίο πως η σιωπή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ άρχισε αμέσως μετά από τη συνάντησή του με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, όπου εκφράστηκε η συμφωνία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις βασικές επιλογές της εξωτερικής πολιτικής και προφανώς ενημερώθηκε και για την επίσκεψη της Κ. Ράις και τους σκοπούς του ερχομού της.

Ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, που έκανε δημόσιες τοποθετήσεις, αρκούσε για να δείξει τα σταθερά αισθήματα που έχει το κόμμα του για τις ΗΠΑ, την πολιτική του και την πάγια τακτική του να εμπαίζει το λαό.

Για την επίσκεψη του γερακιού του πολέμου έλεγε ο Χρ. Παπουτσής στα «Νέα» (Τρίτης 25-4-2006): «H επίσκεψη της κ. Ράις στη χώρα μας έχει εξαιρετική σημασία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν πλέον έντονη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επιπλέον, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».

Μπράβο, αυτή είναι θερμή υποδοχή! Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η προσφώνηση της ΥΠΕΞ, Ντ. Μπακογιάννη, υπολειπόταν κατά τι από του ΠΑΣΟΚ.

Το ερώτημα και για το ΠΑΣΟΚ και για τη ΝΔ είναι: Για ποιον είχε «εξαιρετική σημασία» ο ερχομός της Κ. Ράις στην Ελλάδα; Ποιο το όφελος για τον ελληνικό λαό και συνολικά για τους λαούς της περιοχής «από την έντονη παρουσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», από την αλλαγή των συνόρων με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου; Από τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, το «ενδιαφέρον» τους για την Κύπρο;

Ομως, αμέσως μετά την αναχώρηση της Κ. Ράις από την Αθήνα, στις δηλώσεις που έκανε ο Χρ. Παπουτσής (Τρίτη 25-4-2006), ξέχασε εντελώς τα περί «χρησιμότητας» και «εξαιρετικής σημασίας» της επίσκεψής της και μίλησε για «ερωτηματικά» που δημιουργούν ανησυχίες στο λαό!

Μάλιστα, υποστήριξε με έμφαση: «Οσον αφορά στο Ιράν, επαναλαμβάνω τη θέση μας, ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε προοπτική πολέμου. Οτι λέμε ένα καθαρό "όχι" σε ένα νέο Ιράκ». Θαυμάστε υποκρισία! Και αυτό το επαναλαμβάνουν διαρκώς και με θράσος όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Με προεξάρχοντα τον Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος είπε (ΑΛΤΕΡ, 27 του Απρίλη) ότι η βάση της Σούδας δε χρησιμοποιήθηκε κατά του Ιράκ!

Το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα κατά των πολεμικών απειλών των ΗΠΑ και της ΕΕ εναντίον του Ιράν, όσο ήταν και χτες κατά των αντίστοιχων απειλών σε βάρος του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας και φυσικά όσο είναι αντίθετη και η ΝΔ.

Η θέση του «περί υποστήριξης και εξάντλησης των διπλωματικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης με το Ιράν» δεν είναι θέση κατά, αλλά υπέρ της προοπτικής του πολέμου. Οπως είναι γνωστό, δεν απειλεί το Ιράν με πόλεμο τις ΗΠΑ και την ΕΕ αν δεν καταστρέψουν τα πυρηνικά τους όπλα κι αν δε σταματήσουν τις έρευνες για την εξέλιξή τους, αλλά οι ΗΠΑ και η ΕΕ απειλούν το Ιράν με πόλεμο αν προχωρήσει στις έρευνες για τη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς!

Κατά συνέπεια, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, καθώς απαιτούν από το Ιράν να υποταχθεί «ειρηνικά» στις προκλητικές και άνομες αξιώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς που προετοιμάζουν το επόμενο βήμα, το οποίο είναι ο πόλεμος, αν αυτοί δεν αποδώσουν.

Αλήθεια, πότε θα απολογηθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για τα ψέματα που έλεγαν στον ελληνικό λαό το 2003 όταν και οι δυο υποστήριζαν «τον αφοπλισμό του Ιράκ από τα χημικά του όπλα»;

Πότε θα απολογηθούν για τη συμμετοχή της χώρας στη σφαγή του ιρακινού λαού;

Και τότε, στην αρχή υποστήριζαν μόνο «τα διπλωματικά μέσα» κατά του Ιράκ, στα πλαίσια του ΟΗΕ, για να στηρίξουν στη συνέχεια τη συμμετοχή της Ελλάδας με τη Σούδα, το Ακτιο, κ.ά., στον πόλεμο, στο όνομα του «ελέγχου των χημικών όπλων», για να μη διαταραχτούν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, μα και για να έχουμε φθηνό πετρέλαιο, όπως έλεγαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ!

Οποιος είναι λοιπόν κατά του νέου πολέμου που σχεδιάζουν οι ιμπεριαλιστές και κατά των δραματικών συνεπειών που θα έχει αυτός για όλους τους λαούς της περιοχής, έχει ξεκάθαρη θέση. Είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιαδήποτε μορφή ελληνικής συμμετοχής στις ιμπεριαλιστικές απειλές, είτε είναι διπλωματικές είτε η συνέχειά τους, πολεμικές. Αποκλείει κατηγορηματικά τη χρησιμοποίηση της Σούδας και την ελεύθερη διέλευση από αέρα και θάλασσα στρατευμάτων, όπλων, εφοδιασμού, κλπ.

Ομως, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν δεσμεύσεις για το ακριβώς αντίθετο.

Καμώνονται ότι δεν άκουσαν τις απειλές του Μπους, που τις επανέλαβε και εδώ η Κ. Ράις, για χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων!

Η συμμαχία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις ΗΠΑ, όπως και με την ΕΕ, διαμορφώνεται με αποκλειστικό κριτήριο τα στρατηγικά συμφέροντα της ελληνικής πλουτοκρατίας. Υποκρίνονται ότι δε στηρίζουν τον πόλεμο, γιατί φοβούνται τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού. Δεν «ταυτίζονται πλήρως» με τις ΗΠΑ γιατί διαπραγματεύονται μεγαλύτερα οφέλη για το ελληνικό κεφάλαιο από τη συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς. Και φυσικά δε θέλουν περιπλοκές από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, λόγω των διαφορών που προκύπτουν για το μοίρασμα της λείας!

Στη δήλωσή του μετά την επίσκεψη της Κ. Ράις ο Χρ. Παπουτσής εξεγέρθηκε και για την αναφορά της στη «Βόρεια Κύπρο». «Είναι τουλάχιστον απαράδεκτη», είπε! Καλά, τόσα είπε η Κ. Ράις για το Κυπριακό! Δεν την άκουσαν που ζήτησε από την Κύπρο να κάνει υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας; Δεν άκουσαν την Ντ. Μπακογιάννη που είπε πως «δεν πρέπει να υπάρχει άλλη αποτυχία» για το Κυπριακό; Δηλαδή, όχι άλλη καταψήφιση του διχοτομικού «σχεδίου Ανάν» από τον κυπριακό λαό! Ακόμα, τίποτα δεν έχει να πει το ΠΑΣΟΚ «για τις δεσμεύσεις» που ανέφερε η Κ. Ράις ότι είχαν αναλάβει ορισμένοι απέναντι στις ΗΠΑ; Οτι, δηλαδή, θα γίνει οπωσδήποτε αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» από τους Κύπριους ως αντάλλαγμα για την είσοδο της χώρας τους στην ΕΕ!

Τέλος, δεν πρέπει να απαντήσουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ποιο είναι αυτό το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», που συνηγορεί υπέρ της δίκαιης λύσης του Κυπριακού; Είναι το «σχέδιο Ανάν» που υποστήριξε εκβιαστικά η ΕΕ (όπως και αυτοί) και απέρριψε πανηγυρικά ο λαός της Κύπρου;

Για τους ιμπεριαλιστές το Ιράν δεν είναι Ιράκ και το ξέρουν. Τα επιθετικά σχέδιά τους αποτελούν τη συνέχεια και την κλιμάκωση της παρέμβασής τους στην περιοχή. Οι συνέπειες του νέου πολέμου δε θα είναι ίδιες για τους λαούς, θα είναι πολύ χειρότερες.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την ίδια πολιτική για τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Είναι υπέρ της πιο ενεργητικής συμμετοχής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, αδιαφορώντας για τους μεγάλους κινδύνους που πηγάζουν για το λαό.

Γι' αυτό και ο λαός μας πρέπει να ξεσηκωθεί, μα πρέπει και να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. Η πάλη για την ειρήνη, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι αντιιμπεριαλιστική και πολιτική.


Του
Παναγιώτη ΜΕΝΤΡΕΚΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ