ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Προκλητικές κινήσεις των ΗΠΑ...

... με στόχο τον εκφοβισμό των λαών της περιοχής

Ράμπο των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην άσκηση, έχουν αποβιβαστεί στην Αρούμπα

Associated Press

Ράμπο των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην άσκηση, έχουν αποβιβαστεί στην Αρούμπα
Η μνημειώδης στρατιωτική άσκηση «Συνεταιρισμός της Αμερικής» - που μάλλον της ταιριάζει περισσότερο το «Τα αφεντικά της Καραϊβικής» - με την οποία εντείνουν οι ΗΠΑ τη στρατιωτική τους παρουσία στην Καραϊβική, έχει προκαλέσει, όπως ήταν φυσικό, έντονες αντιδράσεις σε πολιτικούς και κοινωνικούς κύκλους της περιοχής.

Το Μπολιβαριανό Πολιτικό - Στρατιωτικό Μέτωπο της Βενεζουέλας έχει ήδη προειδοποιήσει για τη συμμετοχή ειδικών δυνάμεων απόβασης, με εκπαίδευση που βασίζεται στις επιδρομές σε εχθρικά εδάφη και των οποίων η αποστολή είναι η καταστροφή εχθρικών δυνάμεων.

Από την πλευρά της η βορειοαμερικανική κυβέρνηση δικαιολογεί τη στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή, που προβλέπεται να διαρκέσει δύο μήνες, με στόχο την «ενίσχυση των σχέσεων και επίδειξη καλής θέλησης στους συμμάχους, καθώς και βελτίωση της ικανότητας αντιμετώπισης των περιφερειακών προβλημάτων».

Με αυτήν τη «συστατική κάρτα», βορειοαμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ήδη πιάσει λιμάνι στο Αρούμπα και Κουρασάο (βόρεια της Βενεζουέλας), σε Σαν Μαρτίν, Καρτάχενας ντε Ιντιας (Κολομβία), στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Ονδούρα.

Αναμφισβήτητα, αυτά τα πολεμικά παιχνίδια των ΗΠΑ αποτελούν προσβολή της εθνικής κυριαρχίας των χωρών της περιοχής, οι λαοί των οποίων αντιμετωπίζουν καθημερινά τη μάστιγα της τεράστιας κοινωνικής ανισότητας, της φτώχειας, της αθλιότητας και του εμπορίου ναρκωτικών.

Η μηχανή του θανάτου ζεσταίνεται με τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Καραϊβική

Associated Press

Η μηχανή του θανάτου ζεσταίνεται με τα στρατιωτικά γυμνάσια στην Καραϊβική
Οπότε, εύστοχα, διερωτάται το Μπολιβαριανό Μέτωπο: «Δεν καταλαβαίνουμε σε τι θα μας χρησίμευε μια τόσο μεγάλης έκτασης συσσώρευση ναυτικών σιδερικών (...) Ποια η καλή θέληση των ΗΠΑ προς τους λαούς μας; Ποιο είναι το πρόσθετο όφελος για τις Ενοπλες Δυνάμεις μας;».

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτική στρατηγική των ΗΠΑ, που βασίζεται τώρα στους προληπτικούς πολέμους, έχει ως αφετηρία το κριτήριο, σύμφωνα με το οποίο, έχουν το δικαίωμα, κατά την άποψή τους, να επέμβουν σε οποιαδήποτε χώρα. Ταυτόχρονα ο Τσάβες προειδοποίησε, για πολλοστή φορά, ότι αυτή η στρατιωτική άσκηση αποτελεί απειλή ενάντια στη χώρα του και την Κούβα.

«Δεν τους φοβόμαστε» τόνισε ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, ενώ αναφέρθηκε στον μακρύ κατάλογο των βορειοαμερικανικών επεμβάσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβάνοντας και τη στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα στη διάρκεια του πραξικοπήματος του Απρίλη του 2002.

Ο Τσάβες είχε ήδη αναγκαστεί να απαντήσει στον υπουργό Αμυνας της Ολλανδίας, Χενκ Καμπ, ο οποίος είχε κατηγορήσει, στο Κοινοβούλιο της χώρας του, την κυβέρνηση της Βενεζουέλας ότι σκοπεύει να εισβάλει σε ένα από τα νησιά της στην Καραϊβική. Να θυμίσουμε εδώ, ότι τα νησιά Αρούμπα, Κουρασάο και Μπονέρ, ολλανδικές αποικίες, βρίσκονται σε απόσταση μόλις 50 χλμ. από τις ακτές της Βενεζουέλας.

Οι κατηγορίες του Καμπ έγιναν λίγο πριν ανακοινωθεί η διεξαγωγή μιας ακόμα στρατιωτικής άσκησης στην περιοχή (Enjoy Caribbean Lion 2006), το Μάη, της οποίας η έδρα θα είναι το Κουρασάο και η Γουαδελούπη και στην οποία θα συμμετέχουν οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Ο Πρόεδρος Τσάβες θεωρεί ότι οι δηλώσεις του Ολλανδού υπουργού αποτελούν μέρος μιας διεθνούς εκστρατείας δυσφήμισης της Βενεζουέλας που διευθύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χαρακτήρισε τον Ολλανδό αξιωματούχο «ανειδίκευτο εργάτη της Ουάσιγκτον».

Σε μία προσπάθεια να μετριάσει τις επιδράσεις της καταγγελίας του Καράκας, ο Κρις Λούντερμον, εκπρόσωπος της Νότιας Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, διαβεβαίωσε πρόσφατα στο Μαϊάμι ότι οι εν λόγω ασκήσεις «δε στοχεύουν καμία χώρα ειδικά. Τα πλοία θα μπορούσαν να διεξάγουν την άσκηση μπροστά στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια από όπου απέπλευσαν, αλλά είχαν την ευκαιρία να κατευθυνθούν στην Καραϊβική, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό»(!)

«Εμπαιγμός η παρουσία των βορειοαμερικανικών στρατευμάτων»

Ως εμπαιγμό χαρακτήρισε ο αριστερός συνασπισμός «Ενότητα του λαού» την παρουσία βορειοαμερικανικών πολεμικών πλοίων σε ύδατα τη Δομινικανής Δημοκρατίας και της Καραϊβικής, και ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα Απρίλη, που συμπληρώνονται 41 χρόνια από την εισβολή τους στη Δομινικανή Δημοκρατία το 1965.

Με το σύνθημα «Ας ξεσηκωθούμε ενάντια στην επέμβαση των Γιάνκις», οι επτά οργανώσεις που συμμετέχουν στον παραπάνω συνασπισμό, καταγγέλλουν ότι εδώ και δύο μήνες πάνω από 9.000 Βορειοαμερικανοί στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην επαρχία Μπαραόνα. Εκεί βρίσκεται, όπως καταγγέλλει η δομινικανή Αριστερά, ένα από τα κέντρα από όπου καθοδηγούνται οι κινήσεις της μεγαλύτερης πολεμικής άσκησης των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, με την ονομασία «Συνεταιρισμός της Αμερικής», που περιβάλλει ολόκληρη την περιοχή της Καραϊβικής.

Προσβάλλει την εθνική συνείδηση, συνεχίζει στη δήλωσή του ο αριστερός συνασπισμός «Ενότητα του λαού», το γεγονός ότι η δομινικανή κυβέρνηση επέτρεψε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει τους στρατιώτες της στη χώρα, όταν είναι πολύ φρέσκο στη μνήμη όλων το ποτάμι αίματος που προκάλεσαν οι πεζοναύτες της το 1965. Τότε οι εισβολείς δικαιολόγησαν την παρουσία τους λέγοντας ότι ήρθαν να σώσουν ζωές, όταν η πραγματική αιτία ήταν να δολοφονήσουν 4.000 Δομινικανούς που αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους και για την αποκατάσταση της συνταγματικής κυβέρνησης.

Οι πανομοιότυπες εικόνες που παρουσιάζονται σήμερα, με τις στρατιωτικές ασκήσεις, φανερώνουν καθαρά τις προετοιμασίες των ΗΠΑ για επανάληψη των αποτρόπαιων εγκλημάτων των προηγούμενων εισβολών, με την ίδια πάντα δικαιολογία. Ετσι, λοιπόν, ο συνασπισμός κάλεσε τον δομινικανό λαό να συμμετέχει το Σάββατο, 29 Απρίλη, σε ένα πατριωτικό καραβάνι από το Σάντο Δομίνγκο στην Μπαραόνα, ενάντια στη βορειοαμερικανική παρουσία στη χώρα, ενάντια στις πολεμικές ασκήσεις στην Καραϊβική και ενάντια στην πρόθεση των ΗΠΑ να στήσουν μια στρατιωτική βάση στη χώρα.

Ωστόσο, οι εν λόγω ασκήσεις, δε σταματούν στις προαναφερθείσες χώρες, αλλά θα συνεχιστούν μετά σε Νικαράγουα, Τζαμάικα, Τρινιδάδ, Τομπάγκο, Σαν Κριστόμπαλ και Νέβις.

Ειδικοί που παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα στο νότιο ημισφαίριο, επιμένουν ότι οι ΗΠΑ πιθανώς να δοκιμάζουν τις πιθανότητες επιτυχίας τους σε μια πολεμική επιδρομή ενάντια σε κάποια χώρα. Ετσι, άλλωστε, είχε συμβεί τον Οκτώβρη του 1983, όταν πλοία του 6ου Στόλου που κατευθύνονταν για μια άσκηση στη Μεσόγειο, τελικά άλλαξαν πορεία για να εκτελέσουν την εισβολή στο μικρό νησί της Γρανάδα. Ενώ, καιρό πριν, είχε ήδη δοκιμαστεί το σχέδιο αεροπορικής και ναυτικής επίθεσης, στο πορτορικάνικο νησάκι Βιέκες...


Γ. ΚΑΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ