ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Δημητριάδης
Βασίλης Δημητριάδης
Φωτ.2

Ο ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ από το χωριό Κοντογουράτα Θηναίας Κεφαλονιάς πιάστηκε στις 14 Αυγούστου 1936, στη δικτατορία του Μεταξά. Εξορίστηκε σε Ανάφη, Ακροναυπλία, Λάρισα, Χαϊδάρι.

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς με τους 200 πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, την Πρωτομαγιά του 1944.

Στη μνήμη του η αδελφή του Αννα Ζησιμάτου προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο ΚΩΣΤΑΣ Σπύρου ΖΗΣΙΜΑΤΟΣ γεννήθηκε και αυτός στο χωριό Κοντογουράτα.

Στη μνήμη του η αδελφή του Αννα Ζησιμάτου προσφέρει 20 ευρώ στο ΚΚΕ και 10 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 4 χρόνια από το θάνατο - στις 22 Απρίλη 2002 - του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΖΩΝΙΟΥ, δασκάλου. Στην Κατοχή συμμετείχε στον ΕΛΑΣ από τις πρώτες αντιστασιακές ομάδες. Τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη της Αμφιλοχίας και νοσηλεύτηκε 11 μήνες στο νοσοκομείο του ΕΛΑΣ στο Καρπενήσι.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον απέλυσε από την εκπαίδευση.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια του και ο δισέγγονός του προσφέρουν 200 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 16 Δεκέμβρη του 1988 «έφυγε» από κοντά μας ο ΓΙΩΡΓΟΣ Ι. ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ - αντιστασιακός εκπαιδευτικός. Από τα φοιτητικά χρόνια του εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ και έμεινε πιστός στα ιδανικά του ως το τέλος της ζωής του.

Παντελής Ζησιμάτος
Παντελής Ζησιμάτος
Αν και έχουν περάσει τα χρόνια, η μνήμη του παραμένει ζωντανή σε όσους τον γνώρισαν και τον αγάπησαν.

Στη μνήμη του τα αδέλφια του, Βασιλική Ι. Σκανδάλη και Νίκος και Λούλη Παλούμπη προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ «Ακαδημίας Πλάτωνος» 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ. 2

Ο πατέρας και παππούς μας ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΩΡΑΪΤΗΣ υπάλληλος της ΑΤΕ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, μετά την Απελευθέρωση εξορίστηκε, μαζί με την κόρη του Ολγα στην Ικαρία και απολύθηκε από την Υπηρεσία του με το Θ' Ψήφισμα.

Η γλυκιά μανούλα μας και γιαγιά ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΩΡΑΪΤΟΥ στα δύσκολα χρόνια στάθηκε δίπλα μας με αγάπη και στοργή.

Ο ήρωας νονός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΤΣΗΣ, τοπογράφος μηχανικός, τμηματάρχης Α' του υπουργείου Γεωργίας, εκτελέστηκε με τους 200 πατριώτες στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μάη 1944.

Στην αξέχαστη μνήμη τους προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.

Ολγα Κυριαζοπούλου, Αγγελική Χαραΐτη, Νάσος Κυριαζόπουλος.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχους του ΚΚΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια στις φυλακές και στις εξορίες και αφιέρωσε τη ζωή του στους αγώνες για ένα καλύτερο αύριο, προσφέρουμε 100 ευρώ στην «Αγωνιστική Συμπαράταξη για το Αιγάλεω».

Κώστας Ζησιμάτος
Κώστας Ζησιμάτος
Ολγα Κυριαζοπούλου, Αγγελική Χωραΐτη, Νάσος Κυριαζόπουλος.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΑΡΔΑ από την Πάνακτο Θηβών, του συζύγου μου ΣΤΡΑΤΟΥ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗ, του γιου μας ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΒΟΓΙΑΤΖΗ και του αδελφού μου ΒΑΣΙΛΗ ΝΤΑΡΔΑ προσφέρω 100 ευρώ στην ΚΟΒ Ιλιου.

Ο Βασίλης Ντάρδας, μέλος του ΚΚΕ από το 1939, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για τη δράση του αυτή καταδικάστηκε σε θάνατο. Πέρασε 19 χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες.

Μετά τη μεταπολίτευση ήταν γραμματέας Αχτίδας και το 1978 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στα Νέα Λιόσια (Ιλιον).

Κατερίνα Χατζηβογιατζή

* * *

Φωτ.

Συμπληρώθηκαν φέτος 13 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ. Ηταν μέλος του ΚΚΕ από το 1936. Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, πιάστηκε το 1946 και ως το 1960 έκανε στις φυλακές της Αμφισσας, στο Επταπύργιο, στα Βούρλα και στα Γιούρα. Αφέθηκε ελεύθερος από τη Μυτιλήνη.

Στη δικτατορία των συνταγματαρχών πιάστηκε και πάλι και κρατήθηκε στις φυλακές της Κοζάνης.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ στην ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ μέσω της ΚΟΒ Νεάπολης και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τασία Καραγκούνη
Τασία Καραγκούνη
* * *

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΟΝΟΡΤΑ (καπετάν Αιτωλού) και των αγαπημένων αδελφών μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΣΠΥΡΟΥ ΜΕΣΣΑΡΗ προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέας Χαλκηδόνας, 200 ευρώ.

Προσφέρω ακόμη 100 ευρώ στο ΚΚΕ στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο του φίλου μας ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΛΑΧΑ και της ανιψιάς μας ΕΡΑΣΛΙΑΣ ΣΙΑΜΠΑΛΗ.

Αθηνά Βονόρτα

* * *

Φωτ.2

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ γεννήθηκε στο Ασημοχώρι Καρδίτσας το 1929. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, τον Ιούνη του 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ στο Τάγμα Αγραφιώτη (Ανω Κτημένη). Ελαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις, συνοδεύοντας την «ηρωική πορεία των αόπλων» στις 26 Γενάρη 1948, και τον Ιούνη του 1948 συνόδεψε τους Καραγιώργη - Ζωγράφο από το Δοκίμι στο Γενικό Αρχηγείο του ΔΣΕ. Πιάστηκε την 1η Ιούλη 1949 στην Απιδιά Καρδίτσας και δικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή. Κρατήθηκε στις φυλακές Ζακύνθου Ακροναυπλίας, Πύργου, Κορίνθου και αφέθηκε ελεύθερος στις 18 Ιούνη 1952.

Πέθανε στις 22 Μάρτη 2004, πιστός στο ΚΚΕ.

Η ΤΑΣΙΑ Γιαχουντή - ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ γεννήθηκε το 1929 στην Ομβριανή και έζησε τα παιδικά χρόνια της στην Παναγιά Δομοκού. Μέλος της ΕΠΟΝ στην Κατοχή, το 1947 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Ως τις 25 Μάρτη 1948 φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του ΓΑ. Στη συνέχεια εντάχθηκε στο Τάγμα Αγραφιώτη. Εκπαιδεύτηκε στο κρυπτογραφικό Τμήμα και το Δεκέμβρη του 1948 στάλθηκε στο Ιππικό του Γαζή. Ελαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις. Πιάστηκε τον Ιούλη του 1949 στο Θαυμακό Φθιώτιδας και έμεινε κρατούμενη στις φυλακές Αβέρωφ, από τις 2 Φλεβάρη 1950 ως τις 20 Οκτώβρη 1956.

Πέθανε στις 8 Σεπτέμβρη 2000, πιστή στο ΚΚΕ.

Στη μνήμη των γονιών μας Βασίλη και Τασίας Καραγκούνη και των θείων μας ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ, αξιωματικού του ΔΣΕ, ο οποίος σκοτώθηκε το 1949 έξω από τα Φάρσαλα, ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΧΟΥΝΤΗ αξιωματικού του ΔΣ, ο οποίος σκοτώθηκε στο Καρπενήσι το 1949 και ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ.

ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΟΝΟΡΤΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Κώστας - Δήμητρα Καραγκούνη

* * *

Για το ετήσιο μνημόσυνο του συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΙΔΗ προσφέρω στο ΚΚΕ 100 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη»..

Θεοδώρα Σπυριδωνίδη

* * *

Φωτ.

Στις 28 Απρίλη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΑΒΡΑΑΜ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ μέλος του ΚΚΕ.

Στις 30 Απρίλη συμπληρώνονται 3 μήνες από τότε που «χάσαμε» την αγωνίστρια και πιστή συντρόφισσά του ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ.

Στη μνήμη τους προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης 100 ευρώ στο ΚΚΕ και 40 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Τα παιδιά και τα εγγόνια τους

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μου ΣΠΥΡΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΑ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

Πόπη Τσουκαλά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του λατρευτού συζύγου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης - καπετάνιου του ΕΛΑΣ - ο οποίος αγωνίστηκε ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, καθώς επίσης στη μνήμη του αδελφού μου ΝΙΚΟΥ ΒΑΦΕΙΑΔΗ, γραμματέα του ΕΑΜ Καλαμαριάς, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ από το 1976, ο οποίος πέθανε στη Γερμανία στις 11 Απρίλη 2006 και κηδεύτηκε στη Νάουσα στις 15 Απρίλη και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, οι σύντροφοι και φίλοι του από την περιοχή Ράινζιγκ προσφέρουν στην ΚΟ Γερμανίας 210 ευρώ.

Λάζαρος Θεοδωρίδης
Λάζαρος Θεοδωρίδης
* * *

Στη μνήμη του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΤΣΙΒΡΑ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και αντί για στεφάνι στην κηδεία του, ο Πολύβιος και η Μαρία Γκέλη προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χιλιαδούς της ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Με τη συμπλήρωση τριών χρόνων από το θάνατο του αδελφού μας ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΟΧΑΡΟΥΛΗ μέλους του ΚΚΕ, ο οποίος υπήρξε ως το τέλος της ζωής του πιστός αγωνιστής για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, για μια κοινωνία δίκαιη, προσφέρουμε στη μνήμη του 100 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

Ευαγγελία και Ιωάννης Θεοχαρούλης

Αριστείδης Χωραϊτης
Αριστείδης Χωραϊτης
Χριστίνα Χωραϊτου
Χριστίνα Χωραϊτου
Σπύρος Τσουκαλάς
Σπύρος Τσουκαλάς
Νίκος Κυριαζόπουλος
Νίκος Κυριαζόπουλος
Γιώργος Σκανδάλης
Γιώργος Σκανδάλης
Στέφανος Ζώνιος
Στέφανος Ζώνιος
Βασίλης Καραγκούνης
Βασίλης Καραγκούνης
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Κυριάκος Καραγιαννίδης
Κυριάκος Καραγιαννίδης
Φωτ.

Αύριο 1η Μάη συμπληρώνονται 7 χρόνια από το θάνατο του συζύγου μου ΚΥΡΙΑΚΟΥ Χ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ.

Στη μνήμη του, καθώς επίσης στη μνήμη των ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ, ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ (Αβραμίκου), ο οποίος πέθανε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ (Μητσινιώτη), ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ι. ΔΕΛΗΝΤΣΙΩΤΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΦΑΝΗΣ ΣΚΟΤΙΔΑ και ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΚΟΤΙΔΑ, προσφέρω 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αιγάλεω.

Αρετή Καραγιαννίδου

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 23 Μάρτη 2006, γεννήθηκε στην Κερασώνα Καστοριάς. Για την αντιστασιακή δράση του κυνηγήθηκε, πιάστηκε, εξορίστηκε, αλλά έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τα οποία αγωνιζόταν έως το θάνατό του από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατό του, στις 7 Μάη, θα γίνει το μνημόσυνό του στην εκκλησία της Πολίχνης.

Στη μνήμη του, η οικογένεια και οι συγγενείς του πρόσφεραν, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, 100 ευρώ στο ΚΚΕ, 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη» και 50 ευρώ στο Παράρτημα Πολίχνης της ΠΕΑΕΑ.

Στη μνήμη

Βασίλης Ράγιας
Βασίλης Ράγιας
Κλείνουν σήμερα 11 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Ράγιας. Στη μνήμη του, τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟ του «Ριζοσπάστη».

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΑΣ
Για τις προσφορές στη «Μνήμη Αγωνιστών»

Παρακαλούνται οι σύντροφοι και φίλοι, οι αναγνώστες της εφημερίδας μας, στις προσφορές που στέλνουν για δημοσίευση στη στήλη «Μνήμες Αγωνιστών», τα κείμενα να είναι το δυνατόν συντομότατα και το πολύ μέχρι δύο φωτογραφίες κάθε φορά. Αυτό είναι αναγκαίο για την έγκαιρη και στο χρόνο που ζητούν οι ενδιαφερόμενοι - όσο αυτό είναι μπορετό - δημοσίευση των προσφορών. Η εφημερίδα, λόγω χώρου, δεν μπορεί να δημοσιεύει μεγάλα κείμενα, τα οποία πολλές φορές συνοδεύονται και με πολλές φωτογραφίες αγωνιστών για την ίδια δημοσίευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ