ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο φωτογράφος Τσε

Εγκαινιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο (Πειραιώς 254) η έκθεση με τα δημιουργήματα του μεγάλου επαναστάτη που θα διαρκέσει έως τις 2 Ιούλη...

Στιγμιότυπο από την έκθεση
Στιγμιότυπο από την έκθεση
«Ο Τσε Γκεβάρα ήταν παθιασμένος με τη φωτογραφία και σ' αυτό το ασυνήθιστο κομμάτι της ζωής του είναι αφιερωμένη η έξοχη έκθεση με τίτλο "Τσε, ο φωτογράφος". Ακόμη και ως αντάρτης δίπλα στο όπλο υπήρξε πάντα μια φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσει τις ιστορικές στιγμές. Οι φωτογραφίες του ακολουθούν με ιδανικό τρόπο την καθημερινότητα και μπορούν να θεωρηθούν ως μία ενότητα με τα ιδανικά του» (Καμίλο Γκεβάρα).

Αυτή η πτυχή του Τσε Γκεβάρα αποκαλύπτεται σε όποιον επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254), της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χτες το απόγευμα και θα λειτουργήσει μέχρι τις 2 Ιούλη. Την έκθεση διοργανώνει το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα και η New Star υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού της Κούβας και της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα και έχει ταξιδέψει μέχρι τώρα σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης όπως η Βαλέντζια, το Αμβούργο, η Κοπεγχάγη κ.ά.

Μέσα από τις εικόνες του Τσε, που τράβηξε από το 1951 έως το 1959 σε διάφορα μέρη του κόσμου, ξεδιπλώνεται μια «βαθιά ευαισθησία για ό,τι τον περιέβαλε και για καθετί ανθρώπινο», όπως σημείωσε η Αλέιδα Γκεβάρα κόρη του θρυλικού επαναστάτη, ανοίγοντας την έκθεση. Από τα μνημεία των Μάγιας στο Μεξικό, την καθημερινότητα των ανθρώπων στη Γουατεμάλα, στους Παναμερικανικούς αγώνες στίβου στο Μεξικό το '55, τα μνημεία της Αιγύπτου, της Ιαπωνίας, της Νοτιανατολικής Ασίας, μέχρι τα εργοστάσια στην Κούβα διακρίνεται στο έργο του ένα ενδιαφέρον και μια ευαισθησία για την ανθρώπινη δημιουργία και για την ομορφιά που έχει το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας.

Η Αλέκα Παπαρήγα με τον πρέσβη της Κούβας Ε.Ερέρα και την κόρη του Τσε, Αλέιδα
Η Αλέκα Παπαρήγα με τον πρέσβη της Κούβας Ε.Ερέρα και την κόρη του Τσε, Αλέιδα
Στα χτεσινά εγκαίνια παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι από τις πρεσβείες της Κούβας, του Μεξικού, της Ισπανίας, της Βραζιλίας και της Βενεζουέλας.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά, η είσοδος είναι ελεύθερη και για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-9512.991, 210-9512.981.

Δεκάχρονη απουσία... του Δ. Φάμπα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του Δημήτρη Φάμπα, του σπουδαίου σολίστα, συνθέτη και ακούραστου δασκάλου, που πάλεψε σε όλη του τη ζωή να τοποθετήσει την «παρεξηγημένη» κιθάρα σε μιαν αξιόλογη θέση στη μουσική ζωή της πατρίδας μας. Πλούτισε το ρεπερτόριό της με πλήθος συνθέσεις και έδωσε εκατοντάδες ρεσιτάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, κερδίζοντας αξιοζήλευτες κριτικές από διάσημους μουσικοκριτικούς. Δίδαξε σε διεθνή σεμινάρια, έγραψε 5 δίσκους μακράς διάρκειας με κλασικές και ελληνικές συνθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλούς άλλους. Ηταν τακτικό μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών και διατέλεσε πρόεδρος του ΣΚΩΑ και γραμματέας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Μουσικών Σωματείων Ελλάδας.

Με την αγάπη και το ζήλο του δημιούργησε μια άνθηση, που έγινε παράδοση στο χώρο της κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα. Οραματιστής και συνεπής στο δύσκολο δρόμο που διάλεξε, μετέδωσε το πάθος του για μάθηση και ανάπτυξη της κιθαριστικής τεχνικής και ερμηνείας κι ευτύχησε να δει το δημιουργικό του «σπόρο» να ριζώνει σε δεκάδες νέους κιθαριστές. Σε όλη την πορεία του, ο Δ. Φάμπας δεν είδε ποτέ την τέχνη του ξεκομμένη από την κοινωνία, πιστεύοντας ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι ταγμένος στη σωστή κοινωνική εξυπηρέτηση.

Θέατρο

Τις τελευταίες του παραστάσεις θα δώσει ο θίασος «Εκτός Σχεδίου» με το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», στις 6 και 7/5 (9 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο, στο Σύλλογο Οικιστών Εργατικών Κατοικιών Αγ. Σπυρίδωνα. Σκηνοθεσία Χαρά Βουτυράκη - Σήφης Μανταδάκης. Απόδοση Στέφανος Ληναίος - Αννα Βαρβαρέσου. Σκηνικά - κοστούμια Νέλλη Παραστατίδου. Μουσική Πασχάλης Τσερνάς. Φωτισμός - ήχος Αντώνης Καραμπατσάκη. Παίζουν: Ελένη Κουκουλάρη, Αθηνά Βουδούρη, Αλέξανδρος Ρομπόπουλος, Αλέξανδρος Γεροκόμης, Σήφης Μανταδάκης, Κώστας Αλέξης.

35χρονη δημιουργία

Αφιερωμένη στον Γρηγόρη Σεμιτέκολο, καλλιτέχνη που συνδύασε την περφόρμανς με τη ζωγραφική πάνω από 35 χρόνια, είναι η έκθεση που θα παρουσιάσει (4-15/5) η γκαλερί «Νέες Μορφές» (Βαλαωρίτου 9α). Ανατροπέας από φύση και πεποίθηση, ο Γρ. Σεμιτέκολο ξεκίνησε τη ζωγραφική του δουλιά στο Μόναχο το 1962, με μεγάλες φόρμες και μουσικά στοιχεία. Το 1974 πρωτοπαρουσιάζει σε έκθεση (μαζί με την Ελεονόρα Αρχελάου) ανθρωπόμορφες κούκλες χωρίς έκφραση και φύλο, που συνδιαλέγονται με τη ζωγραφική. Το 1985 παρουσιάζει το «Κοσμικό Ανατομείο».

Σ' αυτή την έκθεση ανιχνεύονται οι τάσεις του παρελθόντος, του παρόντος και μέλλοντος. Ο καλλιτέχνης ξεδιπλώνει τις εικαστικές του διαδρομές και το διττό χαρακτήρα της δουλιάς του με βίντεο, όπου καταγράφονται περφόρμανς παρουσιασμένες σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Σημειώνουμε ότι στις 15/5 θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα τις περφόρμανς στη δεκαετία του '70 και σήμερα και τη θέση του Γρ. Σεμιτέκολο, που συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τον «Πιανίστα» του Γιάννη Χρήστου.

Το αφιέρωμα στις γυναικείες φωνές συνεχίζεται στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 2109270628), όπου σήμερα (3/5) τραγουδά η Λαμια Μπεντίουι. Ακολουθούν: 5/5 Μάρθα Φριντζήλα, 6/5 Κατερίνα Παπαδοπούλου σε ντουέτο με τον Σωκράτη Σινόπουλο (λύρες, λάφτα κ.ά.), 7/5 Ειρήνη Δασκαλάκη - Σόλης Μπαρκής, 10/5 Ειρήνη Δερέμπεη - Κάρολος Κουκλάκης έγχορδα, Κώστας Μερετάκης κρουστά, 12/5 Φωτεινή Παπαδόδημα.

Παράταση παραστάσεων για «Τα λόγια της Αγάπης» της Μελίνας Τανάγρη, στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210-3480000). Το ιδιαίτερα επιτυχημένο ρεσιτάλ της τραγουδίστριας, που φέρει την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη, θα ξεδιπλωθεί για τέσσερις ακόμη παραστάσεις, στις 5, 6, 12, 13/5 (10μ.μ.). Η Μ. Τανάγρη προσφέρει τραγούδια για τους δρόμους και τον έρωτα. Μαζί της ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος (πιάνο) και ο Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Τη νέα του δουλιά με τίτλο «Φύσεως Πείρατα», παρουσιάζει ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, στην έκθεση που εγκαινιάζεται αύριο (7.30 μ.μ.) στον «Εικαστικό Κύκλο» (Χαριλάου Τρικούπη 121). Πρόκειται για μιαν ενδιαφέρουσα εικαστική πρόταση - μελέτη πάνω στο ελληνικό τοπίο. Η παρουσίαση περιλαμβάνει: Εκθεση ζωγραφικής (πίνακες, σχέδια, προσχέδια, φωτογραφίες κ.ά.). Εικαστική εγκατάσταση. Ηχητική επένδυση (ήχοι της φύσης σε συνδυασμό με μουσική) και βίντεο.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία περιδιαβαίνοντας την έκθεση μας είπε: «Ενιωσα μεγάλη έκπληξη από τη θαυμάσια συλλογή φωτογραφιών. Μου υπενθύμισε ότι οι επαναστάτες διαθέτουν τεράστιο συναίσθημα όχι μόνο κατά τη διάρκεια του αγώνα αλλά και αντικρίζοντας την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, αντικρίζοντας τα έργα τέχνης που δημιουργήθηκαν από των ανθρώπων το χέρι, στη διάρκεια των αιώνων. Ο Τσε διαψεύδει πανηγυρικά όσους υποστηρίζουν ότι οι επαναστάτες είναι μονόπλευροι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ